2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Elimde Değil, İstiyorum Ama Yapamıyorum! Eşlerin Korkulu Rüyası Vajinismus
YAZI #6777 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA | Yayın Kasım 2020
Bir kadın düşünün kadınlığını en çok hissettiği durum olan cinsel birleşmeyi çok istemesine rağmen vücudunun onu dinlememesi ve çok sevdiği, aşık olduğu kişiyi itmesini…
Hiç böyle hayal etmemişti hâlbuki.
Neden böyle oluyor, neden ben yapamıyorum?
Evlendikten sonra eşiyle cinsel birliktelik yaşayamayan bir kadın “kendimi evli gibi hissetmiyorum hatta kendimi kadın gibi hissetmiyorum” demesini düşünün. Bu kadın her gün yatağına cinsel birleşme yaşayamama kaygı ve korkusu ile girecek ve defalarca hayal kırıklığı, başarısızlık hissi yaşayacaktır. Zamanla cinsellik ve cinsel istekten soğuyacak, belki de eşinden uzaklaşacaktır. Hâlbuki yapması gereken basit. Bir jinekoloğa muayeneye gitmesi ve gerekli desteği işin uzmanından almasıdır.
Şimdi gelelim şu vajinismus meselesine:
Kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemi olan vajinismus, vajina çevresindeki pelvis kaslarının istem dışı kasılması ve cinsel birleşme sırasında acı ve ağrı oluşmasından dolayı cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi durumudur. Aslında fiziksel bir engel yoktur cinsel birleşme için ancak kadının korku, kaygı ve endişeleri sonucu cinsel birleşmeye izin verememesi olarak ifade edilir.
Böyle bir durumda öncelikle bir jinekoloğa muayene olunmalıdır. Eğer tıbbi bir durum söz konusu değilse bir cinsel terapistten destek almak gerekmektedir.
Temel belirtileri
• Cinsel ilişki sırasında acı çekme korkusu
• Acı ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçınma
• Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, kaçmaya çalışma veya eşini itme
• Jinekolojik muayeneye izin vermeme
• Ağrı ve acı korkusunun cinsel istek kaybına yol açması
Vajinismusun Çeşitli Nedenleri
• Cinsel konularla ilgili bilgi eksikliği
• Cinsellikle ilgili yanlış bilgiler ve irrasyonel düşünceler
• Acı korkusu
• Hamilelik korkusu
• Vajinanın küçük olduğu ve penisi içine alamayacağı düşüncesi
• Cinsel ilişkinin pis olduğu düşüncesi
• Tacizler
• Kadının anne-babası ile ilişkisi
• Babanın çok sert ve otoriter olması
• Beden imajının kötü olması
Tedavi:
Vajinismus psikolojik bir cinsel işlev problemi olduğu için standart bir tedavi yöntemi yoktur. Kaç vajinismus vakası varsa o kadar farklı nedenleri olabilir. Tedaviler problemin nedenini bulmaya yönelik oluşturulur. Çoğunlukla tedavilerde davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilir. Yeni tedaviler arasında zihinsel iyileşme teknikleri (E.F.T hipnoterapi) yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım olarak kişiye genital organları hakkında bilgi verilmesi, cinsel ilişki ile açıklayıcı bilgi verilmesi yer alabilir. Kegel egzersizleri hakkında bilgi verilerek vajinada bulunan kaslar üzerinde denetim sağlanabileceği öğretilir. Bilişsel programlar çiftlerin her ikisine verilir. İki kişide de cinsel bilgi eksikliği bulunabilir ve problemin kökeni erkeğin davranışlarından da kaynaklanabilir. Hastalar arasında farklılıklar göstermesine rağmen yaygın olarak kullanılan birkaç tedavi yöntemi şunlar olabilir:
• Cinsel bilgilendirme
• Bilişsel davranışçı terapi
• Dinamik tedavi (çocukluk ilişkileri-anne baba ilişkilerini içeren)
• Hipnoz
Mehmet şirin AKÇA
Uzm. Psikolojik Danışman
Cinsel Terapist
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Şirin AKÇA Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA'nın Yazıları
► Vajinismus Değil Beyinismus Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İrmaya Yapılan İğne Rüyası Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► An'da Olun İstiyorum Psk.Elif BAYBUĞA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Elimde Değil, İstiyorum Ama Yapamıyorum! Eşlerin Korkulu Rüyası Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Unutulan Bedenlerimiz! Aralık 2023
◊ Cinsel İsteksizlik Konusunda Yapılabilecekler! ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
◊ Kontrol Etme İhtiyacı: Belirsizliği Yenmek! ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Diğerinin Bakışları ve Kendimiz' ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:22
Top