2007'den Bugüne 92,888 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,042 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift Terapisinde ‘’biz’’ Olma Sancısı
YAZI #6813 © Yazan Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU | Yayın Aralık 2020
‘’Biz’’ olamamak, ilişkilerde çoğu problemin hem sebebi hem de sonucu olan bir konu. İlişkide ortaya çıkan çatışmalar sağlıklı bir çözüm yolu bulunamadığında ‘’biz’’i zedelerken süreç içerisinde ‘’biz’’ olamamaktan kaynaklanan derin problemler ortaya çıkmaya devam eder. Bir ilişki için önce bir ‘’ben’’e ihtiyaç vardır sonrasında hemen yanında beliren bir de ‘’sen’’e. Çoğu zaman bu iki kişi karşı karşıya gelir, bir ilişki kurma yoluna girerler fakat bir kaç adım sonra ‘’ben’’i ve ‘’sen’’i ‘’biz’’e dönüştüremediklerini farkederler. İşte tam da bu noktada neden ‘’biz’’ olamıyoruz noktasına durup biraz daha yakından bakmak gerekir. Biz olabilmiş çiftlerle, olamamış çiftlerin özelliklerine şöyle bir baktığımızda aradaki temel farklar bize genel tabloyu vermiş olur.

‘’Biz’’ Olabilmiş Çiftler..
-Hem kendi ihtiyaçlarını, hem partnerin ihtiyaçlarını hem de ilişkinin ihtiyaçlarını farkedebilmişlerdir. Bu ihtiyaçlar arasında esneyebilir; bazen sen, bazen ben, bazen de biz diyebilirler.
-Kendisinin ve partnerinin duygusunu farkedebilirler. Duyguların farkındalığına sahiptirler.
-Sınırlarının farkındadırlar. Eşinin farklı bir birey olduğunu, farlılıklara sahip olmasının normal olduğunu bilirler. Bu farklılıklar onlar için zenginliktir.
-Ortak paydada buluşmakta zorlanmadıkları gibi zaman zaman da farklı şeyler yapabileceklerini de bilirler. Yani zaman zaman da ayrışabilirler, bu durum onlarda kaygıya neden olmaz.
-‘’Ben’’ i ve ‘’Sen’’i koruyarak ‘’Biz’’ olabilirler. ‘’Biz’’ olmak için ‘’Ben’’in ve ‘’Sen’’in yok olmasına gerek olmadığını kavramışlardır.
-Yaşamın akışı içerisinde değişime ayak uydurabilirler. Sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduklarının farkındadırlar. Bu değişim her iki tarafta da, ilişkide de meydana gelebilir. Değişime direnmek yerine kabul edip ona göre şekil alabilme potansiyelleri gelişmiştir.
-
‘’Biz’’Olamamış Çiftler..
Çok çeşitli şekillerde karşımıza çıksa da temelde bir kaç görünümü vardır;
-İlkinde ‘’Ben’’, ‘’Sen’’i yutmuştur veya tam tersi... Burada çiflerden birinin benliği diğerinin benliğinin içerisinde eriyip yok olmuştur. Bütün kişiselliğini, farklılığını, sınırlarını kaybetmiştir. Bu durumda bir ilişkiden bahsetmek çok zordur çünkü ilişki kurmak için iki kişiye ihtiyaç vardır.
-Bir başka görünümde ise ‘’Ben’’ ve ‘’Sen’’ o kadar fazla iç içe geçmiştir ki orada sadece ‘’Biz’’ vardır, ‘’Ben’’ ve ‘’Sen’’ kalmamıştır. Bu tarz ilişkilerde zaman içerisinde monotonlaşma başlar. Her iki taraf da ayrı, farklı bir insan olma halini unuturlar. Burada da sağlıklı bir ilişkiden bahsedemeyiz.
-Burada ise ‘’ben’’ ve ‘’sen’’ o kadar az temas ederler ki ‘’biz’’ olamazlar. Duygusal, ruhsal ve bedensel temasın az oluşu ‘’biz’’ olmanın önünde engeller oluşturur. Bu tarz ilişkilerde görünürde hiçbir problem yokmuş gibi görünür fakat biraz daha yakından bakıldığında problemin olmayışı temasın neredeyse hiç olmayışından kaynaklanır.

‘’Biz’’ olma yolculuğu, kabul edilmelidir ki kolay bir yolculuk değildir. Zaman zaman sancılı, yer yer zorludur. Fakat bu sancıları ‘’biz’’in doğum sancıları olarak kabul edersek eğer sağlıklı bir ilişkide ‘’ben’’ ve ‘’sen’’ olarak ‘’biz’’i inşa etme yolunda ilk adım atılmış olur. Çift terapilerinin ele aldığı temel konu tam da ‘’biz’’ olamamış ilişki türleridir. Kişilerin bireysel olarak duyguları, düşünceleri, davranışları ve ilişkiye bakış tarzlarının ‘’biz’’ olma yolunda ilişkiye ne gibi getirileri ve götürüleri olduğunu anlamaya ve beraberinde terapiye gelen çiftle birlikte çözüm yolları bulmaya yönelik girişimde bulunur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU Fotoğraf
Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Grup Terapisinde Grubu İncelemek Psk.Gamze ÖZCAN
► Çocuk Terapisinde İyileştiren Masallar ve Psikodrama Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,042 uzman makalesi arasında 'Çift Terapisinde ‘’biz’’ Olma Sancısı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Psikoterapi ? Ekim 2020
◊ Utancın Doğuşu Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:14
Top