2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuş Hastalıkları Bakım Beslenme Hakkında Muhabbet Kuşu Önemli Yazı Kuş Veterineri Kuş Veterineri
YAZI #7101 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021 ÇOK OKUNUYOR
HASTA OLMAYAN KUŞLARDA VE HASTA OLAN KUŞLARDA BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI..
Bazen kuşlarımızın sağlık durumundan şüphe ederek direk araştırmaya başlarız. Bu yaptığımız kuşlarımızın daha iyi olması için gösterdiğimiz çabanın en önemli adımlarıdır. Fakat öyle bir durum var ki (buna büyük sebep kuşlarla ilgili bilgi paylaşan siteler) gözle göremeyeceğiniz sorunlar olduğu gibi, gözle gördüğünüz sorunların birçoğunu antibiyotiklere başvurmadan çözebileceğimiz gerçeğidir. Ne var ki antibiyotik tek çözümmüş gibi kuşlarınız için direk ilaca yöneliyorsunuz. Bunu yapmadan önce lütfen doğal bir yöntemi var mı? Alternatif çözümler üretilmeli mi araştırın ya da sorun.
Sultan Papağanları, Kanarya ve Muhabbet kuşu üreticileri kuşları için belirli aralıklarla hastalıklara karşı koruyucu olacağını düşünerek antibiyotik kullanıyorlar. Hasta olmadıkları halde ilaç kullanarak kuşların bağışıklık sistemini güçlendireceklerini zannederler bu durum hızla karaciğer ve böbrek tahribatına neden olarak ölüme sebep verir..Hayvanlarda hasta olmadıkları halde ilaç kullanılmasına karşıyım, hayvanları da aynı şekilde insanlar gibi düşünmek gerekir, onların da kalbi, akciğerleri, damarları var. Sadece daha küçük bir yapıya ve daha dayanıksız bir bünyeye sahiplerdir.

Hayvanların cinsine ve boyutuna göre elbette değişir ancak hiç bir canlıya hasta olmadan korumak amaçlı antibiyotik verilmemelidir. Nedenine gelince, antibiyotik hem yararlı hem de zararlı organizmaları öldürür, bununla birlikte bağırsaklar bozulur, iştah azalır, halsizlik ve cansızlık boy gösterir. Bir canlıya hasta olmadığı sürece verilen antibiyotik onun bağışıklık kazanmasından çok bağışıklığının azalmasına neden olur. Vücutta bulunan kötü organizmalar aktif olmasa bile iyiler de öleceğinden vücudun toparlanması esnasında canlının bedenine giren en ufak organizma onu hasta yapabilir çünkü iyi organizmalar antibiyotikler tarafından öldürülmüştür ve bu şekilde kötüler bağışıklık kazanır. Doğru olan yöntem vitamin , mama takviyesi ve sağlıklı yiyecekler dışında hasta olmadan ilaç verilmemelidir. Hasta olduğuna emin olduğunuzda öncelikle bu alanda uzmanlaşmış Veteriner Hekimlere danışınız.

Vitamin takviyesi bile doğal yollarla yapılması en iyi yöntemdir. Kuşlara suyuna veya mamasına katılan vitamin takviyeleri yapay katkı olduğu için canlının vücudundaki doğal vitaminleri vücuttan uzaklaştırarak onların yerine geçer. Yapay hiçbir vitamin doğal vitamin kadar etkili olamaz.
İlaçların emilimi karaciğerde gerçekleştiği için uzun süre ilaç kullanımı aşırı derecede karaciğere yüklenme anlamına gelir. Karaciğere verebileceği bir tahribatta vücudun başka bir yerinde başka bir sorun olarak ortaya çıkar.

Lütfen kulaktan dolma ve kuşunuzun aynı hastalığı taşıdığına emin olmadan ilaçlı yöntemlere yönelmeyiniz. Bu ilaç önerilerini iyi bir üretici bile yapsa dahi kullanmayınız..
En doğru yöntem veteriner hekim tarafından ağızdan ve dışkıdan alınan numunenin bir mikrobiyoloji labratuvarında kültür antibioğramının yapılmasıdır bu tahlil sonucu kuşa rahatsızlığına karşı en doğru antibiyotik verilerek tedavide başarı şansı artar..

2-

Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri

Hastalığın - sağlığın bazı ortak işaretleri
* Gün boyunca uykulu ve gevşek durma; kabarma, kabarırken 2 ayak üstünde durma, konuşmama
* Nefes darlığı ve/veya nefes sıklığı; ağızdan nefes alma, kuyruk sallanması ve yay çizme, öksürme, hırıldama, burun tıkanıklığı; hapşırma, burun deliğine bitişik tüylerde lekeler.
* Kuyruk, baş veya boyunda açı değişmesi; duruş değişmesi; düşürülen kanatlar; çömelme; kafeste altta ya da tabanda oturma.
* Artan veya azalan iştah veya su gereksinimi.
* Yiyeceğin yalnızca tek tipini seçmek.
* Dışkının; aralık, sıklık, sayı, nicelik, kıvamlılık ve/veya koyu veya beyaz renkli kısımlarda veya çevresindeki su halkası yönünden değişimi.
* Fazla büyümüş, çatlamış veya kabuklu gagalar veya ayaklar.
* Cerede renk veya şekil değişikliği.
* Herhangi bir yerde anormal şişlikler.
* Yaralı, akan veya dar kulak kanalları.
* Yaralı, şişmiş veya kısmen kapalı göz; akan veya kabuklanan göz.
* Ağızda aşırı ıslaklık veya salgı; şişmiş veya kabuk bağlamış dil; yutkunma zorluğu; Kusma veya tekrarlayan ağızdan yiyecek gelmesi (kusma biçiminde olmayan); baş etrafındaki tüylerde salgı veya kabuklanma.
* Eğilen veya kıvrılan göğüs kafesi veya omurga.
* Şişmiş dışbükey karın (normalde göğüs kemiğinden dışkılığa içbükeydir).
* Dışkılık etrafında kir, salgı, birikme, şişkinlik, zedelenme
* Bozulmuş ve/veya eksik tüyler. * Aşırı tüy düzeltme, yolma veya sürtünme.
* Aşırı çığlık atma.
* Ayak veya bacaklarda yaralar; şişmiş eklemler.
* Ağırlık kaybı, özellikle içbükey göğüs kaslarının incelmesi; uçma yeteneğinde azalma.
* Aşırı şişmanlık, obezite.
* Anormal çiftleşme veya kur davranışları.
* Saldırganlık veya korku.
* Sarsılma, seğirme, sendeleme; hareketlerde uyumsuzluk.
* Zayıflık.
* Körlük; bulanık göz.
* Deride iltihaplanma, şişlik, renk değişikliği, kabuklanma veya ülserleşme.
* Yüzde solgunluk (yorgun durma).
* Kanama; yaralar ve yaralanmalar.
Bir kuş, hastalandığında, genellikle birden fazla hastalık nedeni vardır. Her neden, bulunmalı ve tedavi edilmeli veya mümkünse düzeltilmelidir.


3-
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Muhabbet Kuşlarının Sağlık Karnesi

⭐Muhabbet kuşları, bütün kuşlar gibi hastalıklarını çok iyi gizlerler. Bu, yırtıcıların hasta ve zayıf kuşlara odaklanmaları nedeniyle oluşturdukları bir kendini koruma mekanizmasıdır. Bu yüzden kuşunuz hasta olduğunu belli ettiğinde, gerçekten ciddi/ileri şekilde hastadır ve uygun tedavi sağlanmazsa çok yakında ağırlaşacağını öngörebilirsiniz.
Evcilinizi her gün gözlemleyerek onun normal davranışını öğreneceğinizden, sıradışı gelişmeleri fark edebilirsiniz.


Aşağıda hastalıkların olası göstergelerinin listesi yer almaktadırve bir veteriner hekime danışılması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken hastalık işaretleri

Kritik / ciddi ve veteriner hekim tedavisi gerektiren belirtiler:

* Solunum problemleri / anormal nefes alış,
* Sürekli aşağı / yukarı hareket eden kuyruk,
* Gaga/ağız, göz veya burun deliklerinden akıntı,
* Yüz ve kafa tüylerinin sümüksü madde ile kaplanması, yarı sindirilmiş yem ve anormal dışkı,
* Anormal tüy, anormal tüy gelişimi/değişimi/dökümü,
* Kanama
* Başın, kuyruk veya kanatların düşmesi, bükülmesi,
* Soluk veya şişmiş gözler,
* Tünekte duramamak, düşmek,
* Kamburlaşma,
* Vücutta yumru veya şişlikler,
* Kafes tabanında oturma,
* Kusma,
* Kilo kaybı, zayıflama.
Veteriner hekime danışılmasını gerektiren ciddi olabilecek belirtiler:

* İştahın kaybı,
* Kabarma ve düzensiz görünüş,
* Anormal dışkı,
* Sıradışı tüy yolma,
* Anormal uyku düzeni (Sürekli uyuma, normalde bir ayak yerine iki ayakla tüneğe tutunarak başın, kanatın altına sokulması, baş kanatlara çevrildiğinde gözlerin yalnızca kısmen kapatılması),
* Normal faaliyetlerindeki herhangi bir değişiklik (Konuşma, ötme, oyuncaklarla oynama, diğer kuşlar veya insanlarla etkileşim, enerji düzeyinin azalması, farklı yerlerde tüneme),
* Yolunu bulamama,
* Olağandan fazla su içme,
* Kirlenmiş dışkılık.
Hastalıklar / belirtiler genellikle aşağıdaki nedenlerden oluşurlar:

* Kötü beslenme: A vitamini ve kalsiyum yetersizliği, beslenme zincirindeki en ortak eksikliklerdir. Verilen besinler, birçok diğer yiyecekten yağ oranı açısından yüksek olduğunda, bu kuşlar çoğunlukla aşırı şişmanlayacaktır. Fazla kilolu kuşlar, romatizma ve karaciğer yağlanmasına karşı daha hassastırlar.
* Ne yapabilirsiniz: Yeşil yapraklı sebze, kırmızı veya sarı portakal suyu, beta karoten içeren sebzeler gibi sağlıklı besinler verilmelidir. Kalsiyum blokları da kalsiyum eksikliğini gidermek için sağlanmalıdır. Hastalıktan etkilenmiş kuşların beslenmesi için bunların yerine filizlenmiş tohumlar da verilebilir. Filizlenmiş tohumlar, filizlenmenin süreci tohumlardaki yağ içeriğini azalttığı için daha sağlıklıdır ve yağ oranı daha düşüktür, genellikle filizlenmiş tohumların kuşlar tarafından kabullenilmesi taze meyve ve sebzelere göre daha çok kolaydır.
* Kötü huylu tümörler, lenfomalar ve yağ tümörleri (tek tip diyet neden olabilir): Tümörler, iyi huylu veya kötü huylu (kanserli) olabilir ve herhangi bir organ veya sistemi etkileyebilir. Bazı kuş türlerinde, iyi huylu yağ tümörlerinin (Lipoma) gelişimi daha kolay olmaktadır.
* Yağ tümörleri (lipoma) genellikle, fazla kilolu amazon papağanı, gül-göğüslü Avustralya papağanı ve muhabbet kuşlarında görülür. Daha yaşlı kuşlarda, yumurtalık tümörü, testis veya böbrek tümörü şeklinde belirerek , etkilenen taraftaki siyatik sinirinde baskı yapar, daha çok ayak veya bacağın aksamasına neden olmaktadır.
* Lifli tümörler (Fibroma), kanatta bulunan tümörlerdirve cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir. Bazı vakalarda, kanadın kesmesi zorunlu olabilir.
* Gut hastalığı; böbrek hastalığı veya metabolik bir problemden kaynaklanır. Zaafiyet durumda veya ilerlemiş hastalıklarda ortaya çıkar.
* Şeker hastalığı ; insülinle tedavi edilebilir.
* PBFD ve Polyoma viral enfeksiyonları
* Üreme sistemi problemleri, yumurta tıkanması, yumurta peritoniti, aşırı yumurta üretimi ve karın fıtığı gibi.
* Giardia enfeksiyonları (paraziter hastalık), sindirim sistemindeki kusma ve ishal gibi sorunlar.
* Ayrıca yüksek oranda duyarlı oldukları hastalıklar: Polyoma , Psittacine Gaga ve tüy hastalığı (PBFD), Tüy yolma,. Ur gelişimi (kanser)....Muhabbet kuşları diğer evcillerde daha fazla tümöre yakalanırlar. Böbrek, yumurtalık, testis and karaciğer tümörleri en çok görülenlerdir.... Parazitler: Yüz oyucu parazitler en sık rastlananlardır ve İvermectin içeren ilaçlarla tedavi edilirler.... Tüy kistleri, . Tüy bitleri, French Moult , Pullu yüz / pullu bacak, Aspergillosis (solunum yolu hastalığı).


4-

Muhabbet Kuşu İlkyardım Çantası
Muhabbet Kuşlarınızın herhangi bir acil durumda müdahale etmek için ilk yardım çantanızı hazır bulundurmalısınız. Bulunması çok kolay, fiyatı çok düşük olabilen bazı şeyler, gereksinim duyduğumuzda ne yazık ki elimizin altında değilse istenmeyen sonuçlar doğabilmektedir.

Bu çantada, aşağıdaki gereçlerin yer alması önerilebilir; siz de ihtiyaçlarınızı, hastalıklar hakkında genel bilgileri, başkalarının yaşadıklarını gözden geçirerek eklemeler yapabilirsiniz:

* Veteriner hekim adres, telefon ve çalışma saatleri (Mubişler hakkında bilgili)
* Kanama durdurucu toz, un, mısır nişastası, batikon. Kırık tüyler ve tırnaklardaki kanamanın durdurulması için (Hızlı kan durdurucular, doku zararına neden olur)
* Isıtma için örtü ve taban yastığı
* Havlu, yüz havlusu (sarmanız gerektiğinde)
* Isıtma için kızılötesi lamba
* Hasta kafesi
* Sargı bezi, gazlı bez, bant
* Neosporin (Yağ bazlı olmayan krem)
* Vazelin
* Tırnak ve gaga için kuş tırnak makası
* Cımbız
* Makas
* Hidrojen peroksit
* Steril tuz solüsyonu (Yaraların ve akan gözlerin temizlenmesinde)(steril saline solution)
* Pedialyte (Sıvı kaybının giderilmesi için)
* Betadin (dezenfektan)
* Aloe Vera jeli
* Tel makası
* Kulak temizleme çubuğu
* Plastik pastör pipeti (Beslenemeyen çok küçük yavrular, hasta kuşlar için, ağızdan sıvı halde besin ve su/vitamin desteği için)
* Hametan krem (yanıklar için)
* Terramycine merhem (antibiyotik merhem)
* Bepanthene merhem (hücre yenileyici merhem)
* Büyüteç (Gözle anlaşılamayan, farkına varılamayan pek çok sıradışı durumu veya güzelliği gözlemleyebilmek için)
* Vitaform (Geniş etkili antibiyotik+vitamin) (Bulunması kolay olmadığından, kullanım süresine de dikkat edilerek yer verilebilir)
Bazı kaynaklardan derleyerek belirtilmeye çalıştığım ilkyardım malzemesi, özellikle ilaçlar, veteriner hekime gidilinceye kadar olan süreçte veya daha önceki hekim önerisi dahilinde kullanım içindir. Bildiğiniz gibi bilinçsizce kullanım, çok basit olaylarda bile geri dönülemeyecek zararlara yol açabilmektedir.

Her olay ayrıdır, kendine özgü koşullardan oluşmuştur. Her mubiş özeldir ve diğerlerinden mutlaka farklıdır. Yalnızca O sizin dostunuz olmamalı, siz de DOSTLUĞUNUZU göstermelisiniz.

5-

Kuşlarda tehlikeli ishal nasıl anlaşılır?
Kuşlar ishalden muzdarip olduğunda, hızlı hareket etmek oldukça önemlidir. Fakat hangi belirtiler bir hastalığa işaret eder? Kuş kendini kötü hissediyorsa ne yapılmalıdır? Kuşlarda ishalin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında aklıma gelenleri yazacağım. Sitemizde yer alan diğer başlıkları da inceleyebilir destek alabilirsiniz.

Dışkı analizi öncesi bilinmesi gerekenler!
Dışkılardaki değişimleri gözlemleyebilmemiz için öncelikle kafes taban malzemesinin açık renkli, mümkünse beyaz havlu kağıt olmasına özen gösterilmeli. Ağartılmış bir malzeme olduğundan dışkının leke yapıp yapmadığını, ne oranda bozuk olduğunu görmemize yardımcı olur.

Bu demek oluyor ki en azından haftanın belirli günleri taban malzemesi olarak kağıt havlu ya da açık renkli bir şeyler kullanınız.

İkinci durum ise bazı gıdaların dışkıda ki renk ve görüntüsünde yaptığı etkilerdir. Eğer bir bozulma söz konusu ise öncelikle farklı verilen gıda varsa ondan kaynaklı olabileceğini düşünün. Ardından ertesi gün tekrar kontrol edin. Devam ediyorsa hastalık durumu olabilir.

Neden İshal Görüyoruz ya

Bağırsaklardan ve böbreklerden atılan ürünler kuşlarımızda memelilerde olduğu gibi ayrılmaz, kloaka (popo) yoluyla birlikte sindirilip doğrudan atılır. Sağlıklı bir ev kuşunun dışkısı bu nedenle daha sıkı, koyu renkli bir yığın ve üzerindeki beyazımsı idrar içeriğinden oluşur.
(tek tip sağlıklı bir dışkı görünümü olmadığından şu şekilde gibi bir yönlendirme yapamıyorum dışkı için ancak normal bir dışkı alttaki görsel gibi tek parça, ortalama büyüklükte ve bütün olmalıdır)


İshal bir dışkının görünümü, koyu kısmı ile idrarın açık, şeffaf renkli kısmı arasında sınır olmaması ve dışkının lapa kıvamına gelip incelmesi, bazen de boyamasıdır. Ek semptomlar şu şekilde olabilir.
* Kloak bölgesinde kirli, yeşile boyanmış tüyler
* Önemli kilo kaybı
* Kabarık durma
* Yorgun bir görünüm
* Yem yemede azalma, su içmede artma durumları
Kuşlarda ishalin nedenleri
Çok fazla etken ishal durumunu tetikleyebilir aynı zamanda yalancı bir sinyal de olabilir dışkılar. Örneğin kuşunuzu kafes dışına saldığınızda sadece sıvı dışkılama görebilirsiniz. Bu ishal olduğu anlamına gelmeyebilir. Burada ishal gibi sıvı dışkı görmemizin nedeni genellikle heyecan durumudur. Kuşlarda ishalin diğer nedenleri arasında şunlar olabilir;

* Temiz olmayan besinlerin tüketilmesi
* Ani ısı değişimleri
* Tüy evreleri
* Yumurtlama evresinde ki kuşlarda dışkı bozulmaları
* Bakteriyel kaynaklı ve ciddi dediğimiz, tedavi gerektiren durumlar! (salmonella, ecoli, koksidiyoz gibi)
İshal Beslenme Kaynaklı ise;
İshalin sebebi başta söylediğim gibi öncelikle yediklerinden şüphe edilmeli. Bozulmuş yumurta, çok beklemiş vitaminler, bayat yem, filizlendirme sonrası gözlemlenen ishaller gibi gibi...
Böyle durumlarda ilk iş doğal çözümlere yönelmek. Mesela elektrolit, açık siyah çay, papatya veya rezene çayı oldukça etkili olmaktadır.
Ayrıca çay hazırlanması nasıl olur diyenler bu konuyu inceleyebilir:

Muhabbet Kuşları - Muhabbet Kuşları için Bitki Çayları
Muhabbet Kuşları için Bitki Çayları Muhabbet Kuşu Çay içer mi? Muhabbet kuşuna çay zararlı mıdır? Kuşlarınızın ilaç dolabında bitki çaylarının bazı türlerinin bulundurulması önerilmektedir. Bitki çayları; pek çok hastalığın iyileşmesini desteklemek amacıyla sizin için çok önemli olabilir. Bitki...
iyikus.com
Kuşlara verdiğimiz kumların içerisinde bulunan kömürün, oranı arttırılarak verilmesi önerilmez çünkü bu ishalin nedenini düzeltmez, gizler ve önemli vitamin ve minerallerin de kaybolmasına neden olur.

48 saat içinde herhangi bir düzelme olmazsa veteriner hekime mutlaka danışılmalıdır çünkü kuş ölümlerinin birincil sebeplerinden biri ishal durumlarıdır. Yukarıdaki semptomlar devam ederse, genellikle ishalin nedeni bakteriyel problemlerdir ve yem premiksleri ile çözülemezler.

İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kuşlarda ishale karşı en iyi önlem stabil bir bağışıklık sistemidir. Bu, uygun beslenme ve çeşitli diyetlerin yanı sıra uygun bakım ile elde edilir. Kafes ve suluk düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bu kısım belki de kolay gibi görünen ama en zor olan kısımdır. Beslenme düzeni oturmuş bir kuşta bu tarz durumların çok nadir görülmesi gerekir. Sormanız gereken ilk soru şu olmalıdır bu durumda:
Acaba kuşumu nasıl besliyorum, uygun yem karışımını veriyor muyum, kullandığım marka güvenilir midir?

Bakteriyel kaynaklı bir durumdan şüphe ediliyorsa veteriner ilaçları ile tedavi edilebildiğinden doğrudan bir isim verip yönlendirmek uygun olmaz. İshalin farklı bakteriyel durumlardan kaynaklanabileceğini düşünürsek, tedavi içinde başka ilaç kullanımları gerekir. Eğer hiç bir şekilde veterinere danışma durumunuz olmaz ise iyikus.com üzerinden bilgi almayı deneyebilirsiniz.

6-

Sultan Papağanı İshal Sebepleri ve Önleme Yolları Nelerdir?
Sultan Papağanları özenle bakılıp beslendiğinde size istediğiniz kelimeleri söyleyebilecek hayvanlardır. Bu nedenle bakımlarının ve sağlıklı olup olmadıklarının sık sık izlenmesi, herhangi bir sorun varsa derhal çözüm için harekete geçilmesi gerekir. Günlük yapılması gereken rutin işlerin en önemlisi kafes altı dışkı kontrolü, popoya yapışan pislik olup olmadığı ve kuşun genel halleri. Sultan papağanı çok narin ve hassas bir yapıya sahiptir. Korkması, yanlış bir besinle beslenmesi ya da bunun gibi pek çok nokta onun sağlığını etkileyebilecektir. Bir papağanın sağlıklı olup olmadığının en önemli gözlemi dışkısıdır. Eğer papağanın dışkısı normal değilse papağana müdahale etmek gerekebilecektir. Alttaki görsel ve benzeri şekillerde, sıvı yoğunluğu artmış, genelde kokulu, beyaz kısım yok denecek kadar az olduğu gözlemlenirse ishal teşhisi koyabiliriz.



Sultan Papağanı Neden İshal Olur?
Sultan papağanı bazı nedenlerle biyolojik olarak dışkı sorunu yaşarken bazen de sırf korktuğu için ishal olabilmektedir. Papağanın ishal olmasının bazı nedenleri:
* Papağanı yakalarken elinizde çok sıkmanız ya da ürkütmeniz ishal olmasına neden olabilir. Aynı zamanda papağanın bulunduğu kafesi yer değiştirilmesi ya da düşmesi de korkarak ishal olmasına neden olacaktır. İshal süresi 12 saati geçerse müdahale edilmelidir.
* Papağanlar kafesin altında ızgara olmazsa kendi dışkısını yiyebilecek hayvanlardır. Bu da onların sağlıklarının bozulması anlamına gelir. Hayvanı hem temiz hem de mutlaka ızgara bulunan bir kafeste bulundurmanız gereklidir.
* Papağanların hassas bünyesi göz önünde tutularak her gün suyunun tazelenmesi gerekir. Aynı zamanda onlara verdiğiniz mamanın da kafese dökülmesi durumunda yeniden kafes temizliği gerekecektir.
* Papağanların soğuğa karşı dayanıklılığı yoktur. Cereyan yapan bir noktada kaldığında ya da banyodan sonra mutlaka papağanın hasta olabileceğini unutmayınız. Banyo sonrası saç kurutma makinesi ile kurutmak, kafesini rüzgarsız bir yerde bulundurmak kolay bir çözüm yöntemidir.
Sultan Papağanı ishal Tedavisi
Papağanlarda ishal tedavisinin en önemli aşaması onları ishal edecek her türlü etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Sultan papağanını ishalden korumak için öncelikle kafesini ve diğer tüm kullandığı eşyaları sıcak su ile temizleyin. Bunu düzenli aralıklarla tekrarlayın. Kafes altında mutlaka ızgara bulunmasına ve böylece papağanın pislik yemesine karşı önlem alın. Papağanın su içtiği kaba haftada 1 kez birkaç damla elma sirkesi damlatarak daha sağlıklı su içmesini de sağlayabilirsiniz.

İshal farkettiğinizde kuşunuza sebze ve meyve vermeyi bir süre kesin. Kanarya yemi dedikleri aspur ve yulaf vererek kuşunuzun ishal durumunu azaltabilirsiniz. Ayrıca Pet Shoplardan temin edebileceğiniz Apex Divitsol takviyesi iyi gelecektir.

7-YAYINLANDI

MUHABBET KUŞLARI NEDEN HASTA OLURLAR?

Kuş severler olarak beslediğimiz canlı hastalanınca çok üzülüyoruz. "Neden?, nasıl oldu?, ne yapmalıyım?" diye yoğun bir telaş başlıyor bazen. Sitelerde pek çok hastalık hakkında detaylı açıklamalar var. Tedavi yöntemleri de dahil veteriner hekim kontrolünde kullanılması gereken etken maddeli ilaç vb. pek çok bilgiyi bulabilirsiniz. Bu yazıdan amaç ise hastalıkların oluşması öncesinde "nedensellik" kapsamında bir ön fikir sahibi olmaktır.

Diğer kuşlarda da benzer durumlar olmasına rağmen tecrübelerim sadece muhabbet kuşuna yönelik olduğu için özellikle bu şekildeki bir başlık altında tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle tüm kuşlarımızın sağlıklı ve mutlu uzun bir hayat sürmesini temenni ediyorum.

Bu konuda yapılan çalışmalar genel olarak kuşların hastalanma sebeplerini alttaki temel başlıklar altında toplamaktadır. Bu faktörlerin hepsi kuşlarımızın "bağışıklık sistemine" etki eder ve hastalanma sürecine olumsuz katkıda bulunur. Bunları :

1. Kötü beslenme
2. Travma ve yaralanma
3. Kötü hijyen
4. Stres
5. Kötü genetik
6. Kötü bakım (kendi ilavem) olarak sayabiliriz.

1. Kötü beslenme : Kuşunuzun tek düze, besin değeri düşük, kalitesiz, vitaminsiz ya da da bozuk yemler/mamalar ile beslenmesidir. Kuşunuz bu duruma kısa sürede ya da belli bir sürede olumsuz tepki vermeye başlar.

2. Travma ve yaralanma : Kafes içi veya dışı oluşan sakatlanma durumlarıdır. Kuşun hayatını çok olumsuz etkiler. Çoğunlukla nasıl, neden ve nerede olduğunu göremeyiz. Bazen kuşlar da birbirlerine zarar verebilirler. Bu tip yaralanmaların kafes içi oluşma ihtimali %10 iken kafes dışı %90'lara kadar varmaktadır. Olaylar çok çabuk gelişebilir. Kafes dışına çıkarılan kuş sürekli takip edilmelidir.

3. Kötü hijyen : Kafes içi ve dışı temizlik yeterli derecede uygulanmıyorsa bu durum kuşlarımızı er ya da geç olumsuz biçimde etkileyecektir. Kirli vaziyette bekletilen mama/yem kapları, kirli ve beklemiş suluklar, kafes tabanında beklemiş gıda artıkları, uzun süre kafeste kalan mama vb. bozulmaya çürümeye müsait gıdalar... gibi pek çok kirlilik ve bakımsızlıktan kaynaklanan "hijyen olmayan durumları" sayabiliriz.

4. Stres : Kuşlarımızın çok hassas bir yapısı vardır. Onları korkutacak, ürkütecek, yalnızlık hissetmesine sebep olacak ya da çok fazla üzerilerine düşmek kuşlarımızı strese sokabilir. Evde kedi, köpek gibi başka bir canlı tarafından korkutulmaları, ani yüksek sesler ve kafese doğru yapılan el hareketleri özellikle ortama yeni dahil olan kuşları çok kısa sürede yoğun strese sokmak için yeterlidir.

5. Kötü genetik : Bu konu çoğumuzun hemen bilemeyeceği ve kolay sezemeyeceği ciddi bir faktördür. Anne veya babadan gelen kalıtımsal bozukluklar yavrularda da görülebilir. Çoğunlukla organ fonksiyon yetersizlikleri, yetmezlikleri yada bağışıklık bozuklukları olarak karşımıza çıkar. Bu tür hastalıklar ne kadar tedavi edilse de geri gelmeye devam edebilir.

6. Kötü bakım : Yukarıdaki ilk dört maddenin bir arada yoğun biçimde oluşması ile kuşlarımıza karşı yeterli ilgi ve özenin gösterilemeyişidir diyebiliriz. Ortamda sigara içilen ve televizyonun gece geç saatlere kadar açık olduğu bir oturma odasında bakılan bir kuşun;, havalansın diye hava akımına maruz kaldığı, ısırılan sebze meyveden bir veya bir kaç parçanın kendisine sunulduğu; günlerce suluk ve yemliklerinin değiştirilip yıkanmadığı, dışkıların kafes tabanında yığıldığı, gün içinde hiç bir ilginin gösterilmediği ve yalnızlığın hakim olduğu çok abartılı bir durum "oldukça kötü bir bakım" örneği sayılabilir.

SONUÇ : Kuşlar nedensiz yere hastalanmaz. Ne kadar dikkat ettiğimizi zannetsek de bazen en masum ve en ufak bir ihmal istenmeyen bazı durumlar yaratabilir. Kuşlarımızı sürekli gözlemlemek, çok düzenli takip etmek ve olası "nedensellikleri" hep aklımızda tutarak bakımlarına özen gösterirsek olumsuz bazı faktörleri baştan elimine edebiliriz.

Genetik durumların yaratacağı olumsuzluklar ise kuşlarını iyi bilen üretici kimselerden kuş sahiplenmek ile bazen aşılabilir. Ancak şans faktörü de bizim kontrolümüz dışında gelişebileceğinden bu noktada bazen olanlara razı olmak ve mücadele etmek temel görevimiz haline gelebilir.

Canlılarımızın her zaman sağlıklı ve mutlu olmaları dileğiyle ...

7-

Kuşlarda Tüy Akarları ve Temizliği
Korkunç tüy akarları birçok yerli kuşlarda bulunabilir. Muhabbet kuşları muhtemelen daha kötü etkilenir, ancak papağanlar içinde ciddi bir problem teşkil etmektedir.
Ne yazık ki, tüy akarları çok küçüktür ve iyi bir gözlem inceleme yapılmadan görmek çok zor olacaktır.

Bu tüy akarı nedir?
Tüy akarı, kuş tüyleri üzerinde yaşayan bir parazittir. Papağanınızı etkileyen bir tüy akarı, çok farklı tüy akarı türleri olduğu için muhabbet kuşunuzu etkileyen ile aynı olmayabilir. Tüy akarları en iyi şekilde büyüteç yardımıyla gözlemlenebilir. Onları çıplak gözle kanat tüylerinde veya kuyruk tüylerinde koyu veya gölgeli kısımlar olarak tespit edebilirsiniz ve genellikle bunları tekil yerine gruplar halinde bulabilirsiniz.


Tüy akarlarının belirtileri
Bir kuş tüy akarları ile istila edildiğinde, gün boyunca huzursuz olur. Bu huzursuzluğu anlamak zor olmayacaktır çünkü çok yoğun kaşınma, bitkin ve şişik duruşlar, zaman zaman tüylerini yolma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Özellikle geceleri kuşları çok rahatsız ettiğinden kuşlarınız yorgun düşebilir.

Kafesin zeminindeki kağıdı değiştirin ve inceleme için döktükleri düşmüş tüyleri alın. Gölgeli renkli noktalar için şaft boyunca yakından bakın.

Genel olarak, tüy akarı iç mekan kuşlarında sık rastlanmaz fakat olabilir. Çok bulaşıcı olduğunu da belirtmek isterim. Kümesinizde başka kuşlar varsa onlarda hızla etkilenecektir. Çok hızlı ürediklerinden kontrol altına alınmaz ise kuşlarınız için ölümcül olabilir. Tam olarak ölüm gözlemlenmese de, tüy akarı evcil hayvanlarınızın konforlu yaşam tarzını bozacaktır. Genç kuşlar daha kötü etkilenebilir ve ilaçlara ihtiyaçları olacaktır.

Tüy akarları nasıl tedavi edilir?
Tüy akarlarıyla baş etmenin en hızlı yolu bir pestisit ürün kullanmaktır. Genellikle kuşlar için satılan parazit spreyleri iş görür lakin tam çözüm için iyi markalar tercih edilmesi gerekebilir. Sprey kullanım sürecinde kafes düzenli dezenfekte edilmelidir. Püskürtmeden önce tüm yiyecekleri ve suyu kafesten çıkardığınızdan emin olun. Menteşeler, kapı mandalları vb. gibi kafeslerdeki tüm bağlantı noktalarını sıktığınızdan emin olun. Gözlere dikkat


Bu tarz sorunlarda spreyler 1 haftada 3 kez yapılması gerekir. Akarlar yumurta bıraktığından bu süreci kökten çözmek iyi olacaktır.

Spreyleme işlemi sonrasında Kafes tabanında ki bulduğunuz tüm tüyleri kontrol etmeye devam edin. Onları ilk bakışta göremeyebilirsiniz, ancak bir büyüteç yardımıyla emin olabilirsiniz.


Kuşlarda böbrek hastalığının belli başlı sebeplerine değinelim. Böbrek hastalığı evcil kuşlarda oldukça yaygındır. Evcil kuşlarda böbrek hastalığının birden çok nedeni vardır. Viral enfeksiyonlar.

Bazı virusler ya geçici ya da kalıcı böbrek hasarına neden olabilirler. Polyomavirus, özellikle de genç, evcil papağangillerde en yaygın olanıdır. Adenovirus, Çiçek virusu, herpes Virus ve bezli mide genişlemesi sendromuna neden olan avian bornaviruses (ABV) böbrek hastalığı ile ilişkili bulunmuştur.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Böbrekleri etkileyen bakteriyel enfeksiyonlar genellikle vücudun başka bölgesindeki bir enfeksiyonun kan veya idrar yolu ile yayılması sonucu meydana gelir.

Fungal Enfeksiyonlar

Kuşlarda Fungal böbrek hastalığı nispeten nadir olsa da Aspergillus, bu tür enfeksiyonda en sık rastlanan nedenlerdendir.

