2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresif Düşünceler
YAZI #6978 © Yazan Psk.Gürkan USTAOĞLU | Yayın Mayıs 2021
İnsan yaşamı boyunca düşüncelerle yaşayan ve buna devam edecek olan bir düzenin parçasıdır. Peki bu düşüncelerin davranışlarımıza ve duygularımıza etkisi nedir?

Depresyon, kişi üzerinde oluşmasında ve sürmesinde, en etkili gücünü düşüncelerden alıyor. Tabi depresyon için düşünceler oldukça önemlidir ancak yalnız başlarına etkileri sandığımız kadar güçlü değildir. Bunun öncesinde “Ben küçükken…” diye başlayan yaşanmış hikayelerin, sizi derinden etkileyen yaşanmışlıkların etkisi vardır. Bu yaşanmış hikayeler şu an ki algılarınızı ve olaylara karşı yorumlama becerilerinizi etkilemektedir. Hal böyle olunca hayata karşı bir değerlendirme perdesi oluşur ve artık sizin kontrolünüzde olmayan, otomatik olarak ortaya çıkan düşünceler zihninizde etkin olmaya başlar.

Doğduğumuz andan itibaren bizlere fikirler, davranışlar, yaşam modelleri hatta duygularımızı gösteriş biçimleri gibi birçok yaşam gerçekleri öğretildi. Bazen bunları doğrudan öğrendik bazen de farkına varmadan öğretildi. Hatta birçok araştırmaya göre doğmadan önce anne karnında öğrenmeye başladık. Bu öğrenimlerin hepsi şu anki algılarımızı ve hayata karşı bakış çerçevemizi belirledi ve halen belirliyor. Bu bahsettiğim otomatik olarak beliren, doğruluğu kanıtlanmamış sayıltı şeklinde olan bu düşünceler, yaşantı birikimimizden besleniyor. Yaşantı birikimimizden beslendiği için de inandırıcılığı oldukça yüksek oluyor.

Örneğin evde tek başınıza film izlerken, kitap okurken, yemek yaparken veya sadece otururken başka bir odadan gelen bir sesi duyduğunuzda aklınıza ilk olarak ne gelir? Evde bir hırsızın olduğu düşüncesi mi yoksa pencerenin açık kalma olasılığını düşünüp ses bu sebepten geliyor düşüncesi mi? İnsan yaşamı boyunca düşüncelerle yaşayan ve buna devam edecek olan bir düzenin parçasıdır. Düşüncelere göre tepkiler veririz. Düşüncelerin duygularımızı değiştirmek gibi özellikleri vardır. Aklımıza gelen bir düşünce ansızın huzursuz, mutsuz, üzgün hissettirebilir. Bu yüzden düşünceleri iyi tanımalıyız. Düşüncelerin gücünü ve hayatımıza etkisini iyi bilmeliyiz.

Bir durum veya olay karşısında kişinin nasıl bir yaklaşımda bulunacağı bu düşüncelere verdiği yorumlarla belirlenir. Bu düşünceler herkesin zihnine gelen düşüncelerdir ancak bu düşüncelere verdiğimiz tepkiler bizi herkesten ayıran kısmıdır. Örnekle açıklamak gerekirse tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecini inceleyelim. Biliyorsunuz ki tüm insanlığın sağlığını tehdit eden bir salgın vakası gerçekleşti. Yaşanan olay ve durum herkes için aynı ancak tepkiler farklı oldu. Kimisi aşırı endişelendi evlerinden çıkmadı, önlemlerini aldı sürekli kolonyalar, dezenfektanlarla yaşamlarına devam ettiler. Kimisi ise pek ciddiye almadı ve maske bile takmaz duruma gelindi. O zaman şöyle düşünebilir miyiz; olaylar aynı ancak tepkiler farklıysa buna sebebiyet veren şey zihnimizden geçen ve davranışlarımıza etki eden düşüncelerdir. Bazen bu düşünceleri fark etmeyiz bile. Direkt davranışa geçeriz. Bu ve buna benzer durumlarda, “O an zihninizden hangi düşünceler geçiyor?” sorusunun yanıtını arayın. Böylece zihninizde beliren ve davranışlarınızı, duygularınızı etkileyen otomatik düşüncelerinizi fark ederek onları değiştirme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu sayede sizi huzursuz eden davranışlarınız ve duygularınız artık sizin kontrolünüzde olmaya başlayacaktır.

www.gurkanustaoglu.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gürkan USTAOĞLU Fotoğraf
Psk.Gürkan USTAOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gürkan USTAOĞLU'nun Yazıları
► Çocuklar Neden Depresif Olurlar? Psk.Sinem MALKOÇ
► İçsel Bir Yolculuk Olarak Depresif Hal Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Zihninizi Kemiren Düşünceler Psk.Tuba GÜNGÖR ASLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Depresif Düşünceler' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Depresyondayım? Mayıs 2021
◊ Kaygılı Düşünceler Mayıs 2021
◊ Kendin ve İlişkin Mayıs 2021
◊ Seçici Algılama Eylül 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:09
Top