2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Suicide Room İntihar Odası
YAZI #7221 © Yazan Psk.Emek Öykü KAYA | Yayın Ekim 2021
Filmi ödev olduğu için izledim ve bu içerikteki ödevim den tam puan aldım... Tamamen benim kendi analizim dir. Psikoloji okuyan arkadaşlarımıza yol gösterir umarım...

''Yaralandım sessizce ağlıyorum...''
Film bir opera salonunda başlayıp gene bir opera salonun da bitiyor. Yakın çekimle aile üyelerinin hayatlarından kesiter veriliyor ve fikir sahibi olmamız isteniyor.
Film Polonya yapımı bir film. Dominik’in babası bakanlıkta çalışıyor ( Sekreteriyle birlikte oluyor.) . Dominik’ in annesi ticaretler uğraşıyor ülke krizde ve annesi çok etkileniyor genelde gece çalışıyor. (Annesi de ortağıyla birlikte oluyor.)
Dominik sanat okulun da okuyor. Lise son sınıf öğrencisi. On sekiz yaşında. Okula özel şöförle gidiyor ve evlerinde kaçak bir kadın çalışıyor. Müzik olarak klasik müzik tercihi hareketli ve popüler olan şeyleri sevmiyor. Dominik dersten çıkınca arkadaşlarının yanına gidiyor bilgisayarı onlarda kız arkadaşları elbise bakıyor ve bilgisayardan bir video izliyorlar. Video kolunu jiletle çizen birine ait. Video başlığı ise kapalı dünya, açık yaralar diyordu. Mezuniyetleri vardı ve bir kız gelip ona baloda partnerim olur musun dedi ve oda kabul etti. Dominik aynı zamanda karateye de gidiyordu sınıf arkadaşı Alexsle. Onunla mezuniyetle alakalı konuştular ve kiminle gidecekleri hakkında konuştular. Zaten ne olduysa da o mezuniyetten sonra oldu ya. Dominik karateden çıkınca annesinin ofisine gitti. Kapıda kaldı. Annesini aramasına rağmen telefonlarına çıkmadı ve ofisin kapısında uyuya kaldı. Annesinin yardımcısı fark edip içeriye aldı. O gün Dominiğin ailesi mezuniyete geç kaldı ve kısa süre kaldıktan sonra gittiler. İşte bütün filminde yönü bu saatten sonra değişti. Aileler gidince çocuklar alkol alıp esrar içmeye başladılar ve önce iki kız sonra da Dominik ve Alexs öpüştüler ve video internette yayıldı altında bir sürü çok çirkin yorum döndü ve Dominik kendinden şüphe etmeye başladı. Bir kaç gün sonra Dominik karatede Alexs’in tacizine uğradı. Hemen şöförü aradı ancak şöför gelemeyeceğini söyledi sinir krizi geçirdi. Otobüse bindi suça karıştı ve dayak yedi. Bu durum bize depresyon ve antisosyal kişilik yapılanmasını gösteriyor.
Akşam eve gidince o videoyu tekrar izledi ve videodaki lingi sayesinde Slyvya ile yazışmaya ve görüntülü konuşmaya başladı internet üzerinden ve çok uzun zaman devam etti bu şekilde.
Dominik depresyon belirtileri gösteren bir birey dışardan bakıldığında sorunsuz bir hayatı var ancak iç dünyasına indiği zaman depresif hareketler göstermekte. Dominik bu olaydan sonra yavaş yavaş internette çok fazla zaman geçirmeye başlayacaktır. Direnç gücü yüksek değildir yönlendirmelere açık bir yapısı vardır. Alexs le öpüşme olayı olduğu zaman da kendisine gay denmiş ve o bunu kabul edecek eğilimler göstermiştir. Bu da insanların fikirlerini önemsediği ve çok çabuk etkilendiği anlamına gelir.
