2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşunuzun Sağlığını Korumak İçin Bir Kaç Küçük Önlem Kuşlarınızın Sağlığını Korumak Adına Neler Yapılabilir? Sağlıklı Kuş Nasıl Anlaşılır? Önemli Problemlerde Ne Gibi Müdahalelerde Bulunmalısınız?Kuş Veterineri
YAZI #7078 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Kuşunuzun Sağlığını Korumak İçin Bir Kaç Küçük Önlem
kuşlarınızın sağlığını korumak adına neler yapılabilir? Sağlıklı kuş nasıl anlaşılır?
Önemli problemlerde ne gibi müdahalelerde bulunmalısınız?
Veteriner hekime götürene kadar kuşunuzu hayatta tutun! Sloganınız bu olmalı. Eğer bir canlı besliyorsanız, yaşamınızda tehlikelerin büyük bir yeri olmalı. Birçok tehlike, beraberinde kazaları da getiriyor. O halde hem tehlikeleri minimuma indirmek, hem de olası kazaların tahribatının en alt düzeyde kalmasını sağlamak durumundasınız. Kazalara maruz kalmış birçok kuşun, veteriner sonrası evlerine dönemediğini hatırlatırız. Onlar çok hassas canlılar ve yapılacak birçok müdahaleye ne zamanları, ne de güçleri yetiyor. Öyleyse önce bir dizi önlem alalım:

* Vantilatör ya da klima açıkken kuşunuzun kafesinden çıkmasına izin vermeyin.
* Kuşunuza vereceğini yeşillik ve meyveleri mutlaka yıkayın, tarım ilacı etkisini yok edersiniz. Islak değil kuru bir şekilde veriniz.
* Hava yada mekan değişikliği halinde kafesin konumunu ilk etapta fazla değiştirmeyin. Eski oda ısısının benzeri ısıda tutun. Sobalı evde sobaya yakın ve çok yukarı koymayın (2 m kadar yükseğe koymak yeterli). Haftada bir yumurtalı mama ve bol bol yeşillik verin.
* Mutfakta yemek pişirirken kuşunuzun mutfağa girmesine asla izin vermeyin.
* Kuşların sürüngenlerle oynamasına izin vermeyin. Çünkü kuşlar salmonella (zehirlenmeye sebep olan bir virüs) taşıyabilirler.
* Kuşunuzla makyaj yaparken ya da banyoda hazırlanırken, oyunlar oynamaya kalkışmayın.
* Bir veterinere danışmadan sakın hali temizleyici, hava tazeleyici kullanmayın.
* Kuşunuza asla avokado ve çikolata vermeyin.
* Dış kapılar, pencereler açıkken uçmasına izin vermeyin.
* Asla ayak zinciri kullanmayın. Bu çok riskli ve tehlikelidir.
* Kuş tüyünü asla evde çekmeyin. Mikrop kapma olasılığı yüksektir.
* Yeni bir kuş alırken, onun güzelliğine, rengine ve türüne göre ötüşüne bakıldığı kadar sağlıklı oluşuna da dikkat edilmelidir.
* Sağlıklı olduğuna inanılan yeni bir kuş bile, en az on beş gün ayrı bir kafeste gözetim altında tutup sağlık kontrolü yapmaksızın diğer kuşların yanına bırakılmamalı, onlarla temas ettirilmemelidir.
* Kafeslerin, beslenilen kuşların gereksinimlerine elverişli büyüklükte, sağlık koşullarına uygun biçim ve malzemeyle yapılmış olmasına özen gösterilmelidir
* Kafesin; çocukların, kedi, köpek ve fare gibi zararlıların erişemeyeceği yükseklikte, tavandan bir metre kadar aşağıda asılı olmasına dikkat edilmelidir.
* Kafesler temiz havalı, bol ışıklı yerlere konulmalı; hava cereyanlarından, fazla sıcak ve aşırı soğuktan, direkt güneş ışığından korunmalı, hava akımlarına maruz bırakılmamalıdır.
* Aşırı rutubetin, tütün kokusunun, isli ve dumanlı havanın tüm kuşların(kanarya, muhabbet kuşu, sultan papağanı, ispinozlar ve birçoğu) sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkiler yarattığı unutulmamalıdır. Tüm kafes gereçleri; Suluklar, yemlikler, mamalıklar, yemişlik ve sebze askılıkları, tünekler, yuva ve banyoluklar, kafes sağlığına zarar getirmeyecek malzeme ve biçimde, kullanım kolaylığı sağlayacak yapıda olmalıdır.
* Kuşların bakımına tam bir özen gösterilmeli. Özellikle temizliğine, bit ve pirelerden korunmasına dikkat edilmeli.
* Kafesin temizliği esnasında kuşlar ürkütülüp korkutulmamalı, deterjanlar, zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.

