2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uykuya Dalmakta Zorlanan Çocuklar İçin Ebeveynlere İpuçları
YAZI #6913 © Yazan Psk.Gizem İKİZ | Yayın Şubat 2021
Çocuklarda sağlıklı uyku; davranış, bilişsel işlev ve psikolojik sağlık ile bağlantılıdır. Çocuklarınızın uykusunu iyileştirmeniz durumunda hayatlarının diğer yönlerinde de domino etkisi yarattığınızı gözlemleyeceksinizdir. Bunun için biraz zaman ayırmanız ve çabalamanız bu domino etkisi için değecektir, emin olabilirsiniz.

İşler stresli veya zor olduğunda, uyumak ve yatmadan önce sakinleşebilmek, yapılacak ilk şeylerden biridir. Tıpkı bizim gibi çocukların da korkuları ve endişeleri de yatmadan daha şiddetli hissedilir. Günün çözülmemiş stres ve duyguları birikebilir ve bunaltıcı olabilir. Çocukların uyku zamanı rutinlerini sıfırlamanın yollarını kullanırsanız ve bir düzene oturmasını sağlarsanız, yaşamlarının diğer alanlarında domino etkisi dediğimiz şeyi yaratabilirsiniz.
Çocuklar stresli, bunalmış veya endişeli olduklarını bize sözcüklerle söylemiyorlar. Bunun yerine, hissettiklerini davranışlarına yansıtıyorlar. Bazıları çok hareketli davranırken, bazıları saçma hareketlerde bulunabilir; bazıları size yapışık vaziyette davranırken bazıları sus pus kalabilir. Bunların hepsi, çözülmemiş duyguları veya günün stresini ifade etmenin yollarıdır.
Araştırmalar, tutarlı bir uyku zamanı rutinine sahip olmanın çocuğunuza yardımcı olmak için yapabileceğiniz en etkili şey olduğunu gösteriyor. Ancak bazen çocuklar uyku zamanı rutinlerine direnirler. Bu zamanlar, sıfırlamaya/ yeniden düzenlemeye ihtiyaç duydukları zamandır. Çocukların uykuya hazır olması için, beyninlerinin günün problemlerini çözdüğü bir geceye; ebeveynlerinden görecekleri büyük bir sevgiyi ve bağı hissetmeye ihtiyaçları vardır.

Çocuğunuzun Davranışına Bakarak Uyku Zamanını Yeniden Düzenlemenin Beş Yolu

1. Yatma zamanı saçma davranışlarda bulunan çocuğunuz için siz de saçma davranın
Çocuğunuz dişlerini fırçalarken şaka yapıyorsa veya pijamalarını yanlış bir şekilde giyerek garip davranıyorsa, stres atma arayışındadır. Yani bu aslında onun için uyumadan önce biraz rahatlamanın bir yolu… Çocuklar böyle davrandığında, yavaş yavaş hikaye okumak ve sakin bir yatma hazırlığı onları daha da heyecanlandırıp tetikleyecektir. Yani aslında sakinlik sağlamak için yaptığınız her girişim çocuğunuzun daha da tetiklenmesine yol açabilir. Peki ne yapabilirsiniz? Hemen dönün saçma davranışlarda bulunun, komik suratlar yapın. Bir şaka kitabından saçma şakalar okuyun veya birlikte şakalar üretin. Evet, belki de bu tarz etkinlikler, yatmadan önce yapmak istediklerinizin tam tersi gibi görünüyor, ancak aynı zamanda, çocuğunuzun tam olarak ihtiyacı karşılanmış oluyor. Böyle bir zaman geçirdikten sonra çocuğunuza, “Çok eğlenceliydi! Belki yarın kahvaltıdan sonra yine böyle garip oyunlarla vakit geçirebiliriz. Ve yarın gece yatmadan önce de. Hadi her gün böyle özel bir vakit geçirelim! " deyin. Bu çocuğunuza güvenebileceği tutarlı bir bağlanma noktasına sahip olduğu ve stres atacağı konusunda güvence verir. Sonra kucaklaşın ve birbirinize iyi geceler dileyin.

2. Yatmadan önce size yapışan çocuğunuz için özel zaman ayırın
Çocuğunuz yatma vaktinde gitmenizi istemiyorsa veya defalarca odasından çıkıp yanınıza geliyorsa, güvende ve sizinle bağlantı kurduğunu hissetmek istiyor olabilir. Bu durumda kilit nokta, proaktif ve kasıtlı olarak onunla bağlantı kurduğunuzu göstermektir. Çocuğunuza “Bu gece seninle birlikte özel bir zaman geçirmek istiyorum deyin (bunu anne/ baba -çocuk saati örneğin, " Anne ve Derin Saati "olarak adlandırın). Odasında sohbet edebilir, bir şey oynayabilirsiniz. Bunun için 20-30 dakika ayırın. Çocuğunuza bunu her gece yapabileceğinizi söyleyin, böylece güvenebileceği bir bağlantı noktası olduğunu anlamış olur. Çocuğunuzun kardeşi varsa, çocuğunuzla birebir zaman geçirebilmeniz için diğer ebeveynin de diğer çocuğunuzla ilgilendiğinden veya çocuğunuzun başka bir etkinlikle meşgul olduğundan emin olun. Özel Zamanınızdan kucaklaşıp bir şarkı söyleyip birbirinize iyi geceler dileyin. Çocuğunuza yarın gece için de bu özel saatinizi sabırsızlıkla beklediğinizi söyleyin.