Toksinler

Böbrek toksisitesinin en yaygın nedenleri; aşırı D vitamini düzeyleri (D hipervitaminosis) ve gentamisin, streptomisin gibi aminoglikozid sınıfı antibiyotiklerre reaksiyonlardır. Keza çinko, kurşun kadmiyum, arsenik, bakır, demir, manganez, molibden ve cıva gibi ağır metaller böbrek hasarına neden olabilir. Daha az yaygın olmasına rağmen, diyetteki fazla tuz, böbreklere zarar verebilmektedir.

Bir de akut zehirlenme nedenleri arasında organofosfat, karbamat, ya da organik klorürlü pestisitler bulunmaktadır. Bazı bitkileri ve besin öğelerini yeme de böbrek yetmezliğine yol açmaktadır..

Kanser

Böbrek tümörlerine, özellikle muhabbet kuşlarında sık rastlanmaktadır. Kimi zaman tümörleri diğer organ ve sinirlere baskı yapmaktadırlar. Tümör bacaklara giden sinirlere baskı yaparsa kuşta halsizlik, bacaklarda hareket zorluğu, ya da ayakta durmakta zorlanabilir. Karın şişmiş olabilir.

A Vitamini Yetersizliği

A hipovitaminosisli hayvanlarda (genellikle A vitamini düşük diyetle beslenme) böbrek hastalığı oluşabilmektedir. Buna en yaygın olarak pelet yem, ilave sebze ve meyve verilmeyen, sadece tohum diyetlerle beslenen kuşlarda rastlanmaktadır...

Tıkanma

İdrar taşı, ya da hareketi güç büyük bir yumurta idrar yollarında bir tıkanıklık, sonucu, böbreklerin zarar görmesine neden olabilir. Hastalıklı böbrek kanı yeterince süzemediğinden, ürik asit eklemler veya böbreğin küçük kanallarını birikebilir. Bilindiği gibi böbrek hastalığı gut ile ilişkilidir.

Böbrek Hastalığı Kuşlarda Ne Gibi Belirtiler Gözlenir?
Böbrek hastalığının en sık görülen semptomlar:
* Depresyon ve uyuşukluk,
* Tüylerde kabarma,
* Zayıflama,
* Aşırı su tüketimi,
* İshal,
* İştahsızlık,
* Dehidrasyondan muzdarip kuşların gözlerini etrafındaki deri kırışık, gaitaları küçük ve kurudur.
* Kanlı dışkı, sindirim sisteminde hafif iç kanamaya işaret. Bu böbrek hastalığının birbelirtisi olabildiği gibi, aynı zamanda kurşun zehirlenmesi sonucu da görülmektedir..
Hastalığın 2 klinik formu bulunmaktadır. Toksisite sonucu akut hastalık belirtileri aniden ortaya çıkar ve çok şiddetli olabilir. Kronik böbrek hastalığı, başlangıcı çok yavaş olabilir ve hastalığa özgü belirtiler görülmez, yani kuş sadece iyi değildir. Hastalığın akut veya kronik olup olması, tipik olarak nedene ve kuşun yaşına bağlıdır.

Neden bağlı olarak; kuş daha fazla su içecek ve ishal olacaktır, karın büyümüş, uçamaz, yediğini çıkarma, kusma ya da kabızlık dikkati çeken bulgular arasındadır. Eğer böbrek hastalığı guta neden olmuşsa; topallık ve eklemlerin şişmesi görülebilir.

Teşhis
Böbrek hastalığı tanısı; detaylı bir tıbbi öykü, fizik muayene, tam kan sayımı, kan biyokimyası (elektrolitler de dahil olmak üzere, total protein, albümin, ürik asit, kan üre nitrojen ve kreatini) bir idrar tahlili sonuçlarına dayalı olarak, radyografi çok yararlı olabilir ve bazen kloakal swap, endoskopi, ultrason ve böbrek biyopsisi de gerekebilir.

Tedavide Kritik Noktalar Nelerdir?
Genel tedavi; serum verilmesi, tüp yemlikte besleme ve ek bir ısı sağlanması şeklinde yürütülür. Periyodik kan testi tedaviye yanıtı izlemek ve buna göre düzenlemeler yapmak için gerekli olabilir.

Bakteriyel enfeksiyonlar böbrek hastalığının ortak nedeni olabilir ya da genellikle sekunder olarak devreye girebilir; bu yüzden, antibiyotikler genellikle tedaviye dâhil edilir. Böbrek hastalığının tetikleyen nedenin de tedavi edilmesi gerekir. Antiviral yahut antifungal ilaçlar, gut veya toksinlerin, A, B kompleks, C ve E vitamini takviyesi ya da cerrahi için özel tedaviler gerekli olabilir. Sağlıklı temiz suyu eksiksiz verilmeli ve diyetten protein düzeyi azaltılmalıdır.

Renal işlev bozukluğu veya böbrek hastalığı evcil kuşlarda oldukça yaygındır ve yaşlı kuşlarda daha sık sorunlara yol açmaktadır. Normal çalışan böbrekler kandan atık maddeleri süzerek idrarla atar. Böbrekler, yaşamı idame ettiren hayati organlardır. Böbrek yetmezliği, kuşun kaliteli yaşamı üzerinde bir potansiyel oluşturmakta ve ciddi bir risk teşkil etmektedir.

Ne yazık ki, birçok durumda, kuşlarda böbrek hastalıkları genellikle kronik bir haline geldikten sonra hekime götürülür ve müdahalede geç kalındığından hastalığın prognozu yüz güldürücü olmayabilir..


8-


Evinizde papağanınız için bulundurmanız gereken bazı ilk yardım malzemeleri var. Bunların bazısı insanlar için evinizde bulundurduğunuz alet edevat ve ilaçtan farklı. Bunları neden elimizin altında, hali hazırda bulundurmalıyız? Çünkü inanın, bir papağanın ne zaman, nasıl kendisini yaralayacağı, ne zaman nasıl başına bir şey geleceği kestirilemez. Yaşayabileceğiniz şeyler bilhassa şunlar olacaktır: kanlı/kansız yaralanma, kan tüyü kırılması, incinme, morluk, gözlerde mikroplanma. Bu tip şeyler dünyanın en dikkatli ve süper ebeveyni dahi olsanız başınıza gelebilir. Çünkü bu tip sorunlar sizden çok papağanınızın sarsak ve yaramaz doğasından kaynaklanır.

Örneğin kan tüyü kırılmasını ele alalım. Kan tüyü, yeni çıkmakta olan, içinde kan bulunan tüyler ve kanat/kuyruktaki ana, kalın tüylerdir. Papağanınız yaramazlık yaparken pat diye düşüp bu tüylerden birini çok rahat kırabilir. (benim kuşumun da başına geldi, bilhassa tüy çıkarma dönemlerine dikkat etmek gerekli) Ve kan tüyleri, içlerinde damar gibi kan barındırdığından ötürü, kırıldıklarında "çok fazla kanar" ve kanı durdurmak oldukça zor olabilir. Üstelik her yeni sürtünmeyle yara tekrardan, kolayca açılabilir. Böyle bir durumda serinkanlı olup, "sizin" acil müdahaleniz gerekecek. Bu konuda veterinerlere güvenmeyin, kuşunuzu en iyi tanıyan, onun yarasına bakabilecek ve müdahale edebilecek kişi sizsiniz..

Yada kuşunuz ortalıkta dolaşırken tozlu ve kuytu bir yere giriverdi. Bir saat sonra bir bakıyorsunuz gözünde kızarma ve sulanma var. Göz mikrop kapmış yani. Veteriner sebebi bilemez, hatta bazıları gayet saçmalar. Gider gereksiz ve saçma bir antibiyotik verir dünyanın parasına. Sonra kuş şansınıza kendi kendine iyileşir siz de zannedersiniz ki antibiyotik işe yaradı. Halbuki siz sebebi biliyorsunuz, tozdan ötürü gözde mikroplanma! Elinizin altında bu duruma karşı bir ilk yardım malzemesi varsa, hemen müdahalede bulunursunuz, ve sorundan kolayca kurtulursunuz.

Daha ötesi, ciddi rahatsızlıklar kısmına girer; kırılma, ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi. Her ne durumda olursa olsun, "hemen" müdahale edeceğiniz ilk yardım malzemeleriniz halihazırda elinizin altında bulunmak "zorunda". Çünkü "yarın veterinere götürürüm" diyemeyeceğiniz türde "çabuk ciddileşen" sorunlara sahip hayvanlardır papağanlar. Bir problem gördüyseniz kuşunuzda, yarın çok geç olabilir. Hatta üç beş saat bile! Bu nedenle ilk yardım malzemelerinin kuşunuz neredeyse orada olmasına dikkat edin..

Yani bununla şunu demek istiyorum; tatile mi çıkıyorsunuz? Kuşunuz "ve" ilk yardım malzemeleriyle birlikte tatile çıkacaksınız. İki üç günlüğüne kuşunuzla birlikte ananızın babanızın evinde mi kalacaksınız, ilk yardım malzemeleri de yakınlarınızda bulunacak. Çünkü bir papağan sizin iki üç gününüzden anlamaz. O iki üç gün içinde pekala başına bir şey gelebilir ve sizin acil müdahalenize ihtiyaç duyabilir. Sürekli papağanınız ve sizinle gezinen bir ilk yardım malzemeleri kutunuz olursa, hem papağanınız daha güvende olur, hem de sizin içiniz daha rahat. Peki nedir bu malzemeler? İlk yardım kutunuzda neler olmalı?

Temiz Pamuk : Tabii ki gereklidir.
Aynısefa Otu: Zedelenme, yaralanma, kanamanın durması sonrası da yaranın daha hızlı iyileşmesi için çayı yapılıp yaraya kompres yapılır, yada spreyle sık sık ıslatılır.
Rezene: Gözde görülen her tür sulanma, kızarıklık, yani mikrop kapma ihtimaline karşın, rezene çayı ılık ılık doğrudan göze uygulanır, sık sık damlatılır.
Pirinç Unu: ishal durumlarında ilk önce kullanılması gereken şey. Bir torbaya koyun, buzdolabında sürekli bulunsun. Su ile lapa haline getirilip papağana verilir.
Avidiare yada Seradiropur Türü Bir İshal İlacı: Doğal tedavilerin fayda etmemesi durumlarına karşın ve ağır/kanlı ishal durumlarına karşın evde bulundurulmalı.
Ekinezya Ekstresi Hapları: Doğal antibiyotik. Eczanelerinde %100 doğalları satılıyor. İçeriğinde "sadece ekinezya" bulunmasına dikkat edin. Bazılarının içinde başka bitkiler de oluyor. Kapsülün içini açıp lapa mamasına yada suyuna katacaksınız.
Üzüm Çekirdeği Ekstresi Hapları: Kan kaybı durumları sonrası kan yapıcı olarak suyuna yada lapa mamasına katılarak verilir. Hapın içeriğinde sadece üzüm çekirdeği olmasına dikkat edilmelidir. Kapsülün içini açıp lapa mamasına yada suyuna böyle katacaksınız.
%100 Doğal Aleovera Jeli yada Spreyi: Yaralanmış bölgeye sürülür yada sıkılır. Yaranın çabuk iyileşmesini sağlar ve dezenfekte eder. Ayrıca her tür enfeksiyon, mantar ve sinüs sorunlarına karşıda kullanılabilir. Ancak %100 doğal bir ürün kullanılması önemlidir.
Şırınga: Ağzına ilaç vermek gerekirse diye.
Göz Damlalığı (Boş): Gözüne yada belli bir yerine hazırlanan ilacı/çayı damlatmak için gerekebilir.
Göz Teramisini: Açık/derin yaralara sürmek için.
Aspirin: Ağrıya karşı kuşun boyutuna göre aspirinin küçük bir parçası suyuna katılabilir. Mesela ayağı incindiği için uykuya çekilmiş, sıkıntı içindeki kuşlarda kullanılabilir. Kullanmadan önce dozu için bir bilene sorun!
Oksijenli Su: Yaraları dezenfekte etmek için kullanılabilir.
İsveç Şurubu: Kanamayı durdurmak ve bölgeyi dezenfekte etmek için. Bilhassa kan tüyü kırılması vakalarında akan aşırı kanı bir an önce kesmek için birebir. İsveç şurubu dışındaki alkollerin hiçbirini kuşlar için tavsiye etmiyorum. Çünkü alkolün kendisi kuşlara zehirlidir. Bunun dışında isveç şurubu morluklara ve incinmelere karşı da kompres yapmak suretiyle kullanılabilir. Ancak hiçbir zaman ağızdan verilmez, içirilmez, göze sürülmez.
Aviastım yada Türevi: Bitkisel tedavilerin fayda etmemesi durumlarına karşın evde bulunmalı.
Caniverm (kediler için satılanı): 350-450 gram arası bir kuşa Caniverm'in 1/10'u verilirse tenya döktürür. İçeriğinde tenya öldüren paraziquantel vardır. Daha fazlası zararlı olur, bu nedenle doz ayarı çok iyi yapılmalıdır.
Levamin-10: Tenyalara karşı işe yaramaz ama diğer akciğer ve bağırsak kurtlarına karşı gerekli bir ilaçtır. Dozu kuşun ağırlığına göre ayarlanmalıdır.
Kuşunuza Özel Tahsis Edilmiş, Temiz Bir Havlu: Bu havlu kuşunuzla önceden tanıştırılmış, onun korkmayacağı, sevdiği renkte bir havlu olmalıdır. Yaralı yada hasta kuşu tutmak gerektiğinde nazikçe havluyla sarmak ve onunla/yarasıyla bu şekilde ilgilenmek hem sizin güvenliğiniz, hem de onu daha sabit tutabilmeniz için gereklidir.
Plastik, Cerrahi Eldiven: Kuşların yaraları çok çabuk mikrop kapabilir. Çıplak elle değil, bu steril eldivenlerle yaraya dokunmanız önemlidir.
Kulak Çubuğu: Göz çevresi ve ince ilgi gerektiren yerlere ilaç sürmek gerektiğinde kulak pamukları çok işe yarar.
Doğal Sabun: Gaga kanamalarını durdurmak için sürmek gerekebilir.
Güvenilir Bir Veterinerin Adres ve Telefonu: İlk yardım çantasında mutlaka bulunmalıdır. Sizin müdahale edemeyeceğiniz türde cerrahi sorunlarda ve ilaç dozlarıyla ilgili dozaj ayarlamalarında bu veterinere danışmanız yerinde olacaktır.

Bunun dışında evinizde kuşunuz için bulunması gerekeli alet edevatlar:

Hassas Tartı: Bir kuşun ağırlığı en fazla 10 günde bir ölçülmelidir. Kilo alması yada kilo vermesi durumu kontrol altında olmalıdır. Kuşunuz kilo alıyorsa sürekli, besinindeki yağlı gıdaları azaltmanız gerekir. Eğer kuşunuz kilo veriyorsa hastalıktan şüphelenilmeli, yemek alışkanlıkları gözden geçirilmeli ve gerekirse ekstra besin verilmelidir. (Yağlı gıda değil, daha fazla besin.)

İnfrared Lamba: 100 wattlık. Hasta kuşları 5-10 dakika infrared lamba ışığına tutmak ve bunu ara ara tekrarlamak iyileşme sürecini hızlandırır. Bir çok hastalıkta yardımcı olacak bir tedavi aletidir. Kuş, lamba ışığına sürekli ve yakından maruz bırakılmamalıdır..

Elektronik Ateş Ölçer: Ateşi daha hızlı ölçtükleri için gereklidir. Klasik ateş ölçerleri 3 dakika sabit tutmak gerektiği için kuşlarda çok kullanışlı değildir. Kuşunuzun ateşini hasta olduğunda yada yaralandığında kontrol altında tutmanız acil müdahaleler için gereklidir. (Bir kuşun ortalama vücut ısısı 40 derece civarı olmalıdır.) Ateşini ölçmek için kuşunuzun kanadının altına dereceyi koyarsınız ve gerekli süre boyunca kuşunuzu sabit tutarsınız. Elektronikler kısa süre içinde sonucu verir. Klasik ateş ölçerlerle elektronikler arasında 2-3 derecelik oynama olduğunu ve esas doğru ölçenin klasik civalı ölçerler olduğunu da unutmayalım.

Küçük Işık/Fener: Kalem şeklinde olan fenerlerden bahsediyorum. Kuşunuzun yarasına, gagasının içine, yada tüyleri arasına gizlenmiş problemli bir yerine dikkatli bakmanız gerektiğinde bu küçük fenerler çok işe yaramaktadır. Yaralı kuş daha çok karanlık ortamda tutulacağı için sizin önünüzü görmeniz içinde gerekir.

Taşıma Çantası: Kediler için satılan taşıma çantaları idealdir. Kuşunuzu bir yere götürmeniz gerektiğinde yada veteriner ziyaretleri gerektiğinde bu çantaları kullanabilirsiniz..



Yaralanmalarda İlk Yardım;

Papağanınızın başına bir şey geldiğinde ilk yapmanız gerekenlerin neler olduğunu da burada listeleyelim:

- Sakin olun. Ortada dövünüp çığlık atarak kuşunuzu daha çok korkutursunuz.

- Kuşu sessiz, sakin ve yarı karanlık bir ortama alın, yada bulunduğu ortamı böyle bir yere çevirin.

- Acil müdahale için gerekli alet edevatı, ilacı getirip hazırlayın. Kalem ışık, pamuk, isveç şurubu, yada gerekli çayları vs.

- Kuşu karanlık ortamda havluyla nazikçe sarın, yada başını hafifçe havluyla örtün. (Karanlıkta kuşlar daha sakin ve savunmasız olur) Onunla güzelce konuşmayı ihmal etmeyin.

- Kanaması varsa pamuk ve kan durdurucu ilaçla (isveç şurubu gibi) yaraya kompres yapın. Kan durana kadar bu kompresleri yenileyerek devam edin.

- İncinmesi varsa yine isveç şuruplu suyla bu bölgeyi ıslatın ancak fazla bastırmayın. Kırık varsa yani kuş parmaklarını, kanadını hiçbir şekilde oynatamıyorsa, kuşu özenle taşıma çantasına yerleştirin ve güvenilir veterinerinize "ben geliyorum hazır olun" diye telefon edin. Uyuyorsa da uyansın, efendim...

Hastalıklarda İlk Yardım;

- Papağanınızın dışkısının rengini, şeklini kontrol edin. Mümkünse fotoğrafını çekin. Hastalığın belirtilerini gözlemleyin. Popoda kirlenme var mı? Nefes alıp verirken ses geliyor mu? Nefes alış veriş sırasında kuyruk oynuyor mu? Kanatlar açık mı kapalı mı? Tüylerin durumu ne? vs.

- Kuşunuzu sakin, sessiz, loş bir ortamda "sıcak tutun".

- Belirtilere dayanarak koyduğunuz teşhise (yada belirtileri söyleyerek yardım aldıysanız, konabilecek teşhislere) göre gerekli ilaçları/besinleri hazırlayın.

- Kuşunuzla sakin ve rahat bir iletişimde (panik yapmadan) bu ilaçları/besinleri ona verin.

- Yemek yemesini ve su içmesini kontrol altında tutun. En sevdiği yemekleri öncelikle verin. Yemek yemiyorsa, şırıngayla lapa hazırlayıp beslemeniz gerekebilir.

- Bilenlere danışın.

Arkadaşlar, ilk müdahaleler can kurtarıyor. Lütfen bu konuda biraz daha hassas olalım. Umarım faydalı olmuştur..

9-

Muhabbet Kuşlarında Çarpma sonrası oluşan Etkiler
Maalesef; kuşlarımız evde uçarken, gece kafeslerinde iken (parlayan bir ışık veya bilmediği bir ses nedeniyle) korkarak panik içinde çırpınmaları nedeniyle ara sıra kazalar oluşmaktadir. Böyle durumlar tipiktir ve çoğunlukla ağır yaralanmalara neden olmaktadır. Bir kuş, kapı camlarını veya pencereleri tanıyor bile olsa, bir etken paniğe neden olduğunda uçma içgüdüsü ile güçlü bir şekilde herhangi bir yöne uçarlar. Onlar genellikle bildikleri ortamı unutarak duvar, pencereler veya benzer engellere çarparlar. Pek çok durumda bu kadar şiddetli çarpmanın etkisi bir kafa yaralanması veya bir sarsıntıdır. Hatta bazı kuşlar boyunlarını kırar ve hemen ölür.

Bulgular

Eğer bir kuş, bir çarpışmadan sonra bilinçsiz veya kötü durumdaysa (hareket edemiyorsa) muhtemelen ağır sarsıntı hatta iç kanama (beyin kanaması) geçiriyordur. Üstelik veterinerlerin bu duruma yapabilecekleri bir şey de yoktur ama sert bir çarpma genelde iyileşebilir.
Bazı kuşlar, çarptıktan sonra bilinçli kalır ancak uçamaz veya kımıldayamaz halde zemine düşerler. Bu şiddetli sarsıldığını, ani felç veya kasılmalar geçirdiğini gösterir. Çoğunlukla kuşlar, başlarını 180 derece döndürür veya dairesel hareketler sergiler, bazen kanatları sarkar. Bütün bu bulgular, bir kuşun, orta bir derece sarsıntı geçirdiğinin göstergesidir.

Hafif sarsıntı için tipik bulgular, kaslarda uyum bozukluğu ve koordinesiz uçuştur. Üstelik kuş dengesizdir. Kusma, sarsıntının başka bir bulgusudur.

Sarsılan kuşlar, aşırı derecede ışığa duyarlıdır, çok uyumaya ihtiyaç duyarlar ve çoğunlukla tünekten düşerler. Hiç iştahları yoktur ve gerçekten çok hasta görünürler. Tüylerini kabartırlar ve içgüdüsel olarak çok durgun davranırlar.

İlk olarak ne yapmalısınız ?

Genelde, ilk öneri, hemen veterinere götürmektir. Ama sarsılan bir kuş, taşınmayı kaldıramayabilir ve bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır. Eğer kuşunuzun sarsıldığından şüpheleniyorsanız, veterinerinize telefon edip ne yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz. Belki, evinize gelerek hasta kuşunuza bakması için ikna edebilirsiniz.

Veteriner hekime güvenli taşıma

Muhtemelen veterineriniz muayene için kuşunuzu kendisine ulaştırmanızı isteyecektir. Küçük bir kafes hazırlamalısınız. Kafesin tabanına yumuşak bir örtü serin. Lütfen kuşun ayak tırnaklarının takılabileceği malzeme kullanmayın. Kafesten bütün tünekleri ve dalları çıkarın ve kuşu örtüye yerleştirin. Kumaş, kuşun yaslanmasını sağlamak için yeteri kadar kalın olmalıdır. Sonra kalın bir kumaşla kafesi örtün. Bu, sarsılan kuşların ışığa karşı çok hassas olmaları nedeniyle önemlidir. Eğer, dışarısı soğuksa, kuşunuza çok sıcak değil ancak ılık ortam sağlamalısınız . Kafesin sığabileceği bazı koliler, ulaşım sırasında kuşu ılık tutmak için mükemmeldir.

Tedavi

Sarsıntının etkilerinin giderilmesi için hangi ilacın gerekli olduğuna veteriner hekim karar verecektir. Dönüşte kuşunuzu loş, sakin bir odaya koymalısınız. Sıcaklık 21 derece civarında olmalıdır. Sarsıntı nedeniyle veteriner hekimle görüşmeden asla ısı terapisi (kızılötesi lamba) denememelisiniz! Gerçekten ısı terapisi pek çok hasta kuş için iyidir ancak beynin yaralanması/zarar görmesi durumunda sağlığını daha kötüye götürebilir! Isı, kan dolaşımını dolayısıyla beynin içindeki basıncı artıracaktır. Bu, kuşun daha çok acı çekmesine ve hastalığa sebep olacak daha da kötüsü onu öldürecektir.

İlaçlara ek olarak veteriner hekim, kuşunuz için daha fazla konuda da yol gösterebilir. Bazı bitkisel ilaçlar yararlıdır; bu konuda uzman olan kişilerle iletim kurabilir, daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Özel diyet

Genelde sarsıntı geçiren kuşun kazadan sonraki ilk günlerde hiç iştahı olmaz. Hastalık da açlıktan ölmesi için zemin sağlamaktadır. Sindirimi kolay olan yiyecekler vermelisiniz. Taze meyve ve sebze hasta kuş için yararlıdır. Yağlı tohumlar verilmemelidir. Çimlendirilmiş tohum ve tahıllar ile filizlenmiş tohumların da sindirimi kolaydır. Özellikle filizlendirilmiş beyaz darıyı reddedemezler

Kuşu güçlendirmek için içme suyuna dekstroz veya bal ekleyebilirsiniz (suyun 1 litresi için 1 yemek kaşığı). Kuş, hastalığı yüzünden yeteri kadar su içmediğinden sıvı kaybetmiştir. Not: Megabakteri veya kursak mantarı hastası olan kuşların şeker yiyip içmelerine (bal, dekstroz) izin verilmez.


10-Kursak Mantarı Tedavisi
Muhabbet kuşlarında sıklıkla görülen bir hastalıktır. Hastalığa neden olan mantar candida albicans mantarıdır. Bu mantar, muhabbet kuşlarımızın sindirim sistemlerinde çok az bulunur ancak hastalığa neden olmaz. Sayısı artarsa kursak mantarına neden olur. Sayısının artmasının nedenleri ve Muhabbet kuşlarımıza bulaşma şekli şöyledir;

▪Uzun süre kafeste bekletilen, tazelenmeyen sular.

▪Uzun süre kafeslerde bekletilen mamalar

▪Kafesin hijyenik olmaması. Kafesin düzenli bir şekilde temizlenmemesi.

▪Hijyenik olmayan, temiz olmayan Açık yemlerin kullanılması

Muhabbet kuşlarımıza bu yollardan bulaştıktan sonra bazı kuşlarda belirli bi süre belirti göstermez, bazı kuşlarda belirti gösterir. Belirtiler şöyledir;

▪Salyalı bir şekilde yem kusma(Kusmuğu çok ağır kokar)

▪Gaga ve çevresi ağır bir şekilde kokar, bu koku ekşi bir koku olabilir.

▪Halsizlik

▪Bazı kuşlarda kursak şişer kursak hava ile dolar. (Her kuşta görülmeyebilir.)

Belirtiler böyledir, eğer tedaviye başlanmazsa kuşu ölüme götürür. Erken teşhis önemlidir. Tedaviye hemen başlanmalıdır.


11-YAYINLANDI

* 0
*
Muhabbet kuşları ortalama 9-11 yıl yaşamaktadırlar. Muhabbet kuşlarında yaşlılık dönemi 6-7 yaşından itibaren başlamaktadır. Kuşlarda tümör oldukça yaygın olarak görülmektedir. Kafes kuşlarında saptanmış yaygın tümör tipten; squamoz hücreli karsinoma, fibroma/fibrosarkoma, papilloma, lipoma, adenokarsinoma, renal hücreli karsinoma, nefroblastoma, testikuler teratoma, ovarian karsinoma, lenfosarkoma, eritroblastozis/myeloblastozis olarak sınıflandırılabiliriz. Bu tümörler kuşlarda çok hızlı olarak ölüme neden olmakta ama kimileri de hiç büyümeden kalmakta veya büyüse dahi ölüme neden olmamaktadır.

Muhabbet kuşlarında kuşun yaşına uygun ve fiziksel ihtiyaçlarına uygun hazırlanmış yem karışımları ve doğal ortamlarında bulunan gıdaların verilmesi kanserden korunmada önemli rol oynamaktadır.

12-


Tümör, Kanser, Ur Belirtileri-Teşhis ve Tedavi Yöntemi
Muhabbet Kuşlarında ve Diğer Kuşlarda Tümör, Ur, Kanser Nedenlerini Şöyle Sıralayabiliriz:
-Genetik faktörler,
-Düşük E vitamini,
-Tek tip diyette kuşun beslenmesi,
-Stres faktörleri,
-Psikolojik çöküntüler,
-Sigara dumanı,
-Paraziter yumurtalar,
-Hatalı beslemeler, aşırı yağlı yemlerin verilmesi,
-Bağışıklık sisteminin değişik sebeplerden dolayı etkilenmesi,
-Hormonal bozukluklar,
-Üzüntüler,
-Yaşlılık,
-Aşırı kilo ve hareketsizlik,
-Kötü bakım koşulları...
Muhabbet Kuşları ve Papağanlarda Tümör Yapılarının Saptanmasında Kullanılan Yöntemler:
-Klinik muayene,
-Radyolojik muayene,
-Biyopsi (kitleden alınmaktadır),
-Histopatolojik muayene.

Kuşlarda Tümör Semptomları (Belirtileri):
-Tümör olguları kuşlarda bacak bölgesinde ise o bacaklarda hissizlik, ileri vakalarda felç, kuyruğun seğirmesi, titreme ve kuyrukta düşme görülebilir. Ayaklarda morluk görülebilir.
-Zayıflama,
-İştahsızlık,
-Kapanmayan yaralar (ülseratif yaralar),
-Dışkı ve idrar yapmada güçlükler. Özellikte karın bölgesindeki olgularda kitlenin bağırsaklara ve üreme organına baskısından meydana gelmektedir. Dışkı ve idrarın atlamamasından dolayı intoksikasyon (bünyenin kendini zehirlemesi) görülebilir.
-Stres,
-Karın şişkinliklerinde ve stemum üzerindeki şişliklerde kuşlarda nefes almada zorluk ve hareketlerde kısıtlıklar,
-Felçler,
-Durgunluk,
-Şişlik (sert kitle halinde veya yumuşak kıvamda).

Kuşlarda her şişlik ve yaralar tümör vakası olarak görülmemelidir. Bu tümör kitleleri göğüs üzerinde, kanat üzerinde, gaga çevresinde, ayakta, karında, yanaklarda, kuyrukta, başta, böbrekte, göğüs altında, temumda vs. yerlerinde görülebilir. Bu tümör yapıları bazen kanamalı olabilir ve bu yaralar iyileşmeyen yapıya sahiptir. Antibiyotik tedavilerine yanıt vermemektedir.

Kuşlardaki tümör vakaları değişik vakalarla karışabilir özellikte karın tümörleri yumurtanın karın boşluğunda kalması ile sanki bir kitle görünümündedir. Muhakkak bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Kuşlarda tümör (ur) kistleriyle yağ bezeleriyle karıştırılmaktadır. Erken olgularda tedavi edilebilme oranı yüksektir. Kanat ve ayak tümörlerinde bu organların alınması (amputasyon) gündeme gelebilir. Muhabbet kuşlarında abdomen şişkinliklerinde böbrek ve karaciğer vs. iç organlarda tümör olasılığı yüksektir ve bu bölgede olan oluşumlar kanama riski nedeniyle cerrahi yaklaşımlar başarısız kılınabilir. Operasyonlar anestezi, maske, gaz anestezisiyle yapılır. Cilt altında hızlı büyümeyen kitlelerin hemen hemen hepsi iyi huyludur cerrahi olarak alınmasına gerek yoktur. Bu kitleleri düzenli olarak incelemek, büyüme olup olmadığını takip etmek gerekir. Tedavi destek ek ilaçlarla yapılmalıdır. Tüm kuşlarda operasyon çok risklidir. Bunda kuşların narkoz hassasiyetleri, enjeksiyon zorlukları, aşırı yükleme ilaç tedavilerini kaldıramamaları nedeniyle ilaçlar çok dikkatli ve uygun dozlarda verilmelidir. Küçük cerrahi tedaviler ve özel cihazlarla koterizasyon (yakma) yöntemleri tercih edilmelidir. Kuşlarda kötü huylu tümörlerde ani ölümler görülebilir iyi huylu tümörlerde senelerce yaşayabilirler ama bu yaşama sırasında kesinlikte destek tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda görülen tümörler üç tür yapıyla beraber izlenmelidir. Bu üç ayrı yapı; Lipomlar (Yağ Bezeleri), Ur (Tümör) ve Kist (İçi Sıvı Dolu Kitleler)'lerdir. Bu yapılar birbirinden elemine edilerek kesin teşhis ve tedavi yöntemi belirlenmelidir ve bunu kesinlikle muhabbet kuşunu muayene eden veteriner hekim belirlemelidir.

Kuş Kist Oluşumu:
Kuşlarda kist oluşumlarında içi sıvı ile dolu dış çeperi zarla çevrilidir. Bu kistler kuşların vücutlarının her tarafında olabilir genelde karın bölgesinde daha yoğun olarak görülür. Bu kistik oluşumlar deri altına lokalize olmaktadır. Temel neden olarak yağ bezlerinin büyümesinden kaynaklanmaktadır. Parazit yumurtaları organlara yerleşerek kist yapısını oluşturarak bu kistler iyi ve kötü huylu tümörlere dönüşebilirler. Operasyon risklidir. Kuşlarda değişik bölgelerde karaciğer, böbrek vs. en yoğun yerleşme alanıdır. Bu içi sıvı dolu olan kist oluşumları elastiki yapıdadır.

Kuş Yağ Bezeleri (Lipom):
Kuşlarda deri altında yağ göğüs ve karın altında sıklıkla görülür. Obez kuşlar risk altındadır. Yağ hücresinin içinde depoladığı yağ miktarını sınırlayamaması ve aşırı yağ depolamasıyla oluşmaktadır. Bu tür oluşumu olan yağ bezeleri cerrahi olarak uzaklaştırılmalıdır. Yağ bezeleri muhabbet kuşlarında büyümeleri mümkündür. Kimi zamanda büyümeden kalabilir. Düşük e vitamini, aşırı yağlı yemler kuşların vücutlarında aşırı yağ stoku oluşturur. Bu şişlikler kuşun ısırması ile kanayabilir. Büyük lipomlar böbrek ve karaciğerde görülür. Kuşun idrar ve dışkı yapmasını zorlaştırır. İlaçla sağaltım mümkün değildir. Büyümeyen yağ bezeleri cerrahi olarak alınmadan bırakılabilir. Vücuda zararı yoktur, tümöre dönüşmeden kalabilir ve lipomlar etrafa yayılmadan kuşların vücudunda kalabilir. Tedavide e vitamini, diyet egzersiz vs. önerilir. Bazı kuş türlerinde, iyi huylu yağ tümörlerinin (lipoma) gelişimi daha kolay olmaktadır.

