2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jako Papağan Bakımı ve Beslemesi Kuş Veteriner Kliniği ,kanatlı Veteriner, Kuş Veterineri , Kuş Veteriner
YAZI #7201 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Jako papağan bakımı ve beslemesi
Jako papağanların bakımı ve beslenme koşulları
jako papağanlar, olağanüstü yeteneklere sahip olmaktadırlar. ve bu yüzden birçok insanın ilgisini çekmekmeyi başarmışlar. bu kuşların taklit yetenekleri ve zkaları, evcil kuş olarak beslenmelerine neden olmaktadır. ve aynı 4 yaşında bir insan çocuğu zekasına sahip olmaktadırlar.
ama jako papağanların evcil hayvanlar olarak insanlar tarafından ilgi görmesi sahipleri ile duygubağı kurmaları ve sahiplerinin ruh halinden ve duygularından anlaması olmaktadır. eğer bir jako papağan beslemek isterseniz her şeyden önce bu güzel ve sevimli kuşların bakımı ve beslenmesi ile alakalı detaylı bilgi edinmeniz olmaktadır.
Daha fazla oku ...
* Evcil gri papağanları tehdit eden tehlikeler
* Jako papağan kaç yıl yaşar ?
çünkü afrika gri papağanları için eğitim vermeniz gerekmektedir. ayrıca davranışları ve huylarını bilmenizde fayda vardır. çünkü bu kuşlar diğer evcil kuşlar ile farklı olmaktadır. ve bir çok konuda aynı insanlar gibi davranmaktadırlar. bu yazıda bu kuşların bakımı ve beslenmesi ile alakalı bazı detaylı bilgileri sizler ile paylaşmaya karar verdik ve umarız beğenmişsinizdir.
Jako papağanlarda beslenme nasıl olmalıdır ?
jako papağan, beslenmesi sağlık açısından önemli olmaktadır ve papağanınız için uygun bir yem rasyonu uygulamanız gerekmektedir. afrika gri papağanları, yemlerini beğenmeleri gerekmektedir. bu yüzden çeşitli yemleri kuşunuza sunmanız tavsiye edilmektedir. tercih edilen yem karışımlarında meyve, sebze ve tahılların yer alması gerekmektedir.
özelliklede buğday ve arpa filizi, yem olarak papağanınıza verilmesi gerekmektedir. bu konu ile alakalı detaylı bir makalemiz bulunmaktadır ve okumanızı tavsiye ederiz. kuşun mineral ihtiyacını temin etmek için, genel olarak kalamar kemiği kafeslerinde bulunmaktadır. ve özelliklede kuşu kalsiyum ihtiyacını temin etmek için en iyi besin olmaktadır.

Jako papağanların üremesi nasıl yapılır ?
genel olarak süs kuşlarından doğal yöntemler ile üreme yapılmaktadır, lakin son zamanlarda üretilen yeni nesil kuluçka makinası modelleri süs kuşlarından ve hatta tüm kanatlı türlerinden çıkım alabilecek performansa sahiptir.
ayrıca papağanlardan doğal yöntemler ile kuluçka yapmak riskli olmaktadır. bazen papağanlar kuluçka dönemi ortalarında yuvayı terk ederler ve yumurtalar üzerinde yatmayı unuturlar. bu yüzden tumurta içinde gelişmek üzere olan civcivlerin telef olmasına neden olur. bu yüzden her zaman tavsiyemiz jako papağan üremesi için kuluçka makinası kullanmanız olmaktadır.
özelliklede eğer petshop sahibi iseniz, kaliteli bir makine kullanarak daha fazla çıkım hemde risk olmadan elde etmeniz mümkün olmaktadır. diğer mesele papağanların yapay olarak kuluçka yapımı hassas olmaktadır. bu kuşların yavruları ısı ve nem değişimlerine son derece hassas olmaktadırlar ve bu yüzden kullanmak istediğiniz kuluçka makinesi ısı ve nem değerlerini stabil tutması gerekmektedir.
