2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutsuz Evlilikler
YAZI #7338 © Yazan Uzm.Psk.Semanur KURUCAK | Yayın Şubat 2022
Mutsuz Evlilikler
Mutsuz evlilik, eşlerin karşılıklı olarak birbirlerini tatmin etme ihtiyaçlarında yetersiz ve eksik kaldıkları için evlilikten doyum alamadıkları evliliklerdir. Eşlerin ihtiyaçları evlilik ilişkisi içinde giderilmez.
Mutsuz Evliliklerin Ortak Özellikleri
Eleştirmek
Mutsuz evliliklerde ortak görülen özelliklerden biri eleştiridir. Karşımızdaki insanı yıkıcı bir şekilde eleştiri yapmak onunla duygusal bağ kurmamıza engel olur ya da kurulan duygusal bağı zedeler. Aslında hatalı olan davranış yapıcı bir şekilde eleştirilmesi gerekirken eleştirilerimiz yapıcı olmaktan çıkarak ve sınırlarını aşarak karşımızdaki kişinin kişiliğini eleştirmeye kadar gitmektedir. Bu durumlarda da eleştiri sadece karşı tarafı yıkmaktadır. Eleştirinin sürekli olarak devam etmesi normal gibi gelmeye başlar ancak bu durum ilişkiyi tamamen kopma seviyesine getirmektedir.
Eşinizi eleştirebilirsiniz ancak yanlış yapılan davranış eleştirilmelidir, kişiliği değil. Eleştirirken eşinizin hassas olduğu durumlar göz önüne alarak empati ve şefkatle yaklaşılmalı, yapıcı bir eleştiri olmaya özen gösterilmelidir.
Hor Görmek ve Aşağılamak
Eşlerden herhangi birisinin bir diğerinin yaptığı davranışlarına, çabalarına veya herhangi bir durumuna karşı onu aşağılaması, laf sokması, ima yoluyla mesajlar göndermesi eşini hor görmesi denilebilmektedir. Hor görmek boşanmaya temel hazırlamaktadır.
Eşinizle yaşadığınız herhangi bir tartışma, kavga veya sıkıntılı bir durum sonucunda onun çabasını hor görmemek adına çaba gösterin. Onun durumu telafi etmek adına yaptığı davranışları, çabayı aşağıladığınızı, laf soktuğunuzu fark ettiğinizde durun ve sizin için bir şeyler yapmaya çalıştığını düşünün.
İletişimsizlik
Eşler herhangi olumsuz bir durum yaşadıkları zaman kendisini iletişime kapatabilmektedir. Bu durum küsme olabilir, ortamı terk etmek olabilir. Araya duvar örerek veya sorunu halletmeden ilişkiye devam etmek sadece sorunların birikmesine ve ileride daha büyük sorunlar olarak çiftin karşısına çıkmasına sebep olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken nokta ise iletişimi kapatmamaktır. Sorunlar konusunda net olunmalı, olumsuz durumlar konuşulmalı ve ertelenmeden halledilmelidir. Problemlerin zamanında çözülmesi gerekmektedir.
Konuşmadığınız, fazla fedakarlık gösterdiğiniz durumlarda içinizde birikmesine ve ilerleyen zamanlarda öfkenize hakim olmakta zorlanmanıza sebep olacaktır. Ve bu durum da evlilik için zehirleyici bir durumdur.

Savunmaya Geçme
Eşler tartıştıkları sırada karşı taraftan rahatsız olduğu bir durumu belirtirken diğer taraf savunmaya geçer. Bu durumda savunmaya geçen taraf ve suçlayıcı taraf vardır.
Sıkıntısını dile getiren taraf suçlayıcı yaklaşmamalı, karşı tarafı suçlamadan ben diliyle yaşadığı sıkıntıyı karşı tarafa aktarması gerekmektedir.