Dominik ‘in ailesi ilgisiz ve mutsuz bir aile idi ne kadar ilgili görünseler de. Annesinin babasını aldattığını ilk düşündüğüm yer Dominik kavga edince babası başında beklerken annesinin işe gidip sabaha karşı eve yarı baygın halde geldiği gün. Ailesiyle konuşmaya başladığı zaman sorun olmadan derdini anlatıyor ancak onlar iletişim kurmadığı taktir de hayatta iletişim kurmuyor. Dominik bir süre evden ve odasından çıkmıyor ve sürekli oyun oynayıp slyvyayla konuşuyor. Ailesi bir güne Dominiği de alıp aile dostlarıyla operaya gidiyorlar. Opera çıkışı aile dostlarının kızıyla dominiğin arasını yapmaya çalışıyorlar ancak Dominik her şeyi berbat etmek için ve ailesine ders vermek için eşcinsel olduğunu söylüyor ve oradaki erkek heykelli öpüyor. Annesi sinirlenir ve dikkat çekmeye çalıştığını söyler onu şımarık olmakla suçlar. Sabah uyandığında ise tekrar video görür ve travma yaşar ve ağlamaya başlar, dalga geçme boyuta gelmiştir arkadaşları artık Dominik ile. Bütün bunların yaşandığı sırada Slvya konuşmaya girer yüzüne ve dudaklarına bakar korkuyorsun der. Hassas olduğunu gerçekliğin ona zara verdiğini söyler. Slvya normal olmadıklarını ve insanların onları anlamadığından bahseder.’Sen farklısın, Biz farklıyız.’ Her şeyin normal dışı olduğunu söylüyor. Dominik bu durumda ne yapamam gerek diye sorduğu zaman ise Slvya ona korkularının üzerine git ve ödlerini kopar terörist ol diyor. Dominik bütün bu konuşmaların üzerine babasında silahını alarak okula gidiyor. Dominik kendince arkadaşlarına meydan okuyan bir tavır takınıyor ve akşam olanları Slywa ya anlatıyor. Tırnağında siyah oje var ve pantolonunun birkaç düğmesi de açık okulda olduğu süre boyunca. Kendisini çok güçlü hissettiğinden, hayvan gibi ve katil gibi hissettiğinden bahseder. Slywi ya Dominikle guru duyduğunu söyler ve sarılırlar. Oyun da sarılırlar gerçek hayatta birbirlerini hiç görmemişlerdir. Dominik ise gerçek hayatta görüşmeyi teklif eder ancak Slywi ya görüşmek istemez üç senedir evden çıkmadığını söyler ve yaşamak için hiçbir sebebin olmadığını zamanı gelince herkesin ölmesi gerektiğini söyler. Dominik ise her zaman olduğu gibi tam tersini söyleyerek Slwi ya yı yaşamaya ikna etmeye çalışır. Ailesinde sadakatsizlik var annesi ve babası birbirlerini aldatıyor. Slywiya kendisinin özgür olduğunu ve her şeyin içinde olduğunu söyler.
Dominik on gün boyunca odasından çıkmaz bunu evde tek fark eden evde çalışan kadındır. En sonunda polise haber verir. Eve gelen polis Dominiğin intihar ettiğini görür. Çünkü polis sesini duyunca odana sesler gelir. Dominği hastaneye götürürler. Ailesi de gelir ve görüşmek ister ancak doktor ailesini görüşmesine izin vermez bazı sebepleri vardır evden on çıkmadığını bilip bilmediklerini sorar ailenin haberi olmadığını görür. Dominiğin intihar girişiminde bulunduğunu ve Domoniğin de onlarla görüşmek istemediğini söyler ve görüşmeye engel olur. Dominik reşittir ve ailesiyle görüşmeme beyanında bulunmuştur. Dominik hastaneden çıktıktan sonra eve gider ailesi konuşmak ister ancak Dominik ağlar. Hemen oyuna girer ve Slywiya ile konuşmaya başlar. Slywiya ona alkolle ilaç içip uykuya yatacağını söyler. Ona acının zevk verdiğinden bahseder. Dominik gece yarısı odasından çıkıp mutfağa gider annesi de ordadır ve annesi ona söylenmeye başlar bunu üzerine Dominik acı çekmesi gerektiğini ve ancak onu böyle anlayacağını söyler. Ailesi son olan olaylardan sonra destek almaya karar verir ve bir psikiyatri çağırırlar. Gayet etik ve doğru bir psikiyatridir. Çocuklarının internet bağımlısı olduğunu ve onunla iletişim kurmanın bir yolu olduğunu söyler ve ailenin isteği gibi hemen ilaç yazmaz. Bunun üzerine aile psikiyatriyi değiştirir ve başka bir doktor gelir. Ve bu kadın hemen ilaç yazmaya niyetlenir aile biraz konuşup konuşmayacağını sorar. Psikiyatride sandalyeyi alır ve kapının önüne oturup dominikle konuşmaya başlar. Dominik bu sıra da Slywiyla konuşmaktaydı, Slywiya ona korkak olduğunu ve ölemeyeceğini söyleyip manipüle etmeye çalışıyordu. Dominik doktora kaygılar için de boğulduğunu ve uyuyamadığını söyler.Herşeyin yalnızca olumsuz tarafını gördüğünü bundan kurtulup normal bir hayata dönmek istediğini söyler. Gitmek istediğinden de bahseder. Psikiyatri ona isteyerek mi intihar ettiğini sorar. Dominik bu soruya hayır der. Yaşamaya cesareti olmayan insanları anlamıyorum der. ( Psikiyatri ona sen intihar edecek birisi değilsin der.)Onlar korkak dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünüyorlar. Sana bahşedilmiş bir hayattan nasıl vazgeçersin, bunu kendine ve sevdiğin insanlara nasıl yaparsın anlamıyor ve anlamakta istemiyorum. Elinden geldiği kadar başkaları için yaşamalısın.