Jako gri papağanlarda kafes seçimi nasıldır ?
Öncelikle papağanınıza uygun büyüklükte, altı ızgaralı bir kafes almalısınız. Pirinç kafesleri tercih edin. Pirinç olmayan bir kafes alacaksanız, boyası çıkmayan, fırın boyalı bir kafes olmasına dikkat edilmelidir.
Kafesi evin aydınlık, doğrudan güneş almayan, cereyan olmayan bir yerine yerleştirin. Kafesine tırmanabileceği birkaç tünek, birkaç oyuncak (zil, merdiven, çan) koymalısınız.
unutmayın kafes papağanlar için en güvenli yer olmaktadır ve bu yüzden onlar için uygun olması önemli olmaktadır. kafes boyutu ve üretimi için kullanılan materiyale dikkat etmeniz gerekmektedir.
Suluk ve yemlikleri haftada 2-3 kez, kafesin altındaki ızgarayı haftada 2 kez ,kafesi ise ayda bir kez uygun temizlik malzemeleri ve uygun dezenfektanlarla yıkamalısınız. Kafesin altına serdiğiniz kağıdı her gün temiziyle değiştirmelisiniz.
Papağanlar banyo yapmayı severler. Sıcak mevsimlerde ayda 3-4 ,kış aylarında ayda 1-2 banyo yeterlidir. Banyo kuşunuzda alerjik reaksiyonlara yol açan tozların vücuttan atılması açısından da faydalıdır. Çiçek sulamada kullandığımız duş başlıklı sulama kapları bu iş için idealdir.
Papağanınızı yıkarken suyun soğuk ve tazyikli olmamasına, kulaklarının içine kaçmamasına dikkat edin. Papağanınıza gece banyo yaptırmayın. Bütün gece nemli tüylerle kalması birçok hastalığı davet edebilir. Banyodan sonra odanın sıcak olmasına özen gösterin.
Jako papağanlar meyve yemelimidirler ?
Kuşunuzun sindirim ve boşaltım sisteminin iyi çalışabilmesi için meyve yemesi önemlidir ,papağanızın kuru mamasını kaldırın 3-4 saat yiyecek bir şey vermeyiniz ve acıkmasını sağlayınız ,sonra yemesini istediğiniz meyveyi ikram ediniz ilglenmezse kafesin tellerine asınız ,bunu hergün tekrarlamalısınız yemesini istediğiniz meyveyi kafesin önünde sizde yiyin genelde papağanlar sahiplerinin yediği yiyecekleri daha iştahlı yerler.
Jako gri papağanlarda tırnak ve gaga kesimi yapılmalımıdır ?
Papağanınızın uzayan tırnaklarını da kesmelisiniz. Bunu yaparken yanlışlıkla damarlı canlı dokuyu kesmemeye dikkat etmelisiniz. Bu işlemi daha önce hiç yapmadıysanız denemeden önce veterinerinizden size nasıl yapılacağını göstermesini isteyin.
Gaga deformasyonları düzeltilmeli çatlayan gagalara bakım ayda bir kez olmak üzere merhemi sürülmelidir.
Jako gri papağanlarda yaş tayininde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Gri papağanların gözleri bir yaşınakadar siyah, daha sonraları gri ve 3 yaşına geldiklerinde sarımsı bir renk alır.3-30 yaş aralığında görünümünde bir farklılık olmaz. Gri papağanlar taklit yetenekleri çok fazla olan, eğlendirici sosyal hayvanlardır.

Günde en az 3 saati kafes dışında geçirmelidirler. Çok uzun süre kafeste kalan kuşlar strese girerler. Ellenmekten ve okşanmaktan çok hoşlanmazlar. Kafes dışında tünekten kaçmaması ve kafesin içinde sağa sola çarpıp yaralanmaması için kanat uçlarındaki ilk 3 tüy bırakılarak, sonraki 7 tüy kesilir.
