2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mindfulness Meditasyonunun Faydaları
YAZI #6868 © Yazan Uzm.Psk.Gözde ACARAY | Yayın Ocak 2021
Şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmeyi, bu dikkatin niteliğini fark etmeyi ve tüm bu fark edilenleri acele ile yargılamaksızın kabul etmeyi içerir.

Bilinçli farkındalık sadece şimdiki anda yaşamak ve şimdiki anı fark etmek değildir ve anlaşılması gereken iki boyutu vardır. İlk boyut mevcut an içinde olanları fark etmek, ikinci boyut ise tüm bu fark ettiklerimizi karşılama biçimimiz. O yüzden bilinçli farkındalığa, algılama ve algılananı kabul etmenin karışımından oluşan bir yaklaşım diyebiliriz çünkü sadece algılamak, dikkatten ibarettir; bilinçli farkındalık ise mevcut anı bilinçli bir akıl açık, sevgi ve şefkat dolu bir kalple algılamaktır.

Mindfulness’ın kavramsal değil, deneyimsel olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Aşağı yukarı hepimiz yaşamda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz fakat uygulamaya gelince sınıfta kaldığımızı söyleyebiliriz. Mindfulness bu anlamda bize kavramsal olarak ne yapmamız gerektiğini öğretmenin yanı sıra bunları hayata geçirmeyi sağlayacak bir dizi beceriyi kazandırır.Psikoloji alanındaki birçok farklı çalışma; düzenli yapılan mindfulness meditasyonu ve mutluluk arasında anlamlı bir ilişki bulgulamıştır (Ivanowski & Malhi, 2007; Shapiro ve ark., 2008). Tüm bunların ışığında bilinen bir tablo var ki o da mindfulness'ın olumlu duygu durumunu koruduğu ve dolayısıyla da hem fizyolojik hem psikolojik rahatsızlıklardan arınmış bir esenlik halini desteklediğidir (Fredrickson & Joiner, 2002).
Anksiyete, depresyon ve beraberinde gelebilen olumsuzluklar düzenli yapılan mindfulness pratikleri ile beraber azalmakta (Baer ve ark., 2006) ve hafıza güçlenmektedir (Jha ve ark., 2007).
Düzenli mindfulness meditasyon uygulaması yapan bireylerin daha sağlıklı ilişkiler kurduğu görülmektedir (Hick, Segal & Bien, 2008).
Bireyler, kronik stres ve beraberinde gelebilen hipertansiyon gibi rahatsızlıkları mindfulness uygulamaları ile kontrol edebilmektedirler (Low, Stanton & Bower, 2008).
Kronik ağrı, kanser, madde bağımlılığı gibi ciddi tablolarda; mindfulness uygulamalarının olumsuzlukları azaltmaya yönelik etkisi bulgulamıştır (Kabat-Zinn ve ark., 1986; Morone & Greco, 2008; Grant & Rainville, 2009; Speca ve ark., 2000; Bowen, 2006).
Mindfulness uygulamalarının; bağışıklık sistemini güçlendirdiği, dolayısıyla da grip, nezle ya da ilişkili olabilecek diğer rahatsızlıkların oluşumunu önlemekte anlamlı desteği bulgulanmıştır (Davidson ve ark., 2003).
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ACARAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde ACARAY
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde ACARAY'ın Yazıları
► Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir? Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
► Can Sıkıntısının Faydaları Psk.Nihan DİKME
► Panik Atakın Faydaları Psk.Asım EREN
► Sabah Erken Uyanmanın Faydaları Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mindfulness Meditasyonunun Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ayna Nöronlar Ocak 2021
◊ Disleksi Ocak 2021
◊ Öz-Şevkat Ocak 2021
◊ Karpman Drama Üçgeni Ocak 2021
◊ Beden Kayıt Tutar Ocak 2021
◊ Hissizleşmek Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:07
Top