3. Yatmadan önce harekete geçen çocuk için banyo yaptırmayı deneyin
Gerçekten bunalmış çocuklar bunu davranışları yoluyla ifade edeceklerdir. Yapmaya çalıştığınız her şeye ve üzüldüğünüzü belirtmenize direneceklerdir. Banyo rutininizi tutarlı tutmaya çalışın. Gerekirse yatma zamanınıza biraz daha erken başlayın ve rutininizin bir parçası olarak banyo zamanını dahil ettiğinizden emin olun. Çocukları kötü ruh hallerinden çıkaran iki şey, dışarı çıkmak ve suda olmaktır. Banyo yapmak çok duyusaldır ve temel vücut sıcaklığını etkiler, her ikisi de vücuda rahatlama için bir sinyal olabilir. Banyodan sonra normal rutininizin geri kalanını yapın.

4. Yatma vakti fazla düşünen veya endişelenen çocuk için günlük tutmak veya hayal başlatma çalışması deneyin
Bazen çocuklar kendi hayal güçlerine kapılırlar ve normal uyku zamanı rutininiz yeterli olmaz ve hatta bu vakit çocuklar için stresli hale gelebilir. Bu, hayal güçlerini devreye sokmak ve onları endişeli döngülerinden çıkarmak için yeni bir şey getirmeniz gerektiği anlamına gelir. Bazı çocuklar için önce endişelerini dile getirmeleri gerekir. Bunu düşüncelerini bir günlüğe yazarak yapabilirler. Çocuğunuza, "Endişelendiğin bir şey varsa buraya yazabilirsin ve yarına kadar hatırlaman veya tekrar düşünmen gerekmez" deyin. Yatmadan hemen önce endişeleri hakkında büyük bir tartışmaya girmemek önemlidir. Çocuğunuz onlarla konuşmak istediğiniz bir şey yazarsa, ona güvence verin ve ona bunu yarın, gün ışığında konuşacağınızı söyleyin. Çoğu zaman endişelerini basitçe ifade etmeleri yeterlidir. Günlüklere yazılan şeyler defter kapatıldığı an, bir daha açılana kadar kapalı kalacaktır; günlüğün bir kötü duyguları yiyen bir kahraman olduğunu çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Bir sonraki adım, çocuğunuzun zihnini uykuya dalarken düşüneceği başka şeylerle doldurmaktır. Işığı kapattığınızda çocuğunuzun neyi hayal edebileceğinden bahsetmek, aşırı aktif hayal güçlerini bir rüyalar diyarına yönlendirmeye yardımcı olabilir. Birlikte bir hikaye anlatma çalışması deneyin ve bunun nasıl bir rüya haline gelebileceği hakkında konuşun.

5. Yoğun stres hisseden çocuk için meditasyon yapmayı deneyin
Meditasyon yapmak, çocukların uyumadan önce kendilerini sevmelerine ve duygusal boşluklarını doldurmalarına yardımcı olabilir. Araştırmalar, meditasyonun çocuklarda DEHB semptomlarını ve TSSB semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Vücudun stres tepkisini sıfırlamaya yardımcı olmanın proaktif bir yoludur. Ve uykuyu iyileştirdiği de gösterilmiştir. Meditasyon, vücudun duyularını harekete geçirerek ve rahatlatıcı bir tepki uyandırarak çalışır. Araştırmalar, meditasyonun ayrıca stres ve bağışıklık enzimleri ve hormonlarında ölçülebilir biyokimyasal değişiklikler ürettiğini göstermektedir. İlk başladığınızda meditasyonu birlikte yapmayı deneyebilirsiniz. Az önce söz ettiğimiz banyo, özel zaman, saçma oyunlar, günlük tutma etkinliklerinden sonra da meditasyon çalışması yapabilirsiniz.

Psikolog Gizem İkiz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem İKİZ Fotoğraf
Psk.Gizem İKİZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem İKİZ'in Yazıları
► Ebeveynlere Altın İpuçları Psk.Ezgi TANIL
► Mükemmel Cinsellik İçin İpuçları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Uykuya Dalmakta Zorlanan Çocuklar İçin Ebeveynlere İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Siberkondri Nedir? Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:37
Top