2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Hayvan ( Kedi- Köpek ) Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir
YAZI #7313 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Ocak 2022
🔹Birçoğumuzun evcil hayvanı vardır. Evcil hayvanlarımızdadikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulnumaktadır. Bu hususuları size kısa ve en anlaşılır şekilde belirtmeye çalışacağım.

🔹Bu sevimli evcil dostlarımızı evimizde veya bahçemizde bakmaktayız. Evcil hayvanlarımıza nerede bakarsak bakalım onların düzenli olarak yapılması gereken bakımlarını ihmal etmememiz gerek .

1- Tüy ve Deri Bakımları

🔸Evcil dostlarımız tüylü hayvanlardır ve bu tüyleri hem onları dış etkenlerden koruma görevi üstlenirler hem de onların görsel olarak güzel görünmesini de sağlar. Evcil dostlarımızın tüy ve deri bakımı bilhassa tüy değiştirme vakti olan ilkbahar, ve sonbahar süresince daha büyük önem taşımaktadır.

Fırçalanmayan ve bakılmayan tüyler evcil dostlarımızı rahatsız eder, kaşındırır ve bazı konakçıların ( bit, pire …) yaşamasına elverişli hale gelmesine neden olur. Evcil dostlarımızda tüylerinin bakımı yapılmadığı sürelerde, abartılı tüy dökülmesi, mantar ve uyuz hastalığına bile yakalanabilirler. Evcil dostlarımız böyle bir durumda kendini çok fazla kaşımaya ve bunun sonucunda kendilerini yaralama, cildin çizilmesi ve mikrop kapması gibi olumsuzlara neden olabilirler. Tüm bu sorunları önlemek, köpeğin sağlıklı bir cilde ve tüylere sahip olmasını sağlamak için, normal zamanlarda günaşırı, tüy dökümü süresince günde bir kez fırçalamak yeterli olacaktır. Bu uygulama yapılırken deri de incelemiş olunup kene, pire vb. gibi konakçılar görülebilir ve o an tedavi başlanabilir.

2- Kulak Temizliği

🔸Kulak bakımı da diğer bakımlar kadar oldukça önemlidir. Kulak kepçesinde tutulan kirler, hassas bölgelere girme olanağı bulamazlar. Ancak bunların kulak kepçesinde de fazla miktarda birikmesi hastalıklara yol açar, sakıncalar doğurur. Bunların, asit borikli suyla hafifçe ıslatılmış veya zeytinyağı ile nemlendirilmiş bir pamuk parçasıyla gerektikçe temizlenmesi zorunludur. Ancak bu temizleme sırasında büyük itina gösterilmeli kulak iç kulak kepçelerinde biriken kirlerin temizlenmesi, kulak sağlığı konusunda ilerde doğabilecek sorunların önüne geçer.

3- Göz Temizliği

🔸Çapaklı, donuk ve kanlı gözler evcil dostlarımızın sağlıksız olduğunun belirtisi olup göz temizliğine itina göstermek gerekir. Çapaklanma ve kanlanma olduğunda, düzenli olarak asit borikli suya batırılmış bir pamukla gözleri silip temizlemek gerekmektedir.



4- Diş Bakımı

🔸Diş sağlığının, yaşla olduğu kadar beslenme ve bakımla da büyük ilişkisi vardır. Gelişme çağlarında kalsiyum ihtiyacı yeterince karşılanan evcil hayvanlarda dişleri kuvvetli ve sağlam olur. Dişlerde görülen önemli arızalar ve diş taşları için kesinlikle bir veteriner hekime gitmek gerekmektedir. Ancak, kirli ve sararmış dişler, sertçe bir bezi limon suyuna batırarak silmek veya hidrojen perokside batırılmış bezle oymak suretiyle temizlenip beyazlatılabilir. Ayrıca diş temizliği için kullanılan fırçalarda kullanılabilir.

5- Ayak Bakımı

🔸Ev dışında yaşayan evcil dostlarımızın ayak bakımları oldukça önemlidir. Av, bekçi köpekleri gibi köpekler dostlarımız sürekli hareket halinde olduklarından ayakları sık sık kontrol edilmelidir. Kırıla veya aşırı uzayan tırnaklar tedavi edilmelidir. Ayrıca köpekler yürüdükleri yerlerde ayaklarına zarar verebilirler. Kesik vb yaralanmalar tedavi edilmelidir aksi takdirde daha büyük sorunlara yol açabilir.

Evcil dostlarımızda, tırnak kesimlerine oldukça dikkat edilmeliyiz. Yanlış kesimler kanamalar ve iltahap kapma sonucu enfeksiyonlar görülebilmektedir.

6- Banyo

🔸Pati dostlarımızın derileri insanlarından farklı bir yapıya sahiptir. Bu sebep ile banyo yapımında çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Banyo yapımı için kullanılan malzemelerin evcil hayvanlar iiçin olanlarını kullanılmasına dikkat edilmesi gerek.

7- Pati Dostumuzu Dışarı Çıkartma

🔸Bu durum köpek dostlarımız için geçerli bir olay olup, pati dostumuzu gün içerisinde mutlaka en az 3 defa dışarı çıkartmalıyız. Dışarı çıkartma zamanları sürekli değişmemelidir. Bir rutine ( evde mamasını yedikten sonra çıkartılması, sabah tuvaletini yapması için, akşama doğru dışarıda biraz zaman geçirmesi için gibi ) bağlanmalıdır. Sürekli evde kalıp dolaşmayan hareket etmeyen patı dostlarımızda zamanla yağlanma ve organlarında hasarlar oluşabilmektedir. Ayrıca psikolojik olarak da dışarı çok çıkartılan patı dostumuz daha çok mutlu olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

🔹Birçoğumuzun evcil hayvanı vardır. Evcil hayvanlarımızdadikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulnumaktadır. Bu hususuları size kısa ve en anlaşılır şekilde belirtmeye çalışacağım.

🔹Bu sevimli evcil dostlarımızı evimizde veya bahçemizde bakmaktayız. Evcil hayvanlarımıza nerede bakarsak bakalım onların düzenli olarak yapılması gereken bakımlarını ihmal etmememiz gerek .
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Evcil Hayvan ( Kedi- Köpek ) Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:44
Top