2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koronavirüs Kaygısı, Korkusu ve Stresi
YAZI #7301 © Yazan Uzm.Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK | Yayın Ocak 2022
✳ Stresin psikolojide, basitçe, "düşük, orta ve yüksek düzey" şeklinde derecelendirilebildiğini görürüz.

✳ Düşük ve yüksek stres gerek iş yaşamında gerekse aile yaşamında bizi "işlevsiz" hale getirirken orta düzey stres ise daha iyi bir yaşam sürdürmemize yardımcı olur.

✳ Orta düzey stres seviyesine "Olumlu Stres Düzeyi" de denir. Bu yüzden biz psikologlar, stresi tamamen ortadan kaldırmak yerine, ideal seviyelerde tutmak için çabalarız. "Stres Yönetimi" ifadesini ise bu yüzden kullanırız.

✳ Aşırı ve/veya kronik stresin ise bağışıklık sistemimizi olumsuz etkilediğini pek araştırma ortaya koymuştur.

✳ Corona Virüsüne karşı fiziksel önlemleri ve tedbirler mutlaka almalıyız. Önemli olan diğer bir önlem ise bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak olduğu ve bağışıklık sistemimiz de stres seviyemizden etkilendiği için bu virüsle ilgili aşırı stresli bir duygu durumuna girmek ya da bilimsel olmayan komplo teorileri ile aşırı kaygıya kapılmak yerine bilimsel veriler ışığında önlem almak oldukça önemli görünmektedir.

✳ Çocuklarımızın ve bizlerin yüksek stres ya da kaygıdan olumsuz bir şekilde etkilenmemesi, bu süreci daha kolay atlatmamıza yardım edecektir.

✳ Bilimsel kaynağı olmayan bilimsel bilgilere ve ifadelere itibar etmemeliyiz. Bunu yapmamak stresimizi, kaygımızı ve panik halimizi artırmaktan başka bir işe yaramaz. Aşırı stres ve panik, virüse karşı bağışıklığımızı düşürebileceği gibi işlevsel ve akılcı önlemler almamızın da önüne geçebilir.

✳ Yine aynı nedenlerle, varsayım ve paranoya içeren komplo teorilerinden uzak durmalıyız. Pratik anlamda bunların bizlere hiçbir faydası yoktur.

✳ Aldığımız tüm fiziksel önlemler, kaçınmamız gereken komplo teorileri, abartılı ve bilimsel olmayan bilgilerle birlikte, ilaveten alacağımız psikolojik önlemler sayesinde bu virüsle karşılaşmaya daha hazır hale gelebiliriz.

Bir tarafta bu virüsü, bağışıklığımıza zarar verebilecek bir kaygı/stres düzeyiyle karşılamak var; diğer tarafta ise olumlu stres düzeyimizi koruyarak (kuşkusuz hekimlerin önerdiği sağlıklı beslenme, uyku vb. diğer fizyolojik önlemlerle), şayet kapımızı çalarsa bu virüsle, daha kolay baş edebilecek bir bağışıklık sistemi ile onu misafir edip uğurlamak...



Unutmayın, aşırı kaygı ve aşırı panik, virüsten daha kalıcı ve ciddi zararlara neden olabilir.

Sağlıkla ve sevgiyle…

Klinik Psikolog Handan ERGÜN HOŞRİK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Handan ERGÜN HOŞRİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK'in Makale ve Yazıları
► Koronavirüs ve Kaygılarımız Psk.Sema ŞAHİNGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Koronavirüs Kaygısı, Korkusu ve Stresi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygusal Yeme Ocak 2022
◊ Karne Heyecanı Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:46
Top