2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Danışmanlığı
YAZI #7016 © Yazan Psk.Şimal SONGUR | Yayın Haziran 2021
Aile Danışmanlığı Nedir?
Aile danışmanlığı hem ebeveynlerin hemde çocukları ile yaşadıkları problemlerin çözümüyle ilgili danışmanlık hizmetidir. Boşanma sürecinde çocukların ruhsal sağlığı, boşanmanın sürecin iyi yönetilmesi, evlilik içinde yaşanan sorunlar,evlilik öncesi ilişkileri kapsayan bir danışmanlıktır.
Aile Danışmanı Nasıl Yardımcı Olabilir?
• Saygılı bir dinleme ortamı oluşturulmasında,
• Tüm bireylerin bakış açılarının ortaya koyabilmesinde ve anlaşılmasına,
• Soruna yönelik olarak konuşulmasına,
• Aile fertlerinin birbirlerine olan duygu ve düşüncelerini açıkça ifade edebilmesinde,
• İncitici olabilecek davranışların engellenmesinde,
• Herkesin ailenin diğer fertleri tarafından olduğu gibi kabul edilebilmesine,
• Kişilerin birbirinden beklentilerini açıkça ifade edebilmelerine yardımcı olur.
Bireyleri değil bireylerin arasındaki iletişimi incelemek ve bununla ilgili yarar sağlamak durumundadır. Buna ek olarak, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkilerinde aksayan yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerinin de bunu görmesini sağlamaya çalışır.
Bu süreç bireysel terapiden oldukça farklı ve karmaşıktır. Kişilerin kişisel problemleri aile içindeki tutumlarında olumsuz etki yaratabileceği gibi, kişilerin bireysel ve ortak geçmiş yaşantılarındaki sorunlar da aile terapisini olumsuz etkileyecek süreçler doğurabilmektedir. Tüm bu yapının başarılı şekilde ele alınması ve aile içindeki iletişim problemlerinin başarılı şekilde çözülebilmesi için aile danışmanına büyük bir sorumluluk düşmektedir ve bu durum bireyse terapiye kıyasla daha zorlayıcıdır.
Aile ortamının bireylerin kendini ifade edebilmesi için daha rahat ve açık bir duruma getirilmesi, bireyler arası ilişkilerin kalitesinin ve verimliliğinin artırılması hedeflenir.
Bireysel terapide kişilere tek kişilik seanslar uygulanıyorken aile terapisinde seanslar ailenin tüm üyelerinin katılımıyla gerçekleşir. Gerekli durumlarda terapist aile büyüklerini veya aile dostlarını da seansa katabilir. Bu dışarıdan katılımlar bireylerin var olan sorunlarının objektif bir gözden dinlenmesine ve dışarıdan bir gözle durumun nasıl göründüğünün algılanması açısından önem taşır.
Evlenmeden Önce Danışmanlık Alınmalı Mı?
Evlenmeden önce aile danışmanlığı almak özellikle farklı kültür yapılarına sahip bireylerin evlilikleri durumunda oldukça önemlidir. Günümüzde boşanma oranlarının giderek atıyor olması yanlış evlilikler yapılıyor olduğunun ve/veya evlilik içerisindeki iletişim bozukluklarının aynası durumundadır.
Aile danışmanlığına başvurulması durumunda kişiler kendi bireysel özelliklerini ve karşı tarafın bireysel özellikleriyle ilgili farkındalıklarını arttırabilirler. Aile danışmanının desteğiyle empati ve iletişim becerilerinde yükselme görülebilmektedir.
Aile danışmanlığı aynı zamanda bireylerin cinsel problemlerinde çözülemez sanılan sorunların da çözülmesinde etkin rol oynayacaktır. Eğitim sistemimiz ve toplumsal yapımız gereği cinsel konular da yaşanan problemler gizli kalıp evlilikleri bitiş noktasına getirebilmektedir. Fakat aile danışmanlığı ile evlilik sonrasında olduğu gibi evlilik öncesinde de problemlerin çözümü için önemli düzeyde faydalı bir adım atılabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şimal SONGUR Fotoğraf
Psk.Şimal SONGUR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şimal SONGUR'un Yazıları
► Aile Danışmanlığı Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Aile Danışmanlığı Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
► Yapısal Aile Danışmanlığı Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sanat Terapisi Eylül 2021
◊ Pozitif Psikoloji Haziran 2021
◊ Dehb Kasım 2020
◊ Özgüven Eksikliği Kasım 2020
◊ Yetişkin Terapisi Kasım 2020
◊ Online Terapi Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:20
Top