2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Kuruluğu Tedavisinde Osteopati
YAZI #7262 © Yazan Uzm.Fzt.Cihat SEYREK | Yayın Aralık 2021
Göz doktorları tarafından görülen en yaygın durumlardan biri keratokonjonktivit sicca veya kuru gözdür. Semptomlar gözde yanma veya kuruluk, yabancı cisim hissi, görme azalması ve epifora içerir. Dört tür lakrimasyon vardır: refleksif, bazal, uyarılmış ve psikojenik. Esas olarak ana lakrimal bezin parasempatik innervasyonu ile kontrol edilen refleksif yol en çok osteopati’den yararlanır. Parasempatik yolun preganglionik nöronları, ponsun tegmental kısmı içindeki lakrimal çekirdeğe başlar ve daha sonra fasiyal sinirin nervus ara kısmı kısmına katılır. Bu parasempatik lifler daha büyük yüzeysel petrosal sinir olmak için ayrılır ve daha sonra vidian siniri oluşturmak için derin petrosal siniri birleştirir. Vidian sinir doğrudan sfenopalatin gangliyonuna geçer, burada bu preganglionik lakrimal aksonlar postganglionik sekretomotor nöronlarla sinapslanır. Salgılayıcı postganglionik nöronlar sfenopalatin gangliyonunu terk eder ve hemen trigeminal sinirin bitişik maksiller bölümüne girer. Bu parasempatik sinirler, siklik adenosin monofosfata bağlı sinyal iletim yolu yoluyla lakrimasyonu tetikler.

Şu anda keratokonjonktivit sicka’nın göz kapağı hijyeni, yapay gözyaşları, punktal tıkaçlar, yağlama merhemleri ve immünomodülatörler gibi semptomatik olarak giderilmesi için çeşitli tedaviler önerilmektedir. Bu seçenekler başarısız olursa sonunda, çeşitli cerrahi prosedürler düşünülebilir. Gözyaşı bezi ve sfenopalatin gangliyon kaynağı parasempatik sinir gelen postgangliyonik lifleri gözyaşı uyaran; bu nedenle, sfenopalatin gangliyonu çevreleyen fasyayı gevşetmeyi amaçlayan bir intraoral sfenopalatin salım tekniği, gözyaşı üretiminin geliştirilmesinde etkili olabilir. Ganglionlar farenksin üst, arka ve yan bölgesinde bulunur ve doğrudan veya dolaylı miyofasyal salınım ile manuel olarak serbest bırakılabilir. Sfenopalatin salım tekniği genellikle derhal gözyaşı üretimini teşvik eder. Sfenopalatin gangliyon yüz sinir, parasempatik sinir donanımını almak ve trigeminal sinir duyu lifleri içerdiğinden, gangliyon yakın fasya salma parasempatik aktivitesi ve trigeminal sinir duyu bileşenleri normalleştirir. Bunun bir sonucu olarak, bu teknik göz yaşı salgılaması tetikler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihat SEYREK Fotoğraf
Uzm.Fzt.Cihat SEYREK
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in Makaleleri
► Göz Kuruluğu ve A Vitamini Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Osteopati Fzt.Cihat SEYREK
► Cilt (Deri) Kuruluğu ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Visseral - Kraniosakral Osteopati Fzt.Cihat SEYREK
► Kırışıklık Tedavisinde Botox Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► Egzama Tedavisinde Probiyotik Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Göz Kuruluğu Tedavisinde Osteopati' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz ve Tedavisi Aralık 2021
► Ortopedik Manuel Terapi Aralık 2021
► Siyatik ve Tedavisi Aralık 2021
► Osteopati Aralık 2021
► İnme (Felç) Tedavisi Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:12
Top