Bu sakıncaları ve faydaları tartışmaya açık bir uygulamadır. İlla kuşunuzun kanat tüylerini kestirecekseniz, bunu uzman bir hekime yaptırmalısınız.
Gri papağanların gözleri yavru iken tamamıyla siyah iken yaşlarının ilerlemesiyle irislerinin etrafı renk olarak açılır ve 3 yaşının ardından tamamıyla sarı renge kavuşur.
Bu yaştan sonra bir gri papağanın yaşını belirlemek neredeyse imkânsızdır zira 3 yaşındaki bir gri papağan ile 30 yaşındaki bir gri papağanın görüntüsü hemen hemen aynıdır. Kırmızı kuyruk jakolarda kuyruğunda islenmiş gibi siyahlık olur jakonun yaşı ilerledikçe siyahlık kayıp olur. Jakonun kuyruğu canlı parlak kırmızı renktedir.
yaş ilerledikçe kuyruk rengi mat ve soluk bir renk alır. Jakolar da gagasının yapısına göre de yaş tahmini yapabilirsiniz. genç bir jakonun gaga yapısı pürüzsüz parlak ve yıpranmamış.
– jako da ise daha mat ufak tefek gaga yıpranması.
– çok mat bir gaga rengi ve oldukça yıpranmış bir gaga yapısı.
– Jakolar da ayak dan yaş tahmini de yapılabilmektedir.
NOT : papağan bakımı ve beslemesinde sağlığı ile ilgili en önemli faktör yem rasyonu olmaktadır. özelliklede papağan yavrusu için yem rasyonu çok önemli olmaktadır. sizce papağan yavrusu ne yer? öğrenmek için tıklayınız.
Evde gri papağanınıza verebileceğiniz başlıca yiyecekler nelerdir ?
Hazır kaliteli paket kuru mamalar, tuzsuz ay çekirdeği, yer fıstığı, yulaf, katı yumurta, haşlanmış patates, mısır, sütlü kuru ekmek, fındık, sorgum, marul, muhtelif meyve, küçük porsiyonlar halinde pişmiş et ve peynir, yeşillikler vs.
Önemli olan papağanınızın günlük menüsünde en az 3-5 farklı gruptan yiyecek olmasıdır. Porsiyonların çok küçük olmasına dikkat edin. Papağanınızın dışkısını kontrol edin. Çok fazla yeşillik ve meyve (kavun, karpuz, turunçgiller vb.) kuşunuzu ishal yapabilir. Kafeste her zaman taze içme suyu bulunmalıdır.
Jako papağanlarda en sık karşılaşılan hastalıklar nelerdir ?
Soğuk algınlığı enfeksiyonları Isı değişimleri, cereyanda kalmak en yaygın sebepleridir. belirtileri nezle, hapşırık, hırıltılı zor solunum, burun akıntısıdır
Newcastle hastalığı Viral, ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalık çiğ yumurta kabuğundan, serçe dışkısından bulaşabilir.
İştahsızlık, ateş, solunum güçlüğü, ishal, başın ters yöne dönmesi, denge kaybı, göz kapaklarında iltihaplanma, kramplar, kendi çevresinde dönme bu hastalığın belirtileri olabilir.
Psittacose Chlamydia psittaci isimli bakterinin sebep olduğu, insana da bulaşabilen bir hastalıktır. Son 20 yılda yaygınlaşmıştır. Bakteri kuşun burun bölgesine, doku ve tüylerinin içine yerleşir. Kuşlarda iştahsızlık, hareketsizlik, uyku hali gibi belirtiler görülür.
Burun salgıları ve tüylerdeki bakterileri soluma ile insana geçer. Gagalama ve ısırma yolu ile bulaşma ihtimali düşüktür. İnsanda üst solunum yollarından kan yolu ile tüm dokulara yayılır.
