2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
YAZI #6815 © Yazan Uzm.Psk.Şule SABIR TANRIÖVER | Yayın Aralık 2020
TUVALET EĞİTİMİ
Tuvalet eğitimi için önerilen yaş genellikle 18 ay ve 3 yaş arasıdır. Ama yaştan daha önemli bir şart; çocuğun hazır olmasıdır. Tuvalet eğitime başlamadan önce kendinize şu soruları sorunuz;
1. Fiziksel belirtiler; kuru kalkma, gün içinde 2 saatten uzun kuru kalma, ıslak bez sayısında azalma, düzenli bağırsak hareketlerinin varlığı, oturma- çömelme- yürüme gibi hareketleri rahatça yapabilme, pantolonunu giyebilme, ıslak ve kuru arası ayrımı yapabilme.
2. Ruhsal belirtiler; aile üyelerini taklit etmeye heves, anne ve babayı memnun etmeye isteklilik, kakalı ya da ıslak bezi istememe, tuvalete dair merak, tuvalete oturmaya isteklilik. Tuvaleti geldiğini yüz ifadeleri ya da herhangi bir davranışla belli etme.
Aynı zamanda çocuğunuz isteklerini rahat ifade edebilmeli, iki-üç kelimeden oluşan cümleler kurabilmeli, kısa ve öz yönergeleri anlayabiliyor olmalı.
Bu kriterleri karşılıyor ise ve sizde psikolojik olarak buna hazırsanız eğitime başlayabilirsiniz. Erken çocuklukta tuvalet eğitimi çok önemlidir çünkü yetişkin hayatına dair bazı izlerimizin temeli tuvalet eğitimindedir. Nedir bunlar? Özgüven, özerk olma, suçluluk duyguları, hataları ebeveynlerden saklama vb…
HAYDİ EĞİTİME BAŞLAYALIM;
Önce çocuğunuz ile bir konuşma yapmanız gerek. Bu konuşmada; ne kadar büyüdüğünü, artık bezi atmanın gerekli olduğunu, ıslak bez ile dolaşmanın zararlarını, iç çamaşırı kullanma gerekliliğini, tuvaletini nereye nasıl yapacağını anlatmanız gerekir. Ara sıra alta kaçırmalar olacaktır, bunlara üzülmemelisiniz siz ebeveyn olarak. Çocuğa kızmamalı ve “Olabilir, hemen temizleriz. Bazen böyle kazalar olur.” Demek gerekir. Tabi bunu söylerken sakin olmanız gerekiyor. Çocuklar yüzümüzden duygumuzu okurlar.
Çocuğunuz ile beraber nereye oturacağına karar vermeniz gerekir. Lazımlık, klozet vs. Bu konuda ortak seçim yapmalısınız. Bezleri beraber çöpe atın. Bezi artık hiç kullanmıyoruz. Çünkü bir saat bez takılı bir saat bez yok gibi öneriler tamamı ile yanlış. Çünkü çocuk oyun gibi çok dikkatini odakladığı anlarda altında bez var sana ve altına yapar. Bu sebeple bezi tamamen atıyoruz. Çocuğun mesane kapasitesini en iyi ebeveynler bilir, buna göre bir zamanla seçmelisiniz ve o zamanlamaya göre tuvalete götürmelisiniz. Bunun için bir çalar saat kullanıp, aa saat çaldı haydi diyerek motive edebiliriz. Geceleri ise bez bağlanmıyor, çocuk uyuma saatinden 1 saat önce sıvı alımını kesiyor bu ilk zamanlar için geçerli, daha sonra bizim önerdiğimiz süre 90 dakika siz bu süre uzun diyorsanız daha kısa sürede de yapabilirsiniz, her 90 dakikada bir çocuğu uyandırıyorum ve tuvalete götürüyorum. Tuvalete gittiğinde gözleri açık, nereye yaptığını biliyor olmalı. Uykulu ve farkında değilse bezine yaptığını düşünebilir. Bu istemediğimiz bir durum. Tuvalet eğitimini bu şekilde vermelisiniz.
Lütfen ödüller ve cezalar kullanmayınız. Çocuk bunu sizi memnun etmemek için ya da bir şey kazanmak için yapmıyor, kendi gelişimi için yapıyor. En önemli konu ise ebeveynin hazır oluşu;sabrınızla, kararlılığınızla eğitime hazırsanız başlayın. Aksi durumlarda, çocuğunuzu olumsuz etkileyebilirsiniz. Tuvalet eğitimi yani anal dönem, çocuğun kişilik gelişiminde önemli etkilere sahiptir. Bu etkiyi, ebeveyn olarak unutmamalısınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şule SABIR TANRIÖVER Fotoğraf
Uzm.Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şule SABIR TANRIÖVER'in Makaleleri
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Burçak DEMİRKAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Sümeyye BÜYÜK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top