2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Öfke Kontrolü
YAZI #7033 © Yazan Uzm.Psk.Aycan KANTOĞLU | Yayın Ağustos 2021
Öfke duygusu her duygu gibi olağandır ve yaşanmalıdır. Çocukların öfkesinin altında pek çok neden yatar. Burada kilit nokta öfke duygusuna zemin hazırlayan nedenleri bulmak ve onları iyileştirmeye yardımcı olabilmektir.

- Engellenmişlik, suçluluk hissi ile kaygı, korku gibi duygular,
- Çocuğa bebeklikten bu yana kendini sakinleştirme konusunda iyi bir duygusal eğitimin verilmemiş olması,
- Televizyon, video veya oyunlarda şiddet içeren unsurlara maruz kalma,
- Aile içindeki ilgi ve sevgi rutininde değişimlerin yaşanması (ailede aniden oluşan yeni durumlar, kardeşin gelişi, hastalık durumu, vefat, boşanma, ebeveynin yaşamsal değişiklikleri gibi)
- Öfke anında kullanılan bazı işlevsel olmayan yöntemlerin sık kullanılması, (dikkatini dağıtma, ebeveynin sakinleşmesi için aşırı efor sarf etmesi, ödül verilmesi veya cezalandırma gibi yöntemler)
- Ev içindeki bireysel sınırların ve gösterilen sevgi dozunun ayarlanamaması, ya çok ya birden bire az olması gibi dengesiz uygulamalar,
- Çocuğun ihtiyacı olan bedensel ve duygusal enerjinin atılabileceği etkinliklerin sunulmaması,
- Yaşa göre kazanması gereken becerileri yapamıyor olmak (konuşma, kaba ve ince motor becerileri, sosyal iletişim becerileri, oyun oynama becerileri gibi) öfkeyi beslemektedir.

Öfkeyi Yönetmek İçin Neler Yapılabilir?

1. Anlamak ve Dinlemek: Öfkesiyle baş edemeyen bir çocuğa yardım ederken ebeveynin ilk görevi, çocuğun niye öfkeli olduğunu anlamak ve onun da anlamasını sağlatmasıdır. Bu da dinlemeyi bilmeyi gerektirir.
2.Öfkenin Kontrollü Dışavurumu: Yapılan araştırmalar, öfkenin kontrolsüzce davranışlarla boşaltılmasının, sanıldığı gibi insanı rahatlatmadığını, hatta öfke ve saldırganlığı daha çok arttırarak, sorunu çözmede yarar sağlamadığını göstermektedir. Bu yüzden öfkeye neyin yol açtığını bulmak, öfkeyle başa çıkmayı öğretmek çocuğun ruh sağlığı açısından daha fazla önem taşımaktadır.
3.Yaratan Duyguyu İfade Edebilmek: Öfkeyi tetikleyen temel duyguyu (kırgınlık, kıskançlık, kaygı) fark etmek ve çocuğun bunu ifade etmesini sağlamak da oldukça önemlidir. Cümle tamamlama, resim çizme, hikaye kitapları üzerinden gitme, oyunda öfkeyi konuşturtma gibi etkinliklerle zeminde yatan duygusunu çocuğun açığa çıkarmasına yardımcı olunabilir.
4. Ebeveynlerin Kararlı Tutumu: Ebeveynlerin kararlı olması öfkeyi yönetmekte kritik öneme sahiptir. Kararsız ya da tutarsız ebeveyn çocuk için öngörülemez bir dünya oluşturur. Bu durum hem kaygıya hem de öfkeye sebep olabilir. Sorunlara takılmak ya da sorunlardan kaçmak yerine onları aşmak için kararlı bir tutuma sahip olunmalıdır. Çocuk öfke duygusu ile geldiğinde her zaman aynı tutumla, sakin, anladığını hissettiren ve kendisini ifade etmesine yardımcı olan bir tutumla karşılandığında bu duyguyu yönetmesi daha kolay olacaktır.
5. Öfkeden Korkulmaması: Normalleştirme çok önemlidir. ‘Evet herkes bu duyguları hissedebilir, zaman zaman bu duyguları yaşayabilirsin, istersen bunları konuşarak, yazı yazarak ya da çeşitli çalışmalar ile bulabiliriz’ şeklinde bir yaklaşım olmalıdır. Hatta kendi çocukluğunuzdan örnekler vermek, kendi kırılganlıklarınızı hatırlamak ve onunla paylaşmak çok yararlı olacaktır.
6. Saldırgan Davranışa Net Sınır Çizmek: Öfkeyle birlikte ortaya çıkabilecek saldırgan davranışlar görmezden gelinmemelidir. Bunun sakinleşmenin bir yolu olmadığı, davranışın ebeveyni tarafından onaylanmadığı, sakinleşmek için yapılabilecek farklı şeyler olduğu çocuğa hatırlatılmalıdır: ‘Şu an öfkelisin. Bana vurmana izin vermiyorum. Odandaki eşyaları atamazsın. Ama .... yapabilirsin, öfkeni giderebilirsin.’ (Odana gidebilirsin, yanıma gelebilirsin ve istediğin bir oyunu oynayabiliriz. Seni öfkelendiren şeyin ne olduğunu bana anlatabilirsin gibi.)
7. Olay Olmadan Ev İçi Kuralları Koymak: Düzenli bir davranış değişikliğini sağlayabilmek adına net belirli kuralların evde olması gerekmektedir. Sorumluluk çizelgeleri, kural listeleri yapılarak bunların her gün takibinin yapılması gerekir.
8. Sakinleşme İçin Önceden Pratik Edilen Taktiklerin Olması: Çocukların öfke kontrolünü sağlayabilmeleri için sakinleşme becerilerini kazanabilmesi gerekir. Her çocuk aynı zamanda bu beceriyi kazanamamaktadır. Ebeveynin bu konuda çocuğa yol gösterici olması gerekir.
9. Dur, Düşün, Yap: Dur, düşün ve yap tekniği kullanılarak burada yapılacak doğru davranışı bulmaya beraber çalışılmalı ve bu konuda kendi gündelik yaşantımızdan da örneklerle ona yol gösterici olmalıyız.

Unutulmamalıdır ki çocuklar birçok koşulda etraflarındaki yetişkinleri örnek alırlar. O nedenle olaylara veya kişilere yaklaşım konusunda sakin ve anlayışlı kalabilmek bu konuda en faydalı ilaçtır.

Aycan KANTOĞLU
Uzman Klinik Psikolog
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aycan KANTOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Aycan KANTOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aycan KANTOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Öfke Kontrolü Psk.Gonca RASLAYAN
► Çocuklarda Öfke Kontrolü Psk.Aysun AKTAŞ
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:50
Top