2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvercin Hastalıkları Kuş Veteriner
YAZI #7139 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Güvercin Hastalıkları

Güvercinler, yaşama süreleri 10-18 yılı arasında olan çeşitli cinsleri ve özellikleri olan kuş türleridir. Genellikle 2-8 yaş aralığı aktif oldukları dönemdir. Yeryüzünde yaklaşık olarak 200-300 türü bulunmaktadır. Ülkemizde sadece 7-8 tane çeşidi yaşamına uygun alan bulabilmektedir.
Beslenme şekilleri yemlenme biçiminde olur. Buğdayla beslenirler. Dişleri yoktur. Genellikle günün tek öğününde yani akşamları yemlenirler.
Güvercin sayısının fazla olduğu kümeslerde ise hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Çünkü yem yere doğru atıldığından hastalık bulunan güvercinlerin dışkılarından diğer güvercinlere hastalık bulaşabilmektedir.
Belli Başlı Güvercin Hastalıkları


Streptococcosis

Güvercinlerin ayaklarında ve kanat bölgesi eklemlerin de iltihaplanma olması ve yara oluşmasıdır. Kiloda düşüşler, yeşilimtrak çamurumsu ishal, yiyecekleri istiğfar etme, karın bölgesinde ve bağırsaklarda şişme olması, kan renginin değişerek eflatunumsu bir renge doğru dönmesi. Bu rengi tespit etmek için göğüs bölgesindeki tüylerin aralamak gerekir. Bu rahatsızlığın ileri boyut kazanması sonucunda felçli kalma tehlikesi ya da ölüm riski görülebilir.
Pasteurelosis (Kolera)

Hızlı ilerleyen bir rahatsızlık türüdür. Hızla ateş artması, iştah da azalmalar, sulu bir kıvamda ve sarımtırak renkte ishal görülmesi belirtileri arasındadır. Genellikle 3-10 gün aralığında ölüm tehlikesi görülmektedir.
Tuberculosis

Bu rahatsızlığın ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Aşırı kilo kaybı ile kendini göstermektedir. Vücudun büyük bölümünde soluk bir renk görülür. Çoğunlukla ölümle neticelenen bir rahatsızlık türüdür. Çaresi tespit edilememiş bir rahatsızlık türüdür.
Salmonella

İshal atıkları üzerinde köpükler vardır. Vücutta özellikle eklem yerlerinde şişkinlikler seyredilir. Bu şişkinliklerin sıcaklık derecesi diğer yerlere göre daha yüksektir. Bu mikrobun beyne kadar ulaşması durumunda kafayı sabit tutamama, kafanın öne geriye gidip gelmesi gerçekleşebilir. Ölümcül bir sonuçla karşılaşılabilir.
E- Coli

Sarı ve yeşilimsi sulu ishal şeklinde kendini gösterir. Bu ishal çok kötü kokar. Kilo kayıplarında artma ve halsizlik görülür. Belli aktiviteler de yani uçma da sorunlar olur.
Ornithosis

Belirtilerini hemen hissettirmeyen bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlığa yakalanan güvercinin genellikle bir gözün de akıntı olur. Bu rahatsızlığın ilerlemesi halinde bir gözde göz kaybı yaşanabilir.
Haemophillus

Nefes alıp verme de sıkıntılar. Gözlerde akma ve burundan sıvı gelmesi belirtileridir. En belirgin belirtisi gözler de ve gözün iç yapısında kendini gösteren şişliktir.
Paramyxovirosis

Suya olan isteğin artması en önemli belirtilerden bir tanesidir. Diğer belirtiler ise ishal, sinirsel sıkıntılar, baş ve boyun hareketlerinde anormallikler, güç kaybı, kiloda azalma eğilimi ve ileri aşamalar da felçtir.
Pox (Çiçek)

Genellikle genç yaşlardaki kuşlar da görülür. Deride kahverengi lekelenmeler olur. Solunum sıkıntısı yaşarlar. Vücudun bazı yerlerinde kabuk bağlayan yaralar oluşması belirtilerindendir.
Adenovirüs

Yeni doğanlar da ve genç yaşta olan kuşlar da görülür. Kusma, sarı renkli ishal ve kilo kaybı belirtileri arasındadır.
Circovirüs

Daha çok yavru kuşlar da seyreden bir rahatsızlık türüdür. Bağışıklık sisteminde sıkıntılar yaşanması, gelişimsel bakımından sorunlar olması, kiloda azalmalar, nefes alıp vermede aksaklıklar olması ve ishal belirtileri arasındadır. Tedavisi mümkün olmayan rahatsızlık türlerindendir.
Hexamitiasis

At sinekleri aracılığı ile güvercinlere akseder. Su içme isteğinin artması, kanla karışık ishal ve kusmalar görülmesi belirtileri arasındadır.
Cadidiasis

Güvercinin kursak kısmında şişme olması ve yavru güvercinler de büyüme geriliği olması en önemli belirtisidir.
Trichomonas

Vücutta sadece gaganın bileşim yerinde yaraların görülmesi en önemli belirtisidir. Vücudun diğer herhangi bir bölgesinde bu yaralardan görülmez.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kurban,hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Güvercin Hastalıkları Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:45
Top