2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşuna Eş ? Kuş Veterineri ?
YAZI #7124 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Muhabbet kuşunun yavru iken alınması ve yanına eş alma işleminin 1 yaşına kadar yapılması gerekiyor. 1 yaşından büyük muhabbet kuşlarına eş seçimini doğru yapabilmek için kuşunuzu evcil hayvan mağazalarında bulunan diğer kuşlar arasına salmanız ve kendisinin anlaşabileceği bir kuşu bulmasını ve onu eş olarak almanız önerilmektedir.
Eş Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Muhabbet kuşunuza eş seçerken, her iki kuşun yaşlarının birbirine yakın olması önemlidir. Yaşları birbirine yakın olan kuşlar daha kolay anlaşmaya başlayacaktır. Yaş farkı olan kuşların uyumu zor olacak ve yavru almak için daha uzun süre beklemek gerekecektir.
Muhabbet kuşu besleyicileri, kuşlarına eş seçerken şunlara dikkat etmelidir;
* Mümkünse çevrenizde kuş besleyenlerden satın almayı tercih edin,
* Dişi kuşlar için tüy dökümünü tamamlamış olması
* Kuşunuz 1 yaşında ise alacağınız eşinde 1 yaş civarında olması,
* Erkek ya da dişi kuş seçiminde, çene rengine dikkat edilmeli ve kızgınlık döneminde ise seçilmelidir.
* Eş alındıktan sonra hemen aynı kafese konulmamalı, bir hafta on gün kadar ayrı kafeslerde yan yana tutulmalıdır.
* Dişi muhabbet kuşları eş seçiminde seçici davranmaktadır. Yeni aldığınız erkek kuş ile çiftleşmiyorsa, hemen yeni bir eş almalısınız.
Sağlıklı Kuş Seçimi
Muhabbet kuşunuza eş satın alırken, kuşun yaşının uygun, sağlıklı, temiz, tüylerinin canlı olmasına özen göstermelisiniz.
Dişi Kuş Seçim Erkek kuşunuz 1 yaşındaysa alacağınız dişi kuşunda 1 yaş civarında olması uygun olacaktır. Almayı düşündüğünüz dişi muhabbet kuşunun gagasının koyu kahverenginde olmasına dikkat edilmelidir. Bu kuşun kızgınlık döneminde ve çiftleşmeye hazır olduğunu gösterecektir. Dişi kuşun kafes içerisindeki hareketlerini takip etmeli agresif hareketler yapan kuşlar tercih edilmemelidir. Dişi kuşlar, belirli dönemlerde tüy döker ve tüy döküm döneminin bitmiş olması önemlidir.
Erkek Kuş Seçimi
Öncelikle her iki kuşun yaşlarının birbirine yakın olması gerekiyor. Erkek kuşlar, çiftleşmeye hazır olduklarında gaga üzerinde burun deliklerinin olduğu cere bölgesinin renginin koyu mavi olacaktır. Eş seçiminde dikkat edilmesi gereken bir özelliktir. Erkek kuşun dişi kuştan birkaç ay büyük olması, uyum sağlamaları ve kısa sürede çiftleşmeleri için daha uygundur.
Satın almadan önce erkek kuşun kafeste bulunan diğer kuşlara olan ilgisini takip etmelisiniz. Satın aldıktan sonra hemen aynı kafese koymamalı, farklı kafeslere koymalı ve birbirlerini görerek alışmalarını sağlamalısınız. Ayrıca aldığınız kuşta bir hastalık varsa bir hafta gibi bir sürede kendisini gösterecek, dişi kuşunuza hastalık bulaşmamış olacaktır.
Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Muhabbet kuşları evde beslemek ve sesini dinlemek için alınır. Muhabbet kuşu almadan önce alma nedeni, kaç adet alınacağı, kafes yapısı ve kafes içi aksesuar özellikleri belirlenmelidir.
Muhabbet kuşu alınırken dikkat edilecek önemli hususlar vardır;
* Satın alınacak yerin doğru seçilmesi,
* Kuşun sağlıklı olması,
* Muhabbet kuşunun yavru olması,
* Renk seçimi,
* Cinsiyet seçimi,
Muhabbet kuşlarında erkek ve dişi kuşların farklı özellikleri vardır. Erkek muhabbet kuşları, dişi kuşlara göre daha hareketlidir ve uzun ötüşler yaparlar. Erkek kuşlar öterken kafalarını sallayarak, çevrenin dikkatini çekmeye çalışır. Konuşmaya başlayan muhabbet kuşlarında, dişiler daha az kelime ezberlerken, erkek kuşlar 100 kelimeye kadar ezberleyebiliyor.
Kuşun Eş İstemesi
Muhabbet kuşu besleyicileri, kuşlarını iyi tanıdıkça ve özelliklerini bildikçe sağlık ve eş isteme durumlarını anlayabilecektir. Dişi muhabbet kuşları, kızgınlık dönemine girdiklerinde cere renkleri koyu kahverengine dönüşecektir. Bazı muhabbet kuşları eşleri olmadığında ve kızgınlık dönemlerinde yumurtlayabilirler. Bu kuşun eş istediğinin bir göstergesidir. Eşsiz yapılan yumurta boştur ve yavru çıkmayacaktır. Çiftleşmek isteyen dişi kuş kafeste telleri kemirmeye başlayacak, kuyruğunu yukarıya doğru kaldırarak farklı ötüşler yapacaktır. Muhabbet kuşunuzda buna benzer değişiklikler gördüğünüzde ve kuşunuz 1 yaşına yaklaştığında kendisine hemen eş almalısınız. Eş seçiminde de yaş uyumu ve sağlıklı olması çiftleşme açısından önemlidir
Sağlıklı günler ve kanat dolu mutluluklar dilerim
Veteriner Hekim
Ali Tolgay Aytar
Hizmette 30.yıl
.
.
.
.
.
#veterinerlikfakültesi #veterinerhekim #veterinerkliniği #veterinerizmir #istanbul #izmir #antalya #türkiye #kuşhastanesi #kuşveterineri #bursa #karşıyaka #buca #bornova #narlıdere #gaziemir #çiğli #manisa #kuşveterineri #veterinerlik #veteriner #muhabbetkuşu #papağan #kuşkliniği #kuşhastalıkları #kuştedavi #kuşveteriner #izmirkuşveteriner #kuşhastalıkları #izmirkuşveterineri
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşuna Eş ? Kuş Veterineri ?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top