Kuluçka devresi 7-14 gündür. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük, solunum güçlüğü, boyun ağrısı, farenjit, boyun lenflerinde şişme hastalığın insanlardaki belirtileridir. Her 4 hastadan birinde burun kanaması, kas ağrısı görülür. Hastaların %70 inde dalak büyür. Menenjit hastalığı ile karıştırılabilir.
Mide enfeksiyonları Bakterilerin sebep olduğu hastalıklardır. Kuşunuz günlük gıdasını almasına rağmen kilo kaybeder. Dışkısında sindirilmemiş gıdalar görülür. Kusma, ishal diğer belirtilerdir.
dışkıda sarı renk, karaciğer bozukluğu; dışkıda kan, zehirlenme; ishal, üşütme, stres, yanlış beslenme belirtileridir.
Kabızlık Hareketsizlik, yanlış beslenme başlıca sebepleridir. Taneli bitki, taze meyve ve yeşillik oranlarını arttırmalısınız. Kabızlık devam ederse ilaç tedavisi gerekebilir.
Küf-mantar hastalığı Birtakım küf ve mantarların kuşun burun deliklerine yerleşmesi ile hastalık oluşur. Bu küf ve mantarlar zamanla burun deliklerini tahrip eder. Burun delikleri büyür. Vitamin-A eksikliği kuşun bu hastalığa daha kolay yakalanmasına sebep olur.
Burun akıntısı, burun deliklerinde kaşınma ve şişlik bu hastalığın belirtileridir. Veteriner hekiminiz burun deliklerinde biriken tortuları temizleyecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Ayak-göz-gaga mantarları İyi temizlenip dezenfekte edilmeyen kafeslerde zaman içinde bir takım mantarlar üreyebilir. Gaganın pürüzlü bir hal alması, ayaklarda ve gözde pullanma, matlaşma mantar hastalığının belirtileridir.
Salmonella Hastalığı taşıyan fareler tarafından kirletilmiş kuş yemleri, iyi kaynatılmamış yumurta kabuğu ve pişmemiş yumurta sarısı bu hastalığı papağanınıza geçirebilir. Salmonella insana da geçen bir hastalıktır. Hasta kuş sessizleşir, tüyleri kabarıktır.
Kanlı ishal, zor nefes alımı, boynun bir tarafa dönük durması, kramplar bu hastalığın belirtileri olabilir. Yumurtayı kuşa vermeden çok iyi haşlamak, piyasada satılan kalitesiz, markasız açık yemleri almamak dikkat etmeniz gereken hususlardır.
Kafes bitleri Bunlar küçük kırmızı dış parazitlerdir. Dikkatli bakıldığında gözle görülürler. Kafesin ve kuşun komple uygun ilaçlarla temizlenmesi gerekir. Gaga üstü uyuz hastalığı Uyuz böceği kuşun gagasının üstündeki deriye yerleşir.
Buradan burun üzerindeki ete ve göz kapaklarına yayılır. Kuş bu bölgeleri devamlı kaşır. Bazen papağanlar hastalık belirtisi göstermeden bu uyuzu taşıyıp, diğer kuşlara bulaştırabilirler. Kursak iltihabı Bozuk yem, kirli içme suyu sebep olur. Kuşta, boğulma, kusma, baştaki tüylerin birbirine yapışması gibi belirtiler gözlemlenir.
Jako papağan Yemi nasıl olmalıdır ?
Piyasada kolaylıkla bulunan Witte Molen, Dr. Sacchi, Bonnie, Champions, Vitakraft vb. markaların üretmiş olduğu papağan yemi karışımları kullanılabilir. Benzer bir yem açık satılan tohumların karıştırılması ile de hazırlanabilir ancak temiz ve tozdan arındırılmış olması şarttır. Örnek bir karışım şu şekilde olmalıdır.
%65 siyah beyaz ay çekirdeği
%3 buğday
%9 yulaf
%5 mısır(yumuşak)
%3 kenevir
%5 kabuklu fıstık
%3 burçak
%3 pirinç
%4 aspir
Yem bir kez sabah bir kez de akşam olmak üzere günde iki kez yenilenmelidir.
