2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
YAZI #6796 © Yazan Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ | Yayın Aralık 2020
Depresyon (majör depresif bozukluk); duygu, düşünce ve davranışları olumsuz yönde etkileyen yaygın bir duygudurum bozukluğudur. Depresyon, üzüntü bir ruh hali yaratır ve bir zamanlar zevk aldığınız aktivitelere ilgi kaybına neden olabilir. Semptomları kişiden kişiye değişebilir. Çeşitli duygusal ve fiziksel sorunlara yol açabilir, işte ve evde çalışma istek ve becerilerinizi azaltabilir. İlişkileri etkileyebilir ve bazı sağlık sorunlarını tetikleyebilir.

Unutulmamalıdır ki yaşamın getirdiği bazı sorunlar nedeniyle üzüntü hissetmek gayet doğaldır ve her üzüntü hissi depresyonla ilişkili değildir. Ancak, kendinizi sürekli mutsuz veya umutsuz hissediyorsanız, depresyonla karşı karşıya olabilirsiniz.

Depresyon semptomları ve semptomların şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve şunları içerebilir:

Üzgün ​​hissetmek veya depresif bir ruh hali
Bir zamanlar keyif alınan aktivitelere karşı ilgi ve zevk kaybı
İştahta değişiklikler – (artış ya da azalma)
Uyku düzeninde bozulma
Halsizlik
Amaçsız fiziksel aktivitede artış (örneğin, hareketsiz oturamama, ilerleme hızı, el sıkışma) veya yavaşlayan hareketler veya konuşma (bu eylemler başkaları tarafından gözlemlenebilecek kadar şiddetli olmalıdır)
Kendini değersiz veya suçlu hissetmek
Düşünme, konsantre olma veya karar verme zorluğu
Ölüm veya intihar düşünceleri
Belirtiler en az iki hafta sürmeli
Tiroid ,vitamin eksikliği gibi bazı tıbbi hastalıklar depresyon belirtilerini taklit edebilir. Bu nedenle doktor kontrolünden geçmek ve bu duruma neden olabilecek hastalık ihtimallerini elemek büyük önem taşır.

Psikoterapi depresyon tedavisinde oldukça etkilidir, bazı durumlarda ilaç tedavisinin de eşlik etmesi uygun olabilir.

KAYNAK:

https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression

https://www.healthline.com/health/depression
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem KARAKAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Doğum Sonrası Depresyonu Aralık 2020
◊ Panik Bozukluk Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:31
Top