2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumun Hayali Arkadaşı Var!
YAZI #6819 © Yazan Psk.Nermin BAYKAN | Yayın Aralık 2020
Hayali arkadaşlar genellikle üç yaşından sonra başlar ve genellikle beş yaşa kadar devam eder. Bu durum beş yaşın üzerinde de devam ediyorsa bazı psikolojik problemin belirtisi olabilir.

Üç ila beş yaş arasındaki çocuklar, hayal ile gerçeği ayırt edemediği için için hayali arkadaşlara sahip olmaları oldukça doğaldır. Hayali arkadaşlar bir oyuncak, bir eşya, beraber uyunan yastık ya da çocukların zihinlerinde canlandırdıkları herhangi biri ya da birşey olabilirç Çocukların hayali arkadaşları olması, hayal güçlerinin ve iç dünyalarının ne kadar geliştiğinin de göstergesi olarak kabul edilebilir. Ancak bir çocuğun hayali arkadaşınının olmaması onun zayıf bir hayal gücü ya da gelişmemiş bir iç dünyası olduğu anlamına kesinlikle gelmemelidir.

Hayali arkadaşa sahip olmak, anne babalar tarafından genellikle kötü birşey gibi algılansa da aslında çocuklar için oldukça faydalıdır. Hayali arkadaşlara sahip olmak çocukların hayal gücünü destekler, zor durumlardan nasıl kurtulacaklarının öğrenmelerine yardımcı olur, ikili ilişkilerde nasıl konuşacağını görmesine katkı sağlar ve dil becerilerini geliştirir. Bu nedenle anne, babalar, çocuklarının hayali arkadaşlara sahip olmasının ne kadar doğal bir şey olduğunu unutmamalı ve çocuklarına müdahele etmemelidir.

Çocuğunuzun hayali arkadaşınızın olmasının pek çok sebebi olabilir.

1. Çocuğunuz yalnız ise ya da kendini yalnız hissediyorsa kendine hayali arkadaşlar yaratabilir. Çocuğunuz da her çocuk gibi oyun oynayabileceği arkadaşlara ihtiyaç duyar ve eğer etrafında çok arkadaşı yoksa kendisine yeni bir hayali arkadaş bulup onunla oyun oynuyor olabilir.

2.Çocuğunuzun korkuları varsa kendine hayali arkadaşlar yaratabilir. Karanlıktan uyumaktan vb. korkuyorsa kendisini korumak ve yanında ona destek olabilecek birine sahip olmak için bir hayali arkadaş arkadaş ya da belki bir süper kahraman edinmiş olabilir. Çocuklar korku durumunda hayali arkadaşlar yarattığında genellikle kendisine söylenmesini bekledikleri sözleri ve telkinleri hayali arkadaşlarına söyleyerek kendilerini cesaretlendirme eğilimi gösterirler.

3.Çocuğunuz sizden yeteri kadar takdir görmüyorsa kendine hayali arkadaşlar yaratabilir. Duymak istediği övgüleri hayali arkadaşından alabilir ya da sizin yanınızda onu takdir ederek dikkatinizi çekmeye çalışabilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzu dikkatli bir şekilde gözlemleyip hangi durumlarda ilgi ve övgü beklediğini saptayarak ona gerekli ilgiyi gösterin.

4.Çocuğunuz evin küçük çocuğuysa ve evde büyük kardeşinin sözü geçiyorsa çocuğunuz kendisinin de sözünü geçirebileceği biri olması için kendine hayali arkadaşlar yaratabilir.

5.Çocuğunuz, kızacağınızı bildiği bir şey yaptığında bir kurtuluş yolu bulmak için kendine hayali arkadaşlar yaratabilir. Örneğin : sizden habersiz televizyonu açan çocuğunuz, bunu yapanın hayali arkadaşı olduğunu söyleyerek kendini kurtarmaya çalışabilir. Kendi suçunu başkalarına atmak kötü bir huy olsa da aslında bu durum, bir çocuğun problemleri farklı yöntemlerle çözme yeteneğinin de olduğunun göstergesidir.

Ne zaman uzmana başvurulmalıdır ?

Çocuk sürekli olarak hayali arkadaş ile konuşarak kendini ailesinden veya çevresinden izole ediyorsa,

7 veya 8 yaşına kadar devam ediyorsa,

Olumsuz davranışlar genellikle günlük hayatının akışını bozmaya devam ediyorsa

Bir çocuk psikologu ile görüşmenizde fayda var. Bunun gibi problemleriniz için iletişime geçebilirsiniz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin BAYKAN Fotoğraf
Psk.Nermin BAYKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nermin BAYKAN'ın Makale ve Yazıları
► Arkadaşı Olmak mı? Ebeveyni Kalmak mı? Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Neden Çocuğunuzun Arkadaşı Olmamalısınız? Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Neden Bazı Çocukların Arkadaşı Yoktur? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Çocuklar ve Hayali Arkadaşları Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğumun Hayali Arkadaşı Var!' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:38
Top