Kuş Ur (Tümör):
Hücrelerin aşırı çoğalmasıyla dokularda oluşan ve büyüme eğilimi gösteren yumrulardır. Tümör, vücuttaki tüm doku ve organlarda meydana gelebilir. Maling (kötü huylu) olan tümörlere kanser denir. Bening tümörler (iyi huylu) kanser değildirler. Kötü huylu tümörler ilerledikçe başka doku ve organlara yayılırlar buna; metastaz denir bu şekilde bütün vücuda yayılır. Bening tümörler ise yayılmazlar, sadece oldukları yerde büyüyebilirler. Bu aşamalar veteriner hekim ve hasta sahibi tarafından dikkatli olarak takip edilmelidir. Gerekli durumlarda erken müdahale yapılmalıdır. Veteriner hekime gidilmese dahi 3 ayda bir kuşlarınızın göğüs, karın, gaga, kanat altı vs bölgelerini elle muayene ederek şişlik durumlarını takip etmek erken teşhis etmek açısından önemli bir yaklaşım olacaktır. Öncelikte urun kuşta kötü-iyi huylu olduğunu tahlillerle anlamak gerekmektedir. Bazı urlar (tümörler) sadece yağ bezesi veya iltihap dolu olduğundan antibiyotik tedavisi ite geçebilmektedir ancak her antibiyotik her kitleye cevap vermez. Eğer kanser şeklinde ise kısa zaman içinde kuşu kaybedebiliriz, eğer iyi huylu ise yıllarca yaşayabilir. Tümöral oluşumlar genellikle ileri yaşlarda ve kilolu kuşlarda görülür. Tüyleri o bölgede azalır ve halsiz görünmeye başlar, uçamaz. Bu durumda öncelikle bir hekime götürmeli ve tahlil yaptırmalısınız. Tahliller radyoloji, kan testi, biyopsi, patolojik vs olarak yapılır. Yapılan muayene ve tetkik sonucuna göre, gerekli tedavi protokolü uygulanmalıdır.

Ali Tolgay Aytar Veteriner Hekim


13-Kuşlarda Artrit Kemik Erimesine Karşı Kullanılması Gereken Meyve ve Sebzeler:
-Brokoli ve Lahana=Pantotenik Asit Kaynakları
-Lahana, Ispanak=C vitamini Kaynakları
-Ispanak ve havuç=E vitamini Kaynakları
-Havuç, Zencefil Kökü, Elma=Bakır Kaynakları
-Kiraz ve Yaban mersini=Bioflavonoids Kaynakları
-Ananas=Bromelain Tek Kaynağı


Kuşlarda Kalsiyum Eksikliğine Karşı Beslenmesinde Kullanılması Gerekenler:
-Lahana
-Hardal Yeşilliği
-Havuç
-Alabaşlar
-Tere
-Lahana
-Şalgam
-Pancar Yaprakları..


Candidiasis Mantar Hastalığına Karşı:
-Lahana,Ispanak ve Şalgam=B6 Vitamini Kaynakları
-Kırmızı Pazı,Şalgam,Sarımsak ve Turp=Selenyum Kaynakları
-Pancar Yaprağı,Karahindiba Yeşillikleri ve Brokoli=Organik Demir Kaynakları


Kuşlarda Göz Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
-Havuç, Lahana ve Ispanak=Beta-Karoten Kaynakları
-Sarımsak=B1 Vitamini Bir Juiceable Kaynağı
-Ispanak, Frenk Üzümü, Kuşkonmaz, Brokoli, Brüksel Lahanası=B2 Vitamini Kaynakları
-Lahana, Yeşil biber ve Brokoli=C Vitamini Kaynakları
-Ispanak Kuşkonmaz ve Havuç=E Vitamini Kaynakları
-Kırmızı Pazı,Şalgam,Sarımsak ve Turuncu=Selenyum Kaynakları
-Havuç, Sarımsak ve Zencefil Kökü=Bakır Kaynakları
-Ispanak, Şalgam,Pancar yaprağı ve Havuç=Manganez Kaynakları
-Zencefil Kökü,Sarımsak ve Havuç=Çinko Kaynakları


Kuşlarda Mantar Enfeksiyonlarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
-Sarımsak=Kükürt ve Potasyum açısından zengin,mantar-bağırsak ve parazitleri öldürür ve papağan için idareli kullanılmalıdır.FAZLASI ZARARDIR DİKKAT EDİNİZ...


Kuşlarda Cilt Hastalıklarında Kullanılması Gereken Gıdalar:
-Kereviz=Kalsiyum Kaynağı,Fosfor,Potasyum,A Vitamini ve B Kompleks Vitaminleri
-Salatalık=Kalsiyum Kaynağı,Fosfor,Potasyum,Vitamin A, B, C,Magnezyum,Bor ve Klor
-Pancar=Sülfürler sağlıklı bir cilt için iyi bir kaynaktır ve gereklidir ama papağanlar için idareli kullanılması gerekir.
-Kırmızı üzüm


Kuşlarda Stres-Depresyon-Ankisiyete Vakalarında Verilmesi Gereken Gıdalar:
-Brokoli ve Lahana=Pantotenik Asit Kaynakları
-Kırmızı Biber ve Lahana=C Vitamini Kaynakları
-Zencefil,Maydanoz Sapı ve Havuç=Çinko Kaynakları
-Lahana=Magnezyum mükemmel kaynaklardandır.
-Pazı ve Ispanak=Potasyum Kaynakları
-Havuç ve Lahana=Beta-Karoten mükemmel kaynaklardandır.
-Magnezyum Stresi önleyici özelliği vardır. Kalsiyumla birlikte doğal sakinleştirici olarak kullanılır.
-Dinlenme ve rahat bir uykuya yardım eder.
-Dişi kuşun yumurtlamasından ve hastalıklardan sonraki iyileşme dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır.
-Badem, çekirdekler, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar doğal magnezyum kaynaklarıdır.
-Bunun yanı sıra muz, kabak çekirdeği, kepek, fındık,yumurta, patates,koyu yeşil yapraklı sebzeler ve portakalda da bol miktarda magnezyum bulunmaktadır.

Sağlıklı günler ve kanat dolu mutluluklar dilerim
Veteriner Hekim
Ali Tolgay Aytar
Hizmette 30.yıl
.
.
.
.
.
#veterinerlikfakültesi #veterinerhekim #veterinerkliniği #veterinerizmir #istanbul #izmir #antalya #türkiye #kuşhastanesi #kuşveterineri #bursa #karşıyaka #buca #bornova #narlıdere #gaziemir #çiğli #manisa #balıkesir #veterinerlik #veteriner #muhabbetkuşu #papağan #kuşkliniği #kuşhastalıkları #kuştedavi #kuşveteriner #izmirkuşveteriner #kuşhastalıkları #izmirkuşveterineri





Sağlıklı günler ve kanat dolu mutluluklar dilerim..
🧿 🩺👨⚕Ali Tolgay Aytar Veteriner Hekim
#muhabbetkuşuseverler #muhabbetkuşu #muhabbetkusu #kuş #muhabbetkuşları #muhabbetkuşum #muhabbetkusum #muhabbetkuşuailesi #muhabbetkuşuüretimi #muhabbetkuşuseverler
#muhabbetkuşuyavrusu #muhabbetkuşuhobim #muhabbetkusuyardım #muhabbetkusugurubu #muhabbetkuşusahiplendirme #muhabbetkuşusesi #papagan #rainbowmuhabbet #muhabbetkusueğitimi #konuşanmuhabbetkuşu #papağan #muhabbetkuşuyavrusu
#papağan #veteriner #hayvanseverler #hayvansevgisi #sultanpapağanı #jakopapağan #sevdapapağanı #kuşveteriner




Sağlıklı günler ve kanat dolu mutluluklar dilerim..
🧿 🩺👨⚕Ali Tolgay Aytar Veteriner Hekim
#muhabbetkuşuseverler #muhabbetkuşu #muhabbetkusu #kuş #muhabbetkuşları #muhabbetkuşum #kuşveteriner #kuşveterineri

Kuşlarda Enfeksiyonlarda Verilmesi Gereken Besinler:
-Yaban Mersini ve Siyah Frenk Üzümü=Antibakteriyel maddeler içerir.
-Üzüm,Elma ve Lahana=Antiviral ve Antibakteriyel bileşikler içerir.
-Sarımsak=En güçlü doğal antibiyotiktir.
-Ananas=Taze meyve suyu,enzim bromelain, anti-inflamatuar ajan içerir.
-Kereviz,Havuç ve Pazı=Yüksek miktarda potasyum ve sodyum içerir.
-Zencefil ve Havuç=Çinko kaynaklarındandır.
-Lahana,Kırmızı Biber ve Lahana=C vitamini, düşük şeker kaynaklarındandır.
-Domates,Lahana ve Tatlı Biber=Bioflavonoids düşük şeker kaynaklarındandır.
-Havuç,Lahana ve Ispanak=Beta-Karoten düşük şeker kaynaklarındandır.


Kuşlarda Karaciğer Rahatsızlıklarında Verilmesi Gereken Gıdalar:
-Karahindiba Yeşillikleri
-Domates
-Havuç Suyu=Mükemmel bir karaciğer temizleyicisidir.
-Zencefil
-Lahana ve Ispanak=B6 vitamini kaynaklarındandır.
-Tatlı Biber,Lahana Çilek=C vitamini kaynaklarındandır.
-Şalgam,Brokoli ve Marul=K vitamini kaynaklarındandır.
-Badem ve Fındık=Biotin içeren besinlerdir.
-Yumurta Beyazı,Spirulina ve Susam=Metiyonin içeren besinlerdendir.


Tolgay Artar
Veteriner Hekim

14-

KARACİĞER RAHATSIZLIĞINDA DEVE DİKENİ

Kuşlarımızın uzun ve sağlıklı yaşamasını hepimiz isteriz, bunun içinde kuşlarımızın genel sağlığına dikkat etmemiz gerektiğini biliriz. Doğru diyet, doğru vitamin, temiz ve huzurlu bir ortam sağladığımız zaman kuşlarımıza uzun ve sağlıklı bir yaşam vermenin anahtarını bulmuş oluruz.

Evlerimizde ailemizden bir parça olan kuşlarımız; farklı birçok sağlık sorununa karşı oldukça hassas olduklarını unutmamalıyız. Fakat minik dostlarımız aynı zamanda hastalıklarını da hiç zorlanmadan saklayabilirler, iyi bir oyuncu oldukları aşikar… Kuşlarımızın beslenmesi her şeyden önemlidir, diğer canlılardan daha hızlı bir metabolizmaya sahiptirler. Bu nedenle, kuşumuzu yetersiz beslediğimiz zaman, istemediğimiz sonuçlar ile karşı karşıya kalırız. Yetersiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan rahatsızlıklardan birisi de karaciğer problemleridir.

Kuşumun karaciğer rahatsızlığı geçirmesine neden olan şeyler nelerdir?

Yukarıda kuşlarımızda karaciğer rahatsızlıklarının genellikle yetersiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklandığından bahsetmiştik; tabi ki başka faktörler de karaciğer rahatsızlığına yol açmaktadır.

Kuşlarımızı mükemmel bir diyetle besliyoruz; neden karaciğer rahatsızlığı yaşıyoruz? Doğuştan gelen bir sorun olabilir; anne, babada olan bir rahatsızlıktır.

Kuşlarımızın farkında olmasakta yaşadıkları travmalar; küçücük bedenlerine zarar veren parazit gibi şeyler de karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilir.

Bir başka olası neden ise; çevredeki toksinler olabilir.

Kuşlarımızda karaciğer rahatsızlığının neden ortaya çıktığından emin değilsek; mutlaka VETERİNER yardımı almalıyız.


Kuşumun Karaciğer Rahatsızlığı Olduğunu Nasıl Anlarım? (BELİRTİLER)

Aşağıda maddeler halinde sıralayacağımız semptomlardan herhangi birini gösterdiğini fark edersek; olası bir karaciğer rahatsızlığı veya diğer ilişkili hastalıkları kontrol ettirmek için VETERİNERE gitme zamanımız gelmiş olabilir.

* Kilo Kaybı
* Obezite

* Büyümüş Gaga
* Kanama
* Büyümüş Karaciğer
* Zayıflık
* İştah Kaybı
* Uyku Hali (Letarji)
* İshal
* Artan Dışkılama ve Sıvı Tüketimi
* Düşük Vücut Isısı
* Hareketsizlik
* Agresif Davranışlar
* Tüy Renginde Değişim

Kuşumun Karaciğer Rahatsızlığı Varsa Tedavisi Nedir?

Karaciğerin en iyi özelliklerinden birisi; hasar gördüğünde kendi kendini yenileyebilmesidir. Bu, karaciğer rahatsızlığının kesin nedeni biliniyorsa ve hemen uygun tedavi uygulanırsa; karaciğerin zaman içerisinde kendini yenileyebileceği anlamına gelmektedir. İlaç tedavisini olabildiğince VETERİNER ile görüşerek yapmalısınız.

Karaciğer rahatsızlıklarını tedavi etmenin hem tıbbi, hemde doğal yolları vardır. Bazıları insanlarda avokadonun işe yaradığını, kuşlar üzerinde de işe yarayabileceğini düşünebilir. Fakat avokado kuşlarımız için zararlı ve avokadonun kimyasal özellikleri aile üyemizi kaybetmemize neden olabilir. Bizlere iyi gelen her yöntemi kuşlarımız üzerinde denememeliyiz, kaş yapayım derken göz çıkarabiliriz.

Veteriner, kuşlarımızın karaciğer rahatsızlığına neden olan durum ile ilgili olarak başka tedavi yöntemleri kullanacaktır.
Karaciğer rahatsızlığı beslenmeden dolayı ise, kuşumuzun diyetini düzeltecek ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyleyecektir.
Eğer parazitlerden dolayı bir rahatsızlık ise, parazitik enfeksiyona karşı yardımcı olabilecek bir tedavi uygulayacaktır.

Kuşumuzun karaciğer rahatsızlıklarından ve diğer hastalıklardan muzdarip olmaması için daha sağlıklı ve temiz bir ortam sağlamamız, alabileceğimiz en basit önlemlerdendir.

Ağrı kesici ilaçlar, kuşunuzun karaciğer rahatsızlığıyla ilgili hissettiği ağrıyı azaltacaktır. Yararlı olabilecek diğer tedaviler arasında; sıvı alımının arttırılması, ek yardımcı gıdalar, diğer kuşlardan kan alımı ve temiz-saf oksijen alımının arttırılması yer alır. Bu tür tedavi seçenekleri, karaciğerlerin kendini yenileyebilme özelliğinden dolayı kuşumuzun karaciğerinin doğal olarak kendisini yenilemesine olanak sağlayacaktır. Tabi coğrafya kaderdi; ülkemizde bunu yapacak bir kliniğe, veterinere rastlanır mı? Belki bir gün…

Bütün bunlarla birlikte, kuşumuzun anormal karaciğere sahip olup olmadığını kontrol etmeliyiz; çünkü takip etmemiz hastalığın seyrini değiştirebilir. Kuşumuzun anormal karaciğer yapısı veya kendi doğal biyolojik yapısı nedeniyle bazı tedavilere yanıt vermeyebilir. Herhangi bir tedavi uygulamadan önce mutlaka VETERİNERE danışmalıyız.

Gelelim asıl konuya…
Karaciğer Rahatsızlıkları için Deve Dikeni Kullanılır Mı?

Kuşlarımızda karaciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan en yaygın tedavi türü muhtemelen, DEVEDİKENİ.



Devedikeni nedir?
Avrupa ve Asya kıt'alarına özgü bir bitkidir. Bu bitkinin tohumları silymarin, sağlıklı yağ asitleri ve linoleik asit içerir.

Silymarin nedir?
Karaciğerin doğal iyileştirme yeteneklerini geliştirmesine izin veren sağlıklı kimyasal bir bileşiktir. Bu nedenle karaciğer için kullanılan birçok takviyede silymarin bulunur. Deve dikeninde buluna silymarin oranı %70 - 80’ dir. Bu da karaciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için iyi bir madde olmasını sağlar.



Diyetlerinin bir parçası olarak tohum yemeyi tercih eden çok sayıda kuş olsa da, çok fazla kuş deve dikeni yemeye o kadar istekli değildir.Bu bakımdan hasta kuşumuzun deve dikeni tohumu ile beslemeye çalışmak, karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle azalan iştahı nedeniyle pek yardımcı olmayacaktır. Bu nedenle alacağınız takviye içeriğinde deve dikeni olmasına veya sliymarin olmasına dikkat etmelisiniz.

Normalde sıvılaştırılmış haldeki deve dikeni kuşlarımızın için güvenli ve sağlıklıdır. Ancak bu takviyeleri kullanırken dikkatli olmalısınız. Çünkü bazılarının içeriğinde alkol veya kuşumuz için tehlikeli bir başka kimyasal içerebilir. Bu nedenle her zaman kimyasallardan arındırılmış, sıvılaştırılmış deve dikeni kullanmalıyız.

Dikkat etmemiz gereken başka bir nokta ise; tıpkı herhangi bir ilaç veya doğal tedavide olduğu gibi, deve dikeni takviyesi kullanırken de aşırı tüketilmesinin de zararlı olduğudur. Doğal tedavi olan deve dikenini çok fazla verip, kuşlarının üzerinde olumsuz etki yarattığını söyleyen besleyiciler vardır.
* Sindirim Sorunları
* Mide Bulantısı
* Koyu Yeşil, Siyah Dışkı
kuşlarımıza çok fazla deve dikeni vermenin etkilerinden bazılarıdır. Bu nedenle, kuşumuzun karaciğerlerini tedavi etmek için deve dikeni kullanırken, mutlaka VETERİNER gözetimi ve tavsiyesi altında kullanmaya dikkat edelim.
*
15-

SİZLERİ BİLİNENİN AKSİNE KUŞLARDA ELMA SİRKESİ KULLANIMI KONUSUNDA UYARMAK İSTİYORUM

...ÖNEMLİ YAYIN
Elma sirkesi papağanların sindirim kanalını asidiyife eden özelliğe sahiptir...Eskiden bu özelliğinden dolayı kuşların sindirim kanalındaki maya ve bacterilerin üremesini durdurduğu sanılıyordu...özellikle halk arasında kuruma Hastalığı olarak bilinen macrorhabdus ornithogaster denilen kuşların sindirim kanalı hastalıklarını en önemli sebebi olan bu maya için çare olarak düşünülüyordu...Yapılan araştırmalarda bu maya türünün sadece ve sadece “ASİDİK “ ortamda üreyebildiğini ortaya kondu..Bu durum riski artırmakta ve bu mayanın vücutta oluşmasına neden olmaktadır...
Yani kuşunuzun suyuna damlattığınız SİRKE,LİMON VE SODA gibi suyunu ve dolayısıyla sindirim sistemini asidifiye edebilecek her türlü uygulamadan kaçınmalıyız...Bu konuda çok fazla bilimsel yurt dışı yayını bulunmaktadır..
Ali Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
Kuş Hastanesi

16-

Kuşlar Dengesini Nasıl Sağlar

Bu konuyla ilgili tam 4 yıl araştırma yapan bir bilim insanı olan Prof. Reinhold Necker diyor ki “Bu yarım daire kanalları bir terazi gibi işliyor. Kuşun vücudu nasıl hareket ederse bu sıvı ya o kanala ya da diğer kanala gidiyor”. Burda bahsettiği sıvı omurilik sıvısıdır. Vücudumuzda her yerde olduğu gibi bu noktada da sinirler görev yapıyor. Dengenin bozuluduğunu belirten loplar da sinir hücreleri sinyali bacak ve beyinciğe gönderiyor. Necker, “Kaslar hareketi öyle iyi düzenliyor ki kuşlar dengelerini mükemmel sağlıyor” diyor.

Aynı zamanda kuşlar da eğer bu sıvı olmasaydı en ufak bir şey de dengeleri kaybolurdu. En ufak bir rüzgar da bile düşebilirlerdi. Bu da ciddi hasarlar oluşmasına sebep olurdu.

Peki bu mükemmel dengelerinin tek sağlayıcısı omurga sıvıları mı? Hayır. Aynı zaman da iç kulakları da dengeyi sağlar.

Kuşlar Neden Denge Kaybeder?

Aslında buna bir çok sebep sayabiliriz. Neden derseniz internette araştırdığınızda yalan yanlış bir çok makale bulunuyor. Ben size kaynağın doğruluğundan emin olduklarımı paylaşacağım. Kısa özet şeklinde ayarladım işin temelinde bu 3 durum var aslında:

-Travmalar,
-Nörolojik hastalıklar,
-Şiddetli çarpma, düşme gibi kazalar.

Size sadece 3 madde az gelmiş olabilir. Ancak ayrıntılı bilgileriyle yazarsam inanın 3 konudan fazla yer kaplar. O yüzden yüzeysel ama daha açıklayıcı ve kısaltılmış yani ayrıntılı özete çevirdim.


Ataksi Hastalığı (kuşlarda denge kaybına neden olan tek hastalık olarak biliniyor)

Kuşlarda fazla denk gelinmeyen ancak gelindiğin de de sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Peki bu ataksi nedir?

Ataksi sinir sistemi ve kas-iskelet sisteminde sorunlara neden olabilir. Sinir sistemi içinde genellikle omurilik, beyin veya iç kulağa zarar verir. Bu hasar, beynin kuşun vücudunun, başının ve uzuvlarının fiziksel konumunu algılayamamasına neden olur. Ayrıca beynin harektelirini kontrol etmesini engeller. Kas-iskelet sistemi hasar gördüğünde, kasların kendileri beynin gönderdiği sinyallere uygun şekilde cevap veremeyeceği için kuşunuz haraketlerini kontrol edemeyecektir.

ATAKSİ BELİRTİLERİ

Bu yazdıklarımı fark ederseniz hemen veterinerinize başvurmalısınız. Aksi takdirde ilerlediğin de fark edemezseniz ciddi sonuçlar doğurabilir.


* Denge için geniş açılmış bacaklar ile ayakta durma,
* Ayakta kalmak için kafese veya diğer nesnelere asmak için gagalarını kullanmak,
* Başlarının, kanatlarının veya bacaklarının koordine edilmemiş hareketleri,
* Uyuşukluk veya aşırı uyku hali,
* Tüneğinden düşerek,
* Boynunu germek ve nefes almak için öne eğilmek, ağızdan nefes almak, her nefeste yanaklarını şişirmek veya her nefeste kuyruğunu sallamak dahil olmak üzere nefes almada güçlük.

ATAKSİ TEDAVİSİ

Teşhis konulduktan sonra, veterineriniz muhtemelen tedavileri sırasında kuşunuz için hastaneye yatmayı önerecektir. Bu, hasta olduklarında kuşunuza destekleyici bakım sağlamak için yapılır.

Hastanede yatarken, kuşunuz intravenöz sıvılar ve enjekte edilebilir ilaçlar alacaktır. Bazı durumlarda, hastalığının ciddiyetine bağlı olarak, kuşunuzun susuz kalmasını önlemek için deri altı sıvılara da ihtiyacı olabilir. Deri altı sıvılar damar içine değil deri altına enjekte edilir.

Kuşunuza, tespit edilen altta yatan hastalığın türüne bağlı olarak antibiyotik ve / veya antifungal ilaçlar verilecektir. Veteriner hekiminiz kuşunuzda ağır metal toksisitesi tespit ederse, kenetleme ajanı olan ilaçlar verilebilir.

İyileşmeyi ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini teşvik etmek için ekstra vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere beslenme desteği sağlanacaktır. Kuşunuz ayrıca vücut ısısını düzenlemek ve daha rahat tutmak için bir ısınma odasında tutulacaktır.

ATAKSİ İYİLEŞMESİ


Kuşunuza ataksik teşhisi konduğunda, bu genellikle ciddi bir hastalığın ilk belirtilerinden biridir. Veterinerinizi görmeye gelene kadar ataksi belirtileri gösterdiğini fark ederseniz, kuşunuzla önlem alın. Kuşunuzu sakin ve sessiz bir ortamda tutmalı, tünek ve salıncakları kaldırmalı, sığ tabaklara kuşunuzun yakınına yiyecek ve su koymalısınız.

Altta yatan nedenin teşhisine bağlı olarak, kuşunuzun prognozu değişecektir. Veteriner hekiminiz hastalığı teşhis edip tedaviye başladıktan sonra, size kuşunuz için daha doğru bir prognoz verebilir.


Nörolojik Hastalıklar

Aslında tamamen denge ile ilgili değildir bu hastalıklar. Daha çok kuşlarda kendini kontrol edememe ve sinirlerin hasar görmesi sonucu beyinin istediği komutu yerine getirememesidir. Örneğin ayakta durmak istediğinizi varsayın. Ancak ayaklarınızın sinirlerinde problem var. Gerçekleştiremezsiniz değil mi? Bunun aynısının beyinin başına geliyor. Beyinin herhangi bir bölümünde problem olduğunda komutu gerçekleştiremiyor.
Örneğin tümör gibi hastalıklarda bu durum görülebilir örnek vermek gerekirse.


Çarpma düşme sarsıntı durumları

Maalesef en yaygın olan durum bu. Kuşlarımız aniden bir yere düştüklerinde veya çarptıklarında iç kanama, ayak incinmesi gibi şeyler yaşayarak denge duramayabilirler. Erken teşhis ve tedavide bu durum kolayca çözülebilir. Basit anlaşılabilir ayak incinmesi ancak iç kanama gibi durumları anlayamıyacağımız için mutlaka bu tarz kazalardan sonra veteriner hekime gidilmesi gerekir. Özellikle halsizlik görüyorsanız.

17-Muhabbet Kuşlarında İshali Tanımak ve Tedavisi

Zaman zaman muhabbet kuşlarımız ishal olur. Bunun birçok nedeni olabilir. Sıklıkla yanlış beslenme sebebidir. Örneğin bir muhabbet kuşu sahibinin tabağından bir şeyler beğeniyorsa, bu ona iyi geleceği manasına gelmez. Duruma göre yediği yiyecekler ona uzun süreli ishal yapabilir ve hastalığın tedavisinin mutlaka veteriner tarafından yapılması gerekir.

Bir başka sebep ise enfeksyonlardır. Bakteri, mantar ya da parazitler bunun sebebi olabilir. Kuşun bağışıklık sistemi zayıflamış olabilir. Bunun nedeni herhangi bir stres olabilir ( mesela yeri değişmiş olabilir), bağışıklık sistemi de zayflayınca bakteriler (ya da mantar,parazit) çoğalmaya başlarlar. Çoğunlukla bu hastalık yapan etmenler normalde de kuşta ya da etrafında bulunur, ve normal faal olan bir bağışıklık sistemi varken kuşu hasta etmezler.

Normalde çevrede bulunan bir bakteri mesela E.coli (Kolai basili)dir. Ama Candida türü mantarlar veya Trichomona adlı parazit ishale sebep olabilir. Muhabbet kuşlarında ve diğer süs kuşlarında sıklıkla -kok la biten yuvarlak bakteriler ishale sebep olur (enterokok, stafilokok, streptokok). Eğer şüpheniz bu konuda yoğunlaştı ise, mutlaka bir veteriner hekime gidin. Kesin teşhisi o koyabilir. Etkili antibiyotiğii tespit etmek için bir kültür hazırlayabilir (antibiyogram)
İshalin sebeplerinden birtanesi de ağır psikolojik sorunlardır. Ancak, bu muhabbet kuşlarında oldukça ender görülür. İshal kanlı olunca, zehirlenme şüphesi vardır. Bu durumda çok acilen veterinere gitmeniz gerekir. Aksi takdirde muhabbet kuşunuz hayatını kaybeder. Bağırsak tümörü veya başka iç organlardaki hastalıklar da ishale sebep olabilir. Ayrıca hormonal bozukluklar da ishala yol açabilir.

İshali Tanımak

Bir kuş sıvı dışkılar bırakıyorsa, bu ille de ishal olmuş manasına gelmez. Bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşların dışkı ve idrarı birlikte bıraktığını bilmez. Normalde idrar muhallebi kıvamında ve süt rengindedir. Koyu renkteki "kaka" ise bu idrarin etrafında yer almaktadır. Normal şartlarda her ikisi katı, kokusuz ve kısa zamanda tamamen kurumaktadır. (Alttaki resme bakınız) Eğer bir kuş çok sıvı içtiyse ya da taze sebze meyve yemişse, o zaman aynen biz insanlardaki gibi, boşaltılan idrarın miktarı artmaktadır. Bu nedenle bıraktığı "kaka" dikkatli bakılmazsa ishala benzemektedir.

İkinci resimde de görüldüğü gibi, kaka kısım aynı kalıyor ama beyaz olan kısım çok daha sıvıdır. Bu durumda endişeye gerek yoktur. Belki fazla salata yemiştir, ya da banyo yaparken su fazla içmiştir. Fakar bu durum uzun süre devam ederse ve kuşunuz halsiz görünüyorsa, böbrek iltihabi şüphesi ile veterinere danışınız. Gerçek ishal varsa, koyu renk olan kısım da dağılmaktadır (üçüncü resim) Genelde de kuşun poposunda da bu dışkının bir kısmı tüylere yapışmaktadır.



İshalin Tedavisi

İshali tedavi edebilmek için ilk önce sebebini tespit etmek gerekir. Bu nedenle kuşunuzu biran evvel veterinere götürmeniz şarttır. İshal muhabbet kuşunuzun gücünü çok çabuk tükettiği için, vakit kaybetmeden harekete geçmek gerekir. Veterinerin kesin teşhisi koymasından sonra, (gerekirse yukarıda belirtilen antidiyagram yolu ile) tedavi için verilecek ilaç ve gerekirse diyet tespit edilir. Veterinerin tüm önerilerine aynen uymak gerekir aksi takdirde ağır sonuçlar olabilir ve kuşun hayatı tekrar tehlikeye girer.

Eskiden ilk yardım olarak karbon verilmesi önerilirdi. Ancak bunun sakıncaları bugün şu şekilde izah edilmektedir. Birincisi, alınan karbon (kömür) sayesinde sıvı absorbe olduğu için dışkı normal gözükmekte, ama esas hastalığın sebebi ortadan kalkmış olmamaktadır. Bu yüzden veterinere gitmeyip karbonla kendi kendinize muhabbet kuşunuzu tedavi etmeye kalkışmak çok yanlıştır. Bunun dışında karbon ayrıca besinleri bağlamaktadır, yani kuş yediği besinleri değerlendirememektedir.



Benzeri Hastalıklar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ishal kolaylıkla idrar yollarında bulunan bir rahatsızlıkla karıştırılabilir. Ağır bir ishal da Giardia adlı bir parazitten kaynaklanabilmektedir. Bağırsak parazitleri veya tümörler, dişi muhabbet kuşunda ise yumurtalıklarla ilgili sorunlar...O yüzden mutlaka tecrübeli bir veteriner ishalin nedenini tespit etmelidir.

Not: İshal durumlarında kendi başınıza tedavi uygulamak yerine acil olarak veterinere danışmanız gerekir. Muz, dal darı, haşlanmış pirinç suyu, haşlanmış patates vermek gibi önlemler sadece muhabbet kuşunun diyetinde yapılan değişikliklerdir.

18-Muhabbet Kuşu Popo Tüylerine Dışkı Yapışması, Birikmesi
Bu durum çoğu kuş bakıcısının sıklıkla yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Dikkatle incelenmeli ve bakımı yapılmalıdır.

Neden Kuşların Poposuna dışkı yapışır?
Eğer muhabbet kuşunuz yavru ise bu durum normal olarak karşılayabiliriz. Bu durum kısa sürede düzelecektir. Fakat yetişkin bir kuş için bu bir sorundur. Genelde kabız olduklarında dışkılar birikir ve orada kururlar. Üst üste defalarca yeni dışlı eklenir ve kuşunuzun bunu temizleyemediği durumlarda o bölgeden dışkıyı temizlemeniz gerekir. Eğer çok sertleşmiş ise ılık bir suyla dışkıyı yumuşatarak temizleyebilirsiniz. Ayriyeten popo çevresi tüyleri güçlü tutunmadıkları için o bölgede ki tüyler hafifçe çektiğinizde gelecektir ya da makas yardımıyla dikkatli bir şekilde kısaltabilirsiniz. Kesilen ya da çekilen tüyler kısa sürede uzayacaktır.
Bazen yem değişikliğinden dolayı karşılaşılabiliyor kabızlık sorunuyla!
Yeni yeme geçmeden önce diğer yemle karıştırarak sunmanız doğru yöntem olacaktır. Alacağınız yemlerinde tazeliği oldukça önemlidir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Temel sebebi yem değişikliği, yeşillik ve meyve verme oranının düşüklüğü, kuş kumu ve kalamar eksikliğinden yahut yeni verilen tohum harici gıdaların sonucunda bu durumla karşılaşırız. Bu sorunu çözmek için kabızlığa iyi gelen meyve ve sebzeler verilmelidir. Örneğin elma. Bunun yanında suyuna az miktarda soda ilave edilebilir.
* Bu süreçte mama yedirmemelisiniz.
* Birkaç gün sadece kanarya yemi vermeniz gerekebilir. Yapışmanın bittiğini gördükten sonra eski yemine dönebilirsiniz.
*
19-

Papağanlarda Tüy yolma Hastalığı ?


Tüy yolma ve aşırı kaşınma papağanınızda ciddi sorunların olduğunun bir göstergesidir. Bu problemle başa çıka bilmenizin tek yolu bu davranışın altında ne yattığını bulabilmek ve o problemi tedavi edebilmektir. Dileğimiz bu davranışın altında yatan bir problemin olmasıdır.Çünkü bunu bilirsek tedavide başarı oranımız artacaktır.

Tüy yolmanın bir çok nedeni vardır.vardır. Papağanınızda bunlarda biri veya birkaçı birlikte olabilir.

Başlıca bilinen nedenler şunlardır :

Sağlık problemleri: Tüy yolmaya neden olan sağlık problemleri arasında alerjiler , parazit enfeksiyonları , bakteri enfeksiyonları , iç hastalıkları , tüy follüküllerinde anormal yapılanmalar , vitamin noksanlıkları ve hormonlarla ilgili hastalıklar sayılabilir. Sağlık problemleri listesi uzayıp gider.

Düşük nem oranı: Evlerimizde baktığımız Papağanlarımızın bir çoğu aşırı nemli bölgelerden gelmektedir.Evinizdeki nem oranı düşükse bu hayvanlarda problemlere yol açabilmektedir.Kalorifer peteklerinin üzerine su kapları koymak,ev içerisinde nemlendirici kullanmak gibi önlemler tavsiye edilebilir.

Sıkıntı – Kafes içinde kapalı kalma :Kuşlar enerjik hayvanlardır.Yaşadıkları doğal ortamda gün boyu uçarak günlük aktivitelerini yerine getirirler. Papağanlar tabiatta günlerinin yaklaşık %80 ini yem aramak la geçirirler . Uzun süre kafes içinde kapalı kalmaya gelemezler. Enerjilerini harcamak zorundadırlar . Kafesten çıkabilmeli , oyuncakları ile oynayabilmelidir. Kafesi yeteri kadar büyük olmalı, kanatlarını iki yana açtığında kanatlar kafes duvarlarına dokunuyorsa o kafes kuş için küçük demektir.Çoğu kez kafesin içerisini oyuncaklarla,yukarıdan sarkan yem vb. cisimlerle doldurarak papağana hareket edecek yer bırakılmamaktadır.Kafes içi aksesuarlar minimum düzeyde tutulmalı oyuncak vb.gibi aksesuarlar kafes dışında tutulmalıdır..Aksi takdirde enerjisini kendi kendini yolmak için harcayacaklardır.

