2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Trafikte Öfke ve Saldırganlık Kontrolü
YAZI #6902 © Yazan Uzm.Psk.Nida BOĞA | Yayın Şubat 2021
Öfke, normal ve sağlıklı bir duygudur. Hatta farkında olunan ve günlük hayatımızı sürdürmemize yardımcı bir sistem olarak kaldığı sürece herhangi bir sorun yoktur. Bu bizi haksızlıklara karşı, yanlışlara karşı korur. Sınırlarımızı belirleyip daha sağlıklı ilişkiler bile kurmamıza yardımcı olur. Öfkede ana sıkıntı, onu hissetmemiz değil; öfkenin saldırganlık ve şiddete dönüşme halidir. Öfkelendikten sonra bu duyguyu sağlıklı bir şekilde yansıtır isek burada bir sorun yoktur. Öfkelendikten sonra bu duygu çığ gibi büyüyüp bize ya da çevremizdekilere zarar veriyor ise bu davranışlara müdahale etmek gerekmektedir. Öfkenin en saldırgan dışavurumunu gördüğümüz yerlerden birisi de trafiktir. Özellikle büyük şehirlerde kişiler bir gün içinde vakitlerinin küçümsenmeyecek bir kısmını trafikte geçirmektedirler. Hiçbir şey yapmadan sadece bekleyerek geçirilen bu süre içerisinde insanlar bir yere yetişmeye çalışıyor olabilirler, çok yorgun bir gün geçirmiş olabilirler. Bunların hiçbiri olmasa bile uzun saatler bir yerde sıkışıp kalmak tahammül seviyemizi aşağılara çekmektedir. Tüm bu sebeplerden insanlar trafikte bazı yanlış davranışlar sergiliyor olabilirler. Zaten sabrı kalmamış olan sürücüler de bu yanlış davranışlar karşısında öfkelenip; öfkelerini sağlıksız bir şekilde ortaya koyabilirler. Bu tahammülsüzlükleri gidermek mümkün olabilir. Herkes için kendilerine iyi gelecek olan şeyler öznel olsa da bu tahammül seviyemizi arttırmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

- Yolculuğunuzu olası gecikmeleri göz önünde bulundurarak planlayın. Trafikte olması gerektiğinden uzun kalacağınızı öngörerek bunun için küçük hazırlıklar yapın. Mesela acıkmaya başladıysanız yolculuğa çıkmadan önce yanınıza atıştırabileceğiniz bir şeyler alabilirsiniz.

- Sevdiğiniz ve sizi rahatlatan şarkıları içeren bir çalma listesi oluşturun. Bu sayede dinlemekten keyif aldığınız müzik ya da podcast trafiğe biraz daha dayanmanızı sağlayacaktır.

- Diğer sürücü ve yayaların davranışlarına sinirlendiğinizde, kavgaya girişmeden önce kendinize sakinleşmek için pay bırakın. 10’a kadar saymayı deneyin. Hala sakinleşmediyseniz pencereyi açmayın ya da arabadan inmeyin. Bu davranışlar durumu daha da çıkmaza sokacaktır.

- Öfke halinde karşınızdaki ile göz temasından kaçının. Sinirlendiğiniz kişi ile kesintisiz bir göz teması kurmak iki tarafı da daha çok sinirlendirip tahrik edecektir. Kavgaya dönüşebilecek bu ortamın oluşmasına izin vermeyin.

- Haklı da olsanız, saldırganlık içeren davranışları önlemek adına, elinizi selam verir gibi kaldırarak ortamı yumuşatın. Bir daha görmeyeceğiniz kişi ile kavgaya girişip zamanınızdan ve sağlığınızdan olmak yerine; küçük bir el hareketi ile gerilmiş olan sinirleri gevşetebilirsiniz.

- Karşı tarafın davranışlarını kişisel algılamayın. Siz trafikte beklerken, emniyet şeridinden geçip giden kişi için bana saygısızlık yaptı diye düşünmek yerine; acil yetişmesi gereken bir durum olabilir diye alternatif düşünceler üretmeyi deneyin.

Aynı trafik ışıkları gibi;

Kırmızı: Dur
Sarı: Düşün
Yeşil: Öyle yap
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nida BOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Nida BOĞA
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nida BOĞA'nın Makaleleri
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Trafikte Öfke ve Saldırganlık Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi Nedir? Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:19
Top