2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağan Hastalıkları ve Tedavisi Kuş Veterineri Kuş Doktoru
YAZI #7110 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Papağan Hastalıkları ve Tedavisi
Papağanlar hem yapıları hem de yaradılışları gereği avcı kuş sınıfına girmez. Genelde hep avlanılan tarafta oldukları için devamlı olarak kendilerini güvende hissetmeleri gerekir. Bunun içinde çeviklik yeteneğini kullanılırlar.
Papağanlar, genellikle evcil hayvan olarak beslenen çok yaygın bir kuş türüdür. Bu da tabi ki herhangi bir rahatsızlığa yakalandığında bunu anlamamız çok zordur. Haliyle sorunu geç tespit ettiğimizde büyük bir ihtimal iş işten geçmiş olacaktır. Bu nedenle evcil olarak beslediğimiz papağanları sürekli olarak takipte olmamız gerekir.

Papağanın Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere evcil papağanımızı sürekli olarak kontrol altında tutmamız gerekiyor. Peki papağanın hastalandığını nasıl anlayacağız? Bunu anlamanın en iyi yöntemi papağanımızın karakteristik özelliğinin değişip değişmediğini gözlemlemektir. Mesela; oldukça neşeli olan papağanınız birden sessiz ve sakin bir şekilde davranıyorsa ya da sürekli olarak öten papağanınızın birden ötüşünü kesmesi en uygun örneklerdendir.
Papağanınızın hasta olduğunu aşağıdaki davranışlardan da anlayabilirsiniz;
* Daire çizerek ya da yalpalayarak yürüyorsa,
* Tüylerini gagalayarak yolmaya kalkıyorsa,
* Dengesiz davranışlar sergiliyorsa,
* Kafesin bir köşesinde kambur olarak duruyorsa,
* Tırnaklarını kesme, gagasını törpüleme gibi bakımlarını gerçekleştirmiyorsa,
İştahının kesilmesi ve buna bağlı olarak kilo kaybı yaşaması, en büyük hastalık belirtisinden biridir. Kuşunuzla ilgili biriyseniz zaten kilo kaybını hemen anlayabilirsiniz. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz gerekiyor. Veteriner, bu konuda gerekli olan tüm araştırmayı yapacaktır.
Yukarıda belirttiklerimizin haricinde davranışsal olarak da bazı değişiklikler gösterebilir. Sesinin değişmesi, karakteristik değişimler, kanatlarını aşağıya doğru sarkıtma ya da hiç hareket etmemesi gibi…
Dışkıda yaşanan değişimler;
* Normale göre daha az ya da daha çok yapması,
* Renk değişimi,
* Kan görülmesi
Kafada görülebilecek değişimler;
* Gözlerini tam açamama,
* Devamlı olarak gözlerini kısarak bakması,
* Kafada şişkinlik olması,
* Başının devamlı olarak seğirmesi
Tüylerde yaşanabilecek değişimler;
* Tüylerinin daha mat ve soluk gözükmesi,
* Tüylerinin dağınık ve kabarık tutması,
* Sürekli olarak tüylerini yolması,
* Vücudunun bazı noktalarının saçkıran gibi kelleşmesi,
Ayaklarda görülebilecek değişimler;
* Tırnaklarını kesmemesinden ötürü uzaması,
* Ayaklarının şişmesi,
* Kuşun ayak ya da bacağında yaşanabilecek deri döküntüleri,
Solunumda yaşanabilecek değişimler;
* Nefes alıp verirken kuyruğunu yukarıya doğru dikleştirmesi,
* Nefes alıp verirken güçlük çekmesi,
* Nefes alıp verirken gagasını açması,
* Kuşun ses tınısının değişmesi,
* Hapşırma,
Yeme ve içmede yaşanabilecek değişimler;
* Normalden daha az yemek yemesi,
* Normalden daha çok yemek yemesi,
* İstifra etmesi,
* İştah kaybı yaşaması,
* Yemek yerken zorlanması,
Yukarıda papağanınızın hasta olmasıyla beraber görülecek değişimleri en ince noktasına kadar belirttik. Bu belirtilerden bir veya daha fazlasını gördüğünüz takdirde hemen veterinere gitmeniz gerekecektir. Tabi ki bu rahatsızlıkları anlamanız içinde çok iyi bir gözlemci olmanız gerekiyor.

