2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfkemi Kontrol Edebilir miyim?
YAZI #6929 © Yazan Uzm.Psk.Ayser BİLECİK | Yayın Mart 2021
Öfke herkes tarafından günlük hayatında hoşnut olmadığı durumlara karşı hissedilen güçlü fakat kontrol edilebilen temel bir duygu olarak tanımlanabilir. Her kişi hayatında bir çok kendisini sinirlendirecek durumlarla karşılaşabilir. Trafikte biri hatalı sollama yaptığında, sırada önüne geçildiğinde, karşısındaki kişi kaba davrandığında gibi insanı öfkelendiren olaylar olabilir. Öfke doğru bir şekilde ifade edilirse son derece sağlıklı bir duygudur; peki ya kontrol edilemezse? O zaman yıkıcı bir hale gelebilir. İş, aile, kişisel ilişkilerde büyük sorunlara yol açabilir.

Öfkelenmemizin sebepleri nedir?

Sizi öfkelendirecek bir çok neden vardır bunlardan en geneli baskılama, engellenme, reddedilme veya korkulardır.

Öfkelendiğimizde hangi tepkileri veririz?

Kişi öfkelendiğinde fiziksel ve biyolojik bir çok tepki verir. Bunlar;

Kalp atış hızı artar.

Nefes alış verişte düzensizlikler meydana gelir.

Aşırı stresli ve gergin hisseder.

Olayları abartılmış ve çarpıtılmış şekilde algılayabilir.

Savunma, saldırma gibi kişiye veya nesneye şiddet uygulanabilir.

Öfke kontrol bozukluğu nasıl başlar?

Genellikle çocukluk çağlarında ailesi tarafında sevgi gösterilmemiş, başarıları övülmemiş, kötü yaşantılar geçirmiş, yanlış tutumlar ile karşılaşmış , cinsel tacize uğramış, kişilerde görülme olasılığı yüksektir. Öfke kontrol bozukluğu yaşayan kişilerde mutluluk hormonu adı ile bilinen serotonin hormonunun düşük seviyelerde olduğu bulunmuştur. Bunun sonucunda hayatından memnun olmayan , mutlu olmayan kişilerde görülme olasılığı yüksektir denilebilir.

Öfke kontrol bozukluğuna sahip kişilerde kalp hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, ruhsal bozukluklar gibi rahatsızlıkların görülme olasılığı yüksektir.

Öfkemi nasıl kontrol edebilirim , tedavisi nedir?

Öfkenin sağlıklı ve normal bir duygu olduğunu unutmayın. Asıl sorun olan öfkelenmeniz değil öfkenizi nasıl ifade ettiğiniz , öfkelendiğinizde hangi tepkileri verdiğinizdir.

Öncelikle öfkenizin farkına varın. Bir duruma öfkelendiğinizde bu olayı çarpıtılmış bir şekilde algılayabilirsiniz. Bu düşünceleri farkederek mantıklı düşünceler ile değiştirmeye çalışabilirsiniz.

Öfkenizin asıl kaynağını , çıkış noktasını hatırlamaya çalışın. Sorunun kaynağını bilmek sizi öfkelendirmek yerine çözüm aramaya teşvik edebilir.

Psikoterapi yardımı alın. Öfke kontrolünü sağlamak psikoterapide en çok kullanılan yöntemlerdendir. Öfkeyi kontrol etmeyi amaçlar. Terapi de öğrenilen çalışmalar ile sakin kalmanıza yardımcı olur.

Uzm.Kl.Psikolog Ayser Bilecik
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayser BİLECİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayser BİLECİK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayser BİLECİK'in Makale ve Yazıları
► Öfkemi Nasıl Kontrol Edebilirim? Psk.Ceren AKBOYAR
► Çikolatakolik miyim? Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Ben Deli Miyim!! Psk.Nur GEZEK
► Zekam Kaç, Zeki miyim? Psk.Dnş.Tuğçe ALTUNBAŞ
► Yeterince İyi Anne miyim? Psk.Gülsen SÜSLÜ
► Vajinismus Olabilir miyim? Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öfkemi Kontrol Edebilir miyim?' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Mart 2021
◊ Sınav Kaygısı Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:20
Top