2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Martılar Hakkında İlginç Bilgiler
YAZI #7017 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021
MARTILAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

-Martılar genellikle başlarında ve kanatlarında siyah lekeler bulunan gri veya beyaz deniz kuşlarıdır.

-Öncelikli olarak kıyı bölgelerinde yaşarlar

-Çoğu martı türü insanlarla birlikte yaşamayı öğrendi. Bazıları insan habitatlarında gelişmeyi bile başardılar.

-Ortalama bir martı 10 ila 15 yıl arasında bir ömre sahiptir.

-En küçük martı türü Hydrocoloeaus minutus'dur. 25 ila 30 santimetre uzunluğa, 61 ila 78 santimetre kanat açıklığına sahip olabilirler. Genellikle 68 ila 162 gram ağırlığındadırlar.

-En büyük martı türü büyük kara sırtlı martı Larus marinus'tur. 64 ila 79 santimetre uzunluğa, 1,5 ila 1,7 metre kanat açıklığına sahip olabilirler. Genellikle 0.75 ve 2.3 kilogram arasında bir ağırlığa ulaşırlar.

-Martılar, türleri arasında düzeni sağlamak için tasarlanmış bir iletişim sistemi olarak çeşitli sesleri ve kanat çırpışlarını kullanırlar.

-Birkaç kuştan oluşabildiği gibi binlerce kuşa kadar kolonilerde yaşayabilirler.

-Yırtıcıları üreme alanlarından uzak tutmak için iyi çalışan çok güçlü bir toplumsal yapıya sahiptirler. Eğer bir avcıyı gizlice görürlerse, avcıyı uzaklaştırmak için yüzlerce martı bir araya gelirler.

-Martılar omnivorlardır, yani diyetleri hem bitki hem de ete dayalıdır. Diyetleri; balık, deniz ve tatlı su omurgasızları, karasal artropodlar, böcekler, solucanlar, kemirgenler, yumurtalar, kargalar, sakatatlar, sürüngenler, amfibiler, tohumlar, meyve, insan çöpleri, cips ve diğer kuşlardan oluşur.Anlaşıldığı üzere çok geniş bir beslenme aralığına sahipler.
Martılara simiti sevdiren tek ülkeyiz.

-Tatlısuyu tercih etseler de, hem deniz suyu hem de tatlı su içebilirler. Deniz suyu içebilirler çünkü sodyum kloriti kan dolaşımından uzaklaştıran supraorbital bezleri vardır.

-Martılar nispeten zeki kuşlardır. Örneğin, diğer hayvanlardan ve insanlardan yiyecekleri alıp onları tüketilebilir hale getirmenin yollarını bulmak için strateji geliştirmişlerdir.

-Sakin su kütlesinde uyumayı tercih ederler, ancak geniş açık alanlarda da uyuyabilirler.

-Çoğu tür göç eder ve birçok kuş kışın daha sıcak iklimlere doğru yol alır.

-Onlar tek eşli kuşlardır.Ve hayatları boyunca tek bir eşle beraber olurlar.

-Çoğu martı türü, üreme mevsimi 3 ila 5 ay arasında sürecek şekilde yılda bir kez üreyecektir.

-Eşleşen martı çifti yuvalarını birlikte inşa edecek. Bazı türler yuvalarını zemine inşa ederler, ancak bazıları ağaç veya uçurum gibi yüksekliği çok olan alanlara inşa ederler.

-Dişi martı genellikle 3 yumurta bırakır ve hem erkek hem de dişi martılar yumurtaları kuluçkaya yatırır. Kuluçka süresi genellikle 26 güne kadar sürer. 26 günün ardından yavru martılar Dünyaya gözlerini açar.

-Genç martı civcivler erkek ve dişi martı tarafından 1 ila 2 hafta arasında, martılar hem erkek hem dişi ise onlar kalana kadar onlarla birlikte kalıyor.

-Hem erkek hem de dişi martılar, civcivleri beslemeye yöneleceklerdir, ancak erkeği beslemenin çoğunu erkeğin yaptığı sırada dişi yuvayı tehditlere karşı korur.

-Genç martı civcivler, bağımsız yaşam için ihtiyaç duydukları tüm becerileri öğrenecekleri kreş sürülerinde yaşarlar. Genellikle birkaç yetişkin erkek tarafından izlenirler.


-Gezegende 30 ila 33 milyon yıl arasında martı yaşamaktadır.



-Martılar genellikle manevi haberciler olarak görülmüştür ve çoğu zaman farklı bakış açılarını görme yeteneği ile ilişkilendirilmiştir.

-Avrupalı ​​ringa martıları, kısır toprak saldırılarından dolayı ciddi kafa yaralanmasına ve insan ölümlerine neden olmuştur.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
► Kangal Köpeği Hakkında Bilgiler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Sokak Köpekleriyle İlgili Bilgiler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Martılar Hakkında İlginç Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:25
Top