2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sanırım Depresyondayım!
YAZI #6976 © Yazan Psk.Gürkan USTAOĞLU | Yayın Mayıs 2021
Bazen depresyonda olup olmadığımız konusunda endişe duyarız. Hatta çoğu zaman depresyondayız deriz. Ancak gerçekten öyle mi?

Depresyon kişinin hayatını kısıtlayan, daraltan, hayat standardını düşüren, zamanını boşa harcatan, kendimizi yetersiz ve değersiz hissettiren, harekete geçmemizi engelleyen, geceleri uyutmayan ya da çok uyutan, içimizi huzursuz eden, bizi ümitsiz hissettiren ve say say bitmeyen belirtileri olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Telaşlanmayın. Hemen hemen her rahatsızlığın tedavisi olduğu gibi depresyonun da tedavisi var. Yeter ki iyileşmeyi ve iyi olmayı isteyip harekete geçin.

Depresyona giren bireyler öncelikle kendilerine yönelik duygular ve düşünceler beslerler. Bu duygu ve düşünceler de kişinin harekete geçmesini engeller. Nedir bu duygular ve düşünceler? İnsan depresyona girdiğinde ne hisseder? Ne düşünür? Eğer depresyondaysak düşüneceğimiz ve hissedeceğimiz ilk şey kendimizi değersiz ve yetersiz hissetmek olabilir. Olabilir diyorum çünkü bazen başka bir duygu veya düşüncelerimiz de olabilir. Ancak yaşanan veya sonrasında birikerek gelen problem durumların sonunda, bize hissettiren veya düşündüren duygu veya düşünceler, değersizlik ve yetersizliktir. Sanırım bu hissi sadece yaşayanlar bilir.

Dünya ve dünya yaşantıları, depresyondaki bireyler için zihnini meşgul eden ve ciddi rahatsızlık hissettiren bir durumdur. Kişi bu süreçte, çevresini oldukça olumsuz algılamakta ve eş, dost ilişkilerinde kendinden çok şey talep edildiğini düşünüp farkında veya farkında olmadan ilişkilerini zedeleyen bir dönemdedir. Dünyanın kendisi içinde pek sağlıklı düşünemeyebilir. Mesela depresyonda bulunan bir kişi için dünya, zorluklarla dolu ve aşılması çok güç bir yerdir.

Hem kendine hem de dünyaya böyle bir bakış açısı olan depresif bir kişinin ayrıca gelecekle ilgilide düşünceleri ve duyguları vardır. Dünyaya depresyondaki bir kişinin gözünden bakarsak gelecek onun için karanlık, ümitsiz ve başarısızlıklarla doludur. Bu yüzden depresif kişiler için harekete geçmek çok güçtür.

Sonuç olarak depresyondaki bireyler için hayat hiçte kolay değildir. Her şeye olumsuz yaklaşırlar ve kendilerini değiştirmeye yönelik algıları oldukça ümitsizlik içerir. Böyle hislerimiz veya düşüncelerimiz olmayabilir ancak depresif kişiler veya bu duruma elverişli bireyler anlattığım durumdan daha ağır duygular ve düşünceler hissediyor olabilir. Ancak şunu bilmeliyiz ki çözülemeyecek bir durum da değildir. Bu yüzden “Ben asla iyileşemeyeceğim”, “Doğru söylüyorsunuz ama…”, “Bu da işe yaramayacak” gibi cümlelere çok da kulak asmamak depresif kişilerin tedavileri için süreci olumlu etkileyecek bir davranış olur.


Not: Beck’in geliştirdiği depresyon kuramının temel öğelerinden olan “Bilişsel Üçleme” öğesi temel alınarak yazılmıştır. Daha fazla bilgi ve içerik için Beck’in depresyon kuramını inceleyebilirsiniz.

www.gurkanustaoglu.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gürkan USTAOĞLU Fotoğraf
Psk.Gürkan USTAOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gürkan USTAOĞLU'nun Yazıları
► Depresyondayım Psk.Zeynep ÖZGÜVEN
► Depresyondayım Bu Hafta! Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sanırım Depresyondayım!' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Depresyondayım? Mayıs 2021
◊ Kaygılı Düşünceler Mayıs 2021
◊ Depresif Düşünceler Mayıs 2021
◊ Kendin ve İlişkin Mayıs 2021
◊ Seçici Algılama Eylül 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:36
Top