2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunu Farketmek
YAZI #6786 © Yazan Uzm.Psk.Onur KÖK | Yayın Kasım 2020
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) günümüzde her yaştaki kişileri ilgilendirir. Özellikle daha çok ilkokula başlayan çocuklarda gözlenir. Bu bozukluğun zekâ düzeyi ile herhangi bir ilişkisi bulunmaz. Çocuklarda, yetişkinlere nazaran DEHB daha fazla görülür. Çocuklarda % 3 – 13 iken, yetişkinlerde % 4 civarında seyreder.

Temel olarak bu bozukluk 3 grupta seyreder. Bu aşamalar dikkat eksikliği, hiperaktivite (aşırı hareketlilik) ve dürtüselliktir. Hepsi birlikte görüldüğü gibi, ayrı ayrı da görülür. Dikkat eksikliğinde; dikkati toplayamama, dikkati sürdürmede zorlanma, dikkat yüzünden hatalar yapmak, unutkanlık şikâyeti, dinlemiyormuş gibi olma hali seyreder. Hiperaktivite (aşırı hareketlilik) ise; daha çok durdurulması güç olarak durumu yansıtır. Kişi sürekli koşarmışçasına hızlıdır ve hareket halindedir. Böyle kişiler durması gereken yerlerde duramaz, dursa dahi bir şekilde hareketlilik hali kendini gösterir. Dürtüsellik kısmında ise; bekleyememe hali, aklına geleni beklemeden söyleme isteği bulunur.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu okul öncesi dönemde de bir takım işaret verir. Bu işaretler arasında; her şeyden çabuk sıkılma, bir işi tamamlayamama, oyuncaklarıyla oynama bir süre sonra bunları parçalama gibi durumlar gösterir. Bu durum daha sonrasında okula başladıktan sonra ödevlerden sıkılma, derse oturmada zorlanma, ders isteğinin azalması, ders anında bahaneler bularak ortamdan ayrılmak istemesi gibi belirtileri vardır.

Böyle bir durum karşısında ebeveynlere düşen görevler nelerdir?

Elbette böyle bir durum karşısında çocuğunuza destek olunmalı, ne kadar zamandır böyle bir durumla kaldınız onu tespit edilmeli. Ebeveyn, öğretmen ile iletişim halinde olmalı. Öğretmen böyle durum karşısında sınıf içinde öğrencisini ön sıraya almalı, onu gözlemlemeli, başarılı olduğu durumlarda öğrenciyi övmelidir.

Aileler ise, çocuğunuzun öz güvenini zedelememeli, sıklıkla göz teması olmalı, çocuğun ince motor davranışlarını geliştirmeli ona yönelik egzersizler yaptırtmalı, ani tepkilerden kaçınmalı ve çocuğuna destekleyici olmalıdır. Ayrıca ders esnasında dersin sürelerini kısa tutup sıkça mola vermelerini sağlamalı. Önemli olan burada dersin miktarı değil kalitesidir. Dersi oyun gibi yapmaya çalışmak, kısa süreli fark bulma, nesne bulma, renk bulma egzersizleri uygulanması olumlu yönde desteklenmesini sağlar.

Bu bozukluklar karşısında mutlaka etkililiği kanıtlanmış davranışçı psikoterapi, gerekli görüldüğünde medikal tedavi (ilaç) desteği alınmalıdır. Bazen her ikisinin olması gerekmektedir. Etrafınızda gördüğünüz her hareketli çocuk, hiperaktivitesi olduğu anlamına gelmez. Bunun için detaylı uzman değerlendirmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmeler içerisinde, ölçek ve formlarla birlikte öğretmen ve ebeveynden bilgi alarak sağlanır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) karşısında mutlaka erken teşhis önemlidir. Ne kadar erken bu tedavi sağlanırsa kişi için o kadar daha çabuk toparlamasına katkı sağlar. Herkese sağlıklı günler dilerim.


Beykoz Gündem Gazetesi

https://www.beykozgundem.com/dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-bozuklugunu-farketmek-makale,196.html



Uzm. Klinik Psikolog
Onur KÖK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur KÖK Fotoğraf
Uzm.Psk.Onur KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Onur KÖK'ün Yazıları
► Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Psk.Serpil YILMAN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunu Farketmek' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:47
Top