Karşı taraf sizi suçlayıcı yaklaşmıyorsa sıkıntılı olduğu durumu anlamak, durumu değerlendirmek daha yapıcı bir tutum olacaktır.
Bir taraf herhangi bir sıkıntısından bahsettiği zaman karşı taraf onu ilk önce dinlemeli, anlamaya çalışmalı sonrasında gerekli açıklamaları yapmalıdır. Direk savunmacı tutuma geçmek durumu kavgaya sürükleyebilir ve karşı taraf anlaşılmadığını düşünebilir.
Cinsellik
Eşler cinsellik yaşanmadan günler, haftalar, hatta aylar geçirebilir. Bu durum yeni evli genç çiftlerde de görülmektedir. Cinsel istek çok azdır ya da hiç yoktur. Eşe karşı cinsel ilgi ve arzu ya çok az hissedilir, ya da hiç hissedilmez. Bu durumun devamı evlilik ilişkisinin zarar görmesine neden olmaktadır. Cinsel yaşam insanın fiziksel ihtiyaçlarından biridir ve evlilik doyumunu etkileyen bir faktördür.
Ne Yapılmalı?
• Eşinize ilgi, sevgi, yakınlık göstermekten vazgeçmeyin, onu dinleyin, takdir edin, başkalarıyla kıyaslamayın ve onu kesinlikle aşağılamayın.
• Eşinizin duygu ve düşüncelerinin önemli olduğunu ve ona değer verdiğinizi elinize geçen her fırsatta sözleriniz ya da davranışlarınızla gösterin.
• Eşinizi kendi istediğiniz gibi birine dönüştürmeye çalışmayın.
• Baskıcı ve kontrolcü değil, duyarlı, özenli, yakın ve sıcak olun.
• Sorunlarınızı açık bir şekilde konuşarak kendi hatalarınızı açık yüreklilikle kabul ederek birlikte çözüm yolları arayın.
• Geçmişe çok fazla takılı kalmayın. Çözüm odaklı olun. Şu an ve şimdiyi yaşamaya gayret edin.
• Eşinizin ya da kendinizin geçmişte yaptıklarını sürekli şimdiye getirmeyin, hataları için onu yargılamayın.
• Tensel temasınızı artırın. Birlikte daha fazla zaman geçirin ve gelecekte hatırlamaktan mutluluk duyacağınız güzel anılar inşa etmek için birlikte yapmaktan hoşlandığınız şeylere öncelik tanıyın.
• Cinsel yaşamınızı canlı tutun. Mutlu bir ilişkinin, duygusal ve cinsel doyumla mümkün olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
• Elinizden geleni yaptığınız halde, evliliğinizin sihrini kaybettiğini ve kendi başınıza bunu başaramayacağınızı düşünüyorsanız da bir evlilik terapistine başvurmaktan kesinlikle çekinmeyin.
“Evlilik masanın bacakları gibidir. Sevgi önemlidir ama ifade edilemiyorsa kapalı bir kutu gibidir. Saygı yoksa ilişkilerde karşı tarafı incitecek şekilde davranılır. Doğruluk yoksa güven oluşmaz, ilgi yoksa bunların hiçbiri beslenemez. Bu dört ayak çok önemlidir.”
• Nevzat Tarhan

Psikolog Semanur Kurucak
https://www.instagram.com/psikologsemanurkurucak/
https://www.facebook.com/psikologsemanurkurucak/
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Semanur KURUCAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Semanur KURUCAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Semanur KURUCAK'ın Yazıları
► Sizi Daha Mutsuz Yapan Kim? Psk.Emir Emre DOĞAN
► Mutsuz Çocuk Yanlış Evlilik Yapıyor... Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Cinselliksiz Evlilikler Psk.Gülüm BACANAK
► Zor Çiftler, Zor Evlilikler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► İkinci Evlilikler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► İkinci Evlilikler Psk.Kemal ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mutsuz Evlilikler' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:07
Top