2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Ebeveyn ve Kurallar Dünyasına Hoşgeldiniz
YAZI #6995 © Yazan Psk.Dnş.Nurullah SARI | Yayın Mayıs 2021
Obsesiflerin hayatını mahveden durumlardan biride kurallar dünyasıdır. Obsesif kişinin anne babasından biri de muhtemelen obsesiftir. Çünkü ona dayatılmış bir kurallar dünyası vardır. Ve bu kurallara uymadığında sevilmeyeceğine inanmış ve inandırılmıştır. Ne yaparsanız yapın Anne babasının yaşattıkları bu eziyete onu inandıramazsınız. Zira Ona sunulan kuralar dünyası "Anne Baba Hakkı", "Ana Babaya itaat" süslemeleri ile sunulmuştur.16 yaşında yaşında bir gence 10 lira harçlık veren, dışarı izinsiz yollamayan, dışarı çıktığında her türlü felaketin onu bulacağına inanan obsesif* ebeveyn,hep abartılı tehdit algısı ile hareket ederek olası tehdit ve tehlikeleri kontrol edeceğini ve bunlardan çoçuğunu koruyacağını sanır.Oysa hayat sürprizlerle doludur , ve o kontrol manyağı yaptığı ergen bir gün yuvadan başını çıkaracaktır, fakat dış dünyayı tanımayan ve dış dünyanın kurallarını bilmeyen ergen kendini tehlike altında hissedecek ve kendi kontrol dünyasını oluşturmaya başlayacaktır. Bu dönemler* de"yeterince kontrol edemezsem risk altındayım" diye düşünen ergen, obsesif yapınınn temellerini atmaya başlar, ve zamanla kurallar dünyasının bir üyesi olmaya başlar ve katı bir şekilde kuralcı olur.Yani kuralcı ebeveynin çoçuğuda kuralcı bir birey olma yolunda emin adımlarla ilerler.

Özetle* kuralcı bir diktatör olursanız sizden doğan çoçuklarda otariteye boyun eğen fakat hep otorite arzusuyla yanıp tutuşan zalim diktatörler olacak fakat onları kendilerine zarar vermedikleri sürece özgür bırakırsanız otaritelerin korkulu rüyaları olacaklardır.
Unutmayın ergen dediğiniz isyan edecek, itiraz edecek, baş kaldıracak ki özgür ve ayrı bir birey olarak var olabilsin, yoksa daha çok bu koyunlardan ne çektik demeye devam edersiniz.
NURULLAH SARI SAFRANBOLU
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurullah SARI Fotoğraf
Psk.Dnş.Nurullah SARI
Karabük (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nurullah SARI'nın Makale ve Yazıları
► Cinsellikte Kurallar Psk.Kemal ÖZCAN
► Evlilikte Altın Kurallar Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Cinsellikte Altın Kurallar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Mutlu Evlilikteki Altın Kurallar Psk.Mine AYDEMİR
► Rehberlik Hizmetlerinde Etik Kurallar Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Obsesif Ebeveyn ve Kurallar Dünyasına Hoşgeldiniz' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Panik Atağı Tanımak Ekim 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:14
Top