2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Romantik İlişkilerde Duygu Düzenleme (Duygu Regülasyonu)
YAZI #6949 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA | Yayın Mart 2021
Yazının devamını okumaya vakti olmayan ya da okumak istemeyenler için,
Son sözü ilk söz olarak söylemek istiyorum

Duyguları düzenleyebilmek ve dizginleyebilmek tatmin edici uzun süreli ilişkiler kurulmasına yardımcı olmaktadır. Kendi duygularını düzenleyebilen bir kişi dengede kalmayı başarır. Dengede kalmayı başaran bir kişi de partnerinin duygularını düzenleyerek dengede kalmasına destek olur.

Duygu düzenleme bir insan için çok önemli bir kavramdır.

Gross (1998) duygu düzenlemeyi, bireylerin hangi duygulara, ne zaman sahip olacakları ve bu duyguları nasıl deneyimleyip ifade edeceklerini etkileyen bir süreç olarak tanımlamaktadır.

Bir insanın duygularının farkında olması, onları ifade etmesi ve duygularını sağlıklı bir şekilde yaşaması psikolojik ve fiziksel sağlık için çok önem taşımaktadır.

Kişilerarası ve romantik ilişkilerde duyguların nasıl ortaya konulduğu hem kişi hem de ilişkide olduğu kişi ya da kişiler için kritik bir durum oluşturmaktadır. Duygular olumsuz bir şekil ve yollarla ifade edildiğinde kişiye ya da ilişkide olduğu kişiye zarar vermektedir. Ancak olumlu bir şekil ve yollarla yaşanan duygular hem kişi hem de ilişkide olduğu kişiyi geliştirir ve güçlendirir.
Cordova, Gee ve Warren (2005) da ilişkileri etkileyen faktör kişilerin çeşitli duygulara sahip olmaları değil, herhangi bir duyguyu yaşarken nasıl davrandıkları olduğunu, bu nedenle duyguları tanımlamak, ifade etmek ve zorlayıcı olan duyguları idare etmenin sağlıklı ilişkiler için oldukça önemli ve gerekli olduğunu belirtmektedir (Cordova, Gee ve Warren, 2005).

Alcorn ve Torney (1982) da duyguların doğru bir şekilde tanımlanması, kişiye partnerini anlaması ve empati kurması için sosyal ipuçları sağladığını ifade eder.

Fitness (2001), romantik ilişkilerde duygusal zekanın öneminden bahsetmekte ve duygusal zekası yüksek bir partnerin, hassas duygusal durumlarda etkili bir şekilde kontrol sağlayacağını, bunun da ilişkiden alınan doyumu arttıracağını ifade etmiştir.

Duygu düzenleme becerileri düşük olan bireyler sosyal olaylar karşısında uygun duygusal tepkiler veremedikleri için sosyal ve romantik ilişkilerinde zorluk yaşarlar.

Rusbult, Bissonette, Arriaga ve Cox (1998) tartışma/çatışma durumlarında mutlu eşlerin, mutsuz eşlere göre misilleme yapmak yerine uzlaşmayı tercih ettiklerini söyleyerek evlilikte duygu düzenlemenin önemini vurgulamaktadır.
Bununla birlikte, etkili duygu düzenleme stratejileri kullanabilen çiftlerin, çatışma yaşadıktan sonra hem ilişkilerini hem de partnerlerini daha olumlu değerlendirme eğiliminde oldukları belirtilmektedir (Barnes, Brown, Krusemark, Campbell ve Rogge, 2007).

SON SÖZ OLARAK:

Etkili duygu düzenleme yöntemleri kullanan bireyler kullanmayanlarla karşılaştırıldığında; partnerleri ile tartışma yaşasa bile hem kendinisini, hem ilişkisini hem de partnerini daha olumlu bir şekilde değerlendirebildiği için bireysel memnuniyeti ve romantik ilişki doyumu da daha yüksek olur.

KAYNAKLAR

Alcorn, L. M., ve Torney, D. J. (1982). Counselor cognitive complexity of selfreported emotional experience as a predictor of accurate empathic understanding. Journal of Counseling Psychology, 29(5), 534.

Barnes, S., Brown, K. W., Krusemark, E., Campbell, W. K. ve Rogge, R. D. (2007). The role of mindfulness in romantic relationship satisfaction and responses to relationship stress. Journal of Marital and Family Therapy 33(4), 482- 500.

Cordova, J. V., Gee, C. B. ve Warren, L. Z. (2005). Emotional skillfulness in marriage: Intimacy as a mediator of the relationship between emotional skillfulness and marital satisfaction. Journal of Social and Clinical Psychology, 24(2), 218-235.

Fitness, J. (2001). Emotional intelligence and intimate relationships. J. Ciarrochi, J. P.Forgas ve J. D. Mayer (Ed.), Emotional intelligence in everyday life: A scientific inquiry içinde (s. 98-112). Philadelphia: Psychology Press.

Gross, J.J. (1998). The emerging field of emotion regulation: An integrative review. Review of General Psychology, 2(3), 271-299.

Rusbult, C. E., Bissonnette, V. L., Arriaga, X. B., Cox, C. L., & Bradbury, T. N. (1998). Accommodation processes during the early years of marriage. T. N. Bradbury (Ed.), The developmental course of marital dysfunction içinde, (s.74-113). United States of America: Cambridge University Press.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Şirin AKÇA Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Romantik İlişkilerde Duygu Düzenleme (Duygu Regülasyonu)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Unutulan Bedenlerimiz! Aralık 2023
◊ Çift İlişkilerinde Tıkanma ÇOK OKUNUYOR Ekim 2023
◊ Cinsel İsteksizlik Konusunda Yapılabilecekler! ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
◊ Kontrol Etme İhtiyacı: Belirsizliği Yenmek! ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:56
Top