2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkisel Yalnızlık
YAZI #6905 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA | Yayın Şubat 2021
Yalnızlık, insanın tek başına ve kendisiyle kaldığı zamanlardır. Günlük hayat sürecinde yalnız kalmaya, kafa dinlemeye bazen ihtiyaç duyar ve dinleniriz. Yalnız kalmak iyi gelir bize. Yalnızlık hissi ise daha çok başkasının varlığının eksikliği ve tak başınalığımızın verdiği ağırlık ve çökkünlük durumlarını ifade eden duygu durumudur.

Tam burada ilişkiden ve ilişkisel yalnızlıktan bahsedebiliriz. İlişki dediğimiz zaman iki tarafı ifade ederiz aslında. İlişki iki kişi/canlı/nesne arasında kurululur. Tek başına kalmaya ihtiyaç duyduğumuz gibi bazen de başkasının varlığına ihtiyaç duyarız. Başkasının varlığına ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda ilişki kuracağımız kişi/canlı/nesne bulamıyorsak eksiklik hissederiz. Belki de kendimizle kalamadığımızda başkalarını ararız. Ama bu başka yazının konusu olabilir. Bu yazıda ilişkisel yalnızlıktan bahsedeceğiz.
İlişkisel yalnızlıktan bahsederken şunu demek istiyorum: aynı çatı altında yaşayan, aynı tabağı hatta aynı yatağı paylaşan iki kişinin yalnız hissetmesi ya da yalnızlık hissi dolmasıdır.

Peki, nasıl oluyor bu durum?

Bunun birçok sebebi olabilir. Ancak en önemli sebebin iki kişi arasındaki duygusal/psikolojik bağın zayıflaması ya da kopmasıdır. İki kişi arasındaki bu bağ nasıl zayıflar ya da nasıl kopar? İki kişiden biri ya da her ikisi birbirlerinin duygu, düşünce ve deneyimlerinden habersiz kaldığında aralarındaki psikolojik/duygusal bağ zayıflamaya ve zamanla kopmaya başlar. Taraflardan biri duygu, düşünce, kırgınlık, zayıflık, güçlülük, sevinç ve üzüntülerini diğerine anlatmadığında, paylaşmadığında, gizlemeye başladığında; biri/her ikisi birbirlerini duymadığında, görmediğinde, yaşantısına şahit olmadığında otomatik olarak aralarında bir duvar örmeye başlayacaklardır. Bu psikolojik duvar birbirlerini yeterince duymalarını, görmelerini ve hissetmelerini daha çok engelleyecektir. Zamanla bu görmeme, duymama ve hissetmeme uzaklığı arttıracak ve aralarındaki duvar kalınlaşmaya başlayacak belki de yosun tutacaktır. Böylece tarafların hissettiği yalnızlık hissi kronikleşecektir. İşte bu şekilde aynı çatıyı, aynı yatağı ve aynı tabağı paylaşan iki kişinin arasındaki psikolojik duvar birbirleri yanında yalnız hissetmelerine hatta ileri gidersek yalnızlık hissi içinde kaybolmalarına neden olacaktır.

Peki, gelgelelim bu yalnızlık hissini engellemek için yapılabileceklere, atılabilecek adımlara:

 Öncelikle zaman zaman yalnızlık hissi yaşamak çok normaldir. Ancak bu yalnızlık hissi hayatımızı zorluyorsa ve gitgide artıyorsa o zaman dikkatli olunmalıdır.

 Kendimizi tanımak: duygularımız, düşüncelerimiz, hislerimiz, zayıflıklarımız, kırılganlıklarımız, pişmanlıklarımız, kızgınlıklarımız, sevinçlerimiz ve üzüntülerimizin farkında olmak.

 Bu farkında olduğumuz şeyleri ilişkide olduğumuz kişilere (partner, aile vs.) ifade etmek.

 İlişki içerisinde kendimiz olarak var olmalıyız: duygularımız, düşüncelerimiz ve her yönümüzle olduğumuz gibi.

