2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bal Arıları Kışın Nereye Gider
YAZI #7252 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Aralık 2021
Yaz aylarında çiçekten çiçeğe koşuşturan bal arılarının kış aylarında ne yaparlar hiç düşündünüz mü?

Yaz aylarının sıcağında çok fazla zorlukla karşılaşmayan bal arıları havalar soğumaya başladığında kovanlar da kalırlar ve sıcaklık artana kadar orada yaşam mücadelesi verirler.

Kış aylarında sıcaklık 10 °C'nin altına düştüğünde, bal arıları kovanlarına çekilir ve ısınmak için bir kış kümesi oluştururlar. Arı kovanının kaderi, kovandaki üyelerin kışa ne kadar hazırlıklı olduğuna bağlıdır. Bal arısı sürüsü, hayatta kalmak ve ısınmak için kışa hazır güçlü bir arı popülasyonuna, yemek için bol miktarda bal deposuna ve güvenli bir kovana sahip olmalıdır. Başarılı bir kış kümesi, yaz popülasyonunkinden farklı fizyolojik özelliklere sahip arı neslinden oluşur. Bu nesildeki arılar sıcaklığı korumak ve kışı atlatabilmek için daha dolgun ve uzun ömürlü olurlar.

Bal arılarının sosyal dünyası üç kasta ayrılır: işçiler, erkek arılar ve kraliçeler. Ancak kış aylarında erkek arılar ölür ve geriye sadece kastın dişi üyeleri: işçiler ve kraliçe kalır. Kraliçe arı en sıcak bölge olan çekirdek kısmında, işçi arılar ise hayatta kalabilecek ısıyı üretmek için sıkı bir şekilde bir araya gelip titreyerek kovanı sıcak tutmaya gayret gösterirler.

Kış kümesinin merkezinde, sıcaklıklar 32–37 °C kadar yükseğe çıkabilirken kümenin yüzeyinde 10°C 'ye kadar inebilir. Arı kümesi, ısıyı koruyup bal rezervlerine ulaşmak için kovanın etrafında düzenli bir biçimde sürünür ve tırmanır. Dışarıda sıcaklık 10°C 'nin üzerine çıktığında, arılar kendilerini atıklardan kurtarmak için kovanı geçici olarak terk ederler. Sıcaklıklar nadiren 10°C 'nin altına düştüğü iklimlerde, bal arıları tüm yıl boyunca çalışmaya devam eder.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bal Arıları Kışın Nereye Gider' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top