2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Horlama mı Şişmanlığa Yol Açar Yoksa Şişman Kişiler mi Uyku Sırasında Horlar?
YAZI #6994 © Yazan Psk.Ulaş KONDAKÇI | Yayın Mayıs 2021
Horlama nedir?
Uyku esnasında dokuların titreşmesi ile ortaya çıkan türbülanslı hava akımından kaynaklanan sese verilen addır. Dünyada bulunan tüm sesler gibi horlama ortamda bulunan havada ki parçacıkları ses dalgalarının oluşturduğu titreşimlerden meydana gelir. Bu duruma örnek olarak kişi konuştuğunda seslerin ortaya çıkabilmesi için ses tellerinin titreşmesi meydana gelir.
Horlama Neden Olur?
Horlama dediğimiz kavram insan görülmesinin nedenleri ;
• Ağzınızın ve sinüslerin anatomisi
• Alkol tüketimi
• Alerjiler
• Soğuk algınlığı
• Kilonuz
• Stres
• İş yoğunluğu
Horlama Kilo Aldırır mı?
Birçok insanın merak ettiği horlama kişinin kilo almasını bir etken midir? Genel olarak kişinin kilolu olması uyku esnasında horladığı düşünülür. Ama bilinmesi gereken bir durumdan bahsedecem size uyku apnesi dediğimiz bir uyu sorunu şişmanlığa neden olmakta hatta kişinin kilo vermesine dahi engel olan bir uyku sorunudur.
Uyku, besinlerden elde ettiğimiz enerjinin depolanması ve harcanması için gerekli düzenlemenin olduğu bir evredir. Uyku bozulunca bu düzende bozuluyor. Yani kişi uyanıkken aldığı enerjinin miktarı ve harcamasının dengesi bozulur. Bu durumda kişinin kilo almasına neden olan bir etkendir. Birçok uyku sorunu yaşayan kişinin kilo almasının nedenlerinden biride bu durumdur. Bu duruma örnek olarak uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerin gün geçtikçe kilo aldıkları gözlemlenmiştir.
Sonuç
Kişi zayıflamak istiyorsa ve sağlıklı bir yaşam için dengeli diyet, düzenli egzersiz, ve kaliteli bir uyku gerekmektedir. Kaliteli uyku uzun süre uyumak anlamına gelmemektedir. Horlamanın eşlik ettiği bir uyku var ise yukarıda sıraladığım durumlara dikkat edilmelidir. Burada en çok yanlış bilinen kilo verirsem horlamam yanılgısı bu durumdan yola çıkarak uyku problemi olan kişilerin bireysel olarak aşabilecekleri şeylerin ötesinde kesinlikle bir profesyonel bir destek alınmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ulaş KONDAKÇI Fotoğraf
Psk.Ulaş KONDAKÇI
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ulaş KONDAKÇI'nın Makale ve Yazıları
► Şişman Psikolojisi Psk.Merve MAMACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Horlama mı Şişmanlığa Yol Açar Yoksa Şişman Kişiler mi Uyku Sırasında Horlar?' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Grup Psikoterapisi Ocak 2020
◊ Umut mu? Ümit mi? Eylül 2020
◊ Cennet Aralık 2019
◊ Umut Aralık 2019
◊ Tecrübe Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:29
Top