2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağan Ateşi Papagan Veteriner
YAZI #7138 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Papağan Ateşi (Psittakoz)

Kuşlardan insanlara geçen mikrobik bir hastalıktır. Papağan humması olarak da bilinir. Chlamydia psittaci adı verilen bir bakteri türünün yol açtığı papağan hastalığı kuşlardan insanlara geçen zoonoz bir hastalıktır. Papağan hastalığı, kuşlardan mikrop kapan insanlarda ateşli zatürre ya da ağır bir grip olarak belirir. Bir zamanlar virüs olarak tanımlanan Chlamydia psittacinin gerçekte deoksiribonüklaik asit ve ribonükleik asit içeren ancak metabolizması için gerekli enerjiyi üstünde yaşadığı konaktan sağlayan, belirli bir bakteri türü olduğu saptanmıştır.

Hastalığın Belirtileri

Temel belirtileri iştahsızlık, nefes güçlüğü, depresyon, ishal ve gözde çapaklanmadır. Bu belirtileri erken yakalamak ve bir an önce tedaviye başlamak mühimdir; aksi takdirde bu hastalık papağanınızda ani bir ölüme yol açabilir. Papağan hummasının tedavisi veteriner tarafından verilecek olan doğru antibiyotik ilaçlardan geçer.

Hastalığın Teşhisi

Bu hastalığa yakalandığından şüphelenilen kuşlarda, olması gereken kan profilinin belirlenmesi için beyaz kan hücresi sayımı yapılmalıdır.

Hastalığın Tedavisi

Papağan hastalığının tedavisi antibiyotiklerle yapılır.

Hastalığın Bulaşma Yolları

Kuşların her cinsinde yaşayabilen bu bakteri insanlara genellikle, papağan, güvercin gibi kuşlarla ördek, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanlarından geçer. Bu asalağın üstünde yaşadığı kuşlarda ya da kümes hayvanlarımda aşırı bir uyuşukluk görülür; tüyleri kabarır ve karışır.

Korunma ve Aşılama

Kontrol Sürü halinde kuş yetiştiriciliği yüksek standartı önemlidir. Toz bulutlarından kaçınılmalı, organizma karşı iyi havalandırma yapılmalı ve organizma için süzücü bölmeler konulmalıdır.
Karantina: Bütün hasta kuşlar ayrı tutulmalıdır. Hasta kuşların insanlarla temasları mutlaka minimum düzeyde tutulmalıdır. Katı karantina teknikleri uygulanmalıdır.
Çevre temizliği: Kafes ve salmalar ile çevre ve malzemeler tam olarak temizlenir ve dezenfekte edilir. Kuaterner amonyum dezenfektanlarının bakterilere karşı çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kafesteki ve ortamdaki tüy tozlarının dolaşımını minimuma indirgeyecek biçimde engelleyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Papağan Ateşi Papagan Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:25
Top