2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşları Hastalıkları ve Tedavi Çeşitleri Kuş Veteriner
YAZI #7136 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Muhabbet Kuşları Hastalıkları Ve Tedavi Çeşitleri

Muhabbet Kuşları Hastalıkları Ve Tedavi Çeşitleri
08 Haziran 2020, 16:09 YAŞAM
Muhabbet kuşlarımızda en çok görülen hastalıkları ve en pratik çözümleri sizler için hazırladık.

Papağan çeşitlerinin küçük versiyonlarından olan muhabbet kuşu, evcil bir havyan türüdür. Hem ilgiyi hem de bakımı çok seven muhabbet kuşları, öğretildiği zaman bazı kelimeleri söyleyebilen cana yakın bir hayvandır.Kuşunuz bazı sebeplerden dolayı sık sık hastalana bilir. Ancak muhabbet kuşlarının yakalanabileceği çok fazla hastalık olduğu için bu hayvanların uzun bir ömür sürmelerini sağlamak çok kolay bir görev değildir.

Muhabbet kuşlarında hastalık sebepleri

Kuşunuzun hastalanmasında birçok etken sebep vardır. Bunlardan bir kaçı
Yemin kalitesiz veya taze olmaması
Suyunun temiz olmaması
Kuşun kafesinde ki pisliklerden enfeksiyon alması
Kuşun bakımının doğru ve zamanında yapılmaması
Gagasının ve tırnaklarının bakımının yapılmaması
Tüylerinin temizlenmemesi ve içerisinde mikroorganizmalar barındırması
Suyunun sık değiştirilmemesi
Kuşun hava alamaması
gibi birçok sebep kuşunuzun hastalanmasına sebep olmaktadır.



Bulaşıcı Hastalıklar

Tıpkı insanlar gibi, muhabbet kuşları da bulaşıcı hastalıklardan muzdarip olabilir. Bu hastalıklar mantar, virüs ve bakteri sebebiyle meydana gelebilir. Bunlardan en bilinenleri ise polyoma virüsü, kandidiaz (pamukçuk), salmonella ve kursak iltihabı olarak sıralanabilir.

Polyoma virüsü gibi yalnızca kuşlarda görülen bazı hastalıklar vardır. Bu tip enfeksiyonlardan korunmak için geniş ve iyi bir şekilde havalandırılan bir kafes en iyi çözüm olacaktır. Bu arada, ekmek mayası kuşlarda bağırsak iltihabı görülmesine sebep olabilir. Ancak mantar önleyici ilaçlar vardır ve bu ilaçlar oldukça etkili ilaçlardır.

Bu hayvanların geliştirebileceği en hassas hastalıklardan bir tanesi kursak iltihabıdır. Bu hastalık ise, marul gibi sebzeler çok iyi yıkanmadığı zaman ya da zirai ilaç kalıntıları hala olduğu zaman gerçekleşebilen bir hastalıktır. Belirtileri ise oldukça meşhurdur. Bu belirtileri pembe bir cilt, depresyon, iştah kaybı ve kirli gaga olarak sıralayabiliriz. Böyle bir durumda zavallı kuşun ölmesi normalde sadece üç, en fazla beş gün sürer.



Hastalık belirtileri

Kuşunuzun hasta olduğunu nasıl anlayabilirsiniz. Öncelikle belirtilerden önce şu noktanın üzerine durmamızda fayda var. Aşağıda belirteceğimiz niteliklerden birkaç tanesi kuşunuzda görülüyorsa mutlaka veterinere götürmelisiniz. Her canlıda olduğu gibi kuşlarında hastalık belirtileri vardır.

İştahsızlık
Soluk ve şişmiş olan gözler
Hapşurma
Dışkısında aşırı açık veya koyu renk, katı veya aşırı sıvı olması
Olağan dışı tüy dökülmesi veya yolması
Kafesin tabanında oturma
Sessizleşme(muhabbet kuşlarında konuşmama)
Kilo kaybı, halsizlik
Kuyruk hareketlerinde aşağı yukarı refleksler
Gagasında veya burnunda akıntı
Yüzündeki tüylerde sümüksü madde salgılanması

Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığı

Tüyleri dökülen ya da kelleşen kısımlarında kızarıklık ve pullanma olan kuşlarda mantar hastalığının varlığından şüphelenilir. Bu hastalık bulaşıcıdır. Bu nedenle evde başka kuşlar varsa, kafeslerin ayrılması gerekmektedir. Kuşun kafesi, yemliği ve suluğu çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Ayrıca kuşun suyuna mantar hastalığı için veterinere danışarak alınan damla eklenmelidir. 1 hafta süresince kuşun suyu temizlenerek verilmelidir.

Muhabbet Kuşlarında Solunum Yolu Hastalıkları

Kuşların genelinde görülen bu hastalık, enfeksiyon nedeni ile oluşmaktadır. Solunum yolu hastalığı olan kuşlar, nefes alırken zorlanırlar. Boğazı tıkanmış gibi bir hava veren kuşlar, sürekli olarak ağızlarını kapatıp açarlar. Bunun yanında çok fazla kuyruğunu sallarlar. Bu durumdaki kuşlara mutlaka antibiyotik bir tedavi uygulanmalıdır. İçme suyuna vitamin ve ilaç koyularak düzenli şekilde temizlenmelidir.

Muhabbet Kuşlarında Çiçek Hastalığı

Kuşlar için çok tehlikeli olan hastalıklardan biri çiçek hastalığıdır. Bu hastalığın ölüm ile sonuçlanması büyük olasılıktır. Ancak doğru ilaçlar ile doğru tedavi uygulandığında hastalık önlenebilir. Bulaşıcı bir hastalıktır ve kuşların göz çevresinde, gagalarında ya da ayaklarında görülür. Bu kuşlara mutlaka aşı yapılmalıdır.

Muhabbet Kuşlarında İshal

Kuşlarda iki tür ishal hastalığı görülür. Mikroplu olan ishal hastalıklarında ilaç ile tedavi yöntemi uygulanır. Eğer ishal mikroplu değil ise, kuş sahibinin uygulayacağı tedavi ile hastalık geçmektedir. Mama verilen kaba haşlanmış patates koyulur ve kaybedilen suyun kazandırılması için marul ile ıspanak yaprakları yuvaya asılır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşları Hastalıkları ve Tedavi Çeşitleri Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:51
Top