Beslemenin, sağlığın birinci koşulu olduğu daima hatırda tutulmalıdır. Beslenme düzeninin belirlenmesinde, kuşların yetiştirilmesinde temel alınan besin gözden uzak tutulmamalı, onun tercihleri ön plana alınmalı, yeşillikler ve katışık yemlerle dengeli bir besleme sağlanmalıdır. Mevsimden mevsime değişen gereksinmeler daima hatırlanmalı; yazın, yaz rejimi; kışın, kış rejimi uygulanmalı; kuşların cinsinin de besleme rejiminin belirlenmesinde etken olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
* Beslemede, vitaminlerin, minerallerin, taze meyve ve yeşilliğin, bal gibi, yumurta gibi, balık yağı gibi besinlerin içinde yer aldığı kuvvet mamalarının değeri hatırlanmalı ve bunlar gerekli olduğu zamanlarda verilmelidir.
* Sürekli ve aşırı sesin bulunduğu yerler, gürültülü ve fazla sayıda makinenin çalıştığı atölyeler, kuşların sağlığı üzerinde anormal etkiler yapar, ötüş isteğini ve ötme gücünü yitirmesine neden olur.
* Televizyon karşısında ve onun pek yakınında bulunan kuşlar, televizyondan yayılan ışınlardan rahatsızlandıkları saptanmıştır. Bu nedenle, özellikle televizyon bulunan küçük odalarda kuşların barındırılmaması tavsiye olunur. Özellikle kanaryaların.
Hasta Kafesi: Hasta olarak gözlemlenen kuş hemen diğerlerinden ayrılarak hasta bakım kafesine alın. Hasta bakım kafesi 4 tarafı kapalı, önü cam yaklaşık 25 X 25 ebatlarında bir kafestir. Alttan ısıtmalı olması tercih edilen kafesin ısısını 30 derece civarında tutarak kuşun gerekli ilaçları suluğu yada mama içinde verilir. İyileşmeye başlayınca ısısı azara azar düşürülerek salınır.

Aldığınız bu önlemlere karşılık, bir anlık boşluk kuşunuzun çeşitli tehlikelere maruz kalmasıyla sonuçlanabilir. Böyle bir durumda ilk yardıma girişmeden önce veterinerinizle iletişime geçin. Telefon numarasını, gözünüz önünde bir yere bırakmanız vakit kazanmanızı sağlar. Beş dakika kaybetmeye bile zamanınız olmadığını bilmelisiniz. Veterinere ulaşma sürecinde onu ılık tutmaya çalışın.

Kuşlarınız mutluluğu ve sağlığı bakımlı ve temiz bir kafes ile mümkün olduğunu unutmayın.

* Kuşları koyduğumuz kafesin altındaki kağıdı değiştirmeye önem veriniz, kirli kağıt kuşları olduğu kadar bizi de rahatsız ve tedirgin eder.
* Ayda bir kafesin köşelerini ve tabanını iyice temizleyiniz, dezenfekte ediniz. Bu esnada kuşları temiz bir kafeste başka bir odada tutabilirsiniz.
Kuşun hastalanma belirtileri: Hareket eksikliği, tüylerini kabartması, gündüzleri uyuklaması, tüylerinin renginin bozulması. Hasta kuşu diğer kuşlardan ayırmak ve özel ilgi göstererek, hastalığın seyrini takip etmek gerekir. En azından günde bir kere kuşun içme suyunu değiştirilmelidir ve her gün su kapları temizlenmelidir.

* Kuşların yemlerini günlük değiştirmeli ve yem artıkları yem kabından üflenerek yemin sadeleşmesi sağlanmalıdır. Ayrıca bazı kuşlar diğer cinslere göre daha fazla yerler, bu hususa da dikkat edilmelidir.
* Yem kapları enez haftada bir yıkanmalıdır.
* Kuşlar en azından haftada iki kez sebze ve meyveye ihtiyaç duyarlar. Mevsimine göre marul, ıspanak gibi yeşil sebzeler ile havuç, elma, karpuz, üzüm ve portakal gibi meyveler kuşlar için idealdir.
* Kuşların uçabilecekleri geniş ortamlarda daha mutlu ve sağlıklı olacakları unutulmamalıdır.
* Su ve yem kapları kolayca kirlenmeyecek cinsinden olmalıdır.
* Yem kapları, kuşun yuva yapmaya niyetlenmeyecek kadar küçük olmalıdır.
* Kuşlar için oyuncaklar mutlak gerekli olmasalar da kafeste bulunmaları onları memnun eder.iyikuş.Com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kuşunuzun Sağlığını Korumak İçin Bir Kaç Küçük Önlem Kuşlarınızın Sağlığını Korumak Adına Neler Yapılabilir? Sağlıklı Kuş Nasıl Anlaşılır? Önemli Problemlerde Ne Gibi Müdahalelerde Bulunmalısınız?Kuş Veterineri' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:10
Top