Biz bu konuları papağan sahiplerine anlatmaya başladığımızda maalesef çoğu kez “ canını sıkacak bir şey yok,hep kafes dışında ,bir sürü oyuncağı var,neden sıkılsın ki” gibi tepkilerle karşılaşıyoruz.Karşımızdakinin bir kuş olduğunu hatırlatmamız yeterli olacaktır diye düşünüyoruz.


Obsesyon:Papağanlarda oldukça sık görülen psikolojik rahatsızlıktır.Obsesyonlu kuşlar aynen obsesyon sonucu sürekli tırnaklarını yiyen,ellerini uzun süre ve devamlı yıkayan,saçını çeken insanlar gibidirler.Burada püf noktası durumun obsesyon olduğuna karar vermeden önce başka bir hastalık olup olmadığı araştırmak gerektiğidir.

Dikkat çekme :Papağanınız tüylerini yolmaya başlayınca hemen kafesin yanına koşup yapma etme gibi komutlar vermeye başlarsanız papağan bu hareketi yaptığında sizi kafesinin yanına çekebildiğini öğrenmektedir.Bundan sonraki zamanlarda papağanınız ne zaman dikkatinizi çekmek isterse tüylerini yolmaya başlayacaktır.Böyle durumlarda Papağanınızın dikkatini başka yere çekme, kendisini yolmayı bıraktığında ona öven sözlerle sevdiği bir yiyecek vererek şartlandırabilirsiniz.Papağan yolmayı bıraktığında bir ödül geleceğini öğrenecektir.

Tüy yolan kuşlar için ne yapmalı :Davranış problemlerinden önce sağlık problemi olup olmadığı araştırılmalıdır.Yapılacak testler sonunda herhangi bir rahatsızlık bulunmuyor ise o zaman davranış problemleri üzerine konsantre olunmalıdır. Ancak sağlık kontrolünde geç kalınması hayvanda tüy yolma alışkanlığının yerleşmesinde neden olacak ve tedavi güçleşecektir.

Bazı çevresel değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak kafesini büyütmek , kafes içerisine tırmanabileceği ve kemirebileceği ağaç , oyuncak koymak , çiçek sulama spreyi ile papağanınızı günde bir iki defa spreylemek , bulunduğu yere bir nemlendirici koymak , kafesin yerini değiştirmek , yanında radyo çalmak , uyurken kafesin üzerini örtmek gibi önlemler yardımcı olmaktadır.Papağanların en az 12 saat uyuması gerekmektedir.Bunu sağlamak için fazla gürültülü olmayan bir yere taşımak,kafesinin üzerini örtmek gibi önerilerde bulunabiliriz.
Ne yazık ki tüy yolma problemi için kesin bir cevap yoktur.Sabırlı olmanız gerekmektedir. Papağanınız hakkında veteriner hekiminizle birlikte kararlar almalısınız. Kuşunuzun görüntüsü ne olursa olsun onu sevmeye devam etmelisiniz . Bazı kuşlarda ise problem ara sıra ortaya çıkar ve kaybolur.Bazen de tüyleri hiç geri gelmeyebilir.En kötüye kendinizi hazırlamalısınız.

Geçiçi Tedavi Yöntemleri:Tüy yolmayı azaltan geçici önlemler arasında Elizabeth yakaları, boyunluklar, kumaş ceketler veya yelekler ve yolunan alanlara kötü tat veren maddeler uygulama yer almaktadır. Bu taktikler çözüm değildir. Kuşunuz hala üzgün, tedirgin ya da hasta olabilir ve şans verilirse tüylerini tekrardan koparacaktır.


20-

KUŞLARDA ACİL YARDIM

Kuşlarınızda acil bir durum meydana gelmeden önce, kuş hastalıkları tedavisi yapan bir veteriner hekime kuşlarınızı
muayene ettirerek hayvanların sağlığı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayınız. Böylece ortaya çıkan durumun
hayvanınızın daha önceki sağlık problemi ile ilişkisi olup olmadığı belirlenerek daha hızlı yardım alabilirsiniz.

Evde İlk Müdahale
-Hasta veya Yaralı Kuşlar Hasta veya yaralı kuşlar genellikle sıcak bir çevrede tutulmalıdırlar. (29-32 ° C]).Bu özellikle hastalığa karşı daha savunmasız olan genç veya yaşlı kuşlar için geçerlidir.Hasta kuşlar vücut ısılarını korumak için tüylerini kabartarak dururlar.
-Hasta kuşu temiz bir havlu ile solunumunu engellemeyecek şekilde sarabilir, kafesi üzerine bir okuma lambası asarak ısı sağlayabilirsiniz.Sıcaklığı izlemek için bir termometre kullanın ve kuşun sıcaktan rahatsız olma işaretlerini dikkatlice izleyin (Kanatları vücuttan uzak
tutarak hızlı nefes alma,).
-Hasta kuşlar tünek üzerinde duramazlar. Zayıf veya bacak kırıkları veya felç olanlar bir mukavva kutu ya da kapaklı ve kapağın da hava alabilmesi için delikler açılmış bir plastik kap tabanına konulan yumuşak havlular üzerine yerleştirilir.
-Hasta kuşlar genellikle yeterince yemek yemiyor olabilir ve kan şeker düzeyleri düşük olabilir (Hipoglisemik).Yiyecek ve su kapları kolay ulaşılabilir olmalıdır. Zayıf veya yemeyen kuşlara insülin enjektörü (iğnesiz) veya göz damlası ile saatte birkaç damla şekerli su verilebilir.Bunu yaparken son derece dikkatli olun, acele etmeyin ve kuşu kesinlikle sırt üstü tutmayın.
-Kuş mutlaka dik olarak tutulmalıdır. Kuşun verdiğiniz damlayı yutmasına izin verin.Hasta kuşlar sıvıları akciğerlerine kaçırabilirler ve bu ölümcül olabilir.
Yutma güçlüğü olan kuşlar mutlaka kuş hastalıkları tedavisi yapan bir hekime götürülmelidir.
-Deneyimli bir kuş veteriner hekimi tarafından yönlendirilmedikçe diğer hayvanlar veya insanlar için kullanılan ilaçları,kremleri veya merhemleri kullanmayınız.Ani hastalık bir travma veya toksine maruz kalmanın sonucu olabilir.
-Evlerde kullanılan hava temizleme amacıyla kullanılan sprey kokular, teflon tavaların ısınmasıyla ortaya çıkan kimyasal kokular,ev temizlik maddeleri, sigara dumanına maruz kalma kuşlar için tehlikeli olabilir.Acil olaylar tabii ki olabilir ancak bizim tespitlerimiz kuşlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarının birçoğu aslında yukarıda sayılan kimyasallara kuşların uzun süre maruz kalmaları sonucunda görülmektedir.
-Kuşlar, hastalık bulgularını saklamakta oldukça yeteneklidirler ve aniden hasta olan kuşlar aslında uzun süredir hastalık belirtilerini gizlemiş olabilirler.Çoğu hastalık, yanlış besleme ve uygunsuz kafes ortamı veya sağlığa uygunluk koşullarının iyi olmaması nedeniyle
ortaya çıkmaktadır.Diğer türlerde olduğu gibi, uygun diyet kuşlarda daha az hastalık demektir.
-Yeni kuş edinilmeden ya da satın alınmadan önce MUTLAKA bir kuş hastalıkları veteriner hekimi tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Yeni alınan kuşlar 45 gün ayrı bir yerde karantina altında tutulmadan evdeki diğer kuşların yanına sokulmamalıdırlar.

Kanayan tüyler için ilk yardım

-Tüyler büyüdüğünde, tüyün sapı kanla dolmaktadır.(“Kan tüyü”). Tüylerin büyümesi tamamlandığında tüy sapının içi boşalmaktadır.Ancak kanat ya da kuyruk kan tüyü kırılırsa, kuş çok kan kaybedebilir. Böyle bir durumda kuşun konunun uzmanı bir veteriner hekimegötürülmesi gerekir. Kanama çabucak kontrol altına alınmalıdır.
-Eğer veteriner hekime gitme imkânınız yoksa önce kuşu güvenli bir şekilde zapt etmek gerekir.Bu iş için iki kişi gerekebilir. Yumuşak ve temiz bir havlu ile kuşu sararak ve kafasını arkasından havlu içerisinde sıkıca tutmalısınız.Özellikle papağanlar parmağınızı ısırarak çok zarar verebilirler . Varsa bol oksijenli suyla alanı temizleyerek ve ıslatarak kanayan tüyü belirleyin.Yoksa su veya alkol kullanabilirsiniz. Daha sonra bir havlu kağıt ile bölgeyi kurulayın. Kanayan kanat ucunun üzerine 2-3 dakika doğrudan basınç uygulayın.
-Basınç sonrası kanayan bölge üzerine mısır nişastası veya buğday unu koyabilirsiniz. Kuşun çırpınması kanamayı yeniden başlatabilir.O yüzden havlu ile iyice zapt edin. Kanamanın durduğundan emin olmadan kuşu bırakmayın. Kanama dursa bile yeniden başlayabileceğiniaklınızdan çıkartmayın ve derhal bir veteriner hekime başvurun.

Kuşlarınızın dışkısını nasıl Değerlendirebilirsiniz ?
-Tünek tabanına beyaz havlu kâğıt veya mumlu kâğıt koyun.Kuş dışkısı 3 kısımdan oluşmaktadır. Dışkı, idrar ve üratlar(katı idrar)
-Normal Görünüm: Normal dışkı genellikle çok sert ya da yumuşak olmayan kahverengi ya da yeşil renkte olup bir kısım beyaz ürat(katı idrar) ve etrafında hafif bir ıslaklık meydana getiren idrar vardır. Pelet yem ile beslenen ya da renkli gıdalarla beslenen kuşların dışkı renklerinde değişiklikler meydana gelebilir. Pelet yem kahverengi, kırmızıbiber ya da kırmızı pelet yem kırmızı, portakal gibi meyveler de gri renge yol açabilir. Cockatiel ( Sultan Papağanları ) genellikle çok az idrar üretirler. -Sebze ve meyveden zengin beslenen, üreme zamanında olan ya da aşırı sinirli kuşlar fazla idrar üretirler.
-Çoğu kuş sahibi aşırı idrarı ishal gibi algılamaktadır. İshal kuşun dışkısının katı yeşil kısmının aşırı sulu olmasıyla kendini gösterir. Uzun süre aç kalan hayvanların dışkısı siyahımsı renk alır. Kalın barsak kanamalarında dışkı üzerinde taze kan görülür.
-Ön mide genişlemesi olan hayvanların dışkılarında ise sindirilmemiş gıda görülmektedir. Küçük bir parça dışkı kuşunuzun sağlığı hakkında bize çok şey söyler.

21-
Farklı kuş dışkıları bize neyi anlatır?
Bazen bildiğimiz ama söylemememiz gereken bilgiler olur. Bu konuda onlardan bir tanesidir çünkü ülkemizde veteriner hekimlere danışmadan teşhis alıp ürün kullanma alışkanlığı çok ileri seviyededir. Bu konuda sadece risk teşkil eden ve acilen veteriner hekime danışılması gereken dışkılardan bir derleme yapacağım. Paylaşacağım görseller internetten bulma olacağından sağlık sorununa en yakın dışkıları eklemeye çalıştım.

*Burada paylaşacağım görselleri sadece olabilirliği üzerinden değerlendirmenizi istiyorum. Örneğin a görselinde koksidiyoz olabilir demişsem, sizde başka bir ya da bir den çok sorunun belirtisi olabilir. Yahut günlük bir besin değişmesinden kaynaklı bozulan kötü bir dışkı olabilir. Önemli olan dışkıların düzenli takibi ve uzun soluklu analizidir. Bunu da ancak sizler yapabilirsiniz. Her sabah uyandığınızda ve yatmadan önce mutlaka kafes tabanını inceleyip farklılıkları kontrol ediniz.

Genelde beslenmeye göre değişir dışkılar ve bu grup dışkıları daha önce bolca denk gelmişsinizdir. Örneğin pelet yem tüketen kuşların dışkıları yeşil değil daha kahvemsidir. Normal yem yiyen kuşlarda bir sağlık sorunu yoksa beklediğimiz dışkılar alttakilere benzerdir.
Günlük Dışkı Değişmeleri
Verilen gıdalara göre değişebilir dışkılar. Görsellerde olduğu gibi genelde boyama olmaz dışkının düştüğü yüzeyde. Ürat ile idrarın karışmasıyla değişen renkli dışkılar hastalık belirtisi olabileceği gibi bazı durumlarda farklı yorumlanabilir. Alttaki görseldeki tüm dışkı örnekleri normaldir.
Sağlıklı bir dışkı son kısımda bulunan yeşil ve toplu kıvamda ki dışkıya benzer olmalıdır. Ne çok kuru nede çok sulu olmalı. Boyama yoksa genelde sağlıklı kabul edilir.

Değişken olan dışkı renkleri bize neler anlatır?
Eğer derin bir koyu yeşil, kahvemsi ya da kırmızımsı bir dışkı görürseniz en son ne yediğine ve verdiklerinize odaklanın. Örneğin pancar tüketen bir kuşun dışkısı tıpkı bizlerde olduğu gibi anlık kırmızı lekeli olabilir. Ayrıca kirazlar ve bazı meyveler geçici olarak kırmızımsı dışkılara neden olur. Bununla birlikte, dışkılar daha uzun bir süre (iki saatten fazla) bu renk değişiminde kalırsa, bir kuş veterinerine muayene ettirmelisiniz.

Dışkılarda yeşil boyamaya birkaç faktör neden olabilir. Yukarıda ki görselde ki gibi, bir süredir yeterince yemeyen, neredeyse normal renkli ancak idrar kısmının da yeşile döndüğü daha yapışkan görünümde dışkılar yaparlar.
Her durumda, kuşunuzun neden hiçbir şey yemediğini veya çok az yediğini hızlıca bulmalısınız. Aksi halde açlıktan ölebilir. Enfeksiyona bağlı dışkılarda yeşil renk boyama belirgin bir belirtidir.

Sarı idrar içeren yeşil dışkı kısımları varsa veya tamamen sarımsı olan dışkılar bir iç organ bozukluğuna işaret edebilir. Örneğin, karaciğer hasar görürse, organizma artan miktarda safra atar ve bu da dışkı ve idrarın renginin değişmesine neden olur. Bunun gibi dışkılar göründüğünde, mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize başvurmalısınız. Organ belirli koşullar altında iyileşebileceğinden, karaciğer rahatsızlıkları hızla tedavi edilmelidir. Muhabbet kuşları ile ilgili olarak, karaciğerin yağlı dejenerasyonu, bu organın işlev bozukluğunun en sık nedenlerinden biridir.
Önemli not: Dışkıda sarımsı yeşilimsi bir renk değişimi, B vitamini takviyelerinin alınmasından kaynaklanabilir. Bir kuşun yüksek dozda B vitamini kompleksi alması gerekiyorsa, dışkıların idrar kısmı genellikle sarımsı olur.
Acil Durum Dışkıları
Altta paylaşacağım görsellere sahip bir dışkı örneğiniz varsa zaman kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız. Başta söylediğim sebeplerden ötürü şu, bu hastalık dışkısı demeyeceğim. Ayrıca dışkı analizi yapılmadan tam olarak teşhis koymak mümkün değildir. Beslediğimiz canlılar deneme tahtası ya da bir oyuncak değiller. Bu nedenle ilaç için ısrar etmeyiniz. Sorumluluğunu üstlenmek zorundasınız.

22-
KUŞLARDA İSHAL

İshal Sebepleri
* Beslenme bozukluğu,
* Bozuk yiyecekler,
* Suyun uzun süre yuvada kalması ve değiştirilmemesi,
* Sulukların pis olması ( bakteri üremesi ),
* Böbrek hastalıkları-Kuşların sıcak-soğuk hava akımına kapılması,
* Bakteri,mantar ve parazitler,
* Stres altında kalınca bağışıklık sisteminin zayıflaması,
* Yeni sahiplenilen kuşlardaki alışma süreci.
İshal Belirtileri
Kuşunuzun ishal olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bakacağınız şey dışkısı ve anüsüdür.
Genel olarak kuşlar çok cıvık ve ya katı dışkılamazlar.Dışkıları muhallebi kıvamındadır.Eğer ki çok cıvık dışkı var ise şimdi ishalden şüphelenebilirsiniz.Arada sırada cıvık ve katı olarak dışkılayabilirler bu onların hemen hastalandığı anlamına gelmez.Geçici 1-2 seferlik dışkı değişimleri olabilir.Fakat fazlaca cıvık dışkı var ise kuşunuz ishal olmuş demektir.Bunu doğrulamak için kuşunuzun anüsüne bakın ve orada dışkı kalıntısı olup olmadığına dikkat edin.Eğer dışkı kalıntısı var ise kuşunuz ishal olmuştur.
Her ishal korkulacak derece değildir.Bazen çözümü basit bazen ise hayli zor olabiliyor.Genelde yeni sahiplenilen kuşlarda hava,yem su değişimi gibi sebeplerle kısa süreli ishal vakaları gerçekleşebilir.Kuşlardaki ishalin bir başka sebebi ise psikolojik olarak yer değişimi ve ya korku olabilir.Bunların dışında kuşunuz normal hayatına devam ederken aniden ishale yakalanıyorsa ve halsizlik,yorgun ve gaga göz çevrelerinde kızarıklık,nemlenme oluyorsa kuşunuz ciddi bir sorunla karşı karşıya demektir.Bu sizin çözebileceğiniz bir sorun olmamakla beraber hemen bir veterinere danışmak gerektirir.
İshal Tedavisi

Kuşlarda ishal döneminde vucut sıcaklığında düşme gerçekleşir.Bu sebepten kuşunuzu sıcak ( 25-26 derece ) tutmanız,onun üşümemesini sağlamanız gerekiyor.
Kuşlarda ishal döneminde gerçekleşen bir diğer şey ise su kaybıdır.Aynı insanlar gibi kuşlar da ishal döneminde sıvı kaybı yaşarlar.Bunu da kafeste sürekli taze ve temiz su bulundurmanız gerekiyor.
Ayrıca basit bir ishal ise onun için de sıvı damla ilaçlar var.Bunu veterinerinizden ve ya petshoplardan temin edebilirsiniz.Üzerinde yazacağı şekilde kuşunuzun suyuna 10-15 damla gibi damlatarak iyileşmesini hızlandırabilirsiniz.Burada dikkat edeceğiniz nokta bu ilaçları vereceğiniz su normalden daha temiz olarak günde 2-3 defa tazelenmek zorundadır.
İshal Kuşlarda Beslenme
İshal olan kuşların bağırsaklarını rahatlatmak için yiyecek çeşitliliğini azaltmak gerek.
Dal darı ve ya içerisinde fazla karışık yiyecek olmayan yemler tercih edilmelidir.Ayrıca kuş kumu bulundurmanız da kesinlikle yarar sağlayacaktır.Bu dönemde ek gıdalar kesilmeli ve kuşunuzun sindirim sistemini yormayacak,yararlı bir şekilde beslenme sağlanmalıdır.

Sıvı tüketiminde de ilaçlı sularını 6-7 saate bir tazelemeniz yani günde en az 3 defa değiştirmeniz gerekir.Unutmayın ki sıvı kaybı çok ciddi seviyelerde olacağı için taze ve temiz su kuşunuzu çok rahatlatır.
İleri Derecede İshal
Şimdiye kadar anlattıklarımız basit ishal yani sadece dışkıda cıvıma ve anüste dışkı kalıntısı kalma gibi bizlerin gözlemleyip tedavi uygulayacağınız ishal içindi.
Kuşunuzda ishal dışında yorgunluk,sürekli uyumaya çalışma,göz ve gaga çevresinde kızarıklık,kusma,yemden kesilme gibi durumlar da gözlemliyorsanız ishal dışında enfeksiyon ve ya değişik parazitlerin etkisi altındadır.Bu durumda direk veterinerinize danışmanız gerekmektedir.


23-

Muhabbet Kuşu Soğuk Algınlığı (Aksırma/Hapşırma)

Kuşlarımızın çoğu, hava akımına maruz kaldıklarında veya ani ısı değişikliklerinde hastalanmaya meyillidir. Soğuktan etkilenen kuş, tüylerini kabartır, ilgisiz davranır. Bu durumda bir hayvanın, (Aşağıyı okuyunuz) soğuğa yakaladığı burnunun akmasından ve zaman zaman aksırmasından anlaşılır. Diğer enfeksiyonlar, akciğerler, hava keseleri gibi alt solunum bölgesini etkiler ve kuş öksürmeye benzeyen sesler çıkarır. Aslında, öksürme, kuşlar için tamamen doğru bir tanımlama sayılmaz. Onların bir diyaframı yoktur ve anatomilerindeki bu farklılık yüzünden yalnızca öksürmeye biraz benzer olan sesleri çıkarabilirler. Kuşlar, sık nefes alabilir ve ağır olaylarda birkaç dakika boyunca devam edebilen boğmaca krizleri çekebilir. Bu yüzünden, birçoğu tüneklerinde zorlukla durabilir, yerde yalpalar, yeteri kadar oksijen alabilmek için umutsuzca çabalar.

Bir kuşun, (Ses örneğini dinleyiniz, wav dosyası, 95 kB) solunum hastalığında, tipik sayılan ve her nefeste duyulan bir ses algılayabiliriz. Hasta kuşlarda, her nefes alıp verişinde kuyruğu aşağı yukarı hareket ederken göğsünde bir "Pompalama" hareketi gözlenebilir. Birçok hayvan, nefes borularını düzgün duruma getirerek ferahlamaya çalışır.Bunun tipik göstergesi, her iki ayağı ve gagası ile kafesin tellerine sıkıca tutunması ile boynunu germesidir.(Resme bakınız)


Bahsedilen bulguları gözlemlediğinizde,mümkün olduğu kadar çabuk kuşlar hakkında deneyimli veteriner hekime danışmalısınız. Kuşunuzun (her vakada değil ama çoğunlukla) özel ilaçlara ve etkili bir antibiyotiğe ihtiyacı vardır. Buna ek olarak, iyileştirme sürecinde desteklemek için yapmanız gereken başka şeyler de vardır. Örneğin, bir ısı terapisi yararlı olabilir. Lütfen hekiminize kızılötesi ışık ile ısı terapisi uygulamadan önce danışınız. Başka bir koruyucu/destekleyici yöntem inhalationdur(solunum desteği). Hekiminiz, size, kuşunuza zarar vermeden (Sıcak su, sıcak buhar) nasıl uygulayacağınızı belirtecektir.

Üşütme çeşitleri

İnsanlardaki tipik soğuk algınlığına farklı virüs türleri sebep olur. Kuşlarda durum tamamen farklıdır. Virüsler tamamen konu dışı kalır, onun yerine kuşlarımız, bakterilerin neden olduğu üst solunum bölgesi hastalıklarına yakalanırlar. Problem şudur ki:İnsanlar soğukalgınlığı nedeniyle hastalığa yakalandıklarında, doktorlar , birkaç gün içinde , virüslerin doğal olarak öleceklerini ve soğuk algınlığının kendiliğinden geçeceğini söylerler. Ama kuşlarda, bakterilerin neden olduğu hastalık, birkaç günde iyileşmeyecektir. Çok daha uzun süre alacaktır! Hatta bakterilerin çoğalması, burun, sinüsler ve ağzın,boğazın pek çok kısmına yerleşmeleri nedeniyle daha da kötüleşecektir. Burun akıntıları , sulu değil, yapışkan ve sarımsıdır; Bu, akıntının cerahatli olduğunu ifade eder. Aynı zamanda, burun (Cere), resimdeki gibi şişmiş de olabilir.

Dikkat: İnsanlardaki üşütmeden farklı olarak, kuşlarda cerahatli burun akıntısı, kendi başına iyileşmeyecektir. Eğer bir antibiyotik kullanılmazsa kronikleşecektir ! En kötü durumda bu hastalık, burun ve cereyi yok edecektir. Burun delikleri büyüyecek, hasta kuş burnunda yapışık olan sümükten dolayı acı ve boğulma krizleri çekecek. Resimde iyi bakılmadığı ortamdan kurtarıldıktan sonra iyileşme sürecindeki kuşlardan biri görülmektedir. Önceki sahibi, üşütmenin kendi başına iyileşmeyeceğini fark etmedi. Burun ve sinüsler,çeşitli parazitlerce enfekte edilmişti. Cerenin parçaları yok edildi ve bu yüzden burun delikleri çok büyüdü. Sol burun deliğinde , kuruyan irin ve sümüğün bir kabuğa dönüştüğü görülebilir. Gagada da iltihaplanma görülmekte (Burun deliğine yakın sarımsı parçalar). Bir kuşun burun delikleri bir kez büyüdüğünde bir daha asla doğal, daha küçük boyutuna dönemezler.



Kuşun burnu nasıl temizlenir ?

Eğer bir kuşun burnu tıkanırsa, hayvan zorlukla nefes alacaktır.İnsanlar burnunu boşaltabilir ancak kuşlarımız yapamazlar. Bu yüzden bizler, kuşun burnunda sümük olduğu zaman yardım etmek zorundayız. Islak olmayan kağıt mendiller, küçük parçalara bölünerek parmaklar arasında köşeleri kıvrılıp yuvarlatılarak çok yardımı dokunacak küçücük "Burun temizleme gereci" oluşturulabilir. Ancak burun deliklerinin içine fazla itmemek için dikkatli olunmalıdır. Onlar sümüğü çeker, ve kuşa acilen rahatlama sağlar. Burnun temizlenmesi için kullanılan parça yalnızca bir kez kullanılmalıdır! Ve aynı zamanda; başka hastalığa, bir göz hastalığına (Ophthalmitis) neden olmamak için kesinlikle bu kullanılan parça ile gözlere dokunulmamalıdır.

Benzer hastalıklar
Bazen benzer hastalıklarda, hasta kuşlar zorlukla nefes alabilir ama burunda hiçbir sümük yoktur. Birçok olayda alt solunum yolu bölgesinin daha aşağı kısımları etkilenir. Kuş; uçtuktan sonra öksürür veya geceleri hava kesesi kurtlarının istilası yüzünden acı çeker. Çoğunlukla, kuşun aldığı her nefesle birlikte,küçücük parazitlerin neden olduğu çok tipik bir gıcırdama sesi duyulabilir.

Gözlerin altındaki bir şişlik, sinüzit için işaret olabilir. Bu, sinüs iltihabıdır ve çoğunlukla bu hastalık geçirilirken burun akıntısı oluşmaz.

Çok önemli
Soğuk algınlığı aynı zamanda psittakoz /papağan ateşi de denilen bir hastalığın bulgusu da olabilir! Hekiminiz, kuşun, hayvanlardan insanlara bulaşabilen nitelikteki bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığını kontrol edecektir.

Hapşırma:

Değerli üyelerimiz,

Bu "hapşırma" konusunda kısa bir açıklama yapılmasının gerekli olduğunu görüyorum

Her hapşırma soğuk algınlığının göstergesi değildir. Doğal bir tepki olarak düşünülmelidir. Mubişlerimiz; su içerken/banyo yaparken burun deliklerine su kaçması veya suya aşırı doyma, tüy bakımlarını yaparken çok ufak hav tüyü veya kepek kaçması, yemlenme esnasında tohum tozlarının burun deliklerini tıkaması, ortamda aşırı parfüm gibi gazların bulunması ve benzeri nedenlerle de hapşırabilirler. Bu hapşırma sırasında burundan su püskürmesi normal karşılanmalıdır.

Ancak hapşırmanın süreklilik kazanması, başka olumsuz belirtilerinin de gözlemlenmesi, burun deliklerinin tıkanması, sümüksü oluşumların belirmesi halinde "hastalık"tan şüphelenmek ve gerekli önlemleri almak çok önemlidir.

Kısaca her hapşırmada paniğe kapılmanız değil, çok iyi takip ederek gerekmesi halinde önlem almanızı öneririm.


24-Muhabbet Kuşu Kusma Sorunu ve Tedavi Yöntemleri
Birçok papağan gibi muhabbet kuşları da, yediklerini kusmalarına veya öğürmelerine neden olan bir hastalığa yakalanabilirler. Bazen kusmuk, kuru tohumlar ve tahıldan ibarettir ama bir çok durumda kuşlar, yarı-sindirilmiş yiyecek ve asidik sıvı karışımı kusarlar. Bu sıvı, kahverengiden sarı veya beyazımsı renge kadar farklı renklerde olabilir; kokusu da çürükten, balık kokusuna veya ekşi kokuya kadar değişebilir. Yukarıda bahsedilen belirtilere sebep olan çeşitli nedenler vardır. Birisi "Ekşi kusmuktan" bahsediyorsa, bu, çok fazla basit bir tanımlamadır. Aslında, en kötü biçimi ile kuşun yaşamına mal olabilen bir genellemedir. Burada açıklanmaya çalışılacaklar, her olayda bulgular dikkate alınarak esas nedeni bulma zorunluluğunun belirtilmesi içindir.. Aşağıda bahsedilen sebeplerin bir kısmı, hiçbir tipik bulaşıcı hastalık değildir. Ama onlar, çoğunlukla kusmaya sebep hastalıklarla ilişkilendirildiğinden, bu sayfada anlatılmak istenmiştir.

Olası kusma nedenleri

* Eşin ya da yavrunun beslenmesi
* Mekanik kusma(Aynadaki görüntüyü besleme, yabancı bir madde yutmak vb.)
* Zehirlenme, gıda hazımsızlığı
* Bakteriyel kursak hastalığı
* Kursak mantarı (Candida, Megabacteria veya Kuş mide mayası)
* Parazit istilası
* Beyin sarsıntısı veya merkezi sinir sistemi tümörleri
* İç organ tümörleri (karaciğer, böbrek)
Bunlar, muhabbet kuşlarında yiyeceğin atılmasına en sık yol açan nedenlerin bir kısmıdır. Diğer kuş türlerinde, hastalığın bahsedilen nedenlerinin bir kısmı çoğunlukla gözükmez.

Eşin ya da yavrunun beslenmesi

Bir çok papağan türünde tipik davranıştır: Erkek kuşlar, yedikleri besinleri eşlerine kusar. Bazı erkek kuşlar, erkek kuşları da beslerler. Genelde dişi kuşlar, eşlerini ya da yavrular hariç diğer sürü üyelerini beslemez. Bir kuş için eşini beslemek çok önemlidir. Bu davranış, bir aileyi ayakta tutma isteğini gösterir ve mükemmel bir sağlık için işarettir. Hem de çiftler, bu şekilde beslenme mevsimi boyunca önemli olan yiyeceği paylaşmakla birbirlerine yakınlaşırlar. Dişi, yumurtaları ve/veya yavruları kavrayıp ısıtmak için yuvada otururken, erkek tarafından beslenmeye , yavrularını da beslemeye ihtiyaç duyar. Bundan dolayı bir eş veya yavrunun beslenmesi için kusma , herhangi bir hastalık için belirti değildir.

Nesneye kusma

Ne yazık ki, birçok muhabbet kuşu, etrafında diğer muhabbet kuşlarına ihtiyaç duyan sosyal kuşlar olsa da tek başlarına yetiştirilmektedirler. Bu tek kuşların birçoğunun kafesinde oyuncak olarak plastik kuşlar veya küçücük aynalar bulunmaktadır. Almanya'da , veterinerler birliği, bu aksesurları tehlikeli olarak bildirmiş ve hayvan haklarına aykırı bulmuştur.
Özellikle tek tutulan erkek muhabbet kuşları , aynaları beslemeye yönelirler. Görüntülerini, potansiyel bir eş olarak görür ve iltifat olarak yiyeceğini ona teklif ettiğini düşünür. Ama aynadaki aksi, yiyeceği almayacaktır, bundan dolayı kuş kustuğunu yutar, "Eşine onu teklif eder, yeniden yutar, ve böyle sürüp gider.
Düşünebileceğiniz gibi, kursak mukozası, bir andan sonra ağrı vermeye başlar, veterinerler, bunun bir kursak tahrişine neden olduğunu söylerler. Kuşlar hastalanır ve acı çeker, bir kısım yiyeceği kusar. Normal olarak bize veya evcil hayvanlarımıza zarar vermeyecek olan bakteriler ve diğer mikroplar bulunmaktadır. Ama bir kuşun kursak mukozası, iltihaplandıktan sonra, bu mikroplar harekete geçerler. Sonuç, bakteriler veya mantarların neden olduğu kursak hastalığıdır.
Papağangiller, uzanabilecekleri herhangi bir şeyi kemirmeyi sever. Eğer bir kuş, örneğin bir parça plastik veya tahta yutarsa , o ,kursağa yapışıp mukozayı yaralayabilir. Dokunun bu etkilenmesi, ağır hastalıklar ve kusmaya yol açabilir.

Zehirlenme, gıda hassasiyeti

Muhabbet kuşları ve diğer kuşlar için oldukça ciddidir. Onlar, bizim evlerimizde dolaşırken, bazen egzotik bitkiler gibi zehirli olan şeyleri bulur. Bunları kemirdiğinden de, zehirlenme ile sonuçlanabilir. Bazı bitkiler veya yağlar, mukoza hassasiyetine sebep olur.Zehirlenen kuşlar çoğunlukla, yiyeceği kusar ama her olay da hastalık olarak algılanmamalıdır.
Yiyecek hassasiyeti de, kusturabilir. Bozuk yiyecekler veya insan abur cuburları, kuşlar için uygun değildir. Örneğin, bir muhabbet kuşu, patates kızartmaları veya diğer yağlı yiyeceği yedikten sonra aşırı kusabilir. Lütfen bu durumda olan kuşa asla taze meyve veya sebze, (tuzsuz) kaynatılmış pirinç veya patatesten başka insan yiyeceğini vermeye çalışmayın

Bakteriyel kursak iltihabı

Belli koşullar altında bakteriler, bizim doğal yaşantımızda olağan karşılansalar, zarar vermeyecek olsalar bile kuşlarımıza zarar verebilirler. Eğer bir kuşun bağışıklık sistemi zayıfsa veya kursağı hassas ise, bu hastalık meydana gelebilir. Bakteri bulaşan doku şişer ve sümüksü biçim içerir. Doku yaralanır , etkilenen kuş iştahını kaybeder. Birçok durumda, kuşlar, bu sıvıyı kursağından çıkararak kurtulmayı dener. Kustuktan sonra , başını sallar ve sıvı parçaları kafa ve yüz tüylerine yapışır . Aynı zamanda, kendisine yakın kuşta, tünekte, salıncakta , kafes tellerinde bu sıvılar görülebilir.

