2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilişsel Davranışçı Terapi
YAZI #6990 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Mayıs 2021
Bilişsel davranışçı terapi, uzmanlar tarafından birçok psikolojik rahatsızlıkta tedavi amacıyla kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Terapi sürecinde danışanın güncel olan sorunlarına geçmişte yaşadıkları ışığında, terapist ve danışan iş birliğinde bir çözüm getirilmeye çalışılır. Bu terapi yöntemine göre kişilerin bugün yaşadığı problemler geçmişte yaşadığı olumsuz olaylar, hissettiği olumsuz veya mantık dışı duyguların bir devamı niteliğindedir.
Bilişsel davranışçı terapi, danışanların yaşadığı kaygı verici durumlardan, hissettiği olumsuz duygulardan ve mantık-dışı düşüncelerden kaçmak yerine bu durumlarla baş etmesini sağlayacak yöntemler bulmayı hedefler. Danışanın yaşadığı sorunlar sebebiyle yapmak isteyip yapamadığı şeyler tedavinin hedefi olarak belirlenir. Tedavi sonrasında danışanların yaşam kalitesinin yükseltilmiş olması için çaba harcanır.

Bilişsel davranışçı terapi, danışanlarında aktif olarak tedavi sürecine katılmasını sağlamaya çalışır. Bu prensipten yola çıkarak terapistler danışanlarına evde gerçekleştirmek üzere çeşitli görevler verebilir. Bu görevlerden en sık tercih edileni danışanın gün içerisinde hissettiklerini anlık olarak ifade etmesini sağlayan aktivitelerden biri olan günlük tutmaktır.

Bilişsel Davranışçı Terapi Ne Kadar Sürer?

Bilişsel davranışçı terapi, diğer terapi yöntemlerine göre daha az seans sayısı ile etkili bir şekilde iyileşme sağlamayı mümkün kılar. Bilişsel davranışçı terapide seans sayısı ortalamam 16’dır. Bu süre tedavinin gidişatına göre daha kısa veya daha uzun olabilmektedir.

Seans aralıkları kriz durumu olan bir rahatsızlık söz konusu olduğunda haftada 1 olarak düzenlenir. Tedavide gelişmeler kaydettikçe bu süre on beş günde bir ya da üç haftada bir olmak üzere uzatılır.

Bilişsel davranışçı terapi, uzman doktor ve danışanın uyumlu bir şekilde ortak hareket etmesi ve danışanın uzman doktorun verdiği ödevleri düzenli olarak yerine getirmesiyle etkisini kısa sürede gösterir. Terapinin bitmesinin ardından 3 ay sonra ilk güçlendirme seansı yapılır. Bu seans danışanın rahatsızlığı kalıcı bir şekilde yenmesi yolunda oldukça önemli bir adımdır. Güçlendirme seansları tedavi bitiminin ardından 6. Ve 12. aylarda olmak üzere iki sefer daha yapılır.

Bilişsel Davranışçı Terapi ve İlaç Tedavisi Birlikte Yürütülebilir Mi?

Bilişsel davranışçı terapi sürecinde ilaç kullanımı, terapistin ilaç kullanımını gerekli gördüğü durumlarda danışan ile faydaları ve zararları üzerinde konuşup bir karara varması ile mümkündür. Bazı rahatsızlıklarda bilişsel davranışçı terapi ile eş zamanlı olarak ilaç tedavisi uygulandığında daha hızlı bir gelişme kaydedilmektedir.

Bilişsel Davranışçı Terapinin Kullanıldığı Psikolojik Rahatsızlıklar
Bilişsel davranışçı terapi, her yaş grubunda görülebilecek birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisi için sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir.

• Obsesif- Kompulsif Bozukluklar
• Anksiyete Bozuklukları
• Depresyon
• Panik Bozukluk
• Yeme bozuklukları
• Cinsel İşlev Bozuklukları
• Fobiler (özgül, sosyal)
• Uyku bozuklukları
• Davranış bozuklukları (alt ıslatma, tırnak yeme, tikler, saldırganlık)
• Kişilik Bozuklukları
• Şizofreni
• Bipolar Bozukluk
• Travma Sonrası Stres Bozukluğu
• Öfke Kontrol
• Somataform Bozukluklar (hipokondriazis, somatizasyon bozukluğu, ağrı bozukluğu)
• Bir sağlık sorunu geçirilmesinin ardından yeni sağlık durumuna uyum sağlayamama
• Alkol ve madde bağımlılığı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Makale ve Yazıları
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Arzu BEYRİBEY
► Bilişsel Davranışçı Terapi (Bdt) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Bilişsel Davranışçı Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:03
Top