2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendine Psikolojik İlk Yardım
YAZI #6939 © Yazan Uzm.Psk.Begüm SAYAN | Yayın Mart 2021
KENDİNE PSİKOLOJİK İLK YARDIM

Psikolojik ilk yardım, ciddi kriz anlarında, yardıma ihtiyacı olan kişilere verilen hızlı destekleyici müdahaledir. Bir terapi değildir.
Psikolojik ilk yardımın DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından belirlenmiş olan 3 temel ilkesi vardır. Bunlar:
1-İzle
2-Dinle
3- Bağ-kur
Psikolojik ilkyardım, ciddi bir olaya maruz kalan insan gruplarına uygulanan bir şeydir. Ancak günlük hayatımızda her birimiz birler için stres yaratan ve baş etmekte çok zorlandığımız olaylar deneyimliyoruz. Bu tek başımıza araba kullanırken geçirdiğimiz bir kaza, veya bir yaralanma olayına şahit olmak, büyük ve çok önemli bir sunum yapmak vb. konular da olabilir. Bunlar pek çoğumuzda ciddi kaygıya ve düşüncelerimizde ve bedenimizde bir ‘donma’ tepkisine neden olabilir. Bir süreliğine de olsa tüm ruhsal yapımız bir buz kütlesinin içine konmuş gibi olur ve devam etmekte zorlanırız.
İşte kendimize psikolojik ilk yardım, tam olarak bu noktada farkındalığımızı arttırıp harekete geçmemizi sağlayabilmek amacını taşır. En temel amaç, kişinin güvende olduğunu hissetmek ve sürecin üstesinden gelmektir. Peki nasıl yapabiliriz?
1- Bedensel durumlarını izle, fark et. Bedeninde olan değişimlerin farkına var, neler oluyor? Kalp ritminde artış, terleme, öksürme, nefeste daralma.. Bedeninde neler var?
2- Bedensel duyumlarının sana ne söylediğini dinle. Sana ne anlatmak istiyorlar? Neler söylüyorlar? Korktuğunu ama yine de üstesinden gelebileceğini mi yoksa bedeninin alarmda olduğunu ve olayın, baş etme mekanizmanı aştığını mı? Peki daha başka şeyler var mı söyledikleri? Hepsine iyice kulak ver.
3- Karşılaştığın durum sahip olduğun baş etme gücünün hangi aşamasında, 0-10 arası bir derece ver.
-Eğer durum baş etme gücünün altındaysa; aldığın nefese odaklan, içinden 5’e kadar sayarak burnundan nefes al. Aldığın nefesi çok daha bir şekilde burnunda ver. Bu işlemi bedenindeki değişimler yavaşlayana ve rahatlayana kadar devam et. Sonrasında o an için en doğru bulduğun şeyi yapmak için harekete geç.
- Eğer karşılaştığın durum, baş etme gücünün üstündeyse; kendini güvenli hissettiğin bir yere geç ve bu acil durumda seni destekleyebilecek kişilerle ( aile bireyleri, arkadaşlar, komşular, polis, ambulans, psikoloğun/psikiyatristin) iletişime geç. Yardım almaktan çekinme. Unutma bu, senin için büyük ve anormal bir duruma verdiğin normal bir tepki.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm SAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm SAYAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın Makale ve Yazıları
► Psikolojik İlk Yardım Psk.Damla KANKAYA
► Psikolojik Yardım Nedir? Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendine Psikolojik İlk Yardım' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmeliyetçilik Şubat 2024
► Mutsuzlukla Başetme Şubat 2024
► Sadakatsizlik Nisan 2021
► Hayır Diyememek Mart 2021
◊ Depresyon Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top