2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuş Veteriner Kuş Veteriner Kuş Hastalıkları
YAZI #7135 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Genel
24-05-2021 20:46:59
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Muhabbet kuşları iyi bakım yapılmadığı zaman hasta olabilen çalılardır. Bu türe özgü hastalıklar olduğu gibi bütün canlıların yakalanabileceği hastalıklar da mevcuttur. Bu nedenle muhabbet kuşu hastalıkları nelerdir diye merak ediyorsanız sizler de bu yazımızdan yararlanabilirsiniz. Muhabbet kuşu besliyor olabilirsiniz, muhabbet kuşunuzun hastalık kapsamında göstermiş olduğu birtakım belirtiler mevcuttur. Bu hastalıklar nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. En belirgin özellikleri ile mevcut hastalıkları sizlere tanıtmaya çalıştık. Bu sayede anında hastalığın teşhisini koyabilir ve hastalık daha kötüye gitmeden, ilerlemeden anında müdahale ile bu hastalığın seyrini değiştirebilirsiniz. Muhabbet kuşu hastalıkları fark ettiğiniz an, muhabbet kuşunuzu bir veteriner hekime götürmeniz hastalığın yayılmasını önleyecektir. Sizler de ön tanı ile veterinere gittiğiniz zaman muhabbet kuşunun hastalığına anında teşhis konulur. İlaçlar ile tedavi altına alınır ve bu hastalıklar kolaylıkla atlatılır. Belirli bir çizelge ve iyileşme programı sayesinde sizler de bu sorunun üstesinden anında kolaylıkla gelebilirsiniz.

Mantar Hastalığı
Muhabbet kuşları sık sık mantar hastalığına yakalanır. Bu hastalığın çabuk yayılması kafesteki diğer kuşlara da bulaşması anlamına gelir. Bu nedenle mantar hastalığı belirtilen muhabbet kuşunuz diğer kuşların yanından erken teşhis ile alınırsa, hastalığın yayılması da önlenmiş olur. Tüy dökülmesi bu hastalığın en belirgin özelliklerinden bir tanesidir. Dökülen tüylerin altında kalan deride pul pul oluşumlar, kızarıklar belirtileridir. Ayrıca dökülmeyen tüy kısımlarında da küçük küçük pullanmalar bitlenmiş görüntüsü verebilir.

Sindirim Sisteminde Oluşan Bozukluklar
Muhabbet kuşlarına vitamin ve mineral alsın diye yem dışında farklı insan gıdaları da verilebilir. Bu gıdalar kuşa ağır geldiğinde ise sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelecektir. Doğru beslenmenin olmadığı yerde ve sağlıklı beslenmenin hayvana uygulanmaması halinde sindirim sistemi bozukluğu kaçınılmaz olacaktır. Sağlıksız şekilde beslenen muhabbet kuşu anında hasta olur. Bu hastalığı kuşun dışkısından da anlayabilirsiniz. İshal görüntüsü ile sulu dışkı bu hastalığın ilk teşhisidir.
Ayrıca muhabbet kuşunuzun karnının alt kısmında ise ele gelen şişlik oluştuğunu görebilirsiniz. Karın bölgesinde deride kızarıklık ve morartı meydana gelebilir.

Solunum Yolu Hastalığı
İnsanlar gibi muhabbet kuşları da solunum yolu hastalığına yakalanabilir. Burnu tıkanır ve bu nedenle o da ağzından nefes almak ister. Sürekli ağzı açık duran bir kuşunuz var is ve hiç kapatmıyor, baygınlık geçiriyor gibi sürekli nefes almanın yollarını arıyor ise solunum yolu hastalığına yakalanmıştır diyebiliriz. Böyle bir durumda fark eder fark etmez kuşunuzu veterinere götürmeniz gerekir. Suyuna damlatılan damlalar ile ve verilen ilaçlar ile burun kanalları açılacak ve düzgün nefes alacaktır.

Çiçek Hastalığı
Çiçek hastalığı muhabbet kuşlarında sık görülen bir tür bulaşıcı hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Muhabbet kuşunun göz çevresinde, gagasında ve ayak derisinde bu hastalığın belirtilerini çıplak gözle görmek mümkündür. Çiçek hastalığı ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis oldukça önemlidir. Fark eder etmez veterinere götürmeniz gerekir. Bir gün dahi bekletilmemesi önemlidir. Bu hastalık virüs ile yayılır ve kısa sürede tüm kuşlara bulaşabilir. Çiçek hastalığı gaganın, gözün ve ayakların renk değişimi ile kendini belli eder.

İshal
Yanlış beslenmeden kaynaklanan ve muhabbet kuşlarında sık görülen bir hastalıktır. İshale yakalanmış olan muhabbet kuşunu kafesinde su bulunmalıdır. Suyunun bitmemesine özen göstermeniz gerekir. Çünkü ishal olan muhabbet kuşu çok su kaybettiği için çok su içmek isteyecektir. Bunun dışında marul, ıspanak yaprağı ya da haşlanmış patates vererek kuşunuzun ishalini düzenleyebilirsiniz. İshali olan muhabbet kuşunuzun yemini bir süre vermeyerek bunun yerine yulaf da yedirebilirsiniz. Ancak ishalin nedenini de bulmanız gerekir. Böylece bir daha ishal olması önlenebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kurban,hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Abd Uygulaması; Akredite Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Hayvan Refahı ve Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kuş Veteriner Kuş Veteriner Kuş Hastalıkları' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:28
Top