Dominik oyuna girer ve Slywiyla konuşmaya devam eder . Slwiaya ölmeye hazır olduğunu söyler Dominikte gelmek istediğini söyler ancak Slwia buna daha hazır olmadığını söyler. Sen hala yaşamak istiyorsun der. Bu dünya sevgiden yoksun dünya bitmiş halde. Tam da bu konuşmalar olurken Dominğin babası interneti keser ve bağırmaya başlar. Sen bizi kullanıyorsun elinde her şey var der. Dominik odadan çıkar ve anlatmaya başlar oyundan bahseder ve onlardan interneti geri takmalarını ister. Babası Dominik le dalga geçer ama annesi ciddiye alır. Orda insanlar birbirini merak ediyor ve önemsiyor gerçek hayatta bu yok der. İkna edemeyince ilaçları da alıp evden gider. Kafasında Slwiay la konuşur ve bir bara gider. Pembe saçlı bir kız arar bulamaz. Kafasının içinde hala Slwia ile konuşmaktadır. Tuvalet gider birayla ilaçları içer ve birayı içer, kabinden çıkar karşında bir çift vardır ben soyunacağım sizde beni çekin der. Öpüşün bende sizi çekeceğim der. Ve O çift Dominiğin ölüm sahnesini ana an kameraya çeker sadece ünlü olmak belki de tüm amaç ve yardım etmezler Dominik orda o bar tuvalet de anne diyerek ölür. Ailemi arayın der adeta yalvarır. İntihar odası oyuncuları Dominiği çok merak etmektedirler ve bir gün bir se duyarlar ben Dominik … annesi der, Dominik intihar etti ve öldü der. Slwia haberi alınca dışarı çıkar interneti söküp ağlar ve bağırır. Son sahne de gene bir opera salonu ve gene baba ve anne vardır tek fark ayrılmışlardır ve anne İş ortağıyla birliktedir.
Filmde Geçen Sözler:
1) Sen neden kendini öldürmek istemiyorsun?
2) Ben özgürüm. Bu duyguyu şiddetle öneririm.
3) Aklınız fikriniz kendinizi öldürmede değil mi?
4) Acı çekmek zorundasın. Daha önce çekmediğin kadar. Nasıl bir acı içinde olduğumu anlaman için.
5) Kaygılar içinde boğulduğumu hissediyorum.
6) Her şeyin yalnızca olumsuz tarafını görüyorum.
7) Sen intihar edecek tipten biri değilsin.
8) Aslında, kendi canına kıyan insanları anlamıyorum. İnsanın yaşama karşı cesareti olmalı. Bence onlar korkak. Dünya'nın kendi etrafında döndüğünü sanan bencil yaratıklar. Sana bahşedilmiş en büyük hediyeden nasıl feragat edersin ki? Bunu kendine ve sevdiğin insanlara nasıl yaparsın? Bunu anlamıyorum ve anlamak da istemiyorum. Elinden geldiği kadar başkaları için yaşamalısın.
9) Yalnız kalmaktan çok korkuyorsun.
10) Endişelenen kişiler için… Böyle bitsin istemezdik. Yaşamak istedik. Bu dünya sevgiden yoksun. Dünya bitmiş artık. Bu dünya bizleri hak etmiyor. İşte bu yüzden gitmemiz gerekiyor. Miadımız doldu. Biz gideceğiz, sen kalacaksın. Kendini, bilmeden yavaş yavaş öldürüyorsun. Sen intihar odasısın.
