2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi ve Sohbet
YAZI #7061 © Yazan Psk.Emre ŞENGÜR | Yayın Eylül 2021
Bir tiyatro deyimi olan Monolog;
oyun sırasında, kişilerden birinin sahnede* kendi kendine yaptığı konuşmadır. Günlük hayatta ise bazen kendi iç sesimizi dinlerken bazen de kendi kendimizle konuşur buluruz kendimizi. Bu anlar da birer Monolog örneğidir aslında. Diyalog ise, iki ya da daha fazla kişi arasında geçen karşılıklı konuşma halidir. Kelime, etimolojik olarak Antik Yunan' a dayanır. "Dia" ve "Logos" sözcüklerinin bileşiminden oluşmuştur. Dia, karşılıklılığa vurgu yaparken; Logos, akıl ve mantığa vurgu yapar. Arapçadan Türkçeye geçen, günlük hayatta kullandığımız bir diğer kavram olan ama bir yandan da yazın türü olan sohbet ise daha sade, daha az bilgiye dayanan* ve konuşma havası içerisindeki yazılar için kullanılır. Benzer şekilde günlük hayatta sohbet; konuşma, görüşme, birlikte oturup söyleşme anlamlarına gelir. Türkçeye Arapçadan geçmiştir.*
Empati bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamaya çalışmak ve bunu ötekine ifade etmektir. Sempati ise, bir kimsenin bir başka kimseye karşı duyumsadığı, beslediği sıcak, içten sevgi ve yakınlık duygusudur. Bu noktada Empati kişinin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını anlamaya çalışmakken; sempati duyguyu ve duygusal yükü paylaşma halidir.
Psikoterapi üzerine düşünmeye başladığımızda yukarıda bahsettiğimiz ve ekleyebileceğimiz birçok kavram gelebilir aklımıza. Oysa ideal bir psikoterapi neyi barındırmalı bünyesinde neyi barındırmamalı? Öncelikle psikoterapi kavramı, psyche ve terapi kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Aristo'ya kadar dayanan psyche kavramı, ruh ve zihin kavramlarına karşı gelmektedir. Psikoterapi ise, bireylerin duygusal, düsünsel ve davranışsal sorunlarının çözümünü hedefleyen tekniklerin tümüdür. Psikoterapiyi günlük hayatta, çeşitli kişilerle yaptığımız konuşmalardan ayıran nokta empati becerisinin kullanıldığı bir diyalog olmasında gizlidir. Günlük hayattaki diğer birçok iletişimimiz ise sempatiye dayanan sohbetlerdir. Psikoterapi sırasında çalışılamayan sempati ve diyaloğun yerini almış bir sohbet oluşursa; psikoterapinin sağlayacağı kazanımlar ortadan kalkmaya başlar.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emre ŞENGÜR'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi ve Sohbet' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanserin 5 Aşaması Haziran 2022
► Kanser ve Psikoloji ÇOK OKUNUYOR Haziran 2022
► Dijitalleşen Yas Eylül 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:10
Top