2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Depresyonundan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
YAZI #6792 © Yazan Uzm.Psk.Onur KÖK | Yayın Aralık 2020
Kış depresyonu, sonbahar mevsimiyle başlayan ve kış mevsiminin sonuna kadar devam eden çökkünlük belirtileri gösteren bir duygulanım bozukluğudur. Yaşanan mevsim değişiklikleri kişilerin yaşamlarını da olumsuz etkiler. Sonbahar ve kış mevsimlerinde yaşanan erken kararan havalar, gün ışığından az yararlanmak, soğuyan havalarda etkinliklerin ve görüşmelerin kısıtlanması, yatkınlığı olan kişilerde depresyon belirtilerinin olmasına neden olur. Kış depresyonunun serotonin (kişiye canlılık, mutluluk, zindelik veren bir madde) ve melatonin (uyku hormonu) arasında kan düzeyindeki değişiklerle ilişkili olduğu gözlenir. Bu dönemde melatonin düzeyinde artış, serotonin düzeyinde azalma gözlenir. Bu durum biyolojik olarak depresyonu tetikler. Mevsimsel depresyon yatkın olan kişilerde depresyonu tetikler. Bu ışığın yetersiz olması, kararan havalar gibi durumlar tetikleyebilir.

Depresyonu, mutsuzluk haliyle karıştırmamak gerekir. Depresyon hem bedensel hem ruhsal çökkünlük halidir. Mutsuzlukla oluşan olumsuz durumlar zamanla kişi eski haline döner. Eğer bu durum zamanla artıyor ve buna ruhsal çökkünlük eşlik ediyorsa dikkat edilmelidir. Bunun anlaşılması için en az 2 hafta sürenin geçmesi gerekir. 2 hafta devam ediyorsa depresyon olasılığınız belirgin hale gelir.

KIŞ DEPRESYONU KARŞISINDA KİŞİ NE YAPMALIDIR?

Kişi zaman içerisinde hiçbir neden olmadan üzgün hissettiği, mutsuz olduğu veya sevinemediğini fark eder. Bu durum bazen kolaylıkla ağlama, sinirlenme, öfkelenme gibi durumları da beraberinde getirir. Keyif almada zorlanma, sosyalleşmenin azalması, umursamazlık gibi durumlar eşlik eder. Uyku ve iştah düzeylerinde belirgin derecede değişme gözlenir. Enerji azlığı, canlılığın azalması, yorgunluk, dikkat sorunları, cinsel isteksizlik, okul ya da iş başarısının bozulması, çabuk yorulma vs. belirtilerin gözlenir. Bu durum 2 haftayı geçiriyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.

Kişiler bu durumdan kurtulmak için, gündüzleri veya ışığın çok olduğu zamanlarda gün aşırı mutlaka yürüyüş yapmalı, düzenli olarak egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli, sabah erken uyanmaya çalışmalı, uyku düzenini korumalı, teknolojik aletleri sınırlandırmalı, sosyalleşmeli, kendisine iyi gelecek aktivite – etkinliklere katılmalıdır. Bu durumları yapıyor olmanız size olumlu yönde katkı sağlar. Eğer tüm bunlar işe yaramıyorsa mutlaka profesyonel bir destek almanız gerekir.

Sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Klinik Psikolog Onur KÖK

Beykoz Gündemhttps://www.beykozgundem.com/kis-depresyonundan-kurtulmanin-yollari-nelerdir-makale,199.html

Beykoz Gündem Gazetesi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur KÖK Fotoğraf
Uzm.Psk.Onur KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Onur KÖK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kış Depresyonundan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:20
Top