Depresyon ve antisosyal kişilik özelikleri dikkatim çekti.
Dsm-5 e göre tanılar.
Depresyon
Bir duygudurum bozukluğudur.
Birinci basamakta en sık görülen psikiyatrik hastalıktır.
Sözlük anlamıyla: Bunalım- Uyaranlara karşı duyarlılığın, iş yapabilme gücünün, kendine güvenin azalarak; karamsarlığın, umutsuzluğun güçlenmesiyle ortaya çıkan ruhsal bozukluk, ruhsal çöküntü. Telavi edilmemiş depresyon;
azalmış yaşam kalitesi,
artmış intihar riski
Major Depresyon Tanı Kriterleri
Major Depresyon aşağıya bastırmak, bastırmak anlamına gelir. Duygu durumundaki çöküntüyü anlatır. Ancak Major depresyonda duygu durumu ile birlikte beden de çökmektedir.
MAJOR DEPRESYON DSM-IV TANI KRİTERLERİ
A. 2 Haftalık dönem işlevsellik değişikliği ile birlikte aşağıdakilerin 5 inin bulunması, en az birinin Depresif duygudurum ya da ilgi kaybı ya da zevk alamama olması gerekir
1. Her gün gün boyu süren depresif duygudurum ( Üzgün, boşlukta hissetme,ağlamaklı görünüm)
2. Her gün ve gün boyu süren etkinliklere ilgide azalma, eskisi kadar zevk alamama
3. Önemli derecede kilo kaybı ya da kilo alımı
4. İnsomnia ya da hipersomnia ( Uykusuzluk ya da aşırı uyuma)
5. Psikomotor ajitasyon ya da retardasyonun olması (davranışlarda aşırı artma ya da gerileme)
6. Yorgunluk, bitkinlik ve enerji kaybının olması
7. Değersizlik, aşırı ya da ugun olmayan suçluluk duygularının(sanrısal=gerçek dışı yargı) olabilir
8. Düşüncesini yoğunlaştırmada azalma ya da kararsızlık
9. Yineleyen ölüm düşünceleri ( İntiharla ilgili)
B. Bu semptomlar karışık tekrarlamanın tanı ölçütlerini karşılamamaktadır.
C. Bu semptomlar madde kullanımına /Genel Tıbbi duruma bağlı değildir.
D. Kayıptan 2 aydan fazla süren semptomlar.Yas ile daha iyi açıklanamaz
İntihar; Bir kimsenin toplumsal ve ruhsal nedenlerin etkisi ile kendi hayatına son vermesi. Kişinin istemli olarak yaşamına son vermesi ve kişinin öz benliğine yönelmiş bir saldırganlık hali olan intihar, psikiyatride başta gelen ölüm nedenidir. Bir düşünce, bir girişim ya da tamamlanmış intihar olarak karşımıza çıkabilir. İntihar stres yaratan yaşam koşullarına tepki veren kişilerden, ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalara kadar geniş bir popülasyonda görülebilmektedir. İntihar eden kişi gerçekten ölmek arzusunda olabileceği gibi, bu davranışı ile acısını, umutsuzluğunu dile getirmek amacı da gütmüş olabilmektedir. Literatürde değişik isimlerle anılan intiharlar genel bir ifade ile kişinin bilerek, kasıtlı olarak kendini öldürmesi olarak tanımlanmaktadır. Tamamen bireysel bir davranış olmakla birlikte aynı zamanda sosyal süreçlerin ve sosyal koşulların iç içe geçtiği karmaşık sosyal bir olgudur. Yaşamı tehdit edici özelliğe sahip olması nedeniyle ruh sağlığı ve krize müdahale alanında önemli bir yer tutan intihar davranışı; günlük hayatta bir düşünce, bir girişim veya tekrarlayan girişim olarak karşımıza çıkabilir İntihar olgusu insanlık tarihi kadar eskidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emek Öykü KAYA Fotoğraf
Psk.Emek Öykü KAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emek Öykü KAYA'nın Yazıları
► İntihar ve İntihar Girişimleri Psk.Seliyha DOLAŞIR
► İntihar ve Tedavisi Psk.Betül ÖZDEMİR
► Depresyon ve İntihar Psk.Sena TUNÇ
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Esra BÜYÜKKURT
► İntihar Düşünceleriyle Baş Etme Dr.Psk.Beyza ÜNAL
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Suicide Room İntihar Odası' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Aile Üzerine 1 Ekim 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:17
Top