2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşları Neden Tüy Döker ? Kuş Veterineri Kuş Doktoru
YAZI #7103 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
MUHABBET KUŞLARI NEDEN TÜY DÖKER ?🩺👨⚕
Tüy sorunlarının çoğu on şeyden kaynaklanır:
1-Mevsimsel değişiklik “Dökme süresi 10-15 gün”ani sıcaklık değişimleri
3-Beslenme yetersizlikleri beslenme bozukluğu tohum ve su yeterli değildir)
4-Vitamin mineral eksiklikleri
5-Viral enfeksiyonlar-Bacteriler”circo virüs,Fransız Tüy Hastalığı”
6-Hormonal dengesizlikler
7-Psikolojik faktörler / Stres /Depresyon can sıkıntısı
8-Parazitler – bitler ve akarlar
9-Mantar ve uyuz etkenleri
10-Bakım Hataları
Özellikle kapı ve pencere önüne konularak rüzgara maruz kalan kuşlarda tüy dökülmesi görülen belirtiler arasındadır. Bu şekilde görülen tüy dökülmesinde; tüy dökülmesi ile beraber; tüylerde kabarma, halsizlik gibi başka belirtilerde görülür.
Özellikle ishal, halsizlik, iştahsızlık gibi farklı belirtiler ile beraber görülen tüy dökülmesinde vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmekte fayda vardır.
Neler Yapılmalıdır?
Bu listeyi göz önünde bulundurarak, kuşunuzda tüy dökme sorunu varsa aşağıdakileri yaptığınızdan emin olun.
• Çeşitli beslenmeyi sağlayın: tohum, su, pancar, ıspanak, havuç, brokoli, meyveler, ticari kuş yemi peletleri, yumurta, bisküvi ve mineral ile besleyin.
• Mümkünse günlük olarak kafes dışına çıkartın. Kuş, kafesin dışında olduğunda kapıların, pencerelerin, ocak gözlerinin ve fanın kapalı olduğundan emin olun.
• Gündüzleri kuş evde yalnız ise radyo / TV gibi ses çıkaran cihazları açık bırakın.
• Kuşun doğal uyku düzenine sağdık kaldığından emin olun. Yani normal gece ve gündüz uzunluğuna dikkat edin. Kuşun uykuda olması gereken saatlerde kafesinin üstünü örtün ve kuşu sessiz bir odaya alın.
• Aynı kafeste çok sayıda kuş beslemeyin. Her kuş kafes içinde kendi özerkliğine sahip olmak ister. Kuş için kafeste kamuflaj alanları sağlayabilmek önemlidir.
• Kafesteki eski tüyler ve pislik kendi kendini yolma dürtüsünü uyarabileceğinden, kafesi günlük olarak temizleyin.
• Sık sık bir kuş banyosu verin.
• Stresli durumlardan koruyun, ör. köpekler, kediler, yabani kuşlar, aşırı sıcaklıklardan kuşunuzu uzak tutun.
sorun fark edilir edilmez tüy kaybı olan muhabbet kuşlarının bir veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekir. Sorunun birçok farklı nedeni olmasına rağmen, erken müdahale sorunun çözülmesi için en iyi şansı sağlayacaktır.
Ali Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
Öz-Vet Line
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşları Neden Tüy Döker ? Kuş Veterineri Kuş Doktoru' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:14
Top