2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Ben" Olma Cesareti
YAZI #7057 © Yazan Psk.Deniz SADİ | Yayın Eylül 2021
Değerli okur Ben Psikolog Deniz Sadi. Bu gün itibariyle felsefi düşünce tarzını içeren ve kendini sorgulamana yardımcı olacağını düşündüğüm bir yazı serisinin başlangıç yazısını okuyacaksın. Seride zaman zaman kitap , kısa meditasyon ve film önerileri yazının sonunda yer alacaktır. Bu günkü konu çokça tartışılmış olan "kendin olabilmek" ile ilgili.

Her kalıba girebilir insan. Bir heykeltraş gibi kendisine "bana ait olan ama ben olmayan herşey" markalı bir kil ile istediği görünümü verebilir. İstediği görünümü elde ettiğini düşündüğünde çoşku ve mutlulukla eserine bakar ve gurur duyar. Adeta kendisinden geçer ve mükemmelliğin ışıltısını yaşar. Fakat övündüğü ve gurur duyduğu eserinde görmek istemediği bir kusur vardır. Aslında bu eserde mükemmel olan kusursuz bir yalan inşa edilmiş olmasıdır. Er geç insan hayatına eşlik eden bu kusursuz yalanla karşılaşır. Güneşin tadını çıkarmak varken nasıl da kendisini derin bir uykuya mahkum bıraktığını görür.

Bu yüzden çoğu insan kendinden kaçar. Kendi varoluşundan korkar. Yaralarını görmekten ve kaçınılmaz yalnızlığını kucaklamaktan çekinir. Köşe bucak sığınacak bir yer arar. Günleri, ayları ve hatta yılları sığınacak bir yer arayarak geçirir. Kendine ait olmayan hedeflerin ve arzuların peşinde koşar. Yaralarını görmemek için "iyi olmaya çalışır". Uyurgezer olarak yaşar bu insan. Dünyanın tüm muhteşemliğine ve güzelliğine kapatmıştır kendini. Aşkı ister, sevgiyi ister, saygı duyulmak ister ama bunların ne olduğunu bilmez. Bunların sadece basit yüzeysel olarak deneyimler. Gerçek olmayan deneyimlerin sonucunda yine ruhunda derin yaralar açılır ve bu sefer daha derinlere kaçmaya başlar.

Düşmeye cesareti olan, uykusundan uyanmak isteyenler vardır bir de. Kaybolduğunu farkında olan ve hayattan daha fazlasını isteyenler. Yaralarını saranlar; aşkı, sevgiyi ve saygıyı ilk kendine gösterenler. Varoluşunun verdiği korkuyla yaşamaya cesareti olan ve kendi aynasına dönüp kendisini her şeye rağmen kendini selamlayanlar. Bilmediği yollarda kaybolmak değil de kendi benliğinin karanlık taraflarını aydınlatmak isterler. Çünkü kendileri ile uzun bir yolculukta olduklarını bilirler. Ve sonunda bu kişiler kaçmayı bırakır ve etrafında olan muhteşem dünyanın, akışına hayranlık ve merak besleyerek varolmanın huzuruna giden ilk adımı atmaya başlar. "İyi olmaya çalışmak" yerine bu insanlar artık "iyi" olmaya adım atmaya başlamıştır

Kendisini merak eden ve kendisi ile tanışmak isteyen kişiler için kaynaklar;
Rollo May-Kendini Arayan İnsan
Özgür Bacaksız- Yaşamak Sakinlik İster
Doğan Cüceloğlu-Var Mısın?

Kitap okumayı sevmeyenler için konu ile ilgili youtube videoları

https://www.youtube.com/watch?v=cnYFCizLkhs

https://www.youtube.com/watch?v=pa18bQJR3i0

https://www.youtube.com/watch?v=NnW0Q1oDczQ

https://www.youtube.com/watch?v=Ts62FNKCl8E
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Deniz SADİ
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Deniz SADİ'nin Makaleleri
► Kendin Olma Cesareti Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Cahil Cesareti Psk.Gonca BAĞLAR
► Başkası Olma Kendin Ol Psk.Kübra Nur ASLAN
► Çözüm Odaklı Olma Psk.Namık ACAR
► Korkulara Esir Olma Psk.Namık ACAR
► Mutlu Olma Takıntısı Psk.Dnş.Mehmet SUNAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '"Ben" Olma Cesareti' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:16
Top