Kursak mantarı (Candida, Megabacteria veya Kuş mide mayası)


Bakterilerin dışında diğer mikroplar da kuşlarımıza zarar verebilir. Mantar hastalıkları meydana gelebilir ve çoğunlukla mukoza çevresi iltihaplanmasına neden olur. Birçok olayda maya, sağlık problemlerine neden olur, Mucor türünden mikropların sorumlu olduğu bir pamukçuk veya candidiasis den sözedilir. Kursak iltihapları, kusmaya ve genel hastalığa yol açabilir. Etkilenmiş kuşlar, acı çeker, iştahını kaybeder. Yiyeceklerini kustuktan sonra sonra tüylerine yapışmış sıvı bulabilirsiniz.
Kursak hastalıklarına sebep olabilen başka bir patojen daha vardır. Keşfedildiği zaman, Megabacteria olarak isimlendirildi, ama biz bugün, mantar-benzeri bir organizma olduğunu biliyoruz, bu ismi biraz kafa karıştırmaktadır. Birçok insan bu yüzden, ismi kuşların kursak mayası olarak kullanmaktadır. Problem şudur: Veterinerler her zaman,kursak incelemelerinde Megabacteria'yı bulamaz. Çoğunlukla, mikropların bulunması için iki veya daha çok tetkik gerekir. Aşırı zayıflama ve kilo kaybına varan hastalığa sebep olur.

Parazit istilası

Kusmanın başka bir nedeni, kursakta bir parazit istilası olmasıdır. Pamukçuk olarak da bilinir. Trichomonas, bir tekhücreli canlıdır ve kuşu öldürebilir. Kuşları, sıvıyı genelde kusar, balık gibi kokar. Bu hastalık, bir sürüde yüksek ölçüde bulaşıcıdır ve bütün kuşların tedavi görmesi gerekmektedir.Erişkin muhabbet kuşları eşlerini ve yavrularını beslediği zaman Trichomonas geçirilir. Aynı zamanda içme suyundan da bulaşır. Bulaşmış olan bir kuş sudan içtiği andan itibaren kümesdeki diğer kuşlar da etkilenebilir.

Beyin sarsıntısı veya merkezi sinir sisteminin hastalıkları

Bir kuşun beyni ve merkezi sinir sistemini (MSS), başının içindedir, MSS aynı zamanda omurilikte bulunur. İnsanlarda olduğu gibi, kuşlarda MSS, vücudun içinde birkaç sürecin düzenlenmesinden sorumludur. Kafadaki bir yaralanma, MSS’ne zarar vererek kusmaya neden olabilir. Bu durumu yaşayanlar, baş dönmesinin ve hastalığın ne kadar kötü hissettirdiğini bilirler.
Üstelik, bazı zehirli maddeler, MSS ni etkileyebilir ve kusmaya veya kuşun yön duygusunu kaybetmesıne neden olabilir. Böbrek hastalıkları da hem zehirlemelere hem de kusmaya neden olabilir.

İç organ tümörleri (Karaciğer, böbrek vs.)

Birçok muhabbet kuşu, tümörlere yakalanmaya meyillidir ve bilim adamları şimdiye kadar bunun nedenini çözememiştir. Bu acı da olsa gerçektir. Çoğunlukla, karaciğer, böbrek gibi iç organlar etkilenir. Her iki durumda organlar, bu hastalık belirtileri konusunda vücudun göstermesi beklenen tepkiyi göstermezler; çoğunlukla kusma gibi zehirleme işaretleri görülür. Tümör büyüdüğünde, kuşun sindirim sistemini sarar , sindirimle ilgili problemlere neden olur.

Kuşlarımıza yardım etmek için ne yapabiliriz ?

Muhabbet kuşunuzun veya diğer evcil kuşunuzun, sıvı ve besin çıkardığını fark ettiğinizde mümkün olduğunca kısa sürede onu kuşlar hakkında bilgili bir veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner, kusmasına neden olan mantarsı veya bakteriyel bir hastalık veya herhangi başka bir diğer neden olup olmadığını araştıracaktır. Çoğunlukla bir kursak parça örneği ve kültürü almayı önerebilir. Eğer veteriner, hastalık için herhangi bir ipucu bulamazsa röntgen çekebilir. Kan testi bazen ağır metal zehirlemesi, böbrek problemi veya karaciğer hastalığının belirlenmesi için yararlı olmaktadır.

Hasta kuşlar, özel bir diyete ihtiyaç duyar mı ?

Hasta kuşlar iştahını kaybeder. Bu yüzden, onlara sindirimi kolay olan yiyecekler verilmesi daha mantıklıdır. Tam olgunlaşmamış daldarı , ıslatılmış tohumlar ve kaynatılmış tuzsuz pirinç verilmelidir. Kuşun, mantarsı kursak hastalığı geçirmesi durumunda yiyecekleri şeker içermemelidir, mikroplar şekerde çoğalırlar. Tedavi sırasında, kuşlara taze meyve veya lezzetli krakerler gibi yiyecekler verilmez. Hasta kuşlarınızın özel beslenme ihtiyaçları, uygulanabilecek diyet hakkında veteriner hekimin görüşü alınmalıdır.

25-






*

Kuşlarda Tüy Yolma Sorunu ve Tedavisi
Tüy yolma sorunu, kuşlar gagalarıyla tüylerine zarar verdiğinde ortaya çıkar. Bu kendi başına bir hastalık değildir tam olarak ama temelde yatan bir sorunun belirtisidir. Kuşlarda tüy yolma, şiddetine bağlı olarak kelliğe neden olabilir ve ciddi durumlarda altta yatan dokulara zarar verebilir. Tutsak papağanlar arasında, özellikle gri papağanlar ve kakadular arasında yaygındır ancak herhangi bir evcil kuş etkilenebilir. Özellikle Sultan papağanları bu durumdan daha sık muzdarip olabilmektedir.

Tüy yolma sorunu kontrol edilmeden bırakıldığında, ciddi sonuçları olabilir. Tüy yolma, kelliğe veya güzel tüylerin yokluğuna neden olmasının yanı sıra, bir kuşun kendini sıcak tutma yeteneğini de etkiler, kanamaya, enfeksiyonlara ve tüy folikülünde kalıcı hasara neden olarak tüylerin normal büyüme seyrini engeller. Bu, obsesif kompulsif bir bozukluğa ilerleyerek tedaviyi çok daha zor hale gelebilmektedir.

Kuşlar Neden Tüy Yolarlar?


Tüy yolma, esaretin bir sonucudur. Bu davranış, yabani kuşlarda çok daha az yaygındır. Esaret koşulları (uzun süreler kafeste kalma ya da uygun olmayan şartlar), bir kuşun vahşi doğada sahip olduğundan daha az tetikte olmasına sebep olur; burada zamanlarını yırtıcılardan kaçarak, çevrelerini keşfederek, sosyalleşerek vb. harcarlar. Bir kuş, azalan zihinsel ve sosyal uyarılmaya yanıt olarak tüy koparabilir. Böyle bir durumda yapılması gerekeni anlatmamıza gerek yok sanırım


Kuşların tüy yolma nedenleri: tıbbi sebepler ve tıbbi olmayan olmak üzere ikiye ayrılır. Aşağıda listelenmemiş olsa da ağrıya, rahatsızlığa, tahrişe veya kaşıntıya neden olan herhangi bir hastalık tıbbi bir neden olabilir.









Tıbbi olmayan nedenler
Çevresel etmenler:
* Beslenme yetersizliği
* Havadaki ve / veya topikal toksinler
* Düşük nem
* Küçük kafes veya zayıf kafes tasarımı
* Aşırı kalabalık kafesler
* Sosyal izolasyon
* Doğal davranışları gerçekleştirememe
* Evcilleştirilme, elle beslemeyle yetiştirme ve uygunsuz sosyalleşme
* Öngörülemeyen ortam
*
* Davranışsal Bozukluklar ise;
* Bireysel kişilik
* Can sıkıntısı
* Stres
* Kaygı veya fobi (örneğin gece korkusu ya da evdeki diğer evcil hayvanlar (kedi gibi))
* Uyku eksikliği
* Dikkat çekme davranışı (gürültülü çığlıklar)
Tıbbi Nedenler
Birincil tüy ve deri hastalıkları
* Viral hastalıklar
* Bakteriyel veya fungal cilt enfeksiyonları
* Tüy displazisi (anormal tüy büyümesi
* Alerji - bu tam olarak anlaşılmamış olmasına rağmen sebeplerden olabilir.
Tüy Yolan Kuşa Nasıl Teşhis Koyarız?
Kuşunuzun ulaşabileceği her tüy adil bir oyundur, ancak en çok göğüs, kanadın alt yüzeyi ve uyluğun iç kısmı etkilenir. Baş ve boyundaki tüyler gagaları bu bölgelere ulaşamadığı için etkilenmez. Değişiklikleri mümkün olan en kısa sürede tespit etmek için, kuşunuzun tüylerinin ve genel görünümünün normalde nasıl göründüğüne ve nasıl görünmeleri gerektiğine aşina olmalısınız. Kuşunuzun tüyleri düzenli ve düzgün olmalıdır. Kırık tüyler veya kel noktalar fark ederseniz, veterinerinize danışın ya da müdahale edin. İnceleyiniz:
Kanlı Tüyler ve Tedavi Süreci
Kanlı Tüyler ve Tedavi Süreci Kanlanmış tüyler evcil kuşlarımızda sıklıkla rastlanan sorunlardan bir tanesidir. Özellikle tüy değişim sürecinde dikkatle incelendiğinde bu tüyleri görmemiz muhtemeldir. Bu nedenle ara ara kuşlarınızı incelemek için temas halinde olmalısınız. Bazen bir kan tüyü...
iyikus.com
Teşhis

Tüy yolmanın altında yatan nedenleri teşhis etmek uzun bir süreç alabilir ve veterinerinizle birlikte bir işbirliği gerektirir. Tıbbi olmayan nedenlerin çok yaygın olduğu durumlarda, veterinerinize kuşunuzun davranışları ve çevresi hakkında kapsamlı detay vermek gerekebilir. Bu, veterinerinizin olası nedenleri belirlemesine veya ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Ayrıca veteriner hekiminiz kuşunuzun fizik muayenesini ve değerlendirmesini yapacaktır.

Veteriner hekiminiz olası nedenlerin iyi bir listesine sahip olduğunda, daha fazla spesifik testin gerekli olup olmadığına karar verebilir. Bunlar kan tahlilleri, röntgen, cilt biyopsileri ve daha fazlasını içerebilir.

Tedavi

Gerçekleri söylemek gerekirse her kuşta tüy yolma sorununu ortadan kaldırmak mümkün değildir. Tüy yolma, farklı şekilde katkıda bulunan faktörlerle karmaşık bir sorundur. Tüy yolma miktarında bir azalma bir başarı olarak kabul edilebilir.

Birkaç tedavi stratejisinin temelinde, kuşunuza tüy yolma sorunuyla muzdaripken; sağlıklı, daha çok arzu edilen alternatif çalışmalar yapmak gerekir. Kuşların can sıkıntısı, stres, endişe ve diğer hoş olmayan duygularla baş etmesine yardımcı olabilirsiniz. Tedavi planları, kuşunuzun neden tüy yolmayı seçtiğinin altında yatan nedeni ele almak için tasarlanması gerekir. Bu planlar, kuşunuza ve yaşam tarzınıza göre uyarlanmalıdır. Doğada türlerinin davranışlarını araştırmak fikir verebilir. En etkileyici tedavi planları uygulanamazsa başarısız olacaktır.

Farklı Terapötik Stratejiler
Tıbbi tedavi nedene bağlıdır. Çevresel zenginleştirmeler gerekebilir. Örneğin:
* Yiyecek arama, böylece kuşun yiyecek almak için fiziksel ve zihinsel olarak çalışması gerekir.
* Oyuncaklar, salıncaklar, merdivenler gibi oyun için fiziksel nesneler
* Uçmaya, koşmaya, banyo yapmaya izin veren fiziksel alanlar
* Kuşun görme, duyma, koku alma ve dokunma hissini kullanmak için duyusal zenginleştirmeler, örneğin "Manzaralı bir oda", arka plan sesleri, videolar, insanlara kafes yakınlığı gibi...
* Diğer kuşlarla ve insanlarla, hatta dolaylı olarak başkalarını görerek ve duyarak veya bir kafes arkadaşıyla doğrudan sosyal etkileşim
* Kuşun çevresinde problem çözmeyi, öğrenmeyi ve bazı özellikleri kontrol etmeyi teşvik edin
* Evde düzenli uçuş ve gezme fırsatı tanıyın.
Bu süreç uzun sürebilir ama sabrederseniz ve gün gün uygularsanız sorunu aşacağınızdan eminim.

Geçici Tedavi Yöntemleri


Tüy yolmayı azaltan geçici önlemler arasında Elizabeth yakaları, boyunluklar, kumaş ceketler veya yelekler ve yolunan alanlara kötü tat veren maddeler uygulama yer almaktadır. Bu taktikler çözüm değildir. Kuşunuz hala üzgün, tedirgin ya da hasta olabilir ve şans verilirse tüylerini tekrardan koparacaktır.

26-🧿🧿🧿🧿🧿🧿

Dışkıda Yem Neden Olur?
Bir kuşun dışkısında bütün, sindirilmemiş tohumların varlığı endişe kaynağıdır. Genellikle gastrointestinal (sindirim) sistemin hiper hareketliliği ile ilişkilidir başka bir deyişle, sindirim tam anlamıyla gerçekleşmeden sistemden çok hızlı geçmektedir ve sindirim gerçekleşmemektedir. Sorun genellikle glandüler midede (proventrikül) veya taşlıkta (ventrikül) merkezlenir.

Enterobacter mega bakterileri veya çeşitli spiroketler gibi organizmaların neden olabileceği gram-negatif bir bakteriyel enfeksiyon sıklıkla söz konusudur. Mantar enfeksiyonları ve Giardia veya yuvarlak kurtlar gibi parazitler de dikkate alınması gereken olasılıklardır. Kuş mide mayası (agy) şüphelenilmesi gerekebilir çünkü özellikle muhabbet kuşlarında sık gözlemlenir. Bu hastalığın diğer adı Wasting disease, Kuruma Hastalığı olarak da bilinir. İlaç konusunda veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Daha seyrek olarak, gastrointestinal hipermetilite, kansere veya organ kusurları ve pankreasın işleyişindeki sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Dışkıda yem varsa beslenmeye dikkat etmek gerekiyor!

Dışkıda yeme rastladıysanız eğer ilk düşünmeniz gereken yeminizin temiz, olabildiğince taze olup olmadığı ve karışımın dengesini dikkate almalısınız. Eğer bayat bir yem kullanıyorsanız iyi bir sindirimden geçmeden dışkıda görünme durumu söz konusu olabiliyor. Yeni yemle değiştirmek gerekebilir.

Bir diğer durum ise kabuklu yemler yerine pelet yemleri bir süre kullanmak gerektiğidir. Darılar sert yapılığı olduğundan ve bu sorun gibi bir tahribat söz konusuysa yumuşak gıdalara germek gerekir.

Sindirimi rahatlatacak çaylar ve ya sebzeler sunulabilir. Örneğin siyah çay az oranda suyuna ilave edilebilir.

Dışkıda Yeme Rastlandığında nasıl tedavi edilir?
Sindirilmemiş tohumlar, herhangi bir papağan türünün dışkısında ortaya çıkarsa, veterinerinize başvurmalısınız. İlk adım genellikle bir dışkı örneği göndermektir. Bunu bir radyografi veya gerekirse söz konusu bölgenin biyopsisi izleyebilir.

Kuşlar için ciddi bir problem teşkil ettiğinden teşekküllü bir veteriner hekime danışmak gereklidir. Bunun haricinde bireysel yapabileceğiniz pek bir şey yoktur..

26-

Kuşlarda Beslenme Hastalıkları
Kuşlar için doğru beslenme, tarihsel süreç içerisinde kuş veterinerleri, kuş yetiştiricileri için bir endişe kaynağı olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Son yıllarda kuş beslenmesi büyük ölçüde iyileşmiş olsa da, beslenme hastalıkları evcil kuşlarda hala yaygındır. Formüle edilmiş diyetlerin ve elle besleme formüllerinin mevcudiyeti, kuşların beslenme sağlığını iyileştirmede çok önemli olmuştur, ancak birçok kuş hala yetersiz diyetlerle beslenmektedir.

Kuşlarda yetersiz beslenmenin en yaygın iki nedeni: kuşların ne yemek istediklerini seçmelerine (tohum / kabuklu yemiş ve pelet karışımları ya da sahibinin sağlıklı gördüğü sofralık yiyecekler) kendilerinden çok sahiplerinin karar vermesidir. Bu nedenle öncelikle kuşun hareketleri, en çok hangi tohumu tüketiyor ve sevmediklerini yemiyor bunlar not alınmalı ve karışımlar buna göre düzenlenmelidir. İkincisi ise sadece saf tohum ile beslenmeler bazı sorunlara neden olmaktadır. Pelet ve tohum karışımını beslemek de yaygındır, bu da seçici yemeye ve dolayısıyla yetersiz besin tüketimine neden olur.

Evcil kuşlarda görülen hastalıkların çoğu, yetersiz beslenmeye dayanmaktadır. Buna karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, solunum yetmezliği, kas-iskelet sistemi hastalığı ve üreme sorunları da dahildir.

Obezite
Kuşlarda obezite yaygındır. Yüksek yağlı diyetler (tohumlar, kuruyemişler ve birçok sofralık yiyecek), aşırı yiyecek bolluğu ve hareketsiz bir yaşam tarzı, obezleşmeye katkıda bulunan faktörlerdir. Obezite tipik olarak, vücut durumu veya omurga skoru 5 üzerinden 4 olan bir kuşun ideal ağırlığının % 20 üzerinde olması olarak tanımlanır. Galahlar, macaws, Amazon papağanları, muhabbet kuşları ve quaker papağanları obeziteye eğilimlidir. Klinik belirtiler belirgin olmayabilir ancak topallık (pododermatit ve / veya artrit) ve aşırı abdominal yağdan kaynaklanan solunum sorunları gözlemlenebilir.

Obez kuşlarda, porsiyon kontrolü yapılmalıdır. Örneğin muhabbet kuşlarının günlük maksimum tüketimi 2 çorba kaşığı yemdir. Bu oranlara dikkat edilmeli ve yağlı tohumlardan arındırılmalıdır. Ayrıca pelet yemlere geçilmesi de obez sorunları için etkili bir yoldur. Hareketi teşvik etmek için büyük kafesler ve ilgisini çekebilecek oyuncaklar sunulabilir. İp veya spiral halat tünelleri tırmanmayı ve dengeyi teşvik edecektir. Uçan kuşlar için bir salma ya da düzenli uçurulması gereklidir. Uçmayan kuşlar için merdiven çıkma veya yürüme teşvik edilmelidir. Obez kuşlar, artrit, yağlı karaciğer hastalığı (hepatik lipidoz), ateroskleroz ve kalp hastalığına daha yatkındır.


Bir sultan papağanında yağlı karaciğer hastalığı (hepatik lipidoz) ve görünen büyük lezyonlar. *Dr. Louise Bauck

A Vitamini Eksikliği

A vitamini, kuş sağlığında önemli bir rol oynar ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Hipovitaminoz A, ayaklarda hiperkeratozun yanı sıra orofarenks, koana, sinüsler, GI yolu, ürogenital dokunma, üreme sistemi ve üropigal bezde skuamöz epitel metaplazisine neden olur. Sadece tohumla beslenen ya da bir miktar tohum + pelet karışımıyla beslenen kuşlarda A vitamini eksikliği daha sık görülür. Bu ürünler ne yazık ki A vitamini açısından yetersizdir. Biliyorum yabancı terimler çok ama bir hastalık incelenme konusu olduğundan, farklı bir karşılığı yok ne yazık ki. Bu tip sorunların teşhisi için veterinere götürülmelidir.

Klinik belirtileri:
* Burun akıntısı,
* Hapşırma,
* Periorbital şişlik,
* Nefes darlığı,
* Poliüri, polidipsi,
* Düşük tüy kalitesi,
* Tüy yolma ve anoreksidir.
* Kuşlarda, ağız, göz ve sinüslerin içinde ve çevresinde beyaz plaklar (hiperkeratoz) gelişebilir. Refrakter veya tekrarlayan kronik epitel koşullarında (örn. Pododermatit, sinüzit ve konjunktivit), genellikle A vitamini eksikliği birincil nedendir. Kötü beslenme düzeninde üreme hastalığı olan kuşlarda A vitamini yetersiz kabul edilmektedir.
Tedavisi zor değildir ama beslenme düzenini geliştirmek gerekir. A vitamini takviyeleri önerilir, kaliteli pelet yemler önerilir, ayrıca düzenli olarak yiyeceklerin üzerine spirolina gibi A vitamini yönünden zengin bu ürün eklenebilir. Tüm evcil kuşların diyetleri, A vitamini içeriği açısından değerlendirilmelidir.

İyot eksikliği:
Çok sık gözlemlenmiyor fakat iyot önemli bir etken kuşların beslenmesinde. Kafes içerisine tuz kayaları eklenebilir ya da Lugol iyotu (1 damla / 250 mL içme suyuna) kullanılabilir.

Kalsiyum, Fosfor ve D Vitamini Dengesizlikleri:
Tohum bazlı beslenmelerde kalsiyum, fosfor dengesizliği ve amino asit eksiklikleri gözlemlenir. Yine bu durum içinde ek önlemler almak gerekir.
Tercihen birçok büyük papağanlar tarafından seçilme eğiliminde olan ayçiçeği tohumları, kalsiyum bakımından düşük, esansiyel amino asitlerden yoksundur ve yağ oranı yüksektir. Aspir tohumu, sanılanın aksine aslında ayçiçeği tohumlarına göre yağ içeriği bakımından daha yüksektir ve ayrıca yetersiz amino asitler ve kalsiyum içerir.
Bu ürünlerin dengesi için takviyeler gereklidir.

Metabolik Kemik Hastalığı (Beslenme İkincil Hiperparatiroidizm):
Çoğu tohumdaki kalsiyum / fosfor oranı zayıf olduğundan, tohum diyeti uygulayan kuşlar ciddi şekilde tükenir. Kalsiyum eksikliğinin yanı sıra evlerde beslenen kuşların D3 vitamini eksikliğide girince (gün ışığı yetersizliği) çıkılmaz bir hal alabiliyor. Genç kuşlarda, özellikle Afrika gri papağanlarında hipokalsemi, uzun kemiklerin ve omurların eğriliği ve deformasyonu ile birlikte osteodistrofi olarak ortaya çıkabilir. Afrika gri papağanları ayrıca hem hipokalsemi hem de hipovitaminoz D3 ile ilişkili bir akut hipokalsemi sendromuna eğilimlidir.

Klinik belirtiler arasında:
* Zayıflık,
* Ataksi,
* Titreme,
* Depresyon,
* Nöbetler ve patolojik kırıklar bulunur.
*
* Bu sorunu yaşan kuşlar ürediğinde, yumurtalar genellikle ince kabukludur, yumurta üretimi ve kuluçka kabiliyeti azalır ve embriyonik ölüm meydana gelir. Kalsiyum eksikliği, yumurtlama, yumurta bağlama veya kloakal sarkmanın durmasına neden olabilir.
Tedavisi mümkündür. Destekleyici bakım, Kalsiyum + D vitamini takviyesi, ultraviyole ışık kullanımı ya da ara ara doğal güneş ışığına maruz kalma ya da kafes konumunu dengeli bir şekilde bu yöne ayarlamak gereklidir. İlk tedavi kalsiyum glukonattan (100 mg / kg, IM) ile başlanmalıdır.

D Vitamini Toksikozu:
Aşırı oral kalsiyum alımı çoğu durumda klinik sorunlara neden olduğu düşünülmemektedir ama aşırı D vitamini alımı, böbrekler gibi dokularda zararlı kalsiyum birikimine neden olabilir. Takviyeler, özellikle hassas türlerde (örn. Macaws, muhabbet kuşları, kanaryalar) dikkatli kullanılmalıdır.

D vitamini eksikliğinde oluşabilecek gaga modeli.

Demir Depolama Hastalığı:
Demir depolama hastalığı, karaciğerde aşırı demir birikimi ile ortaya çıkan hastalığı ifade eder. Karaciğerdeki demir seviyeleri arttıkça, hepatik lizozomlar hasar görür ve iyonik demir açığa çıkararak zarlara ve proteinlere oksidatif hasar verir. Demir depolama hastalığı mynahs ve tukanlarda ve cennet papağanları gibi kuşlarda yaygındır; ara sıra psittacine türlerinde, özellikle lorilerde gözlemlendiği rapor edilmiştir. Demir depolama hastalığı, aşırı demir alımı ile ilişkilidir. Bununla birlikte, benzer diyetlerle beslendiğinde tüm kuşlar bundan etkilenmez, stres veya bununla birlikte genetik faktörler de rol oynayabilir. Turunçgiller gibi C vitamini yönünden zengin bazı besinler diyetle alınan demir alımını artırır.

Klinik belirtileri:
* İştahsızlık,
* Kilo kaybı,
* Depresyon,
* Şişkin karın,
* Nefes darlığı ve biliverdinüridir.
*
* Karaciğer, dalak ve kalp en sık etkilenen organlardır. Dolaşım yetmezliği, asit ve hipoalbüminemi sıklıkla klinik olarak görülür. Teşhis karaciğer biyopsisi ile konur.

27-🧿🧿🧿🧿🧿


Hasta Kuşları Anlamak
Eğer iyi bir gözlemci ve kuşlarla zaman geçiriyorsanız, davranışları değişen kuşları ya da bizlerde hastalık hissini uyandıran durumları hepimiz az çok biliyoruz. Hoş bir duygu değil maalesef ancak henüz kendimizi kontrol edemiyoruz böyle bir durumla karşılaşınca. Hızlı kararlar alma ve iyi bir gözlemle hasta veya hasta olma yolunda bir kuşa önlem niteliğinde bir yardımınız dokunabilir ve hatta bir Can'ı kurtarabilirsiniz.

Lütfen bu prosedürlerin kuşunuzu SADECE Veterinere götürene kadar stabil durumunu koruması için olduğunu unutmayın. Kuşun ısıtılmış bir kafese ya da ısı kaynağına yaklaştırılması, sorun teşhis edilinceye kadar kuşun ömrünü uzatmaktan başka bir şey yapmaz. Bu nedenle ısı arttırmak ilk önlemdir serin havalarda (2-5 derece arası max.).

Hemen Ne Yapacağız?
* Kuşu KÜÇÜK bir hasta kafesine alın . KÜÇÜK bir kafesin amacı, gerektiğinden daha fazla enerji harcamasını önlemektir. Kafes ne kadar küçük olursa, o kadar az hareket edebilirler. Uçmak ve tünemek hayal edebileceğinizden çok daha fazla enerji harcar! Her zaman kuş alırken küçük bir kafes edinin (taşıma kafesleri uygun olur).
* Kafes tabanına kağıt havlu kullanın. Kağıt havlu kullanımının iki nedeni var. Birincisi, kağıt havlu, kuşun bozuk dışkıların çoğunu emer ve yapışmaları önler. Dışkıların emilmeden önce nasıl görüneceğini görmeniz gerekir.
* İkincisi, kağıt havlular genellikle "dışkıyı ayrıştırır". Bakteriyel bir durum söz konusuysa çok iyi yansıtır. Neyin yanlış olabileceğini bilmek için bir kuşun dışkılarının ve idrar kısımlarını ayrıştırmak gerekir. Hastalık sonucu renkler tonal ve form olarak değişken olabilir.
* Kuş hasta olduğunda ek Isıya ihtiyaç duyar. Küçük bir tel kafes kullanıyorsanız, kafenin yarısını bir havlu veya battaniye ile örtün, diğer yarısını açık bırakın ve kafesin kapalı kısmının üzerine bir ısı lambası veya ampul yerleştirin. Isı 25-26 dereceye sabitlenmelidir. Eğer fazla sıcak olursa kanatlarını açacaktır. Bu durumda bir miktar ısıyı düşürmeniz gerekir. Kabarık ya da dağınık bir duruş sergiliyorsa ortam ısısının arttırılması gerekir. Bununla birlikte, açık alan bırakmanız gerekir, böylece kuş gerekirse ısıdan kaçabilir. Bu çok önemlidir. Kuşlar ısıyı korumak için tüylenir ve geçişlerde tüylerini buna göre düzerler. Kabarma durumu vücut ısısını düzeltme ve sabitleme çabasıdır ama kuşları çok yorar. Bu yüzden önlem alınmalıdır.
* Kuş başını zar zor kaldırıyorsa, elektrolit çözeltisi ile doldurulmuş kafesin altına çok sığ bir tabak (kavanoz kapağı veya saklama kabı kapağı gibi) yerleştirin. Eğer kuş çok hareket etmiyorsa yüzüne en yakın bölgeye suluk yardımıyla takın ya da tabağı oraya koyun.
* Başını kaldıramayan bir kuş için acil durumlar için elle besleme şırıngası ve maması bulundurun. Gerekirse elle besleme yapmalısınız.
* Kafese bir çeşit yumuşak, kolayca yenen ve kolayca sindirilebilen yiyecekler ekleyin. Az oranda sütle karıştırılmış bir suya tam buğday ekmeği batırılıp verilebilir, yumurta iyi haşlanıp verilebilir, kesilmiş veya filizlenmiş tohum vb. ürünler sunabilirsiniz. Yumuşak yiyecekler sunmak, kuşların tohum kabuklarını kırmakla çok uğraşmadan kolayca tüketmelerini sağlar. Dal darı, aspur ve yulaf kolay kırılan tohumlardandır.
* Bu aşamalardan sonra mutlaka iyikus.com'a yeni konu açarak durumun değerlendirilmesini isteyin. En kısa sürede yanıt alabileceğinizden emin olabilirsiniz.
* Son olarak (bu süreçler aynı gün içerisinde gerçekleşiyor. Günlerce değil!) veteriner hekime danışılır ve nihai çözüme ulaşılır.
Önemli: Burada yer alan bilgiler sadece yol gösterme amaçlıdır. Her zaman olduğu gibi kuşunuzun hasta olduğundan şüpheleniyorsanız VETERİNERE götürünüz.


28-


Kuşlarda Ayak kanat tutulması (salmonella)PARATİFOZ (PARATYPHOSE SALMONELLOSE)
Üreticiler için en korkunç hastalık paratifosdur. Hastalık etkeni, kuşlarda varsayılandan daha yaygın olarak kol gezen Salmonella typhimurium Kopenhag türü olarak adlandırılan bir bakteridir.

Hastalık esas olarak bir bağırsak enfeksiyonu (isal) şeklinde kendini gösterir ama bağırsaktan kana sirayet ettikten sonra eklemleri,iç organları ve sinir sistemini etkileyebilir.Bakteri birçok kümeste belirtilerini net şekilde göstermeden varlığını sürdürmekte ve nedensiz yavru kayıplarına ve uçuş bozukluklarına neden olmaktadır.Bu yüzden çok dikkatli olunmalı, gerekirse belirli aralıklarla koruyucu tedavi uygulanmalıdır.

BELİRTİLER

Bağırsaklarda: Yeşilimsi akışkan bir dışkıyla kendini gösteren iltihaplanma.
Eklemlerde: Dirsek şişmesi ya da ayak bilek eklemlerinde topallama, şişme ve kanatlarda düşüklük.
Organlarda: Karaciğer,dalak,kalp ve yumurtalıklarda urlanma ve abse. Buna bağlı olarak azalan bir performans ve de verimlilik ve son olarak da ölüm
Sinirlerde: Denge bozuklukları ve sallabaşlık
Ağır vakalarda: Kümeste, yerlerde, yuvalıklarda ölümler


ETKENLER

Başka bir hasta kuş ile direk temas (mesela pazar, kafeslerde ya da taşıma kaplarında)
Direkt hastalıklı doğma (ana baba hastalığı yumurta yoluyla yavruya geçirebilirler).


29-🧿🧿🧿🧿🧿

Kuşlarda Bayılma ve Nöbetler
Zaman zaman anlam veremediğimiz sebeplerden dolayı kuşlarda bölgesel ya da tüm vücut kitlenip, sanki ölmüş gibi kaskatı kesilebiliyorlar. Bunun birden çok sebebi olduğundan yoğun bir gözlem yapmak gerekir. Kuşların geçirdiği nöbetler hafif ya da şiddetli, kısmi veya genelleşmiş, sık veya seyrek olabilir.
* Bir kuş ani, geçici bir bilinç kaybı veya motor fonksiyon kontrolünü kaybedebilir.
* Yön duygusunu kaybedebilir böyle durumlarda tüneklerden düşmeler ya da tüneği bulamama durumları gözlemlenebilir.
* Bir nöbet sırasında kuş bilinç kaybı, düşme, ani yoğun titremeler, kanatları kontrolsüz çırpmalar, yüksek tonda bağırarak debelenmeler görülebilir. Vücudu kaskatı kesilebilir.
* Kısmi bir nöbet, bir kanat veya bacağın sürekli seğirmesi ile karakterizedir.
Neyse ki birçok kuş, geçirilen nöbetlerden kurtulabilir ve gündelik hayatına devam edebilir fakat bazı durumlarda tekrarlamalar görülebilir ve acilen veterinere danışmak gerekir.

Kuşlarda Neden Bayılma / Nöbetler Gözlemlenir?

Genellikle bir nöbeti neyin tetiklediğini tam olarak bilemeyebiliriz. Nöbetlere yol açan bazı bozukluklar, tümörler, enfeksiyonlar (bakteriyel, Chlamydophila, viral veya mantar), ısı inmesi veya travma (uçarken meydana gelen kazalar) gibi birincil olabilir. İkincil bozukluklar arasında üreme sorunları, metabolik bozukluklar, beslenme yetersizlikleri veya dengesizlikler ve toksik olaylar bulunur.
"Sebep belirlenemediğinde, duruma idiyopatik epilepsi veya nöbetler denir."

Bayılmaların Aşamaları:
Nöbetleri üç aşamada sınıflandırabiliriz:
Başlangıç aşamasına aura aşaması denir ve kuş, değişen davranışlar sergileyebilir. Örneğin birden bire görememe, kanat tutulmaları gibi. Daha çok geçici olan durumlar.
İkinci aşamaya ictus denir ve kasların hareketlerini koordine edemeyen bir yönelim bozukluğu dönemidir. Kuş kavramasını kaybedecek ve kafesin altına düşecektir. Genellikle vücut sertleşir ve kuş büyük ölçüde sarsılır; kuş dışkılama yaparken sesli şekilde yapabilir. Bu aşama genellikle 5 - 20 saniye sürer, ancak buna daha önce hiç tanık olmamışsanız, korkutucu ve "uzun" birkaç saniye olabilir.
Üçüncü aşama post-ictal aşama olarak adlandırılır ve birkaç dakika ila saat sürer. Kuş, değişken bir tükenme, uyuşukluk, karışıklık, yönelim bozukluğu, ajitasyon veya huzursuzluk gösterecektir.

