2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaralı Ebeveynlerin Değersiz Çocukları
YAZI #6920 © Yazan Psk.Esra BÜYÜKKURT | Yayın Şubat 2021
Günümüzün çok popüler bir kavramı var ‘güvenli bağlanma’. Şimdilerde güvenli bağlanamamışsın cümlesi birçok psikolojik bozukluğun yanına iliştiriliveriyor. Bir de bakıyoruz ki anne baba suçlanıyor, fatura ebeveynlere kolaylıkla kesiliyor.
Ben bugün güvenli bağlanmadan çok değersizlik duygusundan bahsetmek istiyorum. Eğer siz de zaman zaman ‘sürekli kendinizi eleştirirken buluyorsanız, kendinizi beğenmiyor ve beğenilmeye layık görmüyorsanız, kendinizi sevmiyor ve sevilmeye değer hissedemiyorsanız muhtemel ki değersizlik hissi yaşıyorsunuz.
Peki nereden geliyor bu değersizlik hissi? Evet doğru bildiniz, çocukluk ve ergenlik döneminden Şimdi yine fatura ebeveynlere kesilecek gibi olabilir ama ben bu sefer ebeveynlerin göz ardı edilen yönlerinden bahsetmek istiyorum.
Hepimiz bir şekilde kendi seçmediğimiz ailelerde dünyaya geldik. Tahmin ettiğiniz gibi bazıları şanslıydı ama bazılarının ebeveynleri de kendileri de o kadar şanslı değildi. Kimileri maddi zorluklarla mücadele ederken, kimileri o zaman adını çok bilmese de depresyonla baş etmeye çalışıyordu. Kimileri lohusa sendromlarını ağır geçirirken, kimileri henüz kendini kadın gibi hissedemediği halde bir çocuğu kucağında bulmuştu... Kimisi anne baba evinden hatta belki şiddetinden kaçmak için evlenmiş, kimileri evlenmek zorunda bırakılmıştı.
Faturayı kolaylıkla kestiğimiz ebeveynler üç aşağı beş yukarı böyle anneler böyle babalardı. Yani çoğu henüz kendi yaşadığı travmaları çözememiş, hatta bunun travma olduğunu bile sonradan öğrenmiş kişilerdi.
Evet haklısınız bunların hiç biri sizin suçunuz değildi, size seçme hakkı da verilmemişti zaten. Peki ne yapmalı? Ebeveyninize olan ihtiyacınız kadar ebeveyninizin de size ihtiyacı var. Belki de hastalığın kaynağıyla şifanın kaynağı aynıdır. Geçmişte onu üzen ya da öfkelendiren konularla ilgili onunla konuşun, onu anlamaya çalışın. Şunu unutmayın, belki de daha önce hiç kimse onu anlamaya çalışmadı. Göreceksiniz ki onu anlamak için şefkatle yaklaşıp gayret gösterdiğinizde kendine şefkatiniz de artacak. Çünkü değersizlik hissi kendine duyulan öfkeyi de beraberinde taşır. Hatta öyle ki kişi kendinden hıncını almak için kendini zorlu durumlara mahkum eder. Bu nedenle hem kendi yaşantımızda hem de ebeveynimize karşı şefkatli olmak gerekir.
Ezcümle suçlamak kolaya kaçmaktır. Bizi umutsuzluğa mahkum etmekten başka bir şey yapmaz. Ancak şefkatle yaklaşıp hala ihtiyacı varsa ebeveynine kucak açan hem kendini hem ailesini yeniden kazanacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BÜYÜKKURT Fotoğraf
Psk.Esra BÜYÜKKURT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra BÜYÜKKURT'un Makale ve Yazıları
► Kendimi Değersiz Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaralı Ebeveynlerin Değersiz Çocukları' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:56
Top