2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atağın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir
YAZI #6962 © Yazan Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN | Yayın Nisan 2021
Panik Atak nedir?

Panik ataklar farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve “beklenmedik” şekilde karşımıza çıkabilir. Panik atak kişinin belirli sürelerde geçirdiği kaygılandığı kısa süreli korku nöbetleridir.

Panik Atak Neden Olur? Panik Atağı Ne Tetikler?

Panik atak çoğunlukla ortada belirgin bir şey olmadan gelişir. Fakat atakların oluşmasında çeşitli faktörler rol oynar. Genetik faktörler, stres ve kaygı düzeyinin yoğun olması, çocukluk döneminde ya da hali hazırda yakın geçmişte yaşanan travmatik olaylar, uyuşturucu madde kullanımı, sigara ve kafeinin yoğun kullanımı da panik atak riskini arttıran etkenler arasında yer alır. Tüm bunların yanı sıra, obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, agorafobi gibi psikolojik rahatsızlıklar da panik atak oluşumunda rol oynayabilir.

Panik Atağın Bedensel Belirtileri

Panik atağın en büyük özelliği, ne zaman başlayıp ne zaman biteceğine dair kesin bir bilginin olmaması. Aniden başlayan korku ve panik hâli, çoğunlukla ilk 10 dakika içinde en üst seviyeye çıkar ve ortalama 15 dakika içinde son bulur.

• Titreme
• Terleme
• Mide bulantısı
• Karın ağrısı
• Ölme kaygısı
• Mental bozukluk (delirme)
• Felç geçirme korkusu
• Boğulma hissi
• Bayılma hissi
• Nefes darlığı
• Hızlı kalp atışı
• Gögüse baskı hissi

Panik Atak Kontrol Altına Alınır mı? Nasıl Tedavi Edilir?

Panik atak tedavisinde bazı belirli medikal ilaç kullanılır ve bunun yanında psikoterapi tekniği uygulanır. Panik atak tedavisinde bazı vakalarda ilaç yerine tek başına psikoterapi de uygulanır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçin DEMİRKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burçin DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Panik Atak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Panik Atak Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Panik Atağın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Erkek İlişkisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:06
Top