 İlişkimizin biricikliğini unutmamalı ve medyadaki ilişkiler ile kıyaslamamalı. Özellikle sosyal medya ve dizilerdeki ilişkilerin sadece gösterilen yönlerini gördüğümüz için biricik ilişkimizi medyadaki ilişkilerle karşılaştırmak ilişkimize bakışımızı ve beklentimizi değiştirecektir.

 İlişkimizdeki nezaketi, saygıyı, şefkati ve merhameti azaltmadan korumalı ve özen göstermeliyiz. Aksi halde hiçbir ilişki ve duygusal/psikolojik bağ eleştiri, suçlama, saygısızlık, zorbalık ve kabalığa direnemez.

 En kadar çok fazla ortak noktamız olsa bile zamanla ortak alanlarımız azalabilir, değişebilir ve farklılaşabiliriz. Bu farklılaşmayı nezaketle/ saygıyla karşılamadığımızda birbirimizi duyamaz, göremez ve anlayamayız.

 Ne olursa olsun açık iletişim herşeyden önemlidir. Karşımızdakinin duygu ve düşüncesini tahmin ederek, zihnini okuyarak hareket etmek bizi hataya götürür. Ne isteyip ne istemediğimizi; neye sevindiğimizi ve neyden rahatsız olduğumuzu uygun bir dille açık açık söylemeliyiz.

 Zamanla hayatımızda ciddi problemler (kazalar, maddi sıkıntılar, uzak mesafeler vb.) çıkabilir. Bu sorunlara karşı birbirimize destek olmalı, göğüs germeli ve birlikte çözüm aramalıyız. Zorlukları birbirimiz için kolaylaştırmaya çalışmalı ve ilişkimizi her zamankinden güçlü tutmaya çalışmalıyız.

 İlişkimizdeki yalnızlık hissinin nedenini beraber keşfetmeye çalışmalıyız. Nedenleri kişisel, ilişkisel veya çevresel olabilir. Nedenlerini beraber bulduğumuzda çözümlerini de beraber arayabilir ve bulabiliriz.

 İlişkide olduğunuz kişiye (partneriniz, aileniz, arkadaşınız vb.) sizi dinleyebileceği, duyabileceği, görebileceği ve anlayabileceği alanı açın; size destek olabilme fırsatını verin.

 Ve gerektiğinde mutlaka DESTEK ALMAYI BİLİN (arkadaşınız, aileniz, ya da bir uzmandan). Unutmayalım bazı problemleri kendimiz çözemeyiz.

Şimdi de ilişkisel yalnızlık durumunuzu biraz daha değerlendirmeniz için aşağıdaki sorular üzerinde biraz düşünebilirsiniz:

 Ne sıklıkla yalnızlık hissi yaşıyorsunuz?

 Eskisine göre yalnızlık hissiniz daha mı fazla, gittikçe artıyor mu?

 Yalnızlık hissiniz bir kişi ya da belirli kişiler ile aranızda mı gerçekleşiyor yoksa herkes ile mi?

 Bu yalnızlık hissi sizin için tekrarlayan bir durum mu?

 Ne olsaydı/olmasaydı kendinizi yalnız hissetmezdiniz ya da daha az yalnız hissederdiniz?

 Yalnızlık hissi sadece sizde mi mevcut yoksa partnerinizde ya da hayatınızda olan kişilerde de mevcut mu ve birbirinden farklı mı?

 İlişkinizde/ilişkilerinizde ne kadar olduğunuz haliniz ile var olabiliyorsunuz?

 İlişkinizi/ilişkilerinizi ne kadar başka ilişkiler (özellikle medya ve sanal ortamlar) ile kıyaslıyorsunuz?

Mehmet Şirin AKÇA
Uzm. Psikolojik Danışman
     16 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Şirin AKÇA Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA'nın Yazıları
► Yalnızlık Psk.Dila HOTLAR
► Yalnızlık Dr.Psk.Tayfun DOĞAN
► Yalnızlık Hissi Psk.Dilara ZEYBEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkisel Yalnızlık' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Unutulan Bedenlerimiz! Aralık 2023
◊ Kontrol Etme İhtiyacı: Belirsizliği Yenmek! ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:46
Top