Jakolarda Meyve- Sebze çeşit olarak nasıl verilmelidir ?
Mandalina, portakal, elma, muz, ayva, yenidünya, kivi, kayısı, incir, armut, çilek, üzüm, erik, şeftali, kiraz, vişne, havuç, brokoli (az miktarda), marul (iyice yıkanmış ve kuru olarak), mısır, maydanoz sapı, ıspanak(iyice yıkanmış ve kuru olarak) ve yeşil biber toplam bir yem kabını geçmeyecek şekilde günlük olarak verilmelidir. Meyve çekirdekleri bazı tehlikeli kimyasallar içerdiklerinden kesinlikle verilmemelidir.
Filiz Kolza, ayçiçeği, fasulye türleri, bezelye, kuş yemi, ak darı, buğday gibi tohumların filizleri yüksek besin değerine sahip olduğundan haftada 1-2 kez verilmesi yararlıdır.
Tohumlar 12 saat suyun içerisinde durduktan sonra iyice durulanmalı ve bir kap içerisine konularak üzeri ıslatılmış kağıt havlu ile kapatılmalıdır. Tohumlar mümkün olduğu kadar sık (en azından 4-5 saatte bir) yıkanmalı ve kağıt havlular değiştirilmelidir.
Filiz, tohum boyu kadar olunca verilmek için uygun hale gelmiş demektir. Filizleri vermeden önce 1.5 lt su, 10 damla çamaşır suyu karışımı ile yıkamanız ve bol su ile durulamanız tavsiye olunur. Bu işlem filizlerin dezenfekte edilmesini sağlar.
Filizlendirme işlemleri tamamıyla karanlıkta ve havadar bir ortamda yapılmalı ve en ufak bir kötü koku ya da küf belirtisinde tüm filizler atılarak yenisi hazırlanmalıdır. Filizler her defasında taze olarak hazırlanmalı ve birkaç saatten fazla bekletilmemelidir aksi bir durum zehirlenmelere ve hatta ölümlere yol açabilir.
Not: Filizlendirilecek tohumun ilaçlı olmaması hayati öneme sahiptir. Zira tarım amaçlı olarak üretilen bazı tohumlarda böceklere karşı ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar papağanınızın ölümüne yol açabilir.
Jako papağan içme Suyu özelliği ne olmalıdır ?
Su, oda ısısında ve mümkünse dinlendirilmiş olarak verilmeli ve günde 1 kez yenilenmelidir.
Jako papağanlara verilebilecek ek besinler ne olmalıdır ?
Fındık, yer fıstığı, ceviz, badem aşırıya kaçmamak kaydıyla verilebilir. Bazı kuruyemişlerde ve özellikle yer fıstığında aflatoxin (bir tür küf) bulunabileceğinden kaliteli ve markalı ürünlerin tercih edilmesinde yarar vardır.
Çok iyi haşlanmış bir yumurtanın çeyreği haftada bir kez, çok az miktarda iyi pişmiş tavuk veya balık eti ise 3-4 haftada bir verilebilir. Az miktarda olmak kaydıyla haşlanmış ve yağsız makarna verilebilir. Çok az miktarda tuzsuz ve az yağlı beyaz peynir çok ender olarak verilebilir.
Jako papağanlarda kullanılması gereken vitaminler nelerdir?
Papağanlar seçici davranabildiklerinden besinlerden yeteri derecede vitamin alamayabilirler. Bu açıklarını kapatmak için veteriner hekiminizden ya da veteriner ilaçları satan yerlerden kolaylıkla bulabileceğiniz vitamin tozunu kullanabilirsiniz.
Küçük papağanlarda bir fiske, orta-boy papağanlarda mercimek büyüklüğünde, büyük papağanlarda ise iki mercimek büyüklüğünde vitamin haftada bir kez suyuna katılarak verilebilir. Papağanlarda su tüketimi en fazla yem tüketimini takibendir.
