2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psi Psi Otu ( Hordeum, Marinum)
YAZI #7315 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Ocak 2022
🔸Halk arasında ‘pisi pisi otu’ olarak bilinen ‘Hordeum marinum’ isimli bu otlar ilkbaharın son dönemlerinden sonbaharın ortalarına kadar olan yaz sezonu içerisinde her yerde rastlanabilen ve köpekler ve kediler için son derece tehlikeli olabilen bitkilerdir.

🔸 Özellikle uzun tüylü köpeklerde tüylere saplanan pisi pisi otları tek yönlü hareketleri sonucu derinin altına sızarak çok ağrılı, şiş ve enfektif karakterli apselere neden olabilir.

🔸Ayak tabanlarından deriye nüfuz etmiş bir ‘pisi pisi otu’nun günler sonra omuz bölgesine kadar ilerleyerek çıkmasıyla karakterize vakalar bile bulunmaktadır.

🔸Anüs, vagina, penis, göz, burun ve özellikle kulak boşluklarına kaçarak çok riskli enfeksiyonlara sebep olurlar. Geç farkedilen durumlarda cok riskli sonuçlar ( kulak zarının delinmesi, apse oluşumu, körlük vb.) oluşabilmektedir.

🔸Peki bu otların sebep olabileceği tehlikeli rahatsızlıklardan dostlarımızı nasıl koruruz;

🔹Bu otların yaygın olduğu bölgelerde onları gezdirmemek,
🔹Eğer riskli bölgelerde gezdirildiyse dostumuzun, kulak, ayak parmak araları ve vücut boşluklarını gezintinin hemen ardından kontrol etmek,
🔹Köpeğimizi günlük ve düzenli tarayarak tüylerin arasına kaçan otları temizlemek,
🔹Bu mevsimde uzun tüylü dostlarımızda makas tıraşı ile risk faktörünü azaltmak,
🔹Bahçede yaşattığımız dostlarımız için yaban otu yetişmesini engelleyen ilaçlamaları köpeğimizi koruyarak uygulamak.

⛑️Tüm bu önlemlere rağmen köpeğimizde bu yabani arpa otunun yarattığı ciddi bir olgu söz konusuysa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Psi Psi Otu ( Hordeum, Marinum)' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:59
Top