Bizlerin Yapabileceği İlk Şey nedir?
Bir kuşun nöbet geçirmesi durumunda, neler olduğunu anlamaya çalışmak ve altta yatan nedeni belirleyebilmek için derhal veteriner hekime danışmak gerekir. Bu arada kuşların düşmelerden zarar görmemesi için bakım kafeslerine taşınmalılar ya da kafes tabanına takılmayacağı yumuşak bir taban oluşturarak düşmelere karşı önlem alınız. Yaralanmaları en aza indirmemiz gerektiğinden oyuncakların tamamı kaldırılır, tünekler biraz daha alta indirilerek önlem alınmalıdır. Aynı şekilde yem ve su ihtiyacını da tabana yakın bir mesafeden sağlamakta yarar var.

Veteriner hekim nasıl bir tedavi izler?
Kuşlara aşina olan bir veteriner hekim kapsamlı, fiziksel muayene edecektir kuşunuzu. Yediği tohumdan, kullanılan katkı ve ilaçlara, kalsiyum gibi olası eksiklikler olup olmadığına ve kontaminasyon olasılığı açısından değerlendirilecektir.

Veterinerinizin kuşunuzun problemini çözmek için bir takım testler yapacaktır. Her test bulmacanın başka bir parçasını sunar ve daha fazla netlik sağlamak için çoğu zaman birçok test gerekebilir.

Bayılma / Nöbet tedavileri var mı?
Başlangıçta, nöbet aktivitesini durdurmak için bazı ilaçlar verilebilir. Daha sonra, yapılan testlerin bulgularına ve yapılan tanıya dayanarak spesifik tedaviler uygulanabilir. Tedavi aralığı, spesifik probleme bağlı olarak değişir ve altta yatan hastalığın tedavisini, diyetin değiştirilmesini, besin takviyesinin verilmesini ve kuşun belirtildiği gibi destekleyici terapi (sıvılar ve vitaminler) artı antibiyotik, antiviral veya antiparaziter ilaçlar için hastaneye yatırılmasını içerebilir. Bazen durum "iyileştirilemez", sadece yaşam kalitesini iyileştirmek için yönetilir ve desteklenir.

Veteriner hekiminiz, kuşunuz için en iyi eylem yolunu size bildirecektir.

Olası Sebepler:
Zehirlenme Durumları:
Ağır Metal Zehirlenmesi (genellikle kurşun veya çinko zehirlenmesi) - uygunsuz ürünleri çiğnendiğinde olabilmektedir. Olası semptomları şöyledir: yeşil veya kanlı ishal, kusma, depresyon, aralıklı uyuşukluk, nöbetler, disfaji, ataksi, artan susuzluk ve idrara çıkma durumu, denge kaybı, dehidrasyon, kilo kaybı, tüy toplama ve - tedavi edilmezse - ölüm.
Zehirli Gıdalar / Bitkiler
Tütün gibi kuşlara zararı olan ürünlere maruz kalmak , gastrointestinal problemler, titreme, halsizlik, nefes darlığı, nöbetler veya ani ölüm gibi spesifik olmayan zehirlenme belirtilerine yol açabilir. Kuşlar özellikle çevresel toksinlere karşı hassastır. Böcek ilaçları vb. ürünlerde bu durumu tetikleyebilir.

Beslenme / Yetersiz Beslenme:
* Dehidrasyon - su ve mineral eksiklikleri,
* Düşük kan şekeri,
* A Vitamini Eksikliği
* Kalsiyum / D Vitamini Eksikliği: Afrika Grilerinin , nöbet ve / veya bacak felci, ani çökme veya bayılmalara neden olan Kalsiyum eksikliğine duyarlı olduğu bilinmektedir.
* D vitamini eksikliği ile ilişkili en yaygın sağlık sorunları şunlardır: zayıf bağışıklık sistemleri / hastalıklara yatkınlık, yumuşak kemikler, yayvan duruşlar, anormal gaga gelişimi, üreme sorunları (yumurta bağlama, yumuşak kabuklu yumurtalar oluşturma, ölen yavrular) ve nöbetler
* Doğal güneş ışığına erişimin sınırlı olduğu bölgelerde (kış aylarında kuzey yarımkürede olduğu gibi), UVA ve UVB ışınları sağlamak için tam spektrumlu lambalar kullanılabilir.
* D vitamini açısından zengin doğal gıda kaynakları sağlanmalıdır ve aynı zamanda denetlenmelidir. Fazla D vitamini böbrek hasarına neden olur ve büyümeyi geciktirir.
Travma / Kaza / Beyin Hasarı
Stres: Bazı kuşlar (özellikle muhabbet kuşları ), "kardiyak yarış sendromu" olarak da adlandırılan "stres nöbetlerine" karşı hassastır ve çoğu zaman sakinleştikten sonra hiçbir şey yokmuş gibi yollarına devam ederler. Kolayca stres yaşayan kuşlar için herhangi bir büyük değişiklikten önce, kuşlarınızın streslerle başa çıkmasına yardımcı olmak gerekir. Mümkün olduğu kadar stressiz bir ortam yaratılmalıdır.

Nörolojik semptomları olabilen bulaşıcı hastalıklar:
Kuşlar nörolojik belirtiler gösterebilir (nöbetler, tünerken düşmeler vb. gibi).
Aspergilloz / Aflatoksinler: Burun akıntısı, kilo kaybı, ishal, pul pul deri, yıpranmış tüyler, aşırı kaşıntı gibi...
Batı Nil Virüsü (WNV): Sadece bölgenizde bu hastalık tespit edildiğinde şüphelenir. Bu virüs sivrisinekler tarafından bulaşır.

Yaygın semptomlar: ani ölümler, sinir sisteminini etkileyen klinik bulgular (nöbetler, koordinasyon bozukluğu, kilo kaybı, ishal, yürüme zorluğu veya enterit) veya enfeksiyon belirsiz olabilir. Enfekte kuşlar kendiliğinden ölebilir veya iyileşebilir (destekleyici bakımla veya desteksiz).

Beyin tümörü

Son evrelerde karaciğer hastalığı: Kan dolaşımına toksinler birikerek yönelim bozukluğu veya nöbetler geçirmesine sebep olabilir.
Hipertermi / Isıya maruz kalma: Kuşun vücut ısısı aşırı yükselirse, nöbet geçirebilir ve ölür.

Metabolik hastalıklar ( hipokalsemi, hiperglisemi )

Üropigal veya yağ bezi, kuşlar kendiliğinden bu durumdan kurtulurken tüylere yayılan D3 vitamini, hatalı çalışan bir üropigal bezin neden olduğu D Vitamini / Kalsiyum Eksikliği nöbetlere neden olabilir. Ultraviyole ışığa maruz kaldığında, aktif D3'ün dönüşmesi gerekir. Bunu da düzenli gün ışığına maruz kalmasıyla sağlayabilirsiniz.


30-

Muhabbet Kuşlarında İyot'un Önemi
İyot, herhangi bir kuşun beslenmesinin önemli bir parçasıdır ve bu hayati maddenin eksikliği ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır.

Maalesef muhabbet kuşları, diğer kafes kuşlarına göre iyot eksikliği yönünden çok daha fazla hassastır ve sağlıklarını üst düzeyde tutmak için daha yüksek oranda iyota gereksinim duymaktadırlar.

İyot, tiroid bezinin normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde gereklidir. Tiroid tarafından üretilen hormonlar, vücut metabolizmasının kontrolünde hayati önem taşırlar ve gelişme, büyüme, sindirim, kalp sağlığı, vücut ısısı, sinir sistemi ve üreme sistemi dahil pek çok fonksiyonun düzenlenmesine yardımcı olurlar.


İyot Eksikliği Belirtileri

İyot eksikliği, tiroit hormonu üretiminde azalmaya yol açar ve vücut, tiroit uyarma hormonunun (TSH) salınmasını artırarak yanıt verir. Bu kısır döngü de tiroit bezinin büyümesine sebep olur.

Muhabbet kuşlarında iyot eksikliğinin ana işareti nefes almakta zorluktur, trakede (soluk borusu) fazla büyüyen tiroitin basıncı ile ortaya çıkar. Etkilenmiş kuş tipik olarak bir "Tıkırtı" sesi, duyulabilir ıslık sesi veya nefes alırken gıcırdama çıkarır. Eğer tedavi edilmezse boğulma ile ölüme götürebilir.

Üretimdeki kümes hayvanlarında iyot eksikliği, yumurtalardaki iyot seviyesinin düşmesine, yumurta üretiminin azalmasına,
kırılganlığın artmasına, kuluçka süresinin uzamasına ve embriyolarda tiroit büyütmesine neden olmaktadır.

İyot eksikliğinin, üreme performansını azalttığının öğrenilmesinden bu yana, bazı muhabbet kuşu üreticileri, muhabbet kuşlarının metabolizması arttırmak, üretimdeki kuşları uyarmak, yavru kuşlarda tüy dökümünü hızlandırmak , gösteri kuşlarını en üst düzeyde sergilemek için iyot ilavesi kullanırlar.


İyot Eksikliğinin Yaygınlığı

Evcil muhabbet kuşlarının; ek gıda maddeleriyle ve genellikle tohum tabanlı beslendiklerinden gösterdikleri doğal dirence, isteksizliğe bağlı olarak iyot eksikliği yönünden daha fazla risk altında oldukları düşünülmektedir. Muhabbet kuşlarının beslenmesinde yer alan çeşitli tohumların iyot içeriği, onların yetiştikleri iklim ve yerlere göre değişir. Toprak tiplerine ve tuz birikimlerine bağlı olarak belirli bölgesel değişimlerde farklılık göstermelerine rağmen Avustralya’da yetişen kuş yemleri doğal karakteristik olarak iyot açısından düşük düzeydedirler.

1960’lara kadar, iyot eksikliği belirtileri çoğunlukla yalnızca tohum diyetleri ile beslenen evcil muhabbet kuşlarında görülmekteydi. WCPN araştırmacıları tarafından, muhabbetlerdeki bu eksikliğin sıklığının araştırılması sonucu, muhabbet kuşlarının %85 inin tiroid hastalığından etkilendiğini ve %24 ünün de ölümle sonuçlandığını belirlenmiştir.

Gerçekte, tohum temelli diyetler sadece iyot bakımında eksik olmayabilir, içinde birkaç diğer hayati besin de yeterli düzeyde bulunmayabilir. Sorumlu kuş yemi şirketleri, hazırladıkları tohum karışımlarına, belirli mineraller ve vitaminlerin düzeylerini artırmak için ekleme yaparlar. Örneğin bazı marka muhabbet kuşu yemleri, iyot dahil birkaç gerekli vitamin ve mineral ilave ile yapılmaktadır.


İyot Eksikliği Tedavisi

Veteriner hekim gözetiminde yürütülmelidir. Etkili yöntem, içme sularına iki hafta süre ile günlük 1 damla iyot damlatılması ve bir hafta aradan sonra tekrarlanmasıdır. 8 hafta bu şekilde sürdürülmelidir.

İyot Zehirlenmesi

Aşırı iyot, eksikliği kadar zararlıdır ve özellikle genç kuşlarda normal tiroid bezi fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

İyot zehirlenmesi; iyotun, düzenli yükselen bir seviyede alınmasını gerektirdiğinden kuşlar ve hayvanlarda nadirdir ve genellikle iyot içeren dezenfektanların salmalarda yanlış kullanımı ve iyotlu katkıların bilerek fazla verilmesinden kaynaklanmaktadır.

Kümes hayvanlarının beslenmesinde iyot için güvenli üst sınır, EU kuralları ile 10 mg/kg olarak belirlenmiştir.

İyot zehirlenmesi, kafes kuşlarında kolaylıkla belirlenemeyebilir ancak kümes hayvanı besiciliğinde 625 mg/kg. oranında iyot miktarı gözlemlenmiştir. Etlik piliçler, 9 ila 13 gün arasında 900 veya 1200 mg/kg iyot içeren gıdalarla beslendiklerinde yetersiz besin alımı ve yavaş büyüme gibi iyot zehirlenmesi belirtileri göstermişlerdir. Büyüme diyetlerindeki fazla iyot, erkek ve dişi kümes hayvanlarında cinsel olgunlaşmayı engelleyebilmektedir.

Kümes hayvanı üretiminde, dişilerin verimliliği, yüksek iyot girişi ile etkilenmemiştir ama döllenmiş/verim alınan yumurtalar azalmış, kuluçka/kuluçkadan çıkma süresi uzamış ve gelişme/embriyo aşaması ile kabuk içi ölümlülüğü oranları artmıştır.

Diğer yandan, erkek verimliliği de ölü sperm hücrelerinin artan oranından dolayı azalır. Bütünüyle üremeyle ilgili değişkenlerin, besin girişi ve vücut ağırlığıyla beraber, normal iyot düzeylerindeki bir diyetle besleme durumunda yedi gün içinde normale döndüğü görülmüştür.


31-🧿🧿🧿🧿🧿🧿

AŞIRI YAĞLANMA NEDEN OLUR?
Eğer kuşlarınızda yağlanma gözlemleniyorsa bir çok açıdan yanlış bakım uyguladığınızı gösterir. Tehlikeli değildir genelde yağlanmalar fakat özellikle üretimdeki kuşlarda sıkıntılıdır. Yağ bezesinden kurtulmanın yöntemleri olduğu gibi, bazı özel durumlarda veterinere danışılması gerekmektedir.

Yağlanmış kuş belirtileri: Kuşların gözle görülür biçimde toplandığı hareketlerinin hantallaştığı ötme istek ve gücünün azaldığı, solunum güçlüğü çektiği görülür. Avuca alınıp karın tüyleri üflendiğinde derinin yağlı buruşuk bir görünüm taşıdığı görülür. Aşırı şişmanlığın üremede de bazı eksikliklere ve döllenme güçlüklerine, iktidarsızlıklara neden olduğu unutulmamalıdır.


Kuşlar neden Yağlanır?
Kuşkusuz başlıca nedeni dengesiz ve aşırı besleme, proteince zengin ve unlu besinlerin gereğinden fazla verilmesidir. Bunun yanı sıra kuşlara hareket etme olanağı tanımayan küçük kafesler de aşırı yağlanma yapabilir. Düzenli uçuş talimleri yapılması gereklidir ve yem oranları profesyonel olarak kuş yetiştiren kişilere danışılmalıdır.

Kuşlarda Yağlanma Tedavisi
İlk önlem olarak, kuşlarınızı daha geniş ve hareket etme olanağı bulabileceği büyük bir kafese alınır (salma kafesler gibi). Besin değeri yüksek ve yağlandırıcı , şişmanlatıcı besinler kesilerek bol oranda meyve ve yeşillik verilir ve suluğuna ara ara 3-5 Damla Limon, ev sirkesi damlatılabilir (çokta gerekli değil ama ufak bir yardımı olur). Bundan sonraki devrelerde yem konusunda son derece dikkatli davranmak, kuşun yakabileceği oranda ve dengeli bir beslenme sağlamak gerekecektir.


32-🧿🧿🧿🧿🧿🧿

Kuşlarda Antibiyotik Kullanımı Hakkında
Konuya başlamadan önce hatırlamamız gereken birkaç şey var. Antibiyotikler kuşlarda koruma amaçlı ve periyodik olarak asla kullanılmaması gereken bir ilaçlardır. Vitamin ve gıda takviyeleri düzenli aralıklarla verilebilir,ancak antibiyotiğin kuşa sık sık verilmesi kuştaki bakterilerin güçlenip ilaca direnç kazanmasına ve hesapta olmayan rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Yine aynı şekilde bu tip ilaçların yan etkileri karaciğer ve böbreklerin tahribatına neden olmaktadır.
Kuşların metabolizması memelilerden çok daha fazla hızlıdır. Bu da demektir ki ilaç vücuttan hızlı şeklide atılır. Bu yüzden sık sık verilen dozajlar tedaviden maksimum şekilde faydalanılmayı sağlar. Tedavi en fazla 7 gün sürmelidir. İkişer üçer gün verip ilacı kesmek bir fayda sağlayamayacaktır. Acil durumlarda antibiyotikler ve diğer ilaçlar hayat kurtarıcı bir role sahiptir fakat çözümün sadece bir bölümüdür. Problemi komple ortadan kaldırmak çok daha önemli bir konudur. Kuşlarda ortaya çıkan hastalıkların nedeninin % 90'ı mikrop bulaşan içme suyu, kirli kafesler ve yiyecekler sonucu oluşmaktadır.

UYARI
KUŞUNUZUN HASTA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ BİLİP BİLMEDEN ANTİBİYOTİK KULLANIMI İLERDE ÇOK DAHA CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLMEKTEDİR. HER HASTALIĞIN İLACI FARKLIDIR VE TAM OLARAK NEDENİNİ BİLMEDİĞİNİZ BİR HASTALIK İÇİN İLAÇ KULLANDIĞINIZDA ÇOK KISA SÜREDE KUŞUNUZU KAYBEDEBİLİRSİNİZ. BU YÜZDEN MUTLAKA BİR VETERİNERE DANIŞMALISINIZ.


33-🧿🧿🧿🧿🧿🧿

Kuşları Gün ışığına çıkartma ve Yüksek Sıcaklıklar
Kuş dostlarımız, havalandırmalar nedeniyle iç ortamlardaki sıcaklıklara alışmışlardır. Yüksek sıcaklıklar bu yüzden ölümcül olabilir. Kuşu dışarı çıkardığınızda, direkt güneş ışığından kesinlikle korumalısınız. Kuşunuzla, aracınızla yolculuk ediyorsanız, asla yalnız bırakmayın. Aşırı sıcaklıklar aynı zamanda diğer tamamlayıcı kaynaklardan da oluşabilir (aşırı konuma getirilmiş bir ısı kaynağı, ısıtma yastığı veya bir lamba gibi). Bazı koşullar, aşırı şişmanlık gibi, kuşların aşırı nefes almasına neden olur ve kendilerini serinletmesini önleyebilir. Veteriner hekim, kuşu değerlendirerek, yaşı, boyutu ve türü için uygun ağırlığı belirleyerek ağırlığını koruması için gerekenleri önerecektir.

Bulgular: Bu belirtilerde ve diğer sıcak hava koşullarında, kuşunuzun aşırı ısınma durumunu gözlemlemelisiniz.

Bu işaretler:
* Açık ağızla aşırı soluma,
* Kanatlarını vücudundan uzak tutma (kendini serinletmek için),
* Stres altındaymış gibi davranışlar.
Tedavi / önleme:
* Derisine kadar ıslanıncaya kadar su püskürtmek,
* Ayak ve bacaklarını serin suya sokmak,
* Esmeyen daha serin ortama koymak,
* Soğuk almasını önlemek için gevşekçe beze sarmak,
* Şok durumu için kuşu izlemek,
* Daha fazla tedavi önerisi alabilmek için veteriner hekimi aramak.


34-

Kuşlarımızın belirli dönemleri sancısız geçirmeleri, daha parlak ve güçlü tüy yapısına sahip olabilmeleri için biotin maddesi çok önemlidir.

Kuşlarda uygun dozda B7 vitamini (biotin) verilmesi tüy dökülmesini durdurmanın yanı sıra tüylerde canlanma, parlaklık artışı sağlar. Tüy dışında tırnak kalitesi artar.

Hani hep diyoruz ya çiğ yumurta vermeyin kuşlarınıza, iyi haşlanmış olsunlar diye. Bunu dememizin sebebi biotini bağlamasından dolayıdır. Kuşların bağırsaklarında oluşur biotin; hububat mayada ve fıstıklarda bulunan biotin, aynı zamanda haftada en az 2 kez haşlayıp vermemiz gereken yumurtada da bulunur. AVİDİN maddesi BİOTİN'e ters etki ettiğinden, kuşlara çiğ yumurta verilmez.

Biotin Eksiklikleri ve Oluşan Problemler
1. Büyüme ve gelişme bozukluğu göz kapağı ve bacaklarda bozukluklar
2. Tüy değiştirme ve tüy çıkarma bozuklukları
3. Deri hastalığı deri çatlaması özellikle parmaklarda gaga kenarlarında bozukluklara neden olur.
Biotin Eksikliği Nasıl Giderilir?
Böyle durumlarda yumurta maması ihtiyacımıza koşar. Ek bir ihtiyaç duymadan dönemi atlatırlar fakat kimi zaman onlar için yorucu ve kötü geçebilir bu süreç. Bu nedenle ilk düşünmemiz gereken Biotin eksikliği olmalıdır. Özellikle çürümüş tüy kökü uçları, yuvalıkta yavru tüylerinin dökülmesi, tüy değişiminin çok uzaması gibi durumlarda Biotin takviyesine gidilmelidir. Muz verilebilir ama çok az verilmesi gerekir.
Ayrıca;

Quiko'nun ve ya benzer firmaların biotin ürünleri temin edilebilirse kullanılabilir. Üzerlerinde kullanım şekli belirtilmektedir.

Biotin için İlaç önerisi
Biotin eksikliği için Bayerin gabiyotan önerilmektedir. Fakat bulması kolay bir ürün değildir. Bunun yerine Yukarıda bahsettiğim ürünleri temin etmenizi öneririm.


35-🧿🧿🧿🧿🧿🧿

Kuşlarda Soğuk Algınlığı Tedavisi
Özellikle Muhabbet kuşları, kanarya ve küçük papağan türlerinde sıklıkla rastladığımız soğuk algınlığı belirtilerini zamanında gözler ve önlemler alırsak kısa sürede iyi sonuçlar elde edebiliriz. Bu soğuk algınlığı da bana sorarsanız 2 aşamada gözlemlenmelidir.
1. aşama;
Kabarma gözlenmez fakat bir durgunluk, ara ara hapşurma / tıksırma gözlemlenir. Hafif burun sıvısı saçar.
2. aşama;
Kabarma gözlemlenir, burun sıvısı yoğun olur, hapşurma / tıksırma gözlemlenir, ayaklar daha soğuktur. Genelde uyuklayarak geçirir. Kafasını kanat altına götürebilir ve yem yeme oranında azalma gözlemlenir. Solunum daha hızlıdır. Gagası açık, kuyruğu bir aşağı bir yukarı hareket eder. 1. aşamaya göre oldukça kritiktir ve geç kalınmadan veterinere gidilmelidir.

Altta belirteceğim yöntemler bu durumu en aza indirir ancak kesin çözüm değildir. Böyle durumlarda veteriner hekime yönelmelisiniz!

Neden Soğuk Alır Kuşlar?
Soğuk algınlığı; ortam sıcaklığın kendisinden ziyade, çok düşük sıcaklıktan (özellikle sıcaklığın ani değişikliğinden) kaynaklanan stresten olur.
Hava akımına maruz kalması (cereyan), A vitamini eksikliği veya başka bir patojenden (virus, bakteri, spor) kaynaklanan durumlar gözlemlenebilir.

TEDAVİ:
Bu durum gözlemlendiğinde derhal daha önceden oluşturmuş olduğunuz hasta kafesine taşımalısınız. Kuşun zatüre olması engellenmelidir. Bunun için gereklidir bu. Eğer böyle bir kafes mevcut değilse kuşunuz diğer kuşlardan ayrılmalı ve sıcaklığın sabitlenmesi gerekir. Bu süreçte kafesten çıkartılmamalıdır. Kolay kırabileceği yemler verilmelidir. Dal darı, aspur ve yulaf.
Alttaki konu bu konuya destek niteliği taşır;
https://iyikus.com/konular/muhabbet-kusu-soguk-alginligi-aksirma-hapsirma.85/
Kafesin çevresi sprey ile ortamı nemlendirmek için biraz sıcak su sıkılması gereklidir.
Uygun bir antibiyotik için veterinere sorulmalıdır. (Amikasin, Baytril, kloramfenikol, tetrasiklin)


36-


Kuşlarda İyot Eksikliği (Tiroid Displazi)
Son zamanlarda birkaç arkadaşımın kuşları iyot yetersizliği konusunda sorun yaşıyorlardı. Bu nedenle, muhabbet kuşlarınızın bu durumdan ve tedaviden muzdarip olduğunu düşündüğünüz takdirde yararlı bilgiler sağlayacak bir konu açabilir miyim diye bir araştırma içine girdim. Zannedersem yeterli ve açıklayıcı bir yazı oldu. Umarım sorununuza cevap bulmuşumdur


Kuşlarda İyot Eksikliği
Kafes kuşlarında uygun besinler verilmiyorsa, beslenme bozukluklarına maruz kalabilirler. Böyle bir beslenme bozukluğunda, muhabbet kuşlarında çok yaygın görülebilen iyot eksikliği gözlemlenmektedir.

İyot yetersizliği bir kuşun tiroid bezini etkiler - normalden üç milimetre büyüklüğünden bir santimetreye veya daha büyük bir alana büyütür. (İyot yetersizliğinden dolayı tiroit bezinin şişmesi, Goitre olarak adlandırılır.) Kuşlar için tiroid bezi boynunda bulunur ve çeşitli vücut organları için düzgün işleyen bezlerden biridir.

Semptomlar ve Türleri

İyot eksikliği olan kuşların boynu genellikle bir topak olacaktır; bunun sebebi büyümüş tiroid bezidir. Hayvan zorluk çeker, genellikle yüksek sesle ve sert nefeslerle, hırıltılı solunumla ve tıkırtılı sesler çıkartır. Bazı kuşlar yem yerken zorlandığını göstererek tepki verirken, kimiside bu durum karşısındaki strese karşı daha az hoşgörülü davranır ve davranış problemleri gözlemlenir.

Tedavi

Her zaman olduğu gibi, iyot yetersizliğini tersine çevirmek için veterinerin tavsiyelerine uyun.
Lugol'un% 2.5'inde bulunan iyot çözeltisini, 100 ml suya üç damla katarak verebilirsiniz. Bu eksiklik gözlemlendiğinde 3 gün boyunca verilmelidir. Kuşların ilgisizliği gözlemlenirse suya karşı iğnesi çıkarılmış bir şırıngayla günde 1 damla verilerek sonuca göre 5 gün devam edilmelidir.

Bir kaynakta da kuşların mamasına yosun eklenmesi yönündeydi fakat yeterli bir bilgi bulamadığım şimdilik değinemeyeceğim. Bu duruma gelmeden önce bunun önlemini almanız mümkün. Altta paylaşacağım linkte iyot eksikliği için iyi gelebilecek bilgiler sundum.
* Kuşlarda Tuz Kullanımı ve Tuz İhtiyacı

LÜTFEN DİKKAT: Kuşlarınız için elimizden geleni yapıyor olmamıza rağmen, bu koşullar oluşabilir, ancak veteriner olmadığımız için sadece deneyimler ve araştırmalar sonucu toparlamış olduğumuz bilgilerdir. Değer veriyorsanız beslediğiniz canlılara lütfen sağlık sorununda kuşlardan anlayan bir veterinere götürünüz. Kolay gözlemlenen bir hastalık değildir Tiroid Displazı.


37-

Muhabbet Kuşlarında Kabarma, Halsizlik için Önlemler
Muhabbet kuşlarında halsizlik ve devamlı kabarık durma sorunu hepimizin en sık rastladığı vak'alardan bir tanesidir. Bu durum gözleniyorsa eğer birkaç öncelikli önlem alınabilir.

Kabarıklık ve halsizlik durumu kritik durumların başında gelmektedir. Eğer üşütmüş ise ayakları sıcaklığını yitirir. Elinize aldığınızda çok rahat anlayabilirsiniz. Her zaman sağlıklı görünmek için çabalayan kuşlarımızın, zırhını düşürdüğü ve kötü durumunu gösterdiği durumdur. Gözlemlenebildiği için alınabilecek basit önlemlerle, geç kalınmadıysa çözüm bulabilirsiniz.

Belirtmekte fayda var. İlk yapılması gereken bir veteriner hekime danışılmasıdır. En çok kayıplar bu tarz durumlarda gözlemleniyor.

Muhabbet Kuşum Kabarık, Halsiz Duruyor. Nedeni Ne Olabilir?
* Muhabbet kuşum kabarıyor halsiz sürekli uyuyor
Bu durumun ilk sebebi uygun bakım şartlarını sağlayamıyor olmanızdandır. Muhabbet kuşları ve diğer kuşlarda da aynı durumlar rastlanmaktadır.
Bakım Şartları Derken?
* Kuşlar belirli oda sıcaklığı ( en soğuk 14 derece olabilir. İdeali 18 derece ve üstüdür.), nem oranı (%50-65 arası) uygun ortamlarda bakılmalıdır. Cereyanda kalabilecekleri yerlerde bakılmamalılar. İlk ve genellikle bu sebepten dolayı kuşlarımız halsiz, kabarık hasta duruşu sergilerler.
Bunun çözümü;
* Sıcaklığı sabit tutmanız gerekir. Bu durumu çözdüğünüzde aslında sorunun yarısını çözmüş olursunuz.
2. Sebep kuşlara verilen yemin ideal karışımda olmaması, bayat olması, vitamin, mama ve probiyotik eksikliklerinden bedenin zayıf düşmesi ve bunun gözle görülür yansıması.
Buna Çözüm
Öncelikle muhabbet kuşlarının yem karışımını bilmeniz gerekir. Altta vereceğim linkten ideal karışımı ve bazı marka önerilerini görebilirsiniz.
* İdeal Muhabbet Kuşu Yem Karışımı
Eğer doğru ve taze yem kullandığınıza eminseniz, yumurta ve sebze maması yapıyorsanız ve ara ara A, B, E, ve multivitamin desteği sağlıyorsanız kısmen yeterli bir bakım sağlıyorsunuzdur. Maalesef çoğu bilinçsiz kuş sahibi Pet Shoplardan sadece kafes + kuş + yem alarak kuşlarını yetiştirebileceğini düşünür. Kulaktan dolma yanlış bilgilerle bakımını yapmaya çalışır. Sonrasında kuşum neden öldü durduk yere diye konu açarlar. Sebebi sizsiziniz. Bir canlı besliyorsunuz ve onlarında bizler gibi benzer ihtiyaçları var. Sitemiz üzerinden bakım, beslenme ve diğer konularda bilgi bulabilir, yardım alabilirsiniz. Hiç ulaşamazsanız aradığınız bilgiye konu açabilirsiniz. Deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.

Eğer İshalde Gözlemleniyorsa

Durum biraz daha ciddileşmiş ise kabarıklık, halsizlik ve ishal gözlemlenir. İshalin olması işleri ve doğal olarak bakımı kısmen değiştiriyor.
1. İlk olarak ısı sabitlenmeli
2. Ardından aynı kafeste başka kuşlar varsa hasta kuşu ayırmanız gerekir
3. İshal olan kuşlarda yem değişikli yapılmalıdır. Varsa aspur(kanarya yemi diyede geçer) ve yulaf verilmelidir (yabancı olduğunuz tohumlarla ilgili bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz > Muhabbet Kuşu Yem içeriği (Tohumdan Karışımlar) . )
4. Sebze verilmemelidir. İyi gelen meyvelerden 1 dilim elma kafese asılabilir.
5. Probiyotik için en uygun zamandır. Eğer evinizde bulunmuyorsa kendi imkanlarınızla hazırlayabilirsiniz. 8 saat arayla tazelenmelidir. Linkte yapımı anlatılmaktadır. > Kuşlarınız için Evde Probiyotik Yapımı
Tüm bunlar yapıldıktan sonra toparlaması beklenir eğer çok geç değilse. Başta da belirttiğimiz gibi öncelikle veteriner görmeli ve durumu teşhis etmelidir. Bu en sık rastlanan durumun müdahalesidir.

Bu kabarıklığın sebebinin Başka Sebepleri
* Kuşun tüy değişim döneminde olması.
* Yoğun stres ve duman altı mekanlarda (sigara içilen) bakılması sonucu temiz hava eksiklikleri
* Zararlı bakteriler ve kan emici haşerelerin varlığı'da zaman zaman benzer tepkimeleri gösterir.
* Veteriner koyacağı teşhisler vardır birde. Buda uzmanlık alanımız olmadığı için bir şey söyleyemiyorum.

38-
🧿🧿🧿🧿🧿

Muhabbet Kuşlarında Kabarma, Halsizlik için Önlemler
Muhabbet kuşlarında halsizlik ve devamlı kabarık durma sorunu hepimizin en sık rastladığı vak'alardan bir tanesidir. Bu durum gözleniyorsa eğer birkaç öncelikli önlem alınabilir.

Kabarıklık ve halsizlik durumu kritik durumların başında gelmektedir. Eğer üşütmüş ise ayakları sıcaklığını yitirir. Elinize aldığınızda çok rahat anlayabilirsiniz. Her zaman sağlıklı görünmek için çabalayan kuşlarımızın, zırhını düşürdüğü ve kötü durumunu gösterdiği durumdur. Gözlemlenebildiği için alınabilecek basit önlemlerle, geç kalınmadıysa çözüm bulabilirsiniz.

Belirtmekte fayda var. İlk yapılması gereken bir veteriner hekime danışılmasıdır. En çok kayıplar bu tarz durumlarda gözlemleniyor.

Muhabbet Kuşum Kabarık, Halsiz Duruyor. Nedeni Ne Olabilir?
* Muhabbet kuşum kabarıyor halsiz sürekli uyuyor
Bu durumun ilk sebebi uygun bakım şartlarını sağlayamıyor olmanızdandır. Muhabbet kuşları ve diğer kuşlarda da aynı durumlar rastlanmaktadır.
Bakım Şartları Derken?
* Kuşlar belirli oda sıcaklığı ( en soğuk 14 derece olabilir. İdeali 18 derece ve üstüdür.), nem oranı (%50-65 arası) uygun ortamlarda bakılmalıdır. Cereyanda kalabilecekleri yerlerde bakılmamalılar. İlk ve genellikle bu sebepten dolayı kuşlarımız halsiz, kabarık hasta duruşu sergilerler.
Bunun çözümü;
* Sıcaklığı sabit tutmanız gerekir. Bu durumu çözdüğünüzde aslında sorunun yarısını çözmüş olursunuz.
2. Sebep kuşlara verilen yemin ideal karışımda olmaması, bayat olması, vitamin, mama ve probiyotik eksikliklerinden bedenin zayıf düşmesi ve bunun gözle görülür yansıması.
Buna Çözüm
Öncelikle muhabbet kuşlarının yem karışımını bilmeniz gerekir. Altta vereceğim linkten ideal karışımı ve bazı marka önerilerini görebilirsiniz.
* İdeal Muhabbet Kuşu Yem Karışımı
Eğer doğru ve taze yem kullandığınıza eminseniz, yumurta ve sebze maması yapıyorsanız ve ara ara A, B, E, ve multivitamin desteği sağlıyorsanız kısmen yeterli bir bakım sağlıyorsunuzdur. Maalesef çoğu bilinçsiz kuş sahibi Pet Shoplardan sadece kafes + kuş + yem alarak kuşlarını yetiştirebileceğini düşünür. Kulaktan dolma yanlış bilgilerle bakımını yapmaya çalışır. Sonrasında kuşum neden öldü durduk yere diye konu açarlar. Sebebi sizsiziniz. Bir canlı besliyorsunuz ve onlarında bizler gibi benzer ihtiyaçları var. Sitemiz üzerinden bakım, beslenme ve diğer konularda bilgi bulabilir, yardım alabilirsiniz. Hiç ulaşamazsanız aradığınız bilgiye konu açabilirsiniz. Deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.