Dolayısıyla suyun yem verilmeden hemen önce hazırlanarak verilmesi ve 4-5 saatlik sürenin ardından dökülerek suluğun temizlenmesi gerekmektedir. Sürenin çok fazla uzaması suda çeşitli bakterilerin üremesine yol açmakta ve papağanınızın sağlığını tehdit etmektedir.
Ayrıca tam verim alınabilmesi için vitamin katkılı suyun direkt güneş ışığından korunması gerekmektedir.öz-vet bornova veteriner izmir
Papağanlar hızlı işleyen sindirim sistemleri dolayısıyla sularına katılan vitaminleri ve özellikle B vitaminini hızla vücuttan atmaktadırlar dolayısıyla bahsi geçen vitaminler doğal sebze ve meyvelerin yerini tutmamakta, sadece bir kısım eksiklikleri telafi etmektedir. Papağanınıza özellikle erken dönemlerde sebze / meyve yeme alışkanlığı kazandırmanız şiddetle tavsiye edilir..
Not : Papağanınızı ilk aldığınızda bir hafta boyunca her gün vitamin vermeniz yararlı olabilir. Yer değişikliği gibi nedenler stres seviyesini yükselttiğinden, papağanların bağışıklık seviyeleri düşmekte ve hastalıklara açık hale gelmektedirler. Vitamin takviyesi bu gibi istenmeyen durumları engellemektedir.
Jako papağanlarda Mineral ihtiyacı nasıl sağlanmalıdır ?
Orta boy papağanlarda ayda bir kez, üst üste 4-5 gün 15 damla solüsyon suyuna katılarak verilmelidir. Küçük papağanlarda bu miktar 5 damla, büyük papağanlarda ise 20 damla olarak verilebilir.
Günde iki kez olmak üzere su kabının yıkanması, ardından suyun değiştirilmesi ve her defasında solüsyon katılması gerekmektedir. İzmir bornovada ki öz-vet veteriner kliniğimizde bu konuda ithal ilaçlar kullanmaktayız. Tüy ve kemik sağlığı açısından mineral takviyesi gereklidir. Yumurtlama döneminde mineral katkısı biraz artırılabilir.
Piyasada bulunan bu solüsyonların yerine gazı alınmış soda da kullanılabilir, ancak mineral solüsyonlarının tercih edilmesinde fayda vardır. Yumurtlama döneminde doğacak yoğun kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla çok iyi haşlanmış bir yumurtanın kabuğu, zarı alınarak ve çok küçük parçalara ayrılarak verilmelidir.
Bu toz, verilecek meyve ve sebzelerin üstüne serpilebileceği gibi meyve ve sebzeler rendelendikten sonra karıştırılarak da verilebilir. Bu şekilde tüketilmemesi halinde iyi haşlanmış bir yumurtanın yarısı kabuğu ile birlikte de verilebilir.
Hazırlanacak karışımlar ve haşlanmış yumurta birkaç saat içerisinde bozulduğundan her defasında taze olarak hazırlanması ve kafes içerisinde fazla bekletilmemesi gerekmektedir.
Kafese koyacağınız mineral katkılı gaga taşı hem papağanın gagasının fazla uzamasını engellemekte hem de kafes ortamında mahrum kaldığı bazı mineralleri sağlamaktadır.
Not: Papağanınızı ilk aldığınızda vitamin takviyesinin ardından bir hafta boyunca her gün mineral vermeniz yararlı olabilir.
sonuç :
jako papağan kuşunuzun sağlıklı yaşamasını istiyorsanız, almadan önce bu zeki kuşlar hakkında yeteri kadar bilgi toplamanız gerekmektedir. jako papağan beden dili en önemli konulardan olmaktadır ve kuşunuzun ihtiyaçlarını anlamanız için yardımcı olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kurban,hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Abd Uygulaması; Akredite Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Jako Papağan Bakımı ve Beslemesi Kuş Veteriner Kliniği ,kanatlı Veteriner, Kuş Veterineri , Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:16
Top