2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Ataktan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
YAZI #6820 © Yazan Uzm.Psk.Onur KÖK | Yayın Aralık 2020
Panik atak gerçek bir tehlike ve somut bir neden olmamasına rağmen, kişinin şiddetli düzeyde fiziksel belirtilerle kendini göstermesi ve kişinin rahatsız hissetmesini sağlayan yoğun korku atağıdır. Aslında burada; kişinin alarm sisteminin bozulması ve bir dizi yalancı alarmlarla kişinin hayat kalitesini bozması olarak nitelendirilir. Yani kişinin, sempatik sisteminin devreye girmesine ve ''savaş ve kaç'' tepkisinin oluşmasını sağlar.

Bu durumu yaşayan kişiler belirli aralıklarla panik atakla karşı karşıya kalırlar. Panik atak sırasında oluşan belirtiler kişiden kişiye göre değişir. Bu belirtilerin başlıcaları; baş dönmesi, kalp çapıntısı, nefes darlığı, terleme, boğuluyormuş gibi olma vb. bir dizi belirtilerden oluşur. Bu durumla karşı karşıya kalan kişilerin; felç, kalp krizi geçireceği ya da çıldıracağı ile ilgili yanlış uyarılara kapılmasına neden olurlar.

Bu belirtilerin oluşmaması için kahve içmeme, asansöre binmeme, yanlız kalmamaya özen gösterilme gibi kaçınma davranışları gözlenir. Panik atağın süresi ve şiddeti kişiden kişiye göre değişir. Ortalama 5 – 20 dakika arasında sürer.

Panik atak yaygın anksiyete bozukluğunun bir parçasıdır. Kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülür. Panik bozukluk, ergenlerde ve gençlerde ise, küçük çocuklardan daha fazla görülür. Şiddetli düzeyde panik bozukluk yaşayan kişilerde; gelişimleri ve öğrenmeleri olumsuz yönde etkilenir.

PANİK ATAK NEDEN OLUR ? NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Panik atağın oluşmasında çeşitli faktörler rol oynar. Bu faktörler arasında; genetik, stres düzeyinin yüksek olması, yakın zamanda veya geçmişte yaşanılan ve kişiyi etkileyen olaylar, aşırı düzeyde sigara ve kafein kullanımı panik atak belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Böyle durumlarda kişi önce, sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kişinin şikayetlerinin organik / fiziki olup olmamasını belirleyebilmek için öncelikle kişiye bir takım testler (EKG, EKO, EFOR gibi) yapılmalıdır.

Bu testlerde herhangi bir sorun alanı belirlenemezse inorganik / psikolojik olduğu ve bu konuda kişinin destek alması sağlanır. İşte tam da bu noktada mutlaka uzman bir psikologtan destek almak oldukça önem taşır.

Tüm dünyada etkililiği kanıtlanmış olan Bilişsel – Davranışçı Terapi (BDT), panik atakta oldukça etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Bu yöntemde, danışana ev ödevleri verilmekte, panik atak sırasında baş edeceği belirli davranışlar ve stratejiler öğretilmekte ve kişinin eski yaşamına dönebilmesi terapi için hedef haline getirilmektedir. Bu terapi sayesinde kişi tamamen panik ataktan kurtulur.

PANİK ATAKTAN KURTULMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

1. Mutlaka uzman bir psikologtan düzenli olarak destek alın.
2. Stresle baş etme yöntemlerini uygulayın.
3. Düzenli uyuyun.
4. Panik atak esnasında nefes egzersizleri yapın.
5. Spor ve yürüyüş yapın.
6. Sigara ve kafein tüketimini azaltın.
7. Panik atak geçirdiğinizde bulunduğunuz ortamdan ayrılmayın.
8. Panik atak esnasında sakinliğinizi korumaya çalışın.

Tüm bu yöntemleri tutarlı bir şekilde uygulamaya çalışın. Zorlandığınız durumlarda uzman psikologtan destek almaktan çekinmeyin. Sağlığınız her şeyden önemlidir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Uzman Klinik Psikolog
Onur KÖK

Beykoz Gündem Gazetesi
https://www.beykozgundem.com/panik-ataktan-kurtulmanin-yollari-nelerdir-makale,206.html
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur KÖK Fotoğraf
Uzm.Psk.Onur KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Onur KÖK'ün Yazıları
► Panik Ataktan Kurtulabilirsiniz Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Panik Ataktan Panik Bozukluğa Psk.Gökhan BİNGÖL
► Panik Atak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Panik Bozukluk ve Baş Etme Yolları Psk.Gizem HÜNERLİ
► Panik Atak ve Tedavi Yolları Psk.Esra ALTUNSOY ADIGÜZEL
► Panik Atak ve Baş Etme Yolları Psk.İlknur YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Ataktan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:27
Top