Eğer İshalde Gözlemleniyorsa

Durum biraz daha ciddileşmiş ise kabarıklık, halsizlik ve ishal gözlemlenir. İshalin olması işleri ve doğal olarak bakımı kısmen değiştiriyor.
1. İlk olarak ısı sabitlenmeli
2. Ardından aynı kafeste başka kuşlar varsa hasta kuşu ayırmanız gerekir
3. İshal olan kuşlarda yem değişikli yapılmalıdır. Varsa aspur(kanarya yemi diyede geçer) ve yulaf verilmelidir (yabancı olduğunuz tohumlarla ilgili bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz > Muhabbet Kuşu Yem içeriği (Tohumdan Karışımlar) . )
4. Sebze verilmemelidir. İyi gelen meyvelerden 1 dilim elma kafese asılabilir.
5. Probiyotik için en uygun zamandır. Eğer evinizde bulunmuyorsa kendi imkanlarınızla hazırlayabilirsiniz. 8 saat arayla tazelenmelidir. Linkte yapımı anlatılmaktadır. > Kuşlarınız için Evde Probiyotik Yapımı
Tüm bunlar yapıldıktan sonra toparlaması beklenir eğer çok geç değilse. Başta da belirttiğimiz gibi öncelikle veteriner görmeli ve durumu teşhis etmelidir. Bu en sık rastlanan durumun müdahalesidir.

Bu kabarıklığın sebebinin Başka Sebepleri
* Kuşun tüy değişim döneminde olması.
* Yoğun stres ve duman altı mekanlarda (sigara içilen) bakılması sonucu temiz hava eksiklikleri
* Zararlı bakteriler ve kan emici haşerelerin varlığı'da zaman zaman benzer tepkimeleri gösterir.
* Veteriner koyacağı teşhisler vardır birde. Buda uzmanlık alanımız olmadığı için bir şey söyleyemiyorum.


38-🧿🧿🧿🧿🧿🧿


Kuşların Dışkılarını Yemesini Engellemek
Bu konuyu site içi aramalarda muhabbet kuşum kakasını yiyor neden? sorusuna hitaben açmaya karar verdim.

Özellikle muhabbet ve sultan papağanlarında rastladığımız dışkı yeme sorununun sebeplerine ve nasıl çözüm bulacağınıza değineceğim. Kuşunuzun dışkısını yemesi sağlıklı olmadığı için bu alışkanlığını engellemek adına yapılacak en doğru şey kafes tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
Neden Dışkı Yer Kuşlar?

Dışkı yeme davranışı genelde vitamin, mineral eksikliği ve kötü beslenme kaynaklıdır. Kuşunuzun bakım koşullarını tekrar gözden geçirmeniz gerekir. Özellikle K Vitamini eksikliği sebebiyle kuşların dışkı yemesine sıklıkla rastlanmıştır. Böyle bir problem yaşıyorsanız Pet Shoptan satın alabilirsiniz (Avit-K). Tabi daha profesyonel ürünlerde mevcut. Anlık olarak denenebilir Avit-k
K vitamini eksikliğini doğal sebzelerle de sağlayabilirsiniz. K vitaminin bol olduğu bazı yeşillikler roka, tere, ıspanak, pazı, maydonoz vb..

Yavru kuşlar özellikle yuvadan indikten sonra kendi dışkısını ve ebeveynlerinin dışkısını yer burada korkulacak bir durum söz konusu değildir. Çünkü yavrular daha yem kırmayı öğrenemedikleri için dışkıda sindirilmemiş olan besinlerle beslenirler. Peki yavrular neden hasta olmaz. Yavrular aynen insanlarda olduğu gibi doğal bir bağışıklıkla dünyaya gelirler. Yavrular için Dışkı yemenin risk haline geldiği evre tamamen anneden bağımsız olduğu evredir. Yani kısacası yavrunun yumurtadan çıktığı günden itibaren 50-60 gün sonrasında dışkı yemek artık yavrular içinde risk oluşturur.


39-

Kuşların Dışkılarını Yemesini Engellemek
Bu konuyu site içi aramalarda muhabbet kuşum kakasını yiyor neden? sorusuna hitaben açmaya karar verdim.

Özellikle muhabbet ve sultan papağanlarında rastladığımız dışkı yeme sorununun sebeplerine ve nasıl çözüm bulacağınıza değineceğim. Kuşunuzun dışkısını yemesi sağlıklı olmadığı için bu alışkanlığını engellemek adına yapılacak en doğru şey kafes tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
Neden Dışkı Yer Kuşlar?

Dışkı yeme davranışı genelde vitamin, mineral eksikliği ve kötü beslenme kaynaklıdır. Kuşunuzun bakım koşullarını tekrar gözden geçirmeniz gerekir. Özellikle K Vitamini eksikliği sebebiyle kuşların dışkı yemesine sıklıkla rastlanmıştır. Böyle bir problem yaşıyorsanız Pet Shoptan satın alabilirsiniz (Avit-K). Tabi daha profesyonel ürünlerde mevcut. Anlık olarak denenebilir Avit-k
K vitamini eksikliğini doğal sebzelerle de sağlayabilirsiniz. K vitaminin bol olduğu bazı yeşillikler roka, tere, ıspanak, pazı, maydonoz vb..

Yavru kuşlar özellikle yuvadan indikten sonra kendi dışkısını ve ebeveynlerinin dışkısını yer burada korkulacak bir durum söz konusu değildir. Çünkü yavrular daha yem kırmayı öğrenemedikleri için dışkıda sindirilmemiş olan besinlerle beslenirler. Peki yavrular neden hasta olmaz. Yavrular aynen insanlarda olduğu gibi doğal bir bağışıklıkla dünyaya gelirler. Yavrular için Dışkı yemenin risk haline geldiği evre tamamen anneden bağımsız olduğu evredir. Yani kısacası yavrunun yumurtadan çıktığı günden itibaren 50-60 gün sonrasında dışkı yemek artık yavrular içinde risk oluşturur.


39-

Muhabbet Kuşları Neden Kusar?
Muhabbet Kuşu yediği yiyeceği bir süre sonra bir çok sebepten dolayı kusabilir. Bunun birçok sebebi var ve bu konuda en sık rastladığımız sebepten bahsedeceğim.
1. Evciller Psikolojik nedenlerle yapabilir, örneğin bir ayna ya da sahiplerinin eline, parmağına sanki bir eşi beslemeye çalışır gibi. Eşine yahut yavrusuna (Yem ikram ederek) kusabilirler.
2. Tüy değişimindeki bir Muhabbet Kuşu, bu sancılı dönemde fazla yem yiyebilir ve kusabilir.
3.
4. Bu sebeplerin dışındaki Kusma ciddi bir hastalığın habercisi olabilir; Unutmayalım ki, kuş sıkıntılı iken kusar.
5. En sık nedeni Candida veya Megabacteria gibi buna neden olabilecek özel mantar enfeksiyonlarıdır.
6. Ayrıca kusma Kalp, Karaciğer, Pankreas ve Böbrek hastalıkları, Beyin sarsıntısı veya merkezi sinir sistemi tümörleri, vücuttaki mineral ve elektrolit dengesizlikleri ve travmalar neticesinde de görülebilir.
7. Bazı İlaçlar, Oda Spreyleri, çinko zehirlenmesi, Ortamdaki karbonmonoksitin fazla oluşu, bazı deterjan ve kimyasal temizlik maddeleri de akut yahut kronik zehirlenme nedeniyle kusmaya neden olabilir.
8. Yüksek proteinli yiyecekler, A, D ve E vitamini fazlalıkları, yüksek miktarda demir içeren besinler, fazla beslenme ve selenyum eksikliği, bayatlamış ve sağlıklı koşullarda muhafaza edilmemiş yemlerden kaynaklanan beslenme ile ilgili problemleridir.
9. Trichomonas parazitide, bu soruna bir başka sebeptir ve bulaşıcıdır. Ebeveynler eşlerini veya yavrularını beslerken Trichomonas geçirilir. Ayrıca aynı suluğu kullanan kuşlarda enfeksiyonu birbirlerine bulaştırabilirler. İlerleyen safhalar kuşu ölüme sebep olacaktır. Genellikle bu durum Damızlık Show Muhabbet Kuşlarında görülmektedir. Kusma ciddi bir semptomdur ve aciliyetle Uzmanlardan görüş alınmalıdır.
10.
11. Candida: Bir tür kursak mantarı.
12. Trichomonas: Tek hücrelilerden bir kursak paraziti.
Altta paylaşacağım linkler kuşlarda kusmayla ilgili belirtiler ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler yazmaktadır.
* Muhabbet kuşum kabarıyor halsiz sürekli uyuyor
* Muhabbet Kuşu Kusma Sorunu ve Tedavisi
* Çözüldü - Muhabbet kuşum her gün kusuyor
* Sultan Papağanlarında Psikolojik Sorunlar

40-
🧿🧿🧿🧿🧿

Kuşlarda Tüy Değişimi, Tüy Yolma Hakkında Bilgiler

Kuşlarımızın bedenlerini dış etkenlerden, düşük ısıdan koruyan , uçmalarını, yön değiştirmelerini , dengelerini sağlayan, kendini eşe beğendirmesinde önemli rol oynayan tüyler ; zaman içinde gene dış etkilerle sürekli aşınma, kopma, tellerine ayrılma, özelliğini yitirme gibi değişikliklere uğrarlar ve yenilenirler. “Normal” tüy değişimleri tüylerin aynı yerden bir daha çıkmamak üzere düşmesi değil yenilenme sürecidir. Bu dönemde beslenmelerine özen göstermek, vitamin desteği sağlamak, aşırı aktiviteye zorlamamak gerekir.

Çıplak bir muhabbet kuşu, tüylerin onlar için anlatılamaz önemini daha iyi vurgulamaz mı?

Tüyler genelde ; kanat, kuyruk, baş ve beden kısımlarında farklı yapılanmalar şeklinde karşımıza çıkarlar.

Genel göğüs, sırt, kanat altı vb. tüyleri (bu tüylerden çok daha küçük olan ve sapları olmayan ince pamuğumsu tüyler de bulunmaktadır.

Tüy Değişimlerinde gözlemlenenler:

Kuşlar çoğunlukla "tüm" tüylerini yılda 1-2 kez değiştirirler. Bazıları ise hav tüyü dediğimiz beden (örtü) tüylerini yıl içinde birkaç kez değiştirebilirler. Tüy renkleri; mutasyon farklılığı yaratacak biçimde değişmez, çok çok az ton değişikliği görülebilir.

Tüy değiştirme dönemi bazı kuşlarda kısa sürede fazla sayıda (bu durum hastalık düzeyindeki tüy dökülmeleri ile karıştırılmamalıdır) tüyün değiştirilmesi şeklinde görülebildiği gibi 1-3 ay gibi uzun süreçte de yavaşça değişim sağlayabilirler. Tüyler, derideki tüy köklerinde yeni tüyün büyüyerek üstteki yıpranmış tüyü atması şeklinde değişir.

Yeni tüylerin renklerinde (tabii mutasyon zaten değişmez) çok hafif algılanabilecek ton değişiklikleri veya parlaklık gözlemlenebilir. Bir rengin tümüyle değişmesi sözkonusu değildir. Kanat, yüzünde (yanak benekleri/yamalarında), kuyruk ve bedenlerindeki desenlerde büyük farklılıklar oluşmaz. Yalnızca her (belli yıla kadar ve belirli mutasyonlarda) tüy değişimde alın çizgileri , önce kafa üzerine sonra da arkasına doğru zaman içinde kaybolurlar ve beyaz veya sarı yüzlülükleri belirginleşir.

Muhabbet kuşlarımızda baş/boyun/ense tüylerinin diğer uzun tüylerde olduğu gibi kopup düşme şeklinde gözlemlenmesi zordur. Önce balmumu benzeri bir yapı içinde beyaz tüy kapsülleri oluşur, zamanla şemsiye gibi açılarak normal şeklini alır. Bu dönemlerinde kapsüllere dokunmamak, zedelememek önemlidir. Bu kapsüller baş, alın, ense, yanak bölgelerinde görülür, başka bölgede rastlanacak kapsül benzeri oluşumlar dikkatle takip edilmelidir.

Herhangi bir bölgedeki tüylerin tümüyle , deri korumasız kalacak biçimde dökülmesi şeklinde tüy değişimi, normal sayılmamaldır. Değişim belli yenilenme düzeni içinde gerçekleşir, kuş aşırı tüysüz bölgelere sahip olmaz.

Tüy değişimi dönemlerinde “kaşınma” “kafalarını bazı yerlere sürtme” gibi davranışları artar. Huzursuz, daha az aktif, bazen daha uykuludurlar. Aşırı ağrı çektikleri söylenemez ancak gerek yeni tüylerin deriye baskısı gerek düşen tüylerin köklerindeki değişiklik daha hassas olmalarına yol açar.

Bazı kuşlarda (aslında tüm kuşlarımızda bazen demek daha doğru olacak); kaşındıkça “kepek” şeklinde çok çok küçük beyaza yakın deri/tüy parçacıklarının döküldüğü görülebilir. Gene minik, pamuğumsu, gri/beyaz, tüy kökünün neredeyse görülmediği hav tüyleri dediğimiz beden tüylerinin havalarda uçuştuğu, kafalarını sürttükleri yerlere, kafes tellerine yapıştıkları, tüy bakımlarını yaptıkları sırada gagalarında kaldığı ve bu nedenle (argo ama ) “gıcık oldukları” ya da korktukları da görülür. Değişimin gerçekleşme aşamalarındadır.

Tüy değişimleri; evlerimizde, kapalı ortamda bakılıyor olsalar da doğal takvimleri işlediğinden yılın belli ayları daha sık görülür. Ancak ortam ısısının aşırı ve sürekli sıcak olmasının daha sık tüy değişimine , aksi durumda yani aşırı ve sürekli soğuk denilebilecek düzeyde olması tüy değişimin geciktirilmesine yol açtığı görülebilir.

Kimi zaman kanat altları, dışkılık bölgesi ve birkaç yerde bu minik örtü tüylerinin değişimlerini, tabii anlık değil uzun sürede, gözlemleyebilirsiniz. Azaldıklarından diğer zamanlarda olduğu gibi yorgan gibi örtmezler derilerini. En detaylı tüy değişim ve gelişimi uzun kuyruk tüylerinde görülür.

Tüy değişim dönemlerinde beslenme ve bakımları ile vitamin desteklerine çok özen gösterilmelidir.

Çok kez anlatmaya çalıştım, çalıştık. Tüm kuşlarımız kaşınır, tüyünü çekiştirir, bakımını yapar. Kaşınma seanslarında çoğu kişinin hala bilmediği, sağrı bölgelerindeki preen bezlerinden aldığı yağ ile tüylerini kayganlaştırırlar.

Tüy bakımı, tüy değişimindeki kaşınma, düzeltme, eski tüyleri koparıp gaga da geveleme gibi davranışları kesinlikle “parazit” nedenli huzursuzluk değildir. Ve asla parazitler için kullanılan spreyler, tozlar ile hemen müdahale edilmememelidir. Pek çok gereksiz hatta ölümcül olumsuzluğa yol açılmamalıdır.

Tabii ki diğer taraftan ; tüy değiştirdiği, “normal” olduğu düşünülerek de pek çok olumsuzluk, hastalık gözardı edilmemelidir.

Kuşlarınızı, dostlarınızı tanıyın. Onlar dünya içinde bir dünya


Tüysüz (DİKKAT: Bu şekildeki bir kuş yuvada ve yeni doğmuş değilse French Molt hastalığına yakalanmıştır)
Muhteşem, sağlıklı görünen tüyler

Kuyruk ve kanat uçuş tüyleri

Genel göğüs, sırt, kanat altı vb. tüyleri (bu tüylerden çok daha küçük olan ve sapları olmayan ince pamuğumsu tüyler de bulunmaktadır)


41-

Muhabbet Kuşlarında Tümör ve Şişlikler

Muhabbet kuşlarında ve diğer birçok papağan türünde tümör ve şişliklere raslayabiliyoruz. Böyle durumlar için erken teşhis can kurtarıyor. O yüzden kuşları çok rahatsız etmeden ara ara tüy altı kontrolleri yapmanızı tavsiye ediyorum. Bu yazıda Tümör ve şişliklerle ilgili veteriner Tolgay Aytar'ın bir yazısına yer vereceğim.


MUHABBET KUŞU ,PAPAĞAN,JAKO,SULTAN PAPAĞANI TÜMÖR KANSER UR BELİRTİLER TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMİ
Muhabbet kuşları ortalama 9-12 yıl yaşamaktadırlar. Muhabbet kuşlarında yaşlılık dönemi 6-7 yaşından itibaren başlamaktadır. Kuşlarda tümör oldukça yaygın olarak görülmektedir. Kafes kuşlarında saptanmış yaygın tümör tipleri; squamoz hücreli karsinoma, fibroma/fibrosarkoma, papilloma, lipoma, adenokarsinoma, renal hücreli karsinoma, nefroblastoma, testikuler teratoma, ovarian karsinoma, lenfosarkoma, eritroblastozis/myeloblastozis olarak sınıflandırılabiliriz.Bu tümörler kuşlarda çok hızlı olarak ölüme neden olmakta ama kimileri de hiç büyümeden kalmakta veya büyüse dahi ölüme neden olmamaktadır.

Muhabbet kuşlarında kuşun yaşına uygun ve fiziksel ihtiyaçlarına uygun hazırlanmış yem karışımları ve doğal ortamlarında bulunan gıdaların verilmesi kanserden korunmada önemli rol oynamaktadır. Muhabbet kuşlarının beslenmesiyle ilgili bilgilere buradan bakabilirsiniz;

Beslenmesi

Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda tümör,ur ve kanser nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.

*
*
* Genetik faktörler.
* Düşük E vitamini
* Tek tip diyetle kuşun beslenmesi
* Stress faktörleri
* Psikolojik çöküntüler
* Sigara dumanı
* Paraziter yumurtalar
* Kuşları doğal ortamlarından uzakta, ev ortamında beslemek.
* Hatalı beslemeler, aşırı yağlı yemlerin verilmesi
* Bağışıklık sisteminin değişik sebeplerden dolayı etkilenmesi
* Hormonal bozukluklar
* Üzüntüler
* Yaşlılık
* Aşırı kilo ve hareketsizlik
* Kötü bakım koşulları
Muhabbet kuşları ve papağanlarda tümör yapılarının saptanmasında kullanılan yöntemler
* Klinik muayene
* Radyolojik muayene
* Biyopsi (kitleden alınmaktadır)
* Histopatolojik muayene
Kuşlarda tümör Semptomlar (Belirtiler)
* Tümör olguları kuşlarda bacak bölgesinde ise o bacaklarda hissizlik, ileri vakalarda felç kuyruğun seğirmesi,titreme ve kuyrukta düşme görülebilir.Ayaklarda morluk görülebilir.
* Zayıflama-iştahsızlık
* Kapanmayan yaralar(ülseratif yaralar)
* Dışkı ve idrar yapmada güçlükler özellikle karın bölgesindeki olgularda kitlenin bağırsaklara ve üreme organına baskısından meydana gelmektedir. Dışkı ve idrarın atılamamasından dolayı intoksikasyon(bünyenin kendini zehirlemesi)görülebilir.
* Stress
* Karın şişkinliklerinde ve sternum üzerindeki şişliklerde kuşlarda nefes almada zorluk ve hareketlerde kısıtlıklar görülür.
* Felçler
* Durgunluk
* Şişlik(sert kitle halinde veya yumuşak kıvamda )


Kuşlarda her şişlik ve yaralar tümör vakası olarak görülmemelidir. Bu tümör kitleleri göğüs üzerinde ,kanat üzerinde gaga çevresinde,ayakta, karında ,yanaklarda,kuyrukta,başta ,böbrekte, göğüs altında,sternumda vs yerlerinde görülebilir. Bu tümör yapıları bazen kanamalı olabilir ve bu yaralar iyileşmeyen yapıya sahiptir antibiyotik tedavilerine yanıt vermemektedir.Kuşlardaki tümör vakaları değişik vakalarla karışabilir özellikle karın tümörleri yumurtanın karın boşluğunda kalması ile sanki bir kitle görünümündedir ,muhakkak bir veteriner hekim tarafından muayne edilmelidir.

Kuşlarda tümör (ur),kistlerle,yağ bezeleriyle karıştırılmaktadır. Erken olgularda tedavi edilebilme oranı yüksektir.Kanat ve ayak tümörlerinde bu organların alınması (amputasyon) gündeme gelebilir. Muhabbet kuşlarında abdomen şişkinliklerinde böbrek ve karaciğer vs iç organlarda tümör olasılığı yüksektir ve bu bölgede olan oluşumlar kanama riski nedeniyle cerrahi yaklaşımları başarısız kılınabilir,operasyonlar anestezi, maske,gaz anestezisiyle yapılır. Cilt altında hızlı büyümeyen kitlelerin hemen hemen hepsi iyi huyludur cerrahi olarak alınmasına gerek yoktur, bu kitleleri düzenli olarak incelemek, büyüme olup olmadığını takip etmek gerekir . Tedavi destek ek ilaçlarla yapılmalıdır.Tüm kuşlarda operasyon çok risklidir. Bunda kuşların narkoz hassasiyetleri,enjeksiyon zorlukları,aşırı yükleme ilaç tedavilerini kaldıramamaları nedeniyle ilaçlar çok dikkatli ve uygun dozlarda verilmelidir. Küçük cerrahi tedaviler ve özel cihazlarla koterizasyon(yakma) yöntemleri tercih edilmelidir. Kuşlarda kötü huylu tümörlerde ani ölümler görülebilir iyi huylu tümörlerde senelerce yaşayabilirler ama bu yaşama sırasında kesinlikle destek tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Kliniğimize gelen bu tip vakalarda destek tedaviyle, muhabbet kuşlarımızın genel durumunu çok daha iyi hale getirip, yaşam kalitesini yükseltmekteyiz. Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda görülen tümörler üç tür yapıyla beraber izlenmelidir. Bu üç ayrı yapı;

1.
2.
* Lipomlar(Yağ bezeleri),
* Ur(tümör),
* Kist(içi sıvı dolu kitleler)

Bu yapılar birbirinden elemine edilerek kesin teşhis ve tedavi yöntemi belirlenmelidir ve bunu kesinlikle muhabbet kuşunu muayne eden veteriner hekim belirlemelidir.
Kuş Kist Oluşumu: Kuşlarda kist oluşumlarında içi sıvı ile dolu dış çeperi zarla çevrildir. Bu kistler kuşların vücutlarının her tarafında olabilir genelde karın bölgesinde daha yoğun olarak görülür. Bu kistik oluşumlar deri altına lokalize olmaktadır. Temel neden olarak yağ bezlerinin büyümesinden kaynaklanmaktadır. Parazit yumurtaları organlara yerleşerek kist yapısını oluşturarak bu kistler iyi ve kötü huylu tümörlere dönüşebilirler. Operasyon risklidir. Kuşlarda değişik bölgelerde karaciger,böbrek vs en yoğun yerleşme alanıdır. Bu içi sıvı dolu olan kist oluşumları elastiki yapıdadır.
Kuş Yağ Bezeleri(Lipom): Kuşlarda deri altında yağ göğüs ve karın altında sıklıkla görülür.Obez kuşlar risk altındadır.Yağ hücresinin içinde depoladığı yağ miktarını sınırlayamaması ve aşırı yağ depolamasıyla oluşmaktadır.Bu tür oluşumu olan yağ bezeleri cerrahi olarak uzaklaştırılmalıdır.Yağ bezeleri muhabbet kuşlarında büyümeleri mümkündür kimi zamanda büyümeden kalabilir. Düşük E vitamini ,aşırı yağlı yemler kuşların vücutlarında aşırı yağ stoku oluşturur.Bu şişlikler kuşun ısırması ile kanayabilir.Büyük lipomlar böbrek ve karaciğerde görülür.Kuşun idrar ve dışkı yapmasını zorlaştırır. İlaçla sağıltım mümkün değildir.Büyümeyen yağ bezeleri cerrahi olarak alınmadan bırakılabilir,vucuda zararı yoktur tümöre dönüşmeden kalabilir ve lipomlar etrafa yayılmadan kuşların vücudunda kalabilir. Tedavide E vitamini, diyet, egsersiz vs önerilir. Bazı kuş türlerinde, iyi huylu yağ tümörlerinin (Lipoma) gelişimi daha kolay olmaktadır.
Kuş Ur (Tümör): Hücrelerin aşırı çoğalmasıyla dokularda oluşan ve büyüme eğilimi gösteren yumrulardır. Tümör, vücuttaki tüm doku ve organlarda meydana gelebilir. Maling (Kötü huylu) olan tümörlere kanser denir. Bening tümörler(iyi huylu) kanser değildirler.Kötü huylu tümörler ilerledikçe başka doku ve organlara yayılırlar; buna metastaz denir bu şekilde bütün vücuda yayılır. Bening tümörler ise yayılmazlar, sadece oldukları yerde büyüyebilirler.Bu aşamalar veteriner hekim ve hasta sahibi tarafından dikkatli olarak takip edilmelidir.Gerekli durumlarda erken müdahale yapılmalıdır.Kuş sahiplerine önerim veteriner hekime gitmeseler dahi kuşlarını 3 ayda bir gögüs,karın, gaga,kanat altı vs bölgelerini elle muayne ederek şişlik durumlarını erken teşhis etmek açısından önemli bir yaklaşım olabilir.
Öncelikle urun kuşta kötü-iyi huylu olduğunu tahlillerle anlamak gerekmektedir, bazı urlar(tümörler) sadece yağ bezesi veya iltihap dolu olduğundan antibiyotik tedavisi ile geçebilmektedir ancak her antibiyotik her kitleye cevap vermez. Eğer kanser şeklinde ise kısa zaman içinde kuşu kaybedebiliriz, eğer iyi huylu ise yıllarca yaşayabilir. Tümöral oluşumlar genellikle ileri yaşlarda ve kilolu kuşlarda görülür, tüyleri o bölgede azalır ve halsiz görünmeye başlar, uçamaz. Bu durumda öncelikle bir hekime götürmeli ve tahlil yaptırmalısınız tahliller radyoloji,kan testi,biopsi,patolojik vs olarak yapılır. Yapılan muayene ve tetkik sonucuna göre, gerekli tedavi protokolü uygulanmalıdır.
Tolgay Aytar
Veteriner Hekim


42-🧿🧿🧿🧿

Muhabbet Kuşlarında Kızgınlık Yumurtası ( Kronik )
Kronik yumurtlama; muhabbet kuşları ve birkaç papağan türünde görülen çok ortak bir problemdir. Bu problem, dokuz ay civarından (*) birkaç yaşına kadar görülebilir. En çok rastlanılan yaş aralığı, bir yıldan 3 yıla kadardır.


Bir yumurtayı oluşturma ve yumurtlama süreci, doğanın inanılmaz bir başarısıdır. Bir kuş, birkaç günden birkaç haftaya kadar ortam koşullarına karşı koyarak yaşama dayanabilen bu muhafaza kabını oluşturmak için çeşitli protein ve minerallerden faydalanır. Bu kabın içinde yaşam için zorunlu fonksiyonların hepsi yer alır — yeme, içme, uyuma, atık düzenleme, nefes alma, büyüme ve gelişme ve diğerleri. Bu en azı diyecek kadar insanı hayrete düşüren bir olgu!
Bir yumurtanın üretim ve yumurtlama süreci, birçok faktör tarafından uyarılmaktadır. Beslenme koşullarının uygunluğu, gün ışığının uzunluğu, çiftleşme/eşleşme davranışları, yağış miktarı, yuva yapma/kapma yarışı ve birçok diğer faktör yumurtlama için dişileri uyarabilir. Yumurtlama için bir yumurtanın döllenmesi zorunlu değildir. Aslında, bir erkek muhabbet kuşuna ihtiyaç duyulmaz.

Bir yumurta kabuğu, öncelikle kalsiyumdan yapılır. Kalsiyum, kuşun vücudundaki kalsiyum depolarından gelir. Kemikler ve kaslar, bir yumurta kabuğu için gereken kalsiyumun neredeyse hepsini sağlar. Kabuk ihtiyaçlarını oluşturmakta kullanılarak harcanan kalsiyumdan dolayı vücudun uygun şekilde iş görmeye devam edebilmesi için bunun yerine koyulması zorunludur. Kalsiyum, kas işlevleri ve kuvvetli kemiklerin oluşturulmasında öncelikli bir gereksinimdir. Kronik yumurtlama halinde, kalsiyum depoları tüketilir ve vücut uygun şekilde iş göremez. Bu durum “hipokalsemi” kanda kalsiyum miktarının azalmış olması hali olarak bilinir. Hipokalsemiyle ilişkilendirilen yumurtlamada en çok bilinen problem yumurta tıkanıklığıdır. Bununla ilgili şu konuları inceleyiniz;
Yumurta tıkanması nedenleri, alınacak önlemler
Muhabbet Kuşu Yumurta Tıkanması



Düşük düzeydeki kalsiyum yüzünden rahim kasları işlev bozukluğu gösterir ve yumurtayı dışarı çıkaramaz. Hipokalsemi aynı zamanda felç benzeri davranışlara ve kırılgan kemiklere sebep olabilir.

Yumurtlama çevrimindeki kuşlar, daha uzun bir dönem boyunca dışkılarını tutmaya başlayacaklardır. Bu davranış, yuvayı temiz tutmaya ve gazdan/kötü kokudan uzak tutmaya yöneliktir. Çoğunlukla kuş; büyük, gevşek, kötü kokulu, soluk renkli dışkılayacaktır. Koku, bakterilerin ve mantar/mayaların varlığı yüzündendir. Birçok sağlık problemine neden olabileceğinden aşırı yumurtayı engellemek çok önemlidir. Sağlık tabanlı problemleri engellemekte en önemli faktör, beslenmedir. Kuşun, tam ve dengeli beslendiğinden emin olmak kesinlikle hayatidir. Hiçbir diyet, formülize edilmiş veya tohum kaynaklı diyetlerden daha iyi veya komplike değildir. Doğru oranlardaki yemler/besinler bütün gerekli besinleri sağlar. Yalnızca tohumla beslenme, aşırı yumurtlamanın yaratacağı problemlerin önlenmesinde çok yetersizdir. Tohumlarda hiçbir kalsiyum yoktur, neredeyse fosfor da bulunmaz, hiçbir A vitamini ve D vitamini de bulunmaz ki bunların tümü de kalsiyum emilimi ve kullanımı için gereklidir. Tohumlar, gerekli amino asitler açısından (Protein) da eksiktir ve proteinin yumurtanın içinde (yumurta sarısı, albümin, ve ceninle ilgili zarlar) kullanımından dolayı oluşan yetersizliği karşılayamazlar.

Kronik yumurtlama tedavisinde ilk adım, kuşun tam bir diyetle beslenmesidir. Dengeli beslenmede olan bir kuş, kronik yumurtlama nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinden çok az etkilenir. Sonraki adım, veteriner hekim gözetiminde, kan sayımı, kültürler ve gerekli tüm tedavilerin de içinde yer aldığı komple bir kontroldür. Hekim bu tetkiklerde; dışkıda bakteriyel veya mantar hastalıkları, yetersiz beslenme, stres ve kalsiyum eksikliğinin klinik işaretlerini arayacaktır. Sonraki adım, kuşun, gün içinde yararlandığı ışığın miktarını azaltmaktır. Günde maksimum 10 saatlik bir gün ışığı sağlanmalıdır. Bu, yumurta üretimine yol açacak olan hormon düzeyi artışını engellemeye yardım edecektir.

Kuş, günaşırı olmak kaydıyla ortalama 5 veya 6 yumurta yumurtlayacaktır. Kuş, yumurtladığında kafeste bırakmalısınız. O yumurtayı alırsanız, daha çok yumurtanın üretimi için uyarılmış olacaktır. (**)

Sonuç olarak, üreme için uyarıcı davranışta bulunmasını sağlayacak her şey çıkarılmalıdır. Karanlık, ayakkabı kutuları, çantalar, dolap, çekmece benzeri sınırlandırılmış/kuytu yerler, bir yuva olarak kullanılabilir. Böyle yerlere ulaşıp kullanmasına da engel olunmalıdır. Kuş; özellikle üreme döneminde sırtından, arkasından okşanmamalıdır. Uygunsuz bir yere oturmasının ve yumurtlamasının önlenmesi için kafesin altındaki ızgaralar çıkarılmamalıdır. Dişiler; nadiren, fırsat buldukça kendilerini tatmin etmek için favori bir oyuncak veya tüneği seçebilirler. Bu tür davranışa yol açan aksesuar çıkarılmalıdır. Kuşun çevresi ve oyun alışkanlıklarında da başka değişiklikler ve düzenlemelere ihtiyaç duyulabilir.

Bir erkek kuş, kronik yumurtlama olayı için çözüm değildir. Eş; yalnızca, problemi sürdürecek, onu çözmeyecektir. Kuş; sahibine daha az yakınlık gösterebilir, diğer kuşa bağlanabilir, üremek isteyebilir, sahip olunan bu güzel evcil hayvanın dostluğu kaybedilebilir.

Sorumlu sahipler olan bizler, aşırı yumurtalamasını engellemeye çalışmalıyız. Önleme; kuşlarımızın bu uyarıcılardan uzak tutulması ve dengeli/sağlıklı beslenmeyle kontrol edilmeleri yoluyla başarılabilir. Bu zorunluluklar, kronik yumurtlamayla ortaya çıkacak ikincil hastalık risklerinin azaltılması için de çok kritiktir.

Özetle, diyetini iyileştir ve geliştir, ışıktan yararlanma dönemini azalt, yumurtaları kafeste bırak, probleme katkıda bulunan cinsel uyarıcı objeleri kaldır ve fiziksel kontrol, belirti ve tedaviler için hekime danış.
Not: Özellikle son kısmımda bulunan bilgilendirmelerden de anlaşılacağı gibi kızgınlık yumurtasına ilişkin olgu tek bakılan dişi kuşlar için çok önemli yer tutmaktadır. Evet, mubişlere tek bakılmamalıdır ancak tek bakılmak zorunda olunan dişi kuşlar için de bu öneriler, bilgilendirmeler özenle dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.

(*) Çok iyi bakım ve beslenme sağlanmış , ortamı yumurtlama için tetikleyici rol oynayan dişilerde 4-5 aya kadar indiği görülmüştür.

(**) Bu konuda yumurtanın alınması gerektiği yönünde de görüşlere rastlanılmaktadır.


43-🧿🧿🧿🧿🧿 kuş veterineri

Muhabbet Kuşlarında Vitamin Eksikliği

Eğer muhabbet kuşunuzun günlük beslenme düzeni vitamin ve mineral bakımından yetersiz ise kuşunuz ölebilir. Vitamin eksikliği hafif rahatsızlıklara neden olduğu gibi , çok büyük sağlık sorunları da yaratabilir. Papağanlar ve diğer kuşlar günlük yaşamlarında pek çok vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. Buna karşın bu yazıda sadece en önemli 4 taneye yer verdik.

