2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



6 Saniye: Mutlu Bir İlişkinin Sırrı
YAZI #7302 © Yazan Uzm.Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK | Yayın Ocak 2022
Gottman Enstitüsü araştırmalarına göre sorunsuz ilişki yoktur, oysa mutlu ilişki vardır. Yapılan çalışmalar mutlu olduğunu ifade eden çiftlerin dahi sorunları olduğunu ve bu sorunların genel olarak % 61'inin çözümsüz, % 39'unun ise en iyi ihtimalle ulaşılabilir ve çözülebilir olduğunu gösteriyor. Bu noktada önemli olan, sorunların çözülebilir kısmına odaklanmak gibi duruyor. Peki, bakalım başka neler mutlu bir ilişki için imkân sağlıyor:

1. Birbirini tanımak, birbirine ilgi duymak.

Bu tanıma kişinin en zayıf yönlerinden en güçlü taraflarına, hayatta en çok korktuğu şeyden en sevdiği yemeğe kadar geniş bir yelpazedir. İlişkinin ilerleyen yıllarında da bu ilgiyi taze tutmak, güncelleme yapmak önemli görünüyor. Çünkü tüm bunlar zaman içinde değişebiliyor. Unutmayın ki ilişkiniz de tıpkı sizler gibi canlı...

2. Temas halinde olmak.

İlerleyen yıllar, eklenen ve artan sorumluluklar, belki çocuklar, anne babalar arasında ne olursa olsun birbirinizle olan teması kaybetmemek önemli görünüyor. Ne hissettiğinizden, neye ihtiyacınız olduğundan karşılıklı haberdar olmak önemli. Bazen hiç fırsat yokmuş gibi görünse de gün içinde bir “yapılacak listesi” yerine sevgi sözcükleri ya da özlem içeren bir mesaj ya da arama; yemek hazırlarken bir yandan kısa bir masaj ya da bir yorgunluk kahvesi hazırlamak her iki tarafı da tazelemeye yardımcı olacaktır. Geniş zamanlar yaratıncaya dek kısa anları es geçmeyin.

3. Karşılıklı duygusal ve fiziksel ihtiyaçları gözetmek ve paylaşmak.

4. Sorunları olabildiğince yapıcı bir şekilde dile getirebilmek.

Kişisel hakaret, aşağılama, yargı ve eleştiri veya iletişimi kesmek, küsmek yerine şikâyet ve soruna odaklanıp duygu ve ihtiyaçları ifade edebilmek sizi ciddi bir yükten kurtarabilir. Bu, isteklerinize ulaşmanızı da kolaylaştırır. Sorunlara rağmen ilişkinizin ve sizin yıpranmanızın önüne geçer.

5. Birbirinizin olumlu yönlerine odaklanmak.

Birbirinizin çabasına, yapmadıklarından çok yaptıklarına odaklanmaya çalışmak da iletişimde kalmayı kolaylaştıracaktır. Unutmayın her ilişkinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Güçlü yönleri fark etmek sorunları çözmede daha çok işinize yarayacaktır.

6. Kişisel alan.

İhtiyaçlar ve hayallere yer açmak, hatta birbirinizi desteklemek önemli görünüyor. Aksi halde iki kişi tek bir bünyede verimsiz bir hale dönüşebilir.

7. Ortak hayaller kurabilmek.

Planlar yapmak ve ileriye dönük hayaller için çaba sarf etmek birliktelik duygusunu besleyen önemli bir bileşen.

8. Her iki tarafı da gözeten özenilmiş bir cinsel yaşam.

Cinselliğin ve birbirinizle temasın öncelikleriniz arasında ilk sıralarda yer alması ilişki doyumu için önemli görünüyor. Cinselliği konuşabilmek, karşılıklı ihtiyaç ve beklentilere kulak vermek mutlu bir ilişkinin belirleyicisi olabiliyor.

9. Ortak zaman ve flört için en ufak fırsatları dahi kaçırmamak.

Hayatta başka bazı sorumlulukların (örn., Çocuk, anne baba, sağlık sorunları, iş vb.) öne çıktığı dönemlerde dahi teması kaybetmemek kıymetli.

Bonus madde: Ve son olarak Gottman'lara göre günde 6 saniyelik bir öpücük partnerinizle bağınızın güçlenmesi ve olumlu havayı yakalamak için altın niteliğinde bir fırsat!


Klinik Psikolog Handan ERGÜN HOŞRİK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Handan ERGÜN HOŞRİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK'in Makale ve Yazıları
► Mutlu Birlikteliğin Sırrı Psk.Seda BİRCAN
► Mutlu ve Sevgi Dolu Olmanın Üç Sırrı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Terbiyenin Sırrı Psk.Dnş.Kerim CANDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında '6 Saniye: Mutlu Bir İlişkinin Sırrı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygusal Yeme Ocak 2022
◊ Karne Heyecanı Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:46
Top