2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşlarda Banyo Kuş Veterineri
YAZI #7079 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Muhabbet Kuşlarında Banyo
Bir muhabbet kuşu ne kadar sıklıkta banyo yapmalıdır. Bu soruyu mutlaka her kuş bakıcısı kendisine sormuştur. Fakat bunun için ideal bir cevap bulunabilmiş değil. Önemli bir nokta da her kuşun gerçekten banyoya ihtiyaç duyduğu ve banyo yapmanın onun sağlığı için önemli olduğudur. Bu sorulara cevap vermeden önce kuşların neden banyo yaptığını incelememiz gerekir. Doğada hayatta kalabilmek için tüylerin temiz ve bakımlı olması gereklidir. Temiz olmazsa onu soğuktan veya sıcaktan koruyamaz ve uçmasına engel olur. İnsanların bakımındaki kuşlar bu kadar çok kirlenmez, ve fazla engel yaratmaz. Ve böylece insan tarafından hazır yem alan kuş hayatta kalmayı başarır çünkü yem bulabilemek için gün içinde kilometrelerce uçmak zorunda değildir. Yani bu demek oluyor ki, ille de her gün banyo yapmak zorunda değildir,ama banyo yapmak kuşlara yine de iyi gelir ve eğlendirir.

Muhabbet Kuşları Ne Sıklıkta Banyo Yapabilir ?
Bunun için de verilmiş katı kurallar bulunmamaktadır. Bu daha çok kuşunuzun banyo yapmayı sevmesine ve isteklerine bağlıdır. Fakat bir kuş sahibi kuşunu eğer suluğun daracık ağzında yıkanmaya zorluyor ve inatla bir banyoluk veya çanak koymuyorsa , bence kendinden utanmalıdır. Çünkü ona yetersiz banyo imkanı sağlamıştır.

Muhabbet Kuşları Nasıl Yıkanır ?
Kuştan kuşa göre değişir. Bazı muhabbet kuşları çanağın kenarına tüneyerek bazılarıda çanağın içinde yatarak yıkanmayı sever. Kuşunuzun nasıl yıkanmayı sevdiğini kendiniz bulacaksınız. Bazıları geniş kaplara bayılır, bazılarıda etrafı korunaklı bir banyoluğu sever.

Yeşillik Banyosu
Bazı kuşlar marul yaprakları arasında yıkanmayı severler. Ve yıkanırken taklalar atarak kendilerini ıslatmaya çalışırlar. Dışarda toplayacağınız otlar hafifçe ıslatılarak da aynı görevi görebilir. Bu kuşların sabah neminde çimenlerdeki çiğlerde yıkanmasına yakın bir ortam oluşturur.

Tam Banyo
Bazı kuşlar tam bir banyodan hoşlanır. Bunun için plastik bir banyoluk uygundur. Bu banyolar kafesin dışına asılabilir fakat çoğu yine de büyük kapları ve açık alanı tercih edecektir. Banyo suyuna eklenecek mineraller hiç gerekli değildir. Temiz ve ılık bir su yeterlidir.

Duş Altında Banyo
Akan su altında banyo yapmak da muhabbet kuşlarının sevdiği bir yöntemdir. Bunun için sahibinin eline oturur ve akan musluk altında yıkanabilir. Bu yöntem de de kuş etrafın ne kadar ıslandığı ile ilgilenmez ve yanlızca keyfine bakar. Suyun çok sert akmadığına dikkat edin, ve kuşu zorla elinizle tutarak suyun altına sokmayın. Suyu sıcak yapmayın ama buz gibi de olmasın.
Yağmur Yöntemi
Kuşların en sevdiği yöntemdir. Kuşları kafesin tel kısmıyla birlikte küvete koyunuz, sonra duş başlığını hafif yağmur çiselemesi gibi akacak şekilde ayarlayınız, sıcak olmasın. Kuşların kaçacak yeri yok haşlamayınız. Daha sonra kenardan yavaşça akıtmaya başlayın. Kendisi gelecektir, veya hafifce üzerine tutarak bunun zevkini çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

Spreyleme Yöntemi
Spreyden uçuşan küçük damlacıkları kuşların pek hoşuna gitmeyebilir,çünkü su zerrecikleri çok ince olmakta ve nefes almalarını zorlaştırmaktadır. Eğer spreylenmeyi seven bi kuşunuz varsa, bu amaçla aldığınız bir spreyi kullanınız, içinde daha önce tarım ilacı böcek ilacı gibi şeyler bulunmamış olsun. Suyu içinde bırakmayınız, çünkü bakteri oluşumu sağlanmış olur, her defasında taze su kullanınız.