A Vitamini Eksikliği

Vitamin A eksikliği çeken kuşlar solunum sistemi hastalıklarına karşı korumasızdır. Büyük papağanlar ( özellikle gri papağanlar) bu vitaminin eksikliğinden dolayı aspergillosis hastalığından( bir tür solunum yolu enfeksiyonu) acı çeker. Hasta kuşların tüy renkleri matlaşır, gaga, cere ve ayak yapıları bozulur. Bazı papağanlar hyperkeratosis hastalığının ( epidermisin aşırı bölünmesi yüzünden derinin kalınlaşması) belasına kapılırlar. Bu hastalık onlarda cerenin aşırı kalınlaşması haliyle ortaya çıkar. Bu yüzden,kronik A vitamini eksikliği alt gaga etrafındaki deride şişkinliklere neden olabilir;çünkü vücudun bu kısmındaki tükrük bezleri şişmiştir.Boğaz mukozası sıklıkla sarımsı-beyazımsı bir renkle kaplanmıştır,kuş konjunktivit ve göz kapağı şişmesi gibi göz rahatsızlıkları geçirir.Eğer bir kuşta A vitamini eksikliği olduğundan kuşku duyuluyorsa erken davranılmalıdır.Örneğin hastalığın başlangıç safhalarında salya bezlerinin şişkinliği vitamin enjeksiyonları ile tedavi edilebilir.Sonraki zamanlarda bu şişkinlikleri vitaminlerin yardımıyla tedavi etmek olanaksızdır,salgı bezlerinin veteriner tarafından kesilip çıkarılması gerekir.

B Vitamini Eksikliği kuş veterineri

Bu durumda kuşta B vitamini eksikliği vardır,ve rahatsızlığın sonucu olarak kuşun bacakları felç olur.Sarsılmalarda da olduğu gibi bu durum aniden oluşur ve kuş çok korkar.Bir çok muhabbet kuşu felç sebebiyle ince dallara tüneyemez. Pek çok kuş çarpık bacakları yüzünden tüneklere konamaz. Yere düşerler ve topallayarak yürürler.Kuş veterinerleri kuşun içme suyuna eklenebilecek sıvılar verirler.Bu besin ilaveleri bir B vitamini bileşiği içerir.Buna ek olarak kuşlara B vitamini enjekte etmek çoğu zaman fayda sağlar.Lütfen B vitamini eksikliği bulunan kuşu kendiniz tedavi etmeye çalışmayın,her zaman doğru tedaviyi seçmek için kuşlarla ilgilenen bir veterinerle görüşün.

D Vitamini Eksikliği

Bir kuşun vücudunda,D vitamini minerallerle ilgili metabolik işlemler için çok önemlidir.Kalsiyumun ve besindeki fosforun ince bağırsaktan geçerken emilimine yardımcı olur.
Bununla birlikte D vitamini,iskeletin mineral tuzları depolamasından sorumludur.Eğer D vitamini eksikliği oluşursa organizma kalsiyum eksikliğinden dolayı sağlam kemik oluşturamaz.Bu yüzden kemikler çok yumuşar ve bükülürler.Genç kuşlarda bu durum oluştuğunda bu rachitis(raşitizim),daha yaşlı kuşlarda ise “adult rickets”(ergen raşitizmi)dir.Bunların her ikisinde de belirtiler oldukça benzerdir.Kemikler yeterince mineral tuz içermediklerinden çok yumuşarlar ve bunun sonucunda iskelette(bacaklar,omur) deformasyonlar oluşur.Radyograf yardımıyla bir veteriner kuşun iskelet durumuyla ilgili daha fazla şey belirleyebilir.Böylece kuşun D vitamini eksikliği yaşayıp yaşamadığı belli olur.Kuşa sağlıklı besin vererek optimal vitamin ve mineral desteği sağlamak çok önemlidir.Buna ek olarak birçok durumda hasta kuşu güneş ışığına çıkarmak ya da UV lambasının(örneğin Arcadia Bird Lamp) ışınlarını vücuduna almasını sağlamak faydalıdır.Ultraviyole ışınlar,kuşun derisinin D3. vitamini üretebilmesi için gerekli;ve bu yüzden önemlidir.

E Vitamini Eksikliği

Özellikle beyaz avusturya papağanları E vitamini eksikliğine karşı hassastırlar.Muhabbet kuşları bu duruma daha az eğilimli görülebilirler ancak muhabbet kuşlarında da bazı zamanlarda bu rahatsızlık oluşabilir.Eğer bir kuşta E vitamini eksikliği varsa,kuş yürümeye çalışırken titremeye ve yalpalamaya başlar.Kramplar ve zorunlu dairesel hareket E vitamini eksikiğinin belirtileri olabilir.Bir çok kuşun görme kabiliyeti azalır,bazı ilerlemiş durumlarda kuş tamamen kör olabilir.

Dikkat! Eğer E vitamini eksikliği bir kez oluşursa kuş iyileştirilemez. E vitamini enjeksiyonları bile kuşu iyileştirmez;sadece acıyı dindirebilir.Bu yüzden iyi dengelenmiş bir beslenme sağlamak,E vitamini eksikliğini önlemek için önemlidir.


44-🧿🧿🧿🧿🧿 kuş veterineri

Hasta Muhabbet Kuşunu Tanımak
Hiç kimse bir kuşu kendi sahibi kadar iyi tanıyamaz. Kuşunuzun olağan dışı davranışları hastalık belirtisi olabilir. Eğer muhabbet kuşunuz evcil değilse hastalık başlangıcını fark etmek daha zor olabilir. Bu yüzden kuşunuzu çok yakından takip etmelisiniz çünkü muhabbet kuşları gerçek sağlık durumlarını gizleme konusunda çok başarılılar.



Asla Zayıflık Gösterme




Eğer bir kuş bulaşıcı bir hastalığa yakalanmışsa, büyük olasılıkla çok sağlıklı bir kuş izlenimi vermeye çalışacaktır. Aslında bu doğal bir davranış ve yaşama içgüdüsünün bir parçası çünkü doğada olası düşmanlar, avlanan kuşlar sürünün zayıf ve hasta kuşlarını öldürürler. Bu yüzden hasta bir kuşun zayıflık göstermemesi gerekir.

Bu evcil kuşlar için de genel bir davranıştır. Tipik olarak hastalık yardıma çok geç kalındığında fark edilir. Sorumlu bir evcil sahibi her zaman tetikte olmalıdır.

Garip, bu kuş bunu daha önce yapmamıştı…

En küçük endişe bile sizi alarm durumuna geçirmelidir. Örneğin bir kuş artık geceleri uyurken tek ayağı üzerinde durmuyorsa bu bir hastalık işareti olabilir. Bir başka örnek ise yeme ve içme davranışlarındaki değişiklik olabilir. Eğer bir kuş göze batacak şekilde normalden çok daha fazla su içiyorsa böbrek problemi yaşıyor olabilir. Diğer bir dikkat çekici işaret ise kuş çok fazla yediği halde sürekli olarak kilo kaybediyor olabilir.

Eğer kuşlar çift olarak yaşıyorsa ve kuşlardan biri eşiyle önceden olduğu gibi ilgilenmiyorsa ve yalnız kalmak istiyorsa bu başlayan bir hastalığın işareti olabilir. Ancak bu tüy dökme işareti de olabilir. Her halikarda çok temkinli olmalısınız, çünkü sağlık durumundaki bozulma sebebiyle kuşun daha fazla dinlenmeye ihtiyacı olabilir.




Canlılıktan tembelliğe

Eğer muhabbet kuşunuz ortada kesin bir neden yokken normalden daha fazla uyumaya başlarsa kuşunuzu yakından gözlemlemeye başlamanız tavsiye edilir. Bütün gün uyuyan bir kuş ya hastadır ya da kafesteki akarlar yüzünden gece uyuyamıyordur. (kuş gece boyunca akarlar yüzünden kafesin içinde hareket ederse dışkı tek bir yerde toplanmaz Gece uyuyamama sorunun bir sebebi de basitçe kuş kafesinin çok gürültülü bir yere konulmuş olması olabilir.


Hey, küçük tombul !

Eğer bir kuş tüylerini kabartmış bir şekilde – etrafına bakınan bir top gibi - etrafındaki nesnelere ve arkadaşlarına dikkatsizce bakıyorsa başlayan veya kronik bir hastalık bunun sebebi olabilir. Dağınık tüyleri, donuk gözleri olan ve kümesteki arkadaşlarıyla ilgilenmeyen bir kuş büyük ihtimalle hastadır.

Zayıf ve üşümüş

Hasta kuşlar genel olarak düşük vücut ısısına sahiptir, 41 dereceden daha az, şiddetli titreme eğilimindedirler ve kolayca fark edebileceğiniz kabarık tüyleri vardır. Eğer kuşunuz evcilse vücut ısısını ayaklarından kolayca kontrol edebilirsiniz. Eğer ayakları aşırı derecede soğuksa kuş büyük ihtimalle hastadır.


Kuşun ağır bir şekilde nefes aldığına ve kuyruk tüylerinin aşağı yukarı hareket ettiğine dayanarak solunum yolu problemi veya enfeksiyon başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Veterinere Gidin ! kuş veterineri

Kuşunuzun hasta olduğunu fark ederseniz biran önce bilgili bir veterinere gitmelisiniz. Ayrıca kuş eşinden/arkadaşlarından ayırılmalıdır. Sadece bir veteriner kuşu tatmin edici bir şekilde muayene edebilir ve kesin tanı koyabilir. Veterinere gitmek için tereddüt etmeyiniz çünkü en iyi tedavi edilen hastalıklar başlangıç aşamasında olanlardır.

kuş veterineri

45-🧿🧿🧿🧿🧿

*
*
* #1
Muhabbet Kuşları Yüksek Sıcaklığa maruz kalırsa hastalanablirler
Muhabbet kuşum kartal gibi duruyor, muhabbet kuşum kanatlarını ayırıyor, muhabbet kuşum kanatları ayrık geziyor gibi aramalara istinaden açmak istediğim bir konudur. Bu durum bir hastalık olarak nitelendirmesek de gözlemlenmeli ve önlem alınmalıdır. Alınmadığı süre zarfında bazı sorunları tetikleyecek ve muhabbet kuşlarınızı hasta edecektir.

Kuş dostlarımız, havalandırmalar nedeniyle iç ortamlardaki sıcaklıklara alışmışlardır. Yüksek sıcaklıklar bu yüzden ölümcül olabilir. Kuşu dışarı çıkardığınızda, direkt güneş ışığından kesinlikle korumalısınız. Kuşunuzla, aracınızla yolculuk ediyorsanız, asla yalnız bırakmayın. Aşırı sıcaklıklar aynı zamanda diğer tamamlayıcı kaynaklardan da oluşabilir (aşırı konuma getirilmiş bir ısı kaynağı, ısıtma yastığı veya bir lamba gibi). Bazı koşullar, aşırı şişmanlık gibi, kuşların aşırı nefes almasına neden olur ve kendilerini serinletmesini önleyebilir. Veteriner hekim, kuşu değerlendirerek, yaşı, boyutu ve türü için uygun ağırlığı belirleyerek ağırlığını koruması için gerekenleri önerecektir.

Bulgular: Bu belirtilerde ve diğer sıcak hava koşullarında, kuşunuzun aşırı ısınma durumunu gözlemlemelisiniz.

Bu işaretler:
* Açık ağızla aşırı soluma,
* Kanatlarını vücudundan uzak tutma (kendini serinletmek için), Görselde olduğu gibi


* Stres altındaymış gibi davranışlar.
Tedavi / önleme:
* Derisine kadar ıslanıncaya kadar soğuk su püskürtmek,
* Ayak ve bacaklarını serin suya sokmak,
* Esmeyen daha serin ortama koymak,
* Soğuk almasını önlemek için gevşekçe beze sarmak,
* Şok durumu için kuşu izlemek,
* Daha fazla tedavi önerisi alabilmek için veteriner hekimi aramak.


46-⭐⭐⭐⭐


Muhabbet Kuşlarında Göz Problemleri
Göz nezlesi (Konjunktivit)

Etkilenmiş kuşlarda tipik olarak, gözlerinin etrafında çeşitli derecelerde kabuğumsu kıvamlı oluşumlar görülür. İlerlemiş hallerde, bu büyümeler tamamen gözü örtebilir. Gözler çoğunlukla kırmızımsı, suludur. Konjunktivitli kuşlar ayrıca, ölümle sonuçlanabilen solunum problemlerine de yakalanabilir.
Konjunktivitin nedeni birkaç faktör olabilir; yaralar, bakteriler, mantarlar, ipliksi kurtlar ve tekhücreli canlılar. Her konjunktivit olayında, nedeni tam olarak belirleyebilmek için teşhise yönelik test zorunludur.

Gözkapağı İltihabı kuş veterineri

Aşağıdaki öneriler, bu konudaki genel görüşleri içermektedir ve her olaya uygulanmayabilir. Herhangi bir tedavi yöntemi, deneyimli bir hekimce kararlaştırılmalıdır....

Bu hastalık, göz kapaklarının ağrılı şişliğidir. Göz kapağı kenarlarının ağrılı şişliği şeklinde gözlemlenir. Genellikle, gözlerde kızarıklık, kaşınma ve her iki gözde göz kapaklarının tahrişine sebep olur. Görünüşü, çoğunlukla konjunktivitle karıştırılır ve "Tekrarlayan konjunktivit" olarak değerlendirilebilir.

İki tipi vardır:
1. Ön iltihaplanma, göz kapaklarının önünü etkiler. Nedenler; seboreik dermatit (kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü,kepeğe benzer) ve nadiren de Stafilokok bakterileridir.
2. Arka iltihaplanma, göz kapaklarının gözlere temas eden yüzeyini etkiler. Buna, bu bölgedeki yağ salgı bezlerince neden olunmuş olabilir.

Aşağıdakiler kuşlara uygulanabilir.

Not: Herhangi bir tedavi yöntemi (aşağıdakiler dahil) deneyimli bir hekimce önerilmelidir.

* Her iki göze, günde bir ya da iki kez 5 dakika süre ile sıcak kompresler uygulanır. Ilık papatya çay poşetleri çok etkilidir ve anti enflamatuardır (kaşıntı, yandı giderici)!. Papatya çay poşeti açılarak üzerinde sıcak su dökülür, su fazlası sıkılır ve kullanılabilir ısıya ulaştığında kuşun gözüne nazik ve dikkatli biçimde konulur!
* Veteriner hekim, gözün temizlenmesi için (eritromisin gibi) göz merhemi önerebilir.
* İltihaplanmaya bağlı olarak, çabuk rahatlatma için uygun antibiyotik ve steroit damlası karışımları veya merhemler önerilebilir. Ancak, bu uygulama, göz tansiyonunu artırabilir ve posterior subkapsüler katarakt (PSK) biçimi için önemli riskler taşıyabilir.
* Uzmanlar; anti-enflamatuar, mantar ilacı veya hafif etkili steroid tedavisi önerebilir .
Katarakt (Göz Perdesi)

Kuşlarda katarakt, kapsamlı araştırılmamıştır ama genel anlamda insan, köpek, at gibi canlılarda olduğu gibi çeşitli nedenlerden oluştuğu düşünülmektedir.

Bu nedenlerden bazıları:

* Kalıtım: Bazı kataraktlar (onunla doğulmuştur) doğuştandır; diğer kalıtımsal olanlar, yaşamın ileri evresinde görülebilir.
* Şeker hastalığının yan etkisi
* Gözdeki enfeksiyonun yan etkisi
* Stres
* Radyasyon dahil mikrodalga ve ultraviole
* Yıldırım düşmesi (kazazedeler katarakt oluşum riski altındadır)
* Çeşitli toksinler

47-⭐⭐⭐⭐⭐ kuş veterineri

Topallama - Aksama, Ayak ve Bacak Problemleri

Topallama genellikle bir ya da iki bacağın tümüyle veya kısmen kullanılamaması şeklinde görülür.

Nedenleri:

* Tırnakların aşırı uzaması: Tırnakların; çok uzuması durumunda, parmağın ilk boğumunun yükselterek yüzeye tutunmayı engellemesi ya da yana doğru kıvrılmaları nedeniyle tutunamayı zorlaştırması nedenleriyle topallama belirebilir. Tırnaklar kısaltılmalı ya da aşındırıcı tüneklerle (genelde ağaç tünek, zımparalılar sağlıklı değildir) problem çözülmeye çalışılmalıdır.
* Artrit: Genellikle yaşlı veya uygun olmayan tüneklerde yaşayan kuşlarda görülür.
* Stafilokok Enfeksiyonları
* Ayak Enfeksiyonu: Ayaktaki bir iltihaplanma topallamaya neden olabilir. Ayak muhtemelen şişmiş ve sıcak olacaktır. Antibiyotikli dıştan sürülen merhem tedavi için uygundur.
* Kırık / yaralı ayak ve bacaklar
* Bacak ve tırnak çıkıkları
* Beslenme yetersizliği (dengesiz beslenme)
* Tümörler (Çoğunlukla böbrek tümörleri bacaklardaki sinirlere ve kan damarlarına baskı yapar.)
* Kafa veya belkemiği yaralanmaları: Bacaklara sinir mesajlarının gönderilmesini engeller.


48-


Muhabbet Kuşunda Kanamalar Görünmesi ve Tedavileri
Görsel tanı olarak kanın nereden geldiği belirlenerek, o bölge genel olarak, kanın temizlenmesi için hidrojen peroksitle silinmelidir. Olayların çoğunda, bu kanamalar uçmayı sağlayan kanat tüylerinde veya kuyruk tüyünde veya kırık bir ayak tırnağında olmaktadır.

Uygun önlem:

Yaralar için kuş kontrol edilirken, onu hemen serbest bırakmak için de hazır olunmalıdır, kuş, herhangi bir stres işareti gösterebilir (başın düşmesi, gözlerin kapanmaya başlaması vb.). Asla herhangi bir şekilde göğsünü kavramayınız. Onun yerine baş veya boyun çok sınırlı şekilde nazikçe tutulmalıdır. Kuşlar bir diyaframa sahip değildir ve eğer göğüs, serbest biçimde hareket etmezse nefes alamazlar.

Tüyler: kuş veterineri

Veteriner hekimlere en ortak başvurulan acil durumlardan biri, kırılarak kanayan kan tüyleridir. Vücuttaki tüm tüyler, büyürken dolu olan, büyüyünce de kanın kuruduğu bir kanal içinden akan kanla beslenirler.

Kanatları kesilen kuşlarda, yeni çıkan kan tüyleri, çevresindekilerden daha uzun olacağından kırılmaya karşı çok korunmasızdır ve kuş, kanatlarını çırptığı zaman ve bir şeye vurduğunda kırabilir.Daha az sıklıkla bir kuyruk tüyü veya daha küçük beden tüyü kanayabilir ve aynı tedavi yöntemleri bunlar için de geçerlidir.

Kan, kafesin yakınında duvarlara sıçratılabilir veya gövdesinin yan taraflarına bulaşabilir ama asla tek bir kırık tüyden ölen kuş olayına rastlanılmamıştır.

İzlenecek yol:

* Kuş, bir havluya sarılarak, nazikçe kanadı açılır ve büyük uçuş tüylerinin köklerini meydana çıkarmak için kanadın kenarının altındaki küçük tüyler aralanır. Bir kan tüyü, pembe veya çok koyu bir damara sahiptir, olgun tüy damarları ise şeffaftır ve içi boştur.
* Kanayan bölgeye, kan durdurucu toz, un veya mısır unu/nişastası uygulanır. Bu kanama bölgesi; deriden dışarı çıkan ve zorlukla görülebilen küçücük bir uç olarak veya yaralanan tüyün damarının sonunda görülebilir.
* Eğer kanama durdurulursa, kuş kafesinde sakin ve sessiz dinlendirilmelidir.
* Hiçbir fazla kanama yoksa ve kuş normal hareketliliğini sürdürüyorsa bir hekim tedavisine ihtiyaç duyulmayabilir.
* Eğer kuş kafes tabanına inerse veya kanama tekrar ederse bir hekim kırık tüyü çekmek zorunda kalabilir. Kanama çok fazla değilse bu gene de acil bir durum değildir, bundan dolayı gecenin yarısında acil müdahale için dışarı çıkmak zorunda değilsiniz.
Not: Quick Stop ürünü veya gümüş nitrat çubukları kan zehirlenmesine yol açabileceğinden önerilmemektedir. kuş veterineri

Ayak tırnağı kırılır veya gaga ucu yaralanırsa:

Kanama, 5 dakika boyunca, un veya mısır nişastası dökülerek ve çok hafif bir baskı uygulanarak durdurulabilir. Eğer yapılabiliyorsa, Gelfoam (kanayan yerleri kaplamada kullanılır) uygulanır ve medikal doku yapıştırıcısı ile kaplanır. Kanamanın devam etmediğinden emin olmak için 2 saat kadar gözünüz üzerinde olmalıdır. Bir hekim, yaranın alanını değerlendirmek isteyebilir. Gaganın ucu, travma yüzünden kırıldıysa çatlaklar daha yukarı yükselebilir. Gaganın sağlamlaştırılması için akrilik kullanılabilir. Gaga yaraları acı verebilir ve normal olarak yemeye başlayana kadar yumuşak bir diyet gerekebilir.

Ağız ve dışkılıkta kanama:

Çok ciddi ve acil durum düşünülmelidir. Kuş sakin ve ılık tutularak hemen veteriner hekime götürülmelidir.

Deri yırtmaları veya kesikler:

Derideki bir kesiğe pıhtılaştırıcı toz veya un uygulamayın.Kanayan bölge nazikçe %3 lük hidrojen peroksit karışımı, Nolvasan veya Betadin ile temizlenir ve 3-5 dakika boyunca basınç uygulanır. Eğer yırtılmak, 5 mm.den küçükse, yara, iyileşene kadar hidrojen peroksitle günde iki kez temizlenir. Eğer yırtılma 5 mm.den daha büyükse, yaranın, bir hekim tarafından dikilmesi gerekebilir. Asla ilk yardım merhemlerini veya herhangi bir merhemi veteriner hekim kontrolü olmadan kuşun herhangi bir yerine sürmeyin. Merhemlerin çoğu tüylere onarılamaz zarar verecek ve birçoğu da ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.

Eğer hekim yardım etmek için hemen müsait değilse ve dehidrasyondan (aşırı sıvı kaybı) şüphelenilirse, destekleyici özen sağlanmalıdır. Küçük bir şırınga ile gaga açılarak, su, birkaç damla meyve suyu veya elektrolit verilmesi, sıcak tutulması gibi. İyi aydınlatma ve yaranın büyütülerek gözlemlenmesi kolaylık sağlaması açısından yardımcı olacaktır. Pamuk bez, kumaş veya sargı bezi de yanınızda bulunmalıdır. kuş veterineri

Sıvı kaybı: Sıvı kaybı olan kuşlar, gözlerinin etrafında kırışık deriye sahiptirler. Sıvı kaybının belirlenmesinin başka bir yolu, bir saniye boyunca derilerini kıstırmaktır. Sıvısız kalmış deri, birkaç saniye boyunca , eski halini alacağına çadır şeklinde kalkık duracaktır.

Veteriner hekime ulaşıncaya kadar, birisi, kanayan alana basıncı sürdürmelidir. Kuşların çoğunluğunda, alana uygulanacak 5 dakikalık basınç pıhtılaşmayı sağlayacaktır.

Bir acil durumda, üreticiler, yaralanmalarda, çabucak kapatan medikal doku yapıştırıcısı kullanmaktadırlar. Bu yapıştırıcı, başlangıçta, savaş alanında acil durum yaralanmalarında kullanım için geliştirildi. Bu konuda tıbbi personel arasında, yapıştırıcının bazı zehirlenme riskleri taşıyabildiği tartışılmaktadır. Bazıları savunurken diğerleri karşı çıkmaktadır....

Not: Uygun olan ilk yardım önlemleriyle kanamanın durdurulması başarısızlığa uğrarsa, karaciğer hastalığını oluşturacak göstergeler belirebilir. Bu durumda acilen veteriner hekime başvurmanız gerekecektir.


49-⭐⭐⭐⭐ kuş veterineri

Ev kuşlarının en çok zehirlenme nedenleri:
* Böcek ilaçları %11
* Temizlik ürünleri %27
* Bitkiler %12
* İlaçlar %25
* Ağır metal içerenler dahil diğerleri %25
Kurşun; perde ağırlıklarında, kurşunlu ve vitray camlarda, balık oltası ağırlıklarında, dikkatsizce küllüklere atılan ya da yere düşen silah (saçma) mühimmatında, ziynet eşyasında, etrafı kurşun kaplı (şarap şişesi gibi) kapaklarda bulunabilir, bunlar en çok bilinen genel nedenlerdir.

Bayanlar ! Kuşlarımız omuzlarımıza çıktığında takılarımızı didiklemeyi severler. Buna izin vermeyin! Kuşunuzla birlikte olduğunuzda bu takıları çıkarmanız en iyisidir. Çok küçük parçaları yutacak ve bu da muhtemelen ölümüne yol açacaktır.! Bu nedenle ölen pek çok kuş bulunmaktadır. Güvenliklerini düşünün !

Evimizdeki çok bilinen tehlikeler ve etkileri:

Nikotin (Tütün ürünleri):
* Yenmesinden kısa süre sonra, genellikle 15-45 dakika içinde etkisini gösterir.
* Uyarılma, hızlı solunum, tükürük salgılama ve kusma
* Şiddetli hallerde, kas zayıflaması, kas seyirmeleri, depresyon, hızlı kalp atımı, solunum güçlüğü, içe kapanma, koma or kalp durması
* Solunum felçleri nedeniyle ölüm
Katyonik Temizleyiciler (Sıvı karışım yumuşatıcılar, dezenfektanlar, temizlik ürünleri):

* Göz etkilenmeleri: Hafif tahrişten ağır kornea yaralarına kadar
* Ağız yolu etkilenmeleri: doku ölümü, kangren, ağız, dil,yutak, yemek borusu iltihaplanması
* Deri etkilenmesi
* Kızartı, ödem, şiddetli acı ve ülserleşme.
Politetrafloretilen (PTFE) - Kaplı mutfak gereçleri (Aşırı ısıya maruz kalan (yaklaşık 280 °C) teflon mutfak gereçleri):
* Hırıltı, solunum güçlüğü, bunalım, huzursuz davranışlar ve ölüm
Avocado (Yapraklar, meyve, zehirli olduğu bilinen bazı tür türlerin kabuk ve tohumlarında)
* Solunum sıkıntıları, genel kan/sıvı birikimi, kalpte sıvı toplanması,ödem ve ölüm.
* Zehir alınımının 12 saat sonrasında belirtiler başlar ve 1-2 gün sonra da ölüm gerçekleşir.
Kalsiyum okzalat kristalleri içerenbitkiler (Ahraz otu Difenbahya, devetabanı,potos, sarmaşık,beyaz yelken çiçeği, şeflera)
* Yutma zorluğu, kusma, iştahsızlık.
* Yutulmuşsa, kristaller oral tahrişe, aşırı yanmaya ve ağız boşluğu tahrişine neden olabilir.
Zehirli maddelere örnekler
* Bazı yapışmaz yüzeyler (demir kaplı yüzeyler ve ütü masası kaplamaları, tencere, tava ve benzerleri, süzgeçler)
* Teflon, yapışmaz yüzeyler
* Halı ve döşeme spreyleri
* Yakıt (benzin vs.) buharları
* Duman (kaynağı ne olursa olsun)
* Egzost dumanı ( karbon monoksit
* Kendini temizleyen ocaklar
* Böcek sprey ve dumanları
* Kimyasal spreyler (böcek öldürücü, deodorant, mobilya boya ve cilaları)
* Yapıştırıcılar, boyalar, ojeler
* Amonyak veya çamaşır suyu
* Naftalin
* Yanan gıdalar, kızartma yağları
* Dezenfektanlar (sulfur florid, alüminyum phosfid)
* Spreyler
Nefes sorunlarında, kuşu derhal zehirlenme kaynağından uzaklaştırın ve temiz hava desteği sağlayın!

Veteriner hekiminiz aşağıdaki tedavileri uygulayabilir;

* Nemli oksijen tedavisi.
* Akciğer ödemine karşı diüretik desteği.
* Nefes açıcılar yararlı olabilir.
* Ateş düşürücü ilaçlar ve geniş etkili antibiyotikler.
* Isının ayarlanması ve beslenme desteği.
* Sıvı desteği tedavisi de gerekli olabilir.
Göz etkilenmeleri

* Gözlerini yumuşak şekilde steril su veya tuzlu su ile 20-30 dakika temizleyiniz.
* Küçük kuşlarda temizlemek için göz damlalığı kullanın.
* Kimyasal maddelerce tahriş durumlarında veya kırmızılık, ağrı veya göz akıntıları belirirse flüorressein boyası uygulayıp tedavinin gidişini gözlemleyin
Deri etkilenmeleri:

* Önce kuşunuzu stabil hale getirin !
* Kuş çok hasta ise tüylerindeki zehirli maddeleri temizlemeyin.
* Hafif deri etkilenmelerinde, ılık su ve yumuşak sıvı bulaşık sabunu ile yıkayın ve yavaşça ovun , sonra sabunu temizlemek için ılık su ile durulayın. Gerekirse tekrarlayın.
* Ağır deri etkilenmelerinde, tüm bir banyo gerekebilir. Elle kurulayın, vücut sıcaklığının düşmemesi için gözlemleyin ve sıcak tutun.
* Deterjanın tüyler arasına sızması halinde, defalarca durulama gerekebilir.
* Tüylerini temizlemesini, zehiri yemesini önlemek için e-collar (boyunluk) gerekebilir.
Not:
Zehirleyici ve kuşlarımızın ölüme neden olan besinler / insan yiyecekleri bu kapsamda belirtilmemiştir. Bu konu hakkında da lütfen bilgi edininiz.

50-⭐⭐⭐⭐⭐

Acil Durumlarda Kuşlarınıza Müdahale Yöntemleri
Bazen beklenmedik bir zamanda, hemen müdahale gerektiren durumlar olabiliyor. Örneğin kanamalar, yumurta sıkışmaları, kısmi felçler vs. vs. Bu tip durumlarda uygulanabilecek, genellikle doğal önlemlere yer vermek isterim.

* Dezenfektan
* Küçük bir çizik bile kuşlarda inanılmaz hızla problem yaratabilir. Bu nedenle evde her zaman dezenfektan bulundurmalısınız. İyotlu bir merhem (örneğin Betaisodona, Batticon %10 20 GR POM, isosol gibi. ), küçük çizikleri kapatmak için çok faydalıdır. Bu ürün sadece yüzeysel uygulanmalı, açık yaralara veya mukoza zarlarına girmemelidir! İyot kırmızıya döner ve yanar, kuşların canını yakabilir. Derin yaralarda zaman kaybetmeden veterinere gidilmeli.
* Bir diğer şiddetle tavsiye edilen ürün Octenisept'tir. Bu, sprey şişesinde bulunan sıvı bir mukozal antiseptiktir. Bu, uygulamayı çok kolaylaştırır. Octenisept ayrıca açık yaralara da uygulanabilir. Yalnızca hafif klorludur ve neredeyse pek yakma durumu söz konusu değildir.
* Kan durdurucular kuş veterineri
* Kanama durumlarında hemen müdahale gereklidir. Bu nedenle gerekli ürünler her zaman kuş ecza dolabında olması gerekir. Uygun ürünler,% 3 demir klorür çözeltisi ve pamuklu çubuktur. Elinizde bulunmadığında acil durumlarda kan durdurucu toz, un veya mısır unu/nişastası uygulanır.
* Muhabbet Kuşunda Kanamalar 
Muhabbet Kuşunda Kanamalar Görünmesi ve Tedavileri Görsel tanı olarak kanın nereden geldiği belirlenerek, o bölge genel olarak, kanın temizlenmesi için hidrojen peroksitle silinmelidir. Olayların çoğunda, bu kanamalar uçmayı sağlayan kanat tüylerinde veya kuyruk tüyünde veya kırık bir ayak...
iyikus.com 

%3 lük Solüsyonlar pamuklu çubuklarla kanayan bölgeye uygulanabilir. Kuaförlerden alınan kan durdurucu kibrite benzer ürünlerde kurtarucu olabilir.
* Kömür
* Akut ishal ve zehirlenme durumlarında kullanabileceğiniz iyi bir üründür. Kuş kumlarında az oranda bulunuyor. Kömür ishalin nedenlerini değil sadece semptomlarını durdurur. Yine de, sıvı kaybını önlediğinden yardımcı olabilir. Tehlikeli zehirlenme durumunda, kömür toksinleri emebilir. Odun kömürü, tek kullanımlık bir şırınga kullanılarak sulu bir çözeltiye eklenebilir. Ayrıca ısırgan otu çayıda iyi bir zehir önleyicidir.
* Elektrolit solüsyonu kuş veterineri
* İshal ve beslenmeyi reddeden kuşlar için vazgeçilmezdir . Elektrolit çözeltisi, tuz ve su kayıplarını telafi eder. İçerdiği glikoz enerji sağlar.
* Evde bir çözüm yoksa, kendinize geçici bir karışım yapabilirsiniz: 100 ml suya bir çay kaşığı üzüm şekeri, bir tutam tuz ve bir tutam kabartma tozu ekleyin.
* Kafes Kuşlarında İshale Karşı Elektrolit 
Kuşlarda "ELEKTROLİT" kullanımı: Sıcak havalarda, su ve mineral kaybeden kuşlarda, ishal olan kuşlarda elektrolit kullanmak şattır. Kuşum ishal oldu diye hemen ilaçlara sarılmayın ! Evde 4 ana malzeme ile elektrolit hazırlayıp ishal kuşunuza verdiğiniz taktirde aynı gün ishali geçecektir...
iyikus.com 

Eczanelerde benzer ürünler bulunabilir, örneğin Ge-Oral
Gıda
* Bal
* Bal zayıf hastalar için değerli bir enerji kaynağı olabilir. Suyla karıştırabilir veya yumuşak yiyeceğe (mama gibi) az oranda ekleyebilirsiniz.
* Bala benzer şekilde glikoz , kolay kullanılabilir enerji sağlar. Bir elektrolit solüsyonu zaten üzüm şekeri (= glikoz) içerir. Evde bir çözümünüz yoksa, kendiniz geçici bir çözüm oluşturabilirsiniz.
* Çay
* Anason-rezene-kimyon çayı ve papatya çayı mide problemleri üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir. Kaynatıldığında önemli mineraller çökeldiği için bitmiş çayın yarısı normal musluk suyu ile karıştırılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kuş Hastalıkları Bakım Beslenme Hakkında Muhabbet Kuşu Önemli Yazı Kuş Veterineri Kuş Veterineri' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top