2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğuma Depremi Nasıl Anlatabilirim ?
YAZI #6863 © Yazan Uzm.Psk.Gözde ACARAY | Yayın Ocak 2021
Deprem her yaş grubu için bir travmatik olabilirken, çocukların bunu anlamlandırması biraz daha zor olabiliyor.
İzmir depreminin haberlerinin var olması ve deprem hakkındaki konuşmalar çocukların da bu olguya dair merak, endişe, kaygı ve korku duygularını tetikleyebilir.
Bu nedenle çocuğunuza bu süreci nasıl aktarabileceğiniz önemli bir unsur oluyor.
📍Depremin ne olduğunu ve neden gerçekleştiğini onu korkutmadan, yumuşak bir dille anlatmak öncelikli işiniz olmalı. 🕸 Anlayabileceği dilde anlatmaya çalışın ve depremi anlayabilecek olgunlukta olduğundan emin olun. Kafasını karıştıracak ekstra bilgiler vermeyin.
📍Yeryüzünde meydana gelen sarsıntıların doğal bir oluşum olduğu ve eğer güvende olunursa depremin zarar verme olasılığının olmadığını anlatabilirsiniz. Çocuklara özel bilimsel kaynaklara ya da oyunlar ya da nesneler ile somutlaştırarak anlatıma başvurabilirsiniz.
📍Çocukların daha duygu odaklı olmasından kaynaklı, çocuklarınızı deprem görüntülerinden ve haberlerinden
mümkün olduğunca uzak tutmanız önemli. Çocuklar televizyonda gördüklerinin aynısının tekrardan gerçekleşebileceğini düşünmeye daha yatkındır.
📍Kaygıya ya da korkuya kapılan çocukların "Biz senin yanındayız", "Güvendeyiz" gibi güven verici sözcükleri duymaya ve fiziksel temasa ihtiyaç duyarlar.
📍Deprem çantası gibi hazırlıkları birlikte yapabilirsiniz.
📍Deprem anında yapabileceği ve alabileceği önlemleri yaşına uygun bir şekilde anlatabilirsiniz. Uygulamalı olarak aktarmak daha uygun olabilir.
Çocuğunuzun depreme karşı bir merakı ya da duygusu var ise bunu yok saymayın. Çünkü konuşulmayan ve anlamlandırılamayan olaylar ve durumlar daha endişe verici olabilir.
Ve tabii ki yine her şeyden önce yetişkinler olarak bizlerin de tüm bu süreç ile ilgili bilgilenmeye ve çocuklara model olmaya ihtiyacımız var.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ACARAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde ACARAY
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde ACARAY'ın Yazıları
► Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Çocuğuma Ölümü Nasıl Anlatmalıyım Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Boşanıyorum Çocuğuma Nasıl Söylemeliyim Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Çocuğuma Cinselliği Nasıl Anlatırım Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Çocuğuma Cinsel Eğitimi Nasıl Verebilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğuma Depremi Nasıl Anlatabilirim ?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ayna Nöronlar Ocak 2021
◊ Disleksi Ocak 2021
◊ Öz-Şevkat Ocak 2021
◊ Karpman Drama Üçgeni Ocak 2021
◊ Beden Kayıt Tutar Ocak 2021
◊ Hissizleşmek Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:45
Top