Islak Kuş Kurutulmalı Mıdır ?
Hayır, kuşları kendi kendini kurutur. Islak olan kuşları kesinlikle havadar bir yere koymayınız ve korunaklı bir şekilde kurumasını sağlayınız. Bu onları hasta edebilir, bu yanlızca banyo zamanı için değil herzaman geçerlidir, cereyanda kalmamasını sağlayınız. Hassas ve yaşlı kuşları ısıtıcı bir lambanın yanına koyabilir ve ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Ek Bilgiler: DSağlıkları açısından doğru zaman ve ortamda banyo yapmalarını sağlamak; gerçekten çok önemli olmasına ve bu konuda pek çok öneri bulunmasına rağmen banyo yapmalarını sağlayabilmek çoğu kez başarı sağlanamayan bir süreç. İstekleri dışında banyo yaptırma yöntemi olarak gördüğüm “Sprey ile banyo” yaptırma denemelerinde, kuşun güvenini kaybetme ve korkutma, ilk aşamada kanat/kuyruk tüyleri ıslanacağı için kaçarken uçamayıp düşme ve çarpma, kanat altları ve karınlarının tam anlamı ile ıslanamaması durumları söz konusu olmakta.Kimi zaman çok zararlı (kola , gazoz, maden suyu, çorba, vitaminli suları vb.) sıvıların / yemeklerin içine atlamaları ve içmeleri hatta sahiplerince buna özendirilmeleri hakkındaki bilgilerle karşılaşıyoruz.,Bu tür sıvıların gerek sağlıkları gerek tüylerinin bakımları dikkate alındığında ne kadar sakıncalı olduğu ortada. Sonrasında “yıkama” sorunu çıkıyor karşımıza tabii bu da sağlıkları hatta hayatları açısından çok gerekli olsa da uygulanacak yöntemlerin onların hem daha çok zarar görmelerine , hastalanmalarını önleyecek hem de bize olan güvenlerini kaybedip sudan korkar duruma gelmelerine yol açması da mümkün olabilmektedir. Bu olumsuz hallerde de olabildiğince doğala yakın yöntemler seçilmelidir.Bazen de “kuşumu yıkadım” kelimeleri ile başlayan ve sabun, göz yakmayan şampuan vs. kullandım saçmalıkları ile devam eden uygulamaları görüyoruz. Temiz ve ılık su yeter. Mubişlerimiz çok temiz canlılardır. Her gün pek çok kez tüylerini tarar, kabartır, sağrı bölgelerindeki preen bezlerinden aldıkları sıvı ile tüylerinin güçlenmesini sağlarlar. Çoğunlukla kafes telleri yüzünden bozulan, bakımsız / hatalı düzenlenmiş kafesler nedeniyle “kirli” hale gelen tüylerin çoğunluğu, tüy değişimleri döneminde yenilenerek eski sağlıklarına kavuşur. Mutlaka çitilemek gerekmez yavrularımızı

Bazı hastalıklarda, örneğin kusma, kanama, bazı parazit enfeksiyonları sırasında ilaç sürülmesi hallerinde; kuşun davranışlarını, beslenmesini, hareket yeteneğini aşırı kısıtlayacak durum oluşmamışsa gene zorla yıkama yapılmaması taraftarıyım.Meraklı olmalarının yanı sıra, değişik renklerin çekiciliğine karşı da zaafları olduğunu, ayrıca habitatlarında içinde ot vs. bulunan su birikintilerinde yıkandıklarını ve dolayısıyla bu suların tümüyle berrak olmadığını biliyoruz. İlk yıkanmalarında yeşillik yaprakları ile doldurulmuş şeffaf ve sığ cam kaplar kullanmak , akan uygun sıcaklıkta gene yeşillik yıkama oyunu oynamak onlara yeterli olacaktır. Kafese takılan banyoluklarda da yeşillik eklenmesi uygundur. Dikkat edilmesi gereken EN ÖNEMLİ nokta yıkanmaları sırasında alınması gereken “güvenlik önlemleri”dir. Kanatları ani olarak ıslanan kuşlar (özellikle sprey yönteminde havada iseler) hemen düşerler, duvara veya eşyalara çarparlar. Bu da çok ileri düzeylere varabilen yaralanmalara yol açar. Serbest ortamda banyo yapacak kuşlar için önceden nispeten küçük bir oda veya mutfağın uyarlanması gerekir. Yerlere, bazı eşyalara örtüler serilmeli, panik ile (ıslanma ile korkabilirler) uçmaya kalkışan kuşun yüksekten yere düşmemesi için ayrı bir bez yedekte bulundurulmalıdır. Kuş sahibinin bu haldeki kuştan daha fazla paniğe kapılması, kuşu avuçlamaya kalkması pek çok sakınca yaratır.Bir diğer güvenlik önlemi ise özellikle kış aylarında ortam ısısının düzenlenmesidir. Doğal hayattaki dirençleri ne yazık ki evlerimizde üretilen ve bakılan kuşlarda daha az. Pek çok yönden güçlü olsalar da hava akımı ve ani ısı değişikliklerine karşı savunmasızlar. Islanan tüyleri MUTLAKA kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Saç kurutma cihazı, ütü, elektrikli ısıtıcı, sobanın dibi gibi gereçlerle müdahale edilmemeli, odanın tüm ısısı uygun düzeyde tutulmalı, kapı açılması gibi nedenlerle oluşabilecek hava akımlarına ya da ısı düşmesine izin verilmemelidir. Kuruduğundan emin olunsa bu ortam en az 1-2 saat daha korunmalıdır.Ayrıca; “Yalnızca denemiş olmak, forumlarda ben böyle yaptım oldu demek için” kuşların zorlanmamasını, onlara zarar verecek farklı yöntemler bulmaya çalışılmamasını özellikle rica http://ederim.xn--iyiku-ndb.com/ alıntıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Kuşlarda Aspergillosis Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kuşlarda Hastalık Belirtileri Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kuşlarda Banyo Kuş Veterineri' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:08
Top