2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Panlökopeni Hastalığı
YAZI #7005 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021
1. Kedi Panlökopenisi nedir ?

🔹Parvoviridae familyasında yer alan Feline Panleukopenia denilen kedi panlökopeni virüsü (FPV), yavru ve yetişkin kedilerde görülen oldukça bulaşıcı ve potansiyel olarak yavrularda ölümcül olan viral bir hastalıktır.

2. Kedi panlökopenisinin belirtileri nelerdir?

🔹FPV ile enfekte olan yavru veya yetişkin kedilerde pek çok farklı semptom görülür. Aşağıdaki semptomlara her zaman dikkat edilmelidir:

🔸Ateş
🔸Depresyon
🔸Karında şiddetli ağrı
🔸Hipotermi
🔸Tüylerde dağınıklık
🔸Ağız içinde yaralar
🔸Kusma
🔸İshal (genellikle kanlı)
🔸Sıvı kaybı

🔹Aynı zamanda koma ve ani ölümle de sonuçlanabilir. İlk birkaç gün hayatta kalan kedilerin bağışıklık sistemi baskılanır ve bağışıklık sistemleri işlevini kaybeder. Bunun nedeni, virüsün enfeksiyonla savaşan kan hücrelerini tahrip etmesi ve septisemi gibi sekonder enfeksiyonlara kolayca yakalanabilecek hale gelmeleridir.

🔹Bir kedi hamileyken enfekte olursa, muhtemelen düşük yapacak(mumifikasyon), ölü doğuracak ( abort) veya anormal beyin gelişimi (serebellar hipoplazi) olan yavrular doğuracaktır.

🔹Kedi panlökopenisi, yetişkin ve yavru kedilerde hala yaygın mıdır?
FPV, yaygın aşılama ile evcil kedilerde iyi bir şekilde kontrol edilmektedir, ancak yine de barınak kedilerinde ve yabani kedi popülasyonlarında salgınlara neden olabilmektedir. Bu olduğunda, ölüm oranı çok yüksektir.



3. Kedi panlökopenisi hakkında başka ne bilmeliyim ?

🔹İlk bilmemiz gereken, çok bulaşıcı olduğudur. Enfeksiyon özellikle belli bir ortamda belli süredir var olan - şartlara bağlı olarak birkaç hafta veya daha uzun süre – bir parvovirus tarafından başlatılır.

🔹Bu nedenle virüs sinsice yayılabilir. Yavru kedinizi aşılatmak, asla dışarı çıkmasalar bile kontaminasyon riski çok yüksek olduğundan oldukça önemlidir.

🔹Yavru kedimi kedi panlökopenisine karşı aşılatmalı mıyım?

🔹FPV'ye karşı aşılama tüm kediler için gereklidir. "Temel" ve "önerilen" olmak üzere iki aşı kategorisi bulunmaktadır. Tüm temel aşılar, yaşam biçimlerinden bağımsız olarak tüm yavru ve yetişkin kedilere uygulanmalıdır. Kedi panlökopenisi, herpesvirüs, kalisivirüs ve rabies (kuduz) ile birlikte temel kategoriye girer.Veteriner hekiminizin bu aşıları yeni yavru kedinize uygulaması hayati önem taşır.

4. Yavru kedime ne zaman FPV aşısı yaptırmalıyım?

🔹FPV'ye karşı aşılama, annesi asılı olan kolostrum almış yavrular maternal antikorlar dan dolayı 6-8 haftalık yaşta aşılanılar. 3-4 hafta sonra rapel aşı uygulamasının takibinde uygulanan aşının bağışıklık süresine uygun olarak aşı programı uygulanır. Maternal antikor taşımayan yavrular ise ilk aşı dört haftalık yaşta uygulanir. 3-4 hafta sonra rapel aşı uygulamasını takiben uygulanan aşının bağışıklık süresine uygun olarak aşı programı uygulanır.

5. Virüse karşı ne zaman korunacaklar?

🔹Koruma, ikinci aşılamanın ardından bir süre sonra oluşmaya başlayacağından kedinizi o zamana kadar iç mekanda tutmanız gerekir.

6. FPV aşısı bir tekrar aşısı gerektirir mi?

🔹Yavru kedinizin, ikinci enjeksiyondan bir yıl sonra ve devamında her yıl düzenli bir tekrar aşısına ihtiyacı olacaktır.

7. FPV hastalığından korunma yolları nelerdir ?

🔹Kedi panlökopenisi bir popülasyona girdiğinde, virüsün doğası nedeniyle ondan kurtulmak çok zordur.

🔹Yayılmasını engellemek ve bir kedinin sağlığı üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olmak için bizlern almamız gereken özel önlemler vardır.

⛑️Aşağıdakiler de dahil olmak üzere sıkı sağlık önlemlerinin alınması gerekir.

🔸Yeterli temizlik ve dezenfeksiyon - FPV'ye karşı tüm dezenfektanlar çalışmaz, bu nedenle bizim kedinin bulunduğu yaşadığı yerlerin temziligine ve kullandığımiz temizlik ürünlerinin buna karşı etkili oldugun bilmemiz gerek.
🔸Bağışıklık sistemini güçlendirme, yavru kedilerimizin anne sütünü yeterince aldıklarından emin olmaliyiz .Yeterli anne sütü almamış yavrulari annesinden ayirmamaliyiz.
🔸İlerki yaşlarda sağlıklı ve dengeli besinler ile kedimizi beslenmeliyiz.
Kedimizi diğer hayvanlar ile sık sık yan yana getirmemeliyiz.
🔸Aşilanmamiş yavrularımızı annesi kardeşleri dışındaki bütün kedilerden uzak tutun.
🔸Yavru kediler için ölümcül olan bu hastalığın özellikle en çok görüldüğü yer barinaklardir. Yavruları lütfen barınaklara teslim etmeyelim.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Şeker Hastalığı Diyabet Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Kedilerde Bakım ve Beslenme Vet.Hek.Azem GÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Panlökopeni Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:07
Top