2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendime Hatırlatma: Bir Mola Ver, Acele Etmeye Gerek Yok
YAZI #7404 © Yazan Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN | Yayın Mayıs 2022
Bazen acele etmene gerek yok diyorum. Bazen de sanki her şeye/yere geç kalmışım gibi geliyor. Ama sonuçta kime ve neye göre değil mi?

Hayatta geride kalmadın. Takip etmen gereken bir zaman programı yok. 7 milyar insanın her şeyi aynı anda yapmasını beklemek ne kadar gerçekçi? Erken ya da geç olan şey ne?

Kendini kiminle kıyaslıyorsun? Kendini kimseyle kıyaslama çünkü herkesin hayatı farklı. Herkesin zaman dilimi farklı. Herkesin ailesi ve hedefleri farklı. Kendini başkalarıyla kıyaslayarak strese girme. Her şey olması gerektiği gibi olmakta, buna inan. Ana eşlik et, anı yakala.

M. Hakan Türkcapar’ın da dediği gibi; anı yaşamak sözü çok kullanıldıkça sıradanlaştı ve “kafana takma keyfine bak vb” gibi anlaşılmaya başlandı; oysa gerçek anlamıyla “anı yaşamak” yaşadığı şey ne olursa olsun kişinin bütün algısıyla orada olmasıdır ve psikolojik sağlığın en önemli bileşenlerinden birisidir. Yaşadıklarımız ne kadar “kötüyse” o kadar andan kopmaya, ne kadar “güzelse” de o kadar anda olmaya eğilimimiz var. Ama iyisi ve kötüsüyle toplamda anda olmanın psikolojik sonucu iyilik halidir. “Yaşanan” güzel anlar, güzel anılara dönüşür ve o da umulur ki güzel bir yaşama.

Anı yaşamak doğuştan gelir, ileriye ve geriye düşünme planlama daha sonradan kazandığımız bir özellik. Sadece anı yaşamak da çok sağlıklı değildir, o zaman da dürtüsellik ve hiç düşünmeden hareket etme başlar. Ruhsal özelliklerimizin hepsi gerekli ve bir bütün.

#kendimenot #anıyakala #anıyaşa #andakal
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylül Berfin ÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Eylül Berfin ÖN'ün Yazıları
► Kendime Neden Güvenmiyorum? Psk.Mehmet ARAS
► Bazen Bırakmak Gerek Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendime Hatırlatma: Bir Mola Ver, Acele Etmeye Gerek Yok' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:32
Top