2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaybetme Korkusu
YAZI #6967 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nagehan BALCI | Yayın Nisan 2021
Kaybetmekten neden korkarız?

Birine çok fazla bağımlıysak; o kişi hayatımızda olması gerekenden daha büyük bir etkiye sahipse; ne kadar değerli olduğumuzu o kişi belirliyorsa; yalnızca onun tarafından görülüp sevildiğimizde var olduğumuzu hissediyorsak; yaşadığımız zorluklarla o kişi olmadan mücadele edemeyeceğimizi düşünüyorsak onu kaybetmekten şiddetle korkabiliriz.

Bağımlılık bizler için sağlıklı değildir. Kendimizi güçsüz, yeteriz ve değersiz hissetmemize neden olabilir. Bağımlı olduğumuz kişiden uzaklaştıkça korkularımız artabilir. Çünkü bir birey olarak güçlü olduğumuzu, sevilmeye layık olduğumuzu, biricik ve değerli olduğumuzu bilmeden, hissetmeden büyümüş olabiliriz.

Bağımlı ilişkilerle kaybetmekten ölesiye korkarak yaşamak zorunda değiliz. Bize acı ve korku veren bu durumu değiştirebiliriz.

Bir başkasından bağımsız, zaten her birimiz değerliyiz. Yaşamsal fonksiyonlarımızı muhtaç olmadan yerine getirecek donanıma ve yeterliğe sahibiz. Kendi başınalığımızdan hem tatmin hem de memnun olabiliriz. Kendimize özenerek, kendimizle keyifli vakit geçirerek, kendimize daha sık “Ben ne istiyorum?” diye sorarak; yani yaşamımızın öznesi olduğumuzu hissederek bağımlılıklarımızdan ve korkularımızdan özgürleşebiliriz.

Birbirimize bağımlı olmadan da birlikte olabiliriz. Çünkü özgürlük kadar yakınlığa da ihtiyaç duyarız. Birlikte olmayı severiz, birbirimize güven hissederiz. Birbirimizin desteğini, sevgisini, ilgisini ve onayını almak isteriz. Birbirimize karşı sorumlu hissederiz. Kurduğumuz bağları kuvvetlendirmek için emek harcarız.

Bağımlılık ile tek başınalık arasında denge kurarak kaybetme korkusunu azaltabiliriz. Ve birbirimizi özgürce sevebiliriz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nagehan BALCI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Nagehan BALCI
Ankara
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nagehan BALCI'nın Makale ve Yazıları
► Umudunu Kaybetme Psk.Dnş.Aslı KARTOL
► Bağlanma Korkusu Psk.Sezin ÇELİKKANAT
► Okul Korkusu Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN
► Okul Korkusu Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Gonca BAĞLAR
► İlk Gece Korkusu Psk.Kamil DEMİR
► Evlenme Korkusu Psk.Kemal ÖZCAN
► Okul Korkusu Psk.Sevda ÖZBUCAK
► İlk Gece Korkusu Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kaybetme Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cebinizde Neler Var? Eylül 2018
◊ Yaşamdaki Rollerimiz Mayıs 2021
◊ İçsel Yolculuğumuz Ocak 2019
◊ Değerli Olmak Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:18
Top