Papağanlarda Görülen Bazı Hastalıklar
Papağan Humması (Psitakoz – Papağan Ateşi)
Papağan humması, hücrelerde görülen ve çoğalan bir hastalıktır. Belirti olarak solunum güçlüğü, iştah kaybı, ishal ve papağanın gözünde çapak görülmesidir. Çok sıkıntılı bir rahatsızlıktır ve erken tanı çok önemlidir. Aksi halde ölümle sonuçlanabilecek durumlar yaşanabilir.
Polyoma Virüsü
Bu hastalığın ana taşıyıcıları muhabbet kuşlarıdır. Papağanlarda da görülen Polyoma Virüsü, ölümcül olma özelliği taşır. Polyoma Virüsü belirtileri; iştahsızlık, istifra, kilo kaybı, papağanında karnında gözle görülür şişkinlik ve dehidrasyondur. Genç kuşlarda daha çok görülen bu hastalıktan korunmak için aşı yaptırılmalıdır. Bu virüse yakalandıktan sonra maalesef kurtuluşu olmamaktadır.
Pacheco Hastalığı
Pacheco hastalığı daha çok psikiyatrik sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Taşınma, papağanın arkadaşının ölmesi vb. sebeplerden sonra görülür. Belirtileri; halsizlik, papağanın sessizleşmesi, dışkının yeşil renkte olması, sık sık titreme nöbetlerine girmesi…



Papağan Hastalıkları Ve Tedavileri
Renkli tüyleriyle her zaman güzel ve enerjik duran papağanlar, en çok beslenen evcil hayvanlar arasında sayılabilir. Bu kuşların hastalıklarının önlenmesi ve etkili bir tedavi planının uygulanmasında erken teşhisin büyük önemi vardır. Düzenli kontrollerden geçirilen kuşlar veteriner kontrolünde alınan önlemler sayesinde uzun ömürlü olabilirler.
Karakteristik Özelliklerde Yaşanan Değişim Hastalık Belirtisi mi?
Papağanların standart özelliklerinde değişikliklerin yaşanması hastalık ihtimalini akıllara getirir. En sık görülen belirtiler arasında; kilo kaybı, kambur duruş, titreme, kişisel bakım yapmama, tüylerin yolunması ve gaganın kafesin dışına sarkıtılması sayılabilir. Davranışsal değişimlerin yanı sıra dışkıda değişiklik, gözlerin devamlı kısık olması, tüylerin dökülmesi, ayakların şişmesi ve ses değişimi papağan sahiplerinin üstünde durması gereken özelliklerdir.
Papağanlarda Sık Rastlanan Hastalıklar
1- Papağan Humması
İştahsızlık, depresyon hali ve gözde çapaklanmayla kendini gösteren bu hastalık, ölümle sonuçlanabilir. Kuşun genel durumunu takip eden bir veteriner hekim tarafından yazılacak antibiyotik hastalığın kısa sürede geçmesini sağlar.
2- Mantar
Bu hastalıkta papağanın tüylerinde dökülmeler görülür. Son derece bulaşıcı olan bu durum kısa süre içinde hızlı bir ilerleme kaydeder. Nizoral şampuanlar kullanılarak gerekli tedavi etkili bir şekilde yapılabilir. Bu aşamada papağanın kullandığı suluk, mamalık ve tüneklerin de yıkanması gerekir.
3- Polyoma Virüsü
Bu hastalığı taşıyan başka bir kuştan geçen virüs ilk olarak ishal, kusma, karın bölgesinde şişlik ve iştahsızlıkla kendini belli eder. Bu hastalığın taşıyıcıları muhabbet kuşlarıdır. Korunma yolları arasında en etkili olanıysa aşılamadır. Virüsü kapmış olan kuşlar için bilinen bir tedavi yöntemi yoktur.
4- Sindirim Sistemi Bozuklukları
Mikroplu gıdalarla yapılan hatalı beslenme kuşun zaman içinde hastalanmasına neden olur. Karnın alt bölgesinde başlayan sıkıntı kısa süre içinde kendini net bir şekilde gösterir. Bu aşamada veteriner hekim tavsiyesiyle kuşun suluğuna düzenli olarak elma sirkesi damlatılarak ilk önlemler alınabilir.
5- Giyardiya Kisti
Yine son derece bulaşıcı olan ve hasta kuşla temasla geçen bu virüste; ciltte kuruluk, ishal ve halsizlik en önemli belirtilerdir. Papağan kafesinin her zaman temiz tutulması bu mikrobun sağlıklı kuşa bulaşmasını engeller. Hastalığın tedavisi uygun antibiyotiğin doğru dozda kullanılmasıyla yapılır.*
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Köpek Göz Hastalıkları Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Papağan Hastalıkları ve Tedavisi Kuş Veterineri